Autor Wątek: Różnica między plecionkami: 4 sploty i 8 splotów  (Przeczytany 13172 razy)

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
Czym różni się plecionka 4-splotowa od 8-splotowej oprócz oczywiście ilością splotów? ;)

Offline Astral

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Różnica między plecionkami: 4 sploty i 8 splotów
« Odpowiedź #1 dnia: 16.03.2020, 11:59 »
Czterosplotowa jest głośniejsza i mniej podatna na uszkodzenia. Ośmiosplotowa cichsza, zestaw dalej lata ale latwiej o uszkodzenie dwukrotnie cieńszych splotów. Z doświadczenia wiem, że lubi czasem strzelić w połowie jeżeli doszło gdzieś do jakiegoś przetarcia. Jeżeli chodzi o cieńsze linki to lepiej x4. Osobiście używam obydwu, jednak do feedera chyba zmienie na czterosplotówkę. Ubrudzony rant kołowrotka, delikatnie się przetrze raz drugi i strzeli pod fajną rybą albo na zaczepie właśnie w tym miejscu. Wy jakie macie doświadczenia co lepiej do feedera?

Chub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16.03.2020, 14:53 »
Ja bym spytał jak z przelotkami przy 4 - jak to na nie wpływa.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #3 dnia: 16.03.2020, 15:43 »
Tak jak Astral napisał, lepiej brać 4 splotową. Miałem, testowałem, i za nic bym nie kupił 8 splotów.
Z drugiej strony na feeder zakładam żyłki, za dużo spinek na plecionce.

Offline Astral

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 16.03.2020, 16:04 »
Tak jak Astral napisał, lepiej brać 4 splotową. Miałem, testowałem, i za nic bym nie kupił 8 splotów.
Z drugiej strony na feeder zakładam żyłki, za dużo spinek na plecionce.
Fakt spinek też mam dużo, używam zbyt mocną gumę, strzałówki jeszcze nie używałem. Pomimo tego czasem brania są tak delikatne, że nie idzie inaczej.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #5 dnia: 16.03.2020, 17:01 »
Ja używam 8-splotowej mikado nihonto już drugi sezon i nic się złego z nią nie dzieje. Głośne piszczenie 4-splotowej na przelotkach strasznie mnie drażni.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 16.03.2020, 20:07 »
Na rzece używam 8 splotowej dosyć cienkiej  #0,8 ale z przyponem strzałowym z żyłki 0,28.   Bez strzałówki koniec plecionki w pobliżu koszyka  szybko się mechaci i słabnie co skutkuje odstrzałem koszyka.  Strzałówka  długości  ok 8m jest w/g mnie wystarczająco  elastyczna aby łagodzić szarpnięcia ryb podczas holu i nie gubić ich po drodze do brzegu.  Jeśli łowię bez strzałówki używam plecionki #1. a i tak trzeba często sprawdzać ostatnie 1-2m  i odcinać jeśli zauważymy że się strzępi.
Edit:
Zapomniałem dodać, że najczęściej używam koszyków 60-90g +towar i łowię zazwyczaj na dystansach 40-55m. 
Wiesiek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #7 dnia: 05.09.2021, 17:49 »
Odkopię temat,możliwe ,że moje zapytanie komuś się przyda.

W tym sezonie łowię najczęściej w zaczepach.
W tej chwili muszę zmienić plecionki na kołowrotkach,bo zaczynają strzelać np.podczas nęcenia koszykiem,a w marcu zakładałem jako nowe. Plecionka jest miejscami postrzępiona. Używam Mikado Nihonto octabraid w rozmiarach 0.10-0.14.

Powiedzcie,czy wersja czterosplotowa o tej samej grubości, będzie mocniejsza i wytrzymalsza na otarcia zaczepów ?

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #8 dnia: 05.09.2021, 18:01 »
Odkopię temat,możliwe ,że moje zapytanie komuś się przyda.

W tym sezonie łowię najczęściej w zaczepach.
W tej chwili muszę zmienić plecionki na kołowrotkach,bo zaczynają strzelać np.podczas nęcenia koszykiem,a w marcu zakładałem jako nowe. Plecionka jest miejscami postrzępiona. Używam Mikado Nihonto octabraid w rozmiarach 0.10-0.14.

Powiedzcie,czy wersja czterosplotowa o tej samej grubości, będzie mocniejsza i wytrzymalsza na otarcia zaczepów ?
Moim zdaniem tak, 4 sploty będą bardziej wytrzymałe. Wynika to z budowy tej plecionki, tutaj mam 4 grubsze sploty, a nie 8 cieńszych. Te cieńsze szybciej będą się przecierały.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 05.09.2021, 18:02 »
4 sploty mocno skracają rzuty ?

Offline mav3rick

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 05.09.2021, 18:06 »
Nie zauważyłem takiej różnicy, używałem PowerPro 4 i 8 splotów. Jakiś plus był na 8 splotów napewno jest ale nie taki by dystansował 4kę.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 05.09.2021, 18:09 »
No to mam zagadkę,ale chyba się skuszę na 150m dla testu. Faktycznie jest dużo głośniej ?

Offline mav3rick

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 05.09.2021, 18:10 »
Ja nigdy na to uwagi nie zawracałem, dla mnie to już przesada by takie rzecxy brać pod uwagę.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 05.09.2021, 18:17 »
Łowię najczęściej w przedziale 60-70m także trochę tego zwijania jest. Jeżeli rzutów nie skróci mi czterosplot,a wytrzymałość będzie większa,to przeżyję głośniejszą pracę.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 05.09.2021, 18:57 »
Moja burzliwa przygoda z plecionkami ośmiospolotowymi się zakończyła. Jeśli pewne kwestie nie ulegną poprawie, nigdy więcej.

W przypadku castingu nie ma co dyskutować, ośmiosplotewe kleją się i wcinają w zwoje, co kończy się albo krótkimi rzutami (trzeba zwiększyć hamowanie szpuli), albo odstrzałem. Jeśli chodzi o bardzo cienkie linki okoniowe, ośmiosplotowe zużywają się w drastycznym tempie, tutaj sprawdzają się raczej czterosplotowe (PE 0,2-0,3). Moja najdroższa plecionka ośmiosplotowa (zwariowana cena) zmechaciła się niczym włóczka po dwóch wędkowaniach, mało tego, kleiła się, co skracało rzuty (stała szpula). Mam cienkie plecionki czterosplotowe, które nie wykazują żadnych oznak zmechacenia, a walory rzutowe mają na fantastycznym poziomie. 

Jeszcze jedna kwestia, plecionki ośmiosplotowe wcale nie muszą być okrągłe, bo często to płaskie taśmy, no i nie są tak ciche, jakby się wydawało (oczywiście mowa o przeciętnych wyrobach).

Michał, nawet nie zauważysz różnicy w długości rzutów, bo takiej wcale może nie być. Większej głośności tez się nie obawiaj. Jeśli jesteś ciekaw różnic, kup plecionkę w stylu Team Dragon, czyli raczej sztywną, w powłoce, o deklarowanej średnicy np. 0,08 mm. Gwarantuję, że opadnie Ci szczęka, bo lata toto nieziemsko. Schodzi ze szpuli lepiej od wielu plecionek ośmiosplotowych (mam dwie grubości, więc wiem, co mówię).

Jacek