Autor Wątek: Jak długość Matcha/Floata na komercję  (Przeczytany 685 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jak długość Matcha/Floata na komercję
« dnia: 20.02.2020, 12:00 »
Chciałbym się w następnym sezonie skupić bardziej na łowieniu spławikowym na komercjach i zastanawiam się nad doborem wędki. Mam 2 kije 3,90 typowe matche (VDE tx2 oraz Sens Crazy Silverfish) ale zastanawiam się nad czymś krótszym. Oglądam ostatnio dużo filmów i większość wędkę jakiie widzę u specjalistów to 11ft. Analizując moje łowienie to faktycznie takim 13ft się gorzej operuje a komercje do zbyt dużych nie są przeważnie nie należą. Feedery też używam tylko 10ft. Jakie wy macie odczucia, próbowaliście obu i macie porównanie ? Wątek oczywiście czysto zakupowy z typu: brać czy nie brać ;)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Jak długość Matcha/Floata na komercję
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2020, 12:12 »
10-11 to typowe kije pod pellet wagglera gdzie musisz operować często rzucać, strzelać z procy. Do standardowego łowienia jednak mocna 13 będzie lepsza w mojej opinii. Ewentualnie kompromis na 12.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #2 dnia: 20.02.2020, 12:23 »
Od kiedy zacząłem łowić ze stoperami nitkowymi na żyłce, gdzie głębokość łowiska jest większa/równa długości wędziska, to już dłuższych kijków niż 12ft nie chcę. 11ft-ką też bym spokojnie dał radę, takimi krótkimi kijkami fajnie się operuje - zarzuca, zatapia żyłkę, zacina i holuje. Tyle, że ja łowię blisko od brzegu (max 25m), więc przy większym dystansie pewnie dłuższe kije spiszą się lepiej. Na rzece natomiast dla mnie 14ft to minimum.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 20.02.2020, 12:25 »
Łowię tylko na komercjach gdzie głębokość to max maxów 2m w większości znacznie płycej.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #4 dnia: 20.02.2020, 12:30 »
Obecnie łowię 12-tkami z dość krótkimi dolnikami i jest super, jeśli nie łowisz daleko, to ta długość powinna Ci pasować.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 20.02.2020, 13:11 »
Małe płytkie komercje (poniżej 1,5 m) to ogarniesz kijem do pellet wagglera. I na płytkich małych komercjach najprzyjemniej łowi się krótkimi kijami. Jednak taki kij mocno ogranicza łowienie na różnych miejscówkach. Inaczej mówiąc nie jest to kij uniwersalny. Zdecydowana większość Angoli łowi matchami 3,9 m, bo mają takiej, a nie innej wielkości te swoje komercje. I komercje na których bywam w Polsce są podobnej wielkości. Jeżeli zaś chodzi o pellet wagglera to 90% zawodowców łowi kijami 3,3 m (oczywiście zdarzają się wyjątki jak Andy Power z Prestona, który jest jest jednym z najlepszych specjalistów od tej techniki w Anglii i na dalekim dystansie łowi matchówkami 3,9 m.). Ja osobiście preferuje kij 3,9 m, gdyż jest najbardziej uniwersalny. Na krótkim dystansie klasyczny waggler stosowany zamiennie z innymi technikami połowu potrafi być naprawdę zabójczy i jest świetnym uzupełnieniem metody, bomb fishingu, czy też pellet wagglera. Dlatego ja osobiście np. nie kombinuje z przelotowym łowieniem krótkimi kijami itp. Po prostu jak chce łowić dalej to już przechodzę na typową odległościówkę. Na krótkim dystansie klasyczny waggler daje mi znacznie lepszą widoczność nawet najdelikatniejszych brań (w tym brań z opadu), których na komercji jest cała masa z uwagi na to, że te ryby są cały czas kłute i się uczą określonych zachowań, stając się też coraz bardziej podejrzliwe. I mówię tu o braniach ciekawskich karpi, a nie płotek ;) Do tego też potrzebuje odpowiedniej długości kija. Minimum to 3,6 m. Jednak najbardziej uniwersalnym będzie kij o długości 3,9 m. Kiedyś starałem się łowić kijem 3,3 metra na głębokości powyżej 1,5 metra i miałem fatalną skuteczność z zacinaniem oraz prezentacją zestawu z uwagi m.in. na wiatr, celność rzutów itp.