Autor Wątek: Drennan Series 7 Feeder 9-40 - piszczący hamulec  (Przeczytany 698 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Witam.
Kołowrotek jak w tytule.
Przy mocniejszym dokręceniu hamulca zaczyna on wyć/piszczeć podczas obracania szpulą.
Dostęp jest prosty więc udało mi się ustalić, że jest tam kilka cieniutkich filców. Mają już swoje lata i zapewne stąd te objawy.
Czy takie filcowe krążki są czymś fabrycznie nasączane? Czy występują jako część zamienna lub może wystarczy wyciąć nowe i wymienić?
Grubość... są cienkie, może 1mm , czy zastąpienie ich grubszymi które to filce można dostać w sklepach zapewne odbije się jakoś na działaniu hamulca?
Pozdrawiam.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Drennan Series 7 Feeder 9-40 - piszczący hamulec
« Odpowiedź #1 dnia: 07.06.2020, 22:30 »
podbijam

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Jacek

Offline ObraFMI

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
Odp: Drennan Series 7 Feeder 9-40 - piszczący hamulec
« Odpowiedź #3 dnia: 07.06.2020, 23:03 »
Nie lubie filcowych bo hamulec z nimi ma długi zakres regulacji siły docisku- a ja lubię kilka klików i jest beton :-)
W prehistorycznych czasach robiłem z kuchennych płytek azbestowych :-) , jak się dowiedziałem że szkodliwe to wycinałem z teflonu, w dwóch mam węglowe z Carbontexu.
Grubszych podkładek nie dawaj: po "popuszczeniu" hamulca na minimum i tak opór będzie duży, również smar nie jest obojętny  (nie napiszę który bo mam zapas bez opisu a nie pamiętam co to).
Ale jeśli ktoś lubi długie kręceniem pokrętłem to w zupełności filc może pozostać, wymyj w benzynie ekstrakcyjnej i nasmaruj (nie stosowałem ale może grafitowy by się sprawdził?).
Ilość smarowidła również robi różnicę.
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.