Autor Wątek: Kołowrotek do wędki Drennan Acolyte Match Plus 14 ft  (Przeczytany 4537 razy)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Kołowrotek do wędki Drennan Acolyte Match Plus 14 ft
« Odpowiedź #15 dnia: 11.05.2020, 19:52 »
Ten model Stradica kilka osób tutaj odesłało do sklepu, praca tragiczna.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka
Miałeś tego Stradica w rękach czy tylko słyszałeś, że ktoś, gdzieś, kiedyś ? :) Niedawno kupiłem i mogę się wypowiedzieć o nim w samych superlatywach. Zaliczył już kilka wyjazdów i nic mu nie dolega. W porównaniu do wcześniejszej wersji, którą również posiadam, nowa jest zdecydowanie na plus.
Oczywiście, zamówiłem w D na początku tego roku. Wymieniłem na Ballistica. Jeszcze jedna  osoba na 100% odesłała swojego, inna dokładała podkładki aby poprawić pracę. Wszystko było w wątku kupione.
Zamówiłem po pomacaniu 2500 w sklepie.
W tym, który otrzymałem czuć było prace przekładni oraz duży luz.
Może mamy inne oczekiwania, mi czasem nawet Stellka za bardzo szumi ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.05.2020, 19:59 »
Matrix Horizon X jest całkiem ok i chyba kilka nowych u nas na giełdzie dostępnych.

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 11.05.2020, 20:00 »
Wielu uważa, że bije na głowę wersję CI4+, biorąc pod uwagę jakość pracy.

To mnie teraz trochę rozbawiłeś :D
Ja słyszałem, że nowy stradic może buty czyścić wersji CI4 pod względem pracy.
Piotr

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #18 dnia: 11.05.2020, 20:04 »
Obawiam się, że niektóre egzemplarze Stradica FL mogą faktycznie posiadać jakieś wady. Jak słyszałem ostatnio nad wodą pracę hamulca w modelu 4000 XG to... żal było słuchać. Płynność na poziomie najtańszej chińszczyzny.

Do ogólnej pracy zastrzeżeń brak. Niestety hamulec trafił się bardzo trefny.
Kuba

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #19 dnia: 11.05.2020, 20:04 »
Wielu uważa, że bije na głowę wersję CI4+, biorąc pod uwagę jakość pracy.

To mnie teraz trochę rozbawiłeś :D
Ja słyszałem, że nowy stradic może buty czyścić wersji CI4 pod względem pracy.
U mnie w sklepie bardziej polecali Ultegre niż tego nowego ;)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 11.05.2020, 20:09 »
Zaraz się okaże, że najbardziej udane modele to Alivio.
Jacek

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #21 dnia: 11.05.2020, 20:15 »
Ten model Stradica kilka osób tutaj odesłało do sklepu, praca tragiczna.

Miałeś tego Stradica w rękach czy tylko słyszałeś, że ktoś, gdzieś, kiedyś ? :) Niedawno kupiłem i mogę się wypowiedzieć o nim w samych superlatywach. Zaliczył już kilka wyjazdów i nic mu nie dolega. W porównaniu do wcześniejszej wersji, którą również posiadam, nowa jest zdecydowanie na plus.
Oczywiście, zamówiłem w D na początku tego roku. Wymieniłem na Ballistica. Jeszcze jedna  osoba na 100% odesłała swojego, inna dokładała podkładki aby poprawić pracę. Wszystko było w wątku kupione.
Zamówiłem po pomacaniu 2500 w sklepie.
W tym, który otrzymałem czuć było prace przekładni oraz duży luz.
Może mamy inne oczekiwania, mi czasem nawet Stellka za bardzo szumi ;)

To chyba masz pecha, bo ja znam kilku wędkarzy, którzy już go dobrze tyrają i nic im nie szumi. :)

Offline Bartek.B

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 11.05.2020, 20:16 »
Matrix Horizon X jest całkiem ok i chyba kilka nowych u nas na giełdzie dostępnych.
Rozkręć rolkę tego Matrixa i powiedz, czy tak powinna wyglądać rolka w kołowrotku za ponad 500 zł. Wędki mają świetne, jednak kołowrotki dupy nie urywają.

Offline Michu83

• Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 11.05.2020, 20:18 »
Ja też swojego  FL 4000 MHG odesłałem. W moim egzemplarzu był spory luz na korbie i głośne stuki przekładni. Czytałem na forum spiningu że tam też się pojawiła taka sytuacja odnośnie tego modelu. Dołożyłem do Twin Power XD C 5000 XG. Jego praca to POEZJA.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #24 dnia: 11.05.2020, 20:58 »
Mam i nowego FLa, mam i CI4. Obydwa pod spławikiem, żeby było śmieszniej... Obydwa mają podwójne korbki, więc przy ich pracy odpada mi bicie jakie daje pojedyncza korba.

No i tak. FL chodzi głośniej. Za to wibracje od pracy są bardziej wyczuwalne w CI4. Obydwa jednak radzą sobie świetnie. Od dłuższego czasu nie staram się nasłuchiwać najmniejszego szmerku, bo już wiem że niektóre kołowrotki szumią przy pracy, i już. Ultegra CI4 XSB czy Power Aero (Areo, pozdro Czesiu), są tego świetnym przykładem.

