Autor Wątek: Anglicy Mistrzami Świata w Feeder 2015 - dlaczego brakowało Polaków?  (Przeczytany 25564 razy)

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
   Chyba zmodyfikawano Post, bo było jedna wędka a nie jedna metoda :( i teraz mój post ma się nijak ( a może nie ) do powyższego kolegi

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Myślę że żadnej dyscyplinie nie można ujmować trudności.

Spławik: kwestia nęcenia, rodzajów gliny, wielkość haczyka, rodzaj przynety, ilość robactwa, odległość (match, tyczka, bat, uklejówka), wielkośc spławika, ułożenie śrucin, grubość żyłki.

Feeder: zanęta, żyłka/plecionka, wielkość haka, co na haku, wielkość koszyczka, rodzaj koszyczka, co w koszyczku, odległość, rodzaj szczytówki, taktyka (dużo małych/mało dużych),

Spinning: żyłka, plecionka, rodzaj przynęty wielkość haka, taktyka, sposób prowadzenia przynęty.

W/w oczywiście są tylko przykładami, które po części się przeplatają pomiędzy poszczególnymi technikami. Do tego wszystkiego dochodzi trochę szczęścia w losowaniu.

Ktoś pisał, że trenowanie od małego nie ma znaczenia bo to nie boks, oczywiście, że ma. Praktyka ma ogromne znaczenie nie tylko w rozpoznawaniu warunków nad wodą, ale też już w samym łowieniu

- powtarzalność rzutów
- odpowiednie zacięcie
- hol ryby
- szybkość

Z tym się człowiek nie rodzi, Górek ostatnio wrzucił u siebie na stronie film o czechu łowiącym odległościówką na jakiś zawodach dookoła mieli po 8-9kg on miał 20 kg tylko szczęście - niestety nie praktyka i umiejętności m znaczenie jak w każdej dziedzinie życia.
Pozdrawiam Michał

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
Luk proszę cię - wszystko co podałeś że magicznie można robić feederem - niby zrobić nie można spławikiem ?

całe ograniczenie feedera - polega na tym, że to nadal tylko jedna metoda, spławik to wachlarz metod .

Jak ryby nie ma to i tyczka do dlubania rządzi ...z uklejówką ratunkową czasem (niestety)

Zabiłes mnie :D:D jedna wędka ??

Ja jestem początkujący w "wyczynie" feederowym ale mam:

2 x 9ft
4x 10ft
4x 11ft
8x 12ft
4x 13ft
plus Quiver brzanowy i feeder brzanowy ( ich raczej na zawodach nie stosuje )

i uwierz mi że każde z tych wędek są do różnego łowienia, w różnych warunkach, na różnych uciągach i rybach ( ale cały czas jest to FEEDER )

więc gadanie o jednej wędce ....... na tym skończę

Podkreslam ,że jestem poczatkujący !!!!!

Nie ma się co bulwersować - wystarczy to co napisałem bez napiętej gumy w gatkach przeczytać ;) - słowem nie wspomniałem o 1 wędce

Kurcze czy to jakaś wojna feeder vs spławik czy co :) 

Swoje przełowiłem w spławikowym wyczynie - by dojść do wniosku, że mi śmierdzi .. teraz zaznaje spokoju z ds'em z fotelem pod dupskiem i jest mi dobrze i broń boże nic feederowi nie ujmuje w tym co pisze - staram sie jeno być obiektywny.

Edyta: Dżamukka nie edytowałem widomości (o tym  zawsze inforumje w treści)  - z resztą o tym fakcie byłbyś powiadomiony przed wysłaniem swojego posta
Pozdrawiam
Olo

Offline Mateusz Goch

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
    • FTR
A czy rozpoznajecie Koledzy sprzęt jakim łowili zawodnicy na tych mistrzostwach? Chciałbym poznać modele kijów i kołowrotków.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Feeder Team Rzeszów

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Chaotic, nie ma się co denerwować 😀  Ja nie uważam feedera wcale za łatwy i prosty. Przecież ukleje nim się też łowi! I średnie ryby i duże. Można mieć zestaw od mega cieniutkiego po gruby, na wszystko co duże i walczy. Taktykę ustalać można podczas sesji - bo przecież są masy wody do użycia. Przy tyczce? Nęcisz grubo miejsce, dwa i to wszystko. Przynajmniej nie jest to prostsze niż spławik 😋

Dżamukka, OMG ale masz sprzętu! 😮 Można oszaleć...
Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
 Ale to wszystko średnia pólka , z kołowrotkami mam największy problem >:O póki co mnie nie stać więc na takich zawodach jak jeździmy to ja jak żebrak wyglądam przy innych zawodnikach :D:D:D

zauważam,że sprzęt też robi sporą różnice... u mnie właśnie te kołowrotki,ehhhh noa le mieć 6 porządnych kręciłów to 5000 PLN :'( :'(

