Drodzy forumowicze. Do tej pory byłem biernym "czytaczem" tego forum w wielu działach.
Wędkuję już od paru lat. Zawsze spinning i trochę spławik. W zeszłym roku wybrałem się na zaproszenie kolegi , połowić gruntowo. Bez zakupów, bez sprzętu- wszystko tym co dostałem od kolegi

no ale zaczynam tęsknić . Postanowiłem ,że przygotuję się do łowienia MF. Problem polega na tym ,że stan mojego posiadania to tego stylu jest zerowy.
Wątków było sporo, przejrzałem mnóstwo. Zrobiłem sobie listę zakupów itd. I z każdym kolejnym wątkiem mam więcej skreśleń a tym bardzie zaburzeń w odróżnieniu do tego co trzeba a co nie.
Jeżeli ktoś z bardziej doświadczonych kolegów, byłby tak uprzejmy, i napisał - jak dla laika, krótką listę co musi być typu "MustHave" byłbym zobowiązany. Nie mam nic , poza chęciami.
Jeden z szanowanych kolegów po kiju kilka lat temu poczynił wpis, z krótkim wypunktowaniem tego co powinno być na początek.: kolega LUK:
Cytuję"..
Koszyki:
Preston Large 30 gram - 2 szt
Preston Large 45 gram 2 szt
Preston XL 30 gram 2 szt
Preston XL 45 gram 2 szt
Foremki Preston L i XL
Preston Method Change Bead - opakowanie (6 szt.)
Przypony:
Drennan Pushtop nr 12 - 1 szt
Drennan Pushstop nr 10 - 1 szt
Guru bayonet nr 12 - 1 szt
Zanęta:
Match Method Mix jasna - 1 szt
Lorpio Halibut & Betaine - 2 szt
Lorpio Krill - 1 szt
Zanęta rzeczna - 2 kg (do mieszania jako wypełniacz, jednocześnie klejąca na głębsze łowiska - np. Zbyszka Milewskiego)
Przynęta:
Drennan dumbells 8 i 10 mm ananas - 1 szt
Drennan dumbells 8 i10 mm tutti frutti - 1 szt
Ringers wafters chocolate orange - 1 szt
Sonubaits pellet pikantna kiełbasa 8 mm - 1 szt
Sonubaits pellet pikantna kiełbasa 12 mm - 1 szt
Methodmania pellet Green Ghost - 8 mm
Dodatki:
atraktor Yum Yum Drennan - do wyboru - 1 szt
Methodmania gel tutti frutti - 1 szt
Narzędzia:
Wiertło 1.5 mm Drennan
Igła -(jak kupisz jakiś pellet z Sonu to masz ją w komplecie)
Akcesoria przydatne:
zestaw do robienia przyponów
Drennan pushtop - opakowanie
Drennan Fluorocarbon 6.4 lub 8 lb - szpula
hak Drennan carp Feeder z oczkiem nr 12 - opakowanie
hak Drennan Wide Gape z mikrozadziorem, z oczkiem nr 10
pudełka do namaczania pelletów, trzymania zanęty
Drennan maggibox 1.5 ltr - 2 szt
.....".
Czy któryś z Was popełniłby jakąś korektę ? Czy te wskazania z przed 2-3 lat są OK? Może ilości za duże.?
Brakuje mi jeszcze jednego. Kwestia wędziska (jakie CW etc) , kręciołka, odpowiednich żyłek i ewentualnie polecane podpórki.
Łowić zamierzam (na razie na początek) na łowiskach do 3-4 metrów. Raczej niewielkie jeziorka. + ewentualnie komercja z rybami 4-6kg.
Nigdy nie lubiłem długich wędzisk, więc wystrzegałbym się tych 3,90.
Na początek, przyznam ,że nie chciałbym wydać więcej niż 600 na pierwsze zakupy, żeby zacząć. Wiem ,że dla wielu z Was to niewiele ale lubię zaczynać na spokojnie a nie od razu na rympał

Z góry dziękuję tym, którym będzie się chciało.