Autor Wątek: Telewizorek :D  (Przeczytany 7786 razy)

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
Telewizorek :D
« dnia: 20.07.2015, 20:41 »
Chciałem opisać zestaw gruntowy, który w mojej okolicy (Wisła okolice Fordonu) jest od kilku lat najskuteczniejszy. Zestaw przeznaczony głównie na rzekę.

Zestaw ten jest bardzo prosty - zacznę może opis od strony szczytówki wędziska :)
1) ciężarek przelotowy (jako, że łowię głównie w nurcie to gramatura od 60g dp 150g, czasami nawet i więcej
2) następnie nawlekamy na żyłkę tzw. telewizorek,

który od dołu stopujemy - ja używam koraliki lub zaciskam śruciny
3) następnie do żyłki głównej mocujemy przypon z haczykiem (u mnie najlepiej sprawdzają się krótkie przypony od 10 do 25 cm), przypon łączymy z żyłką główną w dowolny sposób - ja stosuję pętla w pętlę,
4) haczyk - tu różnie  - dopasowuje go do przynęty
5) przynęta - u mnie przynętą nr 1 są pojedyncze kulki styropianowe, następnie pinki i białe robaki.
Na ostatnie kilka wypraw zdecydowany plus na rzecz kulek styropianowych:
-na kulkę styropianową - kilka leszczy, jazi i krąpi
- pinka i białe robaki - 1 leszcz (w nocy) i kilka krąpików oczkowców (tzn. oczy obok ogona :) )

Koszyk napełniam płatkami owsianymi, tak, aby były wypłukiwane przez nurt, a haczyk z kulką styropianową sobie dyndał w bliskiej odległości koszyka. Płatki owsiane dopieram sobie do uciągu wody - od błyskawicznych jak jest spokojny uciąg ( są najdrobniejsze), poprzez zwykłe, aż po górskie (te są najgrubsze) na najsilniejszy nurt. Można sobie radzić również poprzez wsypywanie niepełnego koszyka (mały uciąg) lub ubijanie płatków (silny uciąg). Niestety zdjęć ryb nie wrzucę bo telefon strajkuje po wczorajszej ulewie - suszy się :D )

Pozdrawiam Mirek

PS Wieści z dzisiejszej wyprawy ojca - 1 leszcz 2,2 kg, 1 jaź 1kg i 1 kleń 1kg, 3 brania spartaczone - to wszystko na kulkę styropianową. Na druga wędkę na pinkę - 1 uklejka :D Ojciec na rybach był  w godzinach 11-14 (w południe)

Zapomniałem dopisać - kulka styropianowa sprawdza mi się tylko w dzień, tzn jak jest w miarę jasno.

Pozdrawiam
Mirek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Telewizorek :D
« Odpowiedź #1 dnia: 20.07.2015, 20:47 »
Dzięki Mirek za opis Twojej metody.

Czyli ciężarek jest nad karmnikiem (telewizorkiem), zaś zestaw jest samozacinający. Dobrze rozumiem?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Morgoth13

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 20.07.2015, 20:54 »
Ciężarek jest nad karmnikiem - czasami przez roztargnienie zamontowałem na odwrót i kończyło się tym, że po wypłukaniu płatków koszyczek pływał sobie po powierzchni :D

Do niedawna stosowałem ciężarki przelotowe z duża średnicą otworu i wtedy zestaw nie był samozacinający, w tym roku powyżej ciężarka zakładam stoper gumowy tak by zestaw był samozacinający.

Wnioski - jeszcze na to za wcześnie - ilość brań zepsutych podobna, ale ostatnio dlatego, że w sobotę w tym upale siedziałem w krzakach 10 m od brzegu :D

Pozdrawiam
Mirek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 20.07.2015, 20:58 »
Dawno temu gdy jeszcze nikt nie słyszał o koszyczkach zanętowych lowiłem w identyczny sposób a funkcję koszyczka pełniła damska lokówka
Pozdrawiam - Gienek

Offline Morgoth13

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 20.07.2015, 21:02 »
Druid - dokładnie :) Osoba, która mi pokazała jak tak łowić dawniej łowiła na lokówki. Jutro chcę spróbować również na ryz preparowany zakupiony kiedyś w Auchan.
Pozdrawiam
Mirek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 20.07.2015, 21:20 »
W przeszłości 80% łowionych na Dunajcu, Sanie i Wiśle (od Oświęcimia do Krakowa) łowiłem na podobne zestawy. Telewizorek był z wałków do włosów, ciężarki robiliśmy sami (rozklepywaliśmy je na płasko, waga zależna od nurtu). Zanęta też płatki - a najskuteczniejsza przynęta - także płatki (ale nie wszystkie się nadają do tego celu), parzone w odpowiedni sposób (rozłożone na dużym sitku i przelewane wrzątkiem). Małych ryb się ciągało od groma, średnich przyzwoite ilości, większe czasami, gatunki: leszcz, płoć, kiełb, ukleja, piekielnica, jelec, kleń, certa, świnka, brzana, karp (Wisła). Ta przynęta nie była dobra tylko w nocy. ;)
;)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 20.07.2015, 22:22 »
Moj zestaw dziećiństwa :D Tylko że ja zakładałem zawsze przypon ok 50cm i nigdy nie łowiłem na steropian. Wciąż mam w skrzynce te cięzarki przelotowe i jeden telewizorek a nóż widelec się przyda do czegoś... okazuje się że trzeba wrócić do korzeni. Spróbuję w najbliższym czasie.
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 20.07.2015, 22:35 »
Ciekawy zestaw Morgoth13! Prosty i skuteczny :thumbup:
Lucjan

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 21.07.2015, 09:10 »
To podstawowy zestaw gruntowy mojego dzieciństwa, czasem jeszcze widzę nad rzeką jak ktoś łowi w ten sposób, chociaż coraz częściej jest rurka i otwarty koszyk druciany.
Marcin

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 21.07.2015, 09:13 »
Ja też gdy zaczynałem wędkować a nawet ok. 5 lat temu jeszcze zakładałem takie same zestawy na Wisłę. Jak kolega wyżej napisał stosowałem przypony dochodzące do ok. 50 cm. Na haczyku wtedy meldowały się ładne leszcze i certy. Zestaw taki chyba trochę zapomniany wyparły go nowsze koszyczki rurki itp.