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
A czy rozpoznajecie Koledzy sprzęt jakim łowili zawodnicy na tych mistrzostwach? Chciałbym poznać modele kijów i kołowrotków.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Z tego co pamietam to:
Bracia Ringers to sprzet Daiwa: kije Tournament + kolowrotki TEAM DAIWA TD-R 4012A.
Dean Barlow: chyba Drennan MatchPro Feeder?
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline p^k

• Ekspert
Ja nie uważam feedera wcale za łatwy i prosty. Przecież ukleje nim się też łowi! I średnie ryby i duże. Można mieć zestaw od mega cieniutkiego po gruby, na wszystko co duże i walczy. Taktykę ustalać można podczas sesji - bo przecież są masy wody do użycia. Przy tyczce? Nęcisz grubo miejsce, dwa i to wszystko. 

2-3 miejsca przy feederze i robia tak nie tylko Anglicy.
Teraz wszyscy lowia podobnie wiec ciezko jest tu obierac jakas "zlota" taktyke nieznana innym.

Offline p^k

• Ekspert

Ktoś pisał, że trenowanie od małego nie ma znaczenia bo to nie boks, oczywiście, że ma. Praktyka ma ogromne znaczenie nie tylko w rozpoznawaniu warunków nad wodą, ale też już w samym łowieniu

- powtarzalność rzutów
- odpowiednie zacięcie
- hol ryby
- szybkość

Tego wszystkiego jestes w stanie nauczyc sie po 1 sezonie wedkowania.
Nie wiem czy az taka dokladana powtarzalnosc rzutow przy tej metodzie jest dobrym pomyslem. To nie splawik przeciez. Wieksze ryby sa ostrozniejsze i widzac motloch drobnicy wokol zanety moga zainteresowac sie tym co jest niedaleko obok.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
 Mozna się i przez tydzień nauczyć ... ale czy to wystarczy aby być w czołówce NON STOP ? :-X

Offline p^k

• Ekspert
Mozna się i przez tydzień nauczyć ... ale czy to wystarczy aby być w czołówce NON STOP ? :-X
Jasne, bo lowia rowno i maja szczescie.
Dlaczego Evangelista Josè zlapal o ponad 2 kg ryb wiecej niz bracia Ringers lacznie? Co zatem robila reszta Portugalczykow skoro jest to rywalizacja druzynowa i na wynik pracuja wszyscy?

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
Dlaczego Evangelista Josè zlapal o ponad 2 kg ryb wiecej niz bracia Ringers lacznie? Co zatem robila reszta Portugalczykow skoro jest to rywalizacja druzynowa i na wynik pracuja wszyscy?

Ja użyję porównania z innego sportu a mianowicie skoków narciarskich.

Mieliśmy Małysza a potem dluuuuuuuugo nikogo i nasz drużyna nie mogła nic ugrać - to taka Portugalia
Niemcy, Austria, Norwegia ma mnóstwo równych zawodników z czołówki plus jakiego lidera i to oni obstawiają podium - to taka Anglia

Polacy mieli kiepskie warunki treningowe, dopiero pojawił się "diament" Małysz i ruszyła się kasa i "moda" na skoki to i kluby zaczęły trenować więcej młodzieży. Niemcy, Austria, Norwegia trenują tysiące dzieci, mają warunki i kasę to i drużyne łatwiej zrobić.

Wątpię że w jakiejkolwiek dyscyplinie można uważać, że czas treningu nie ma znaczenia, bo oprócz umiejętności technicznych z każdym rokiem i każdą sytuacją nabywa się pewnego "cwaniactwa" i tym się różnią weterani od nowicjuszy.

Edit. Szczęście nie ma nic do tego w przypadku Anglików, bo musiałaby być straszna niesprawiedliwość, że tylko Anglicy i to wszyscy mają szczęście, kilka lat pod rząd, nie tylko w feederze ale też w spławiku. Szczęście to miał Jose bo na tych zawodach połowił.
Pozdrawiam Michał

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Może to właśnie on miał szczęście skoro reszta ekipy nie była w czołówce? :-)

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik

Tu zawody widziane oczami Ukrainców, dużo da się zrozumieć.

Ja mam tylko jedno pytanie bo zarówno na filmach z anglikami jak z ukraincami, wszyscy holując ryby wysoko podnoszą ręce, ukraincy dodatkowo wchodzą na siedziska - co daje takie holowanie ryby, albo w jakich warunkach tak trzeba robić???
Pozdrawiam Michał

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
:) ale Traper był
Staś
Klasyczny Feeder