Autor Wątek: Odległościówki FIUME  (Przeczytany 8958 razy)

Grendziu

• Gość
Odległościówki FIUME
« dnia: 04.07.2015, 12:09 »
Od ponad tygodnia przeszukuję cały internet, czytam fora wyczynowców czy też inne porady, szukam wędki do Wagglera - i jak to jest, na sucho przez neta się nie da niestety podjąć szybko decyzji. Wiem, natomiast, że na pozostałą część sezonu dokonam wybory z włoskiej marki FIUME.

Ściągnąłem katalog 2015 w formie pdf i nadal ostatecznej decyzji nie podjąłem, a waham się pomiędzy wymienionymi typami:

1. Fiume William - odległościówka renomowanej włoskiej firmy Fiume wykonana została w wysokomodułowanego włókna węglowego. Dobrze wyważona i lekka wędka, która zadowoli każdego wędkarza. Wyposażona w solidne przelotki na długich stopkach. Rękojeść pokryta korkiem pozwala na pewne trzymanie wędziska w dłoni. 2-16g, 420cm rocznik 2010 brak w katalogu 2015 - chwalą ją wyczynowcy w 2013r.

2. Fiume Spinadesco - to perfekcyjna konstrukcja i wykonanie. Wędka pozwola pewnie walczyć z rybą oraz zapewnia wygodę i komfort podczas wędkowania.
Wędka jest bardzo lekka, dynamiczna ze szczytową akcją a konsekwentne i fachowe rozłożenie , przyczyniają się do dalekich i celnych rzutów . 2-10g 402cm
Chwalą ją ponownie wyczynowcy, ale brak jej w katalogu 2015, a rocznik 2010 -  w technologii to przepaść przecież (do tej wędki mi najbliżej, ale wciąż mam obawy czy chcę wędzisko z 2010r)

3. Fiume Dual Action - to wędzisko o jednej z najbardziej unikalnych konstrukcji na rynku. Jak sama nazwa mówi, to odległościówka o dwóch akcjach. Jej blank jest owalny, przez co w jednej pozycji wędka jest dość sztywna (pozwala to na dalekie rzuty oraz pewny hol dużych ryb), a zmieniając położenie wędziska o 90 stopni jego akcja staje się bardziej miękka i delikatna. To pozwala na lepszą amortyzację podczas holu oraz przy zacinaniu ryb na bardzo cienkich przyponach. Wędzisko wykonane jest z najwyższej klasy japońskiego włókna węglowego, uzbrojone w lekkie przelotki SIC. Jest wyjątkowo lekkie i uniwersalne, dzięki czemu spełnia wymagania najbardziej wymagających wędkarzy. przez chwilę myślałem, że ta wędka to idealne rozwiązanie, ale dla mnie nie przemawia rotacja wędką podczas holowania ryb (m.in.  głównie dlatego, że mam jakieś tam problemy z rotacją   nadgarstka w jednej z moich rąk),

4. FIUME VARADERO - to wędzisko matchowe o ultralekkiej konstrukcji. Nowość Fiume na ro 2014. Wędzisko wykonane z najwyższej klasy japońskiego włókna węglowego. Gwarantuje precyzyjny hol ryby. niby nowsza, ale także tańsza i ze zdjęcia jakaś tak słabsza od poprzedniczek.

Wiem, że na forum poruszane są różne wątki o tych wędkach, ale mnie interesuję coś z tego. Gdybym miał je wszystkie pod ręką nie miałbym dylematu którą wybrać, a tak wirtualnie to trochę strzelanie ślepakami. Może ktoś testował te modele i udzieli cennej rady?

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Odległościówki FIUME
« Odpowiedź #1 dnia: 04.07.2015, 12:38 »
Zdecydowanie William.

