Od ponad tygodnia przeszukuję cały internet, czytam fora wyczynowców czy też inne porady, szukam wędki do Wagglera - i jak to jest, na sucho przez neta się nie da niestety podjąć szybko decyzji. Wiem, natomiast, że na pozostałą część sezonu dokonam wybory z włoskiej marki FIUME.
Ściągnąłem katalog 2015 w formie pdf i nadal ostatecznej decyzji nie podjąłem, a waham się pomiędzy wymienionymi typami:
1. Fiume William - odległościówka renomowanej włoskiej firmy Fiume wykonana została w wysokomodułowanego włókna węglowego. Dobrze wyważona i lekka wędka, która zadowoli każdego wędkarza. Wyposażona w solidne przelotki na długich stopkach. Rękojeść pokryta korkiem pozwala na pewne trzymanie wędziska w dłoni. 2-16g, 420cm rocznik 2010 brak w katalogu 2015 - chwalą ją wyczynowcy w 2013r.
2. Fiume Spinadesco - to perfekcyjna konstrukcja i wykonanie. Wędka pozwola pewnie walczyć z rybą oraz zapewnia wygodę i komfort podczas wędkowania.
Wędka jest bardzo lekka, dynamiczna ze szczytową akcją a konsekwentne i fachowe rozłożenie , przyczyniają się do dalekich i celnych rzutów . 2-10g 402cm Chwalą ją ponownie wyczynowcy, ale brak jej w katalogu 2015, a rocznik 2010 - w technologii to przepaść przecież (do tej wędki mi najbliżej, ale wciąż mam obawy czy chcę wędzisko z 2010r)
3. Fiume Dual Action - to wędzisko o jednej z najbardziej unikalnych konstrukcji na rynku. Jak sama nazwa mówi, to odległościówka o dwóch akcjach. Jej blank jest owalny, przez co w jednej pozycji wędka jest dość sztywna (pozwala to na dalekie rzuty oraz pewny hol dużych ryb), a zmieniając położenie wędziska o 90 stopni jego akcja staje się bardziej miękka i delikatna. To pozwala na lepszą amortyzację podczas holu oraz przy zacinaniu ryb na bardzo cienkich przyponach. Wędzisko wykonane jest z najwyższej klasy japońskiego włókna węglowego, uzbrojone w lekkie przelotki SIC. Jest wyjątkowo lekkie i uniwersalne, dzięki czemu spełnia wymagania najbardziej wymagających wędkarzy. przez chwilę myślałem, że ta wędka to idealne rozwiązanie, ale dla mnie nie przemawia rotacja wędką podczas holowania ryb (m.in. głównie dlatego, że mam jakieś tam problemy z rotacją nadgarstka w jednej z moich rąk),
4. FIUME VARADERO - to wędzisko matchowe o ultralekkiej konstrukcji. Nowość Fiume na ro 2014. Wędzisko wykonane z najwyższej klasy japońskiego włókna węglowego. Gwarantuje precyzyjny hol ryby. niby nowsza, ale także tańsza i ze zdjęcia jakaś tak słabsza od poprzedniczek.
Wiem, że na forum poruszane są różne wątki o tych wędkach, ale mnie interesuję coś z tego. Gdybym miał je wszystkie pod ręką nie miałbym dylematu którą wybrać, a tak wirtualnie to trochę strzelanie ślepakami. Może ktoś testował te modele i udzieli cennej rady?