Dla mnie najważniejsze, żeby nie było czuć pracy napędu. I to nie tylko prosto z kartonika ;) Oczywistą kwestię płynnego hamulca jak i inne pomijam, bo o pracy tu piszemy.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #25 dnia: 11.05.2020, 20:59 »
Horizon X 4000 = Stara Daiwa 4012 trochę za duże pod 14ft. Jak ten rozmiar to tylko pod mocne 450 i łowienie na ciężko. Ja pod matchówkami mam 3000 teraz na testach w zamian za klony. Tu znowu wada o ile przy rekreacyjnym łowieniu jest ok i fajny młynek. Tak przy zawodniczym łowieniu brakuje mi w nich jednak trochę szybkości nawoju. 75 cm trochu mało i muszę się namachać zauważalnie więcej.

Podstawa w dobrym młynku matchowym jak dla mnie to ładny nawój, żeby nie wcinał żyłki płynny hamulec i 90 cm+ na jeden obrót. Niestety, ale Shimaniaki mają tendencje do wcinania te, które miałem super GTM-RC, super GTRD ,Stradic GTM-RC rzadziej Aero Match. Z Daiwą tego problemu nie ma, jednak 3000 stare były znowu dla mnie za wolne. Ostatnie sezony pod moim wędkami królowały klony z rodziny Lancera.Śmieszne co śmieszne, ale żaden mnie nie zawiódł a były tyrane od lekkiego łowienia po ciężkie oranie sliderami. I gdyby nie to, że zachciało mi się wypróbowania Horizonów i Redvolutionów pewnie ta rodzina byłaby dalej katowana. Młynki idealnie przemyślanie, jeśli chodzi o łowienie odległościówkami. Zgrozik chyba dalej katuje mojego Pezona XD
Mam Stradic X GTM, Super X areo gt i Super x  GTM i nie ma porównania do dobrych współczesnych kołowrotków.

Ballistic bije je wagą(wyważanie kołowrotkiem to mit), kulturą i lekkością zwijania. Druga sprawa to wątpię czy Ballistic wytrzyma tyle co w/w ;)

Pomijając fakt, że mimo niskiej wagi Akolitki są jednymi z gorzej wyważonymi odległościówkami. To, czemu mit. Dla mnie wyważenie, to najistotniejsza sprawa, chyba że łowiłbym jak dziadek. Do tego ja nie trzymam stopki między palcami, wręcz wysuwam paluchy na blank. I z takim chwytem wole cięższy kołowrotek i jak najlepiej wyważony kij niż te parę gramów w dół. Bo przy kilku godzinnej sesji szybkościowego łowienia z zestawem, który leci na pysk. Szybko padnie mi łapa, mimo że będzie on ultralekki. 

Offline Bartek.B

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 11.05.2020, 21:00 »
Oglądam Transformersy i sobie kręcę. Za cholerę nie mogę się do niczego przyczepić. Żona pyta czy jestem normalny. ;D
Prawda jest taka, że zawsze trafią się jakieś trefne egzemplarze, nawet wśród topowych kołowrotków. Najważniejsze jednak jest to, że Shimano, to nie firma krzak i zawsze mamy opcję naprawy czy wymiany. W tamtym roku miałem czarną serię z pewnymi francuskimi wędkami. Obydwie połamane a seria wcale nie najtańsza. Jedna podczas pierwszego rzutu a druga połamała się przy składaniu. Tak więc wszystko możliwe. :)

Offline Michu83

• Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 11.05.2020, 21:17 »
Oglądam Transformersy i sobie kręcę. Za cholerę nie mogę się do niczego przyczepić. Żona pyta czy jestem normalny. ;D
Prawda jest taka, że zawsze trafią się jakieś trefne egzemplarze, nawet wśród topowych kołowrotków. Najważniejsze jednak jest to, że Shimano, to nie firma krzak i zawsze mamy opcję naprawy czy wymiany. W tamtym roku miałem czarną serię z pewnymi francuskimi wędkami. Obydwie połamane a seria wcale nie najtańsza. Jedna podczas pierwszego rzutu a druga połamała się przy składaniu. Tak więc wszystko możliwe. :)
Znam to uczucie, też trzy dni siedziałem i kręciłem. Szedłem do kibla to siedziałem i kręciłem. Kładłem się spać to kręciłem w łóżku. Żona też się mnie pytała czy się dobrze czuję? Jednak odesłałem. Wiadomo jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #28 dnia: 11.05.2020, 21:26 »
Ostatni Stradic, który nie miał luzu na korbie, to model z 98 roku, więc akurat tą przypadłością bym się nie podniecał. Jednak największą wadą tego modelu jest kolor, bo Stradic, kurna, powinien być biały! Biały! Temu, który sprawił, że jest inaczej, powinno się coś urwać.
Jacek

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #29 dnia: 11.05.2020, 21:28 »
, bo Stradic, kurna, powinien być biały! Biały!
Miałem kiedyś takiego, maszyna nie do zajechania. Sprzedałem czego do dziś żałuję.
Adam