Ewentualnie http://wodny-swiat.com/wyprzedaz-/4759-trabucco-wedka-sygnum-mrx-v-match-420m-8-25g-.html jesli szukasz czegos mocniejszego.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.07.2015, 15:16 »
Tak jak pisalem w innym wątku oglądałem Dual Action i dziś specjalnie pojechałem jeszcze raz do tego sklepu po to by choć porobić fotki z bliska i dokładniej oglądnąć wędkę po to by ją tu opisać. Niestety okazało się że wędki już nie ma :(. Kupił ją jakiś niemiec
Pozdrawiam - Gienek

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05.07.2015, 19:46 »
Przy tej cenie Trabucco staję się niezłą konkurencją. Pozostały 2 do wyboru Spinadesco vs Sygnum - co do tej drugiej zastanawiam się jak będzie zachowywać się przy płotce, a przy tej pierwszej jak da rade z linami powyżej 1 kg  ;)
 Dziś w nocy zamawiam. ...

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 05.07.2015, 21:29 »
Colmica Artax <25g kupilem typowo do komercji bo potrzebowalem mocnego zaciecia i kija, na ktorym czul bede rybe. Miekki kij tego mi nie zagwarantuje. Leszcze lowie na grunt bo musze daleko posylac zestawy, zatem splawik odpada. Do malych ryb mam bata.

Co do polowu ploci na tego Comica to przyjemnosc z holu nie istnieje -ciagne ja po prostu jak szmate.

Jesli planujesz kupic matcha na niewielkie rybki i chcesz czerpac przyjemnosc z wedkowania to Spinadesco bedzie lepszym wyborem.

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05.07.2015, 21:33 »
Moje łowisko jest zróżnicowane. Płotki to normalny przyłów. Moim celem są karasie,  liny, leszcze czasem karp, a i tak przeważa płotka

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 05.07.2015, 21:39 »
Wiec szukaj czegos delikatniejszego. Sygnum MRX-V 420 25gr to kawal kija.

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13.07.2015, 17:23 »
Kupiłem Fiume Spinadesco - przetestowałem przez kilka dni, to był strzał w 10tkę polecam :thumbup:

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #8 dnia: 10.08.2019, 16:32 »
Odgrzeję temat bo chciałbym Was zapytać jakie macie opinię na temat wędzisk firmy Fiume.
Znalazłem przykładowo Fiume Passion 420 oraz Fiume Vista 420. Czy warto się nimi zainteresować? Bardzo mało opinii w sieci a że chcę kupić sprzęt pokroju Jaxon Genesis Pro Match to sprawdzam, czy w podobnej cenie dostanę coś bardziej polecanego.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 10.08.2019, 17:02 »
Fiume to znana i ceniona marka ;)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 10.08.2019, 17:40 »
Niska pólka nie jest warta uwagi dopiero średnia i obecnie ta firma podupadła, jeśli chodzi o jakość. Szczególnie odległościówki już nie te.   

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 10.08.2019, 17:55 »
No , szkoda. Myślałem, że będą dobrą/lepsza alternatywą dla matchówek firmy Jaxon w cenie około 200zł.
Tak więc nadal nie umiem wybrać kija :-(

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 10.08.2019, 18:09 »
Koło 200 zł masz: Mivardi Easy Match, Browning Black Magic Competition, Tubertini Geodys, Sensas Crazy Silver Fish i Club Competition(mocniej Merida Carp). Wszystkie znajdziesz w okolicach tej kwoty i są lepszą alternatywą dla tego Jaxona który zły nie jest.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 10.08.2019, 18:15 »
N3su, znowu mnie podłamałeś, Garbolino podupada, teraz piszesz że  Fiume podupadło,Maver też szału nie robi :(co się dzieje z uznanymi markami

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 10.08.2019, 18:50 »
Koło 200 zł masz: Mivardi Easy Match, Browning Black Magic Competition, Tubertini Geodys, Sensas Crazy Silver Fish i Club Competition(mocniej Merida Carp). Wszystkie znajdziesz w okolicach tej kwoty i są lepszą alternatywą dla tego Jaxona który zły nie jest.
Dziękuję kolego, poczytam o Twoich propozycjach.
Problem w tym, że próbuję kupić coś czego wedle opinii się nie da, czyli wędzisko z zapasem mocy nawet na większego karpia jak się zaczepi na hak ale przy okazji dające też frajdę z małych płotek. Tak by móc zawitać i na komercję i na wody PZW bez obawy że za duża rybka się trafi :-) A już ideałem była by jakaś spełniająca wymóg i z większymi przelotkami.