Autor Wątek: Kij + kołowrotek do Methody  (Przeczytany 1548 razy)

Offline Maciacino

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kij + kołowrotek do Methody
« dnia: 14.06.2020, 20:54 »
Cześć,

rok temu dzięki YouTube i kanałowi wędkarstwo jedziemy na ryby zacząłem zabawę z method feederem. Staremu feederowi Jaxon Arcadia? 3,60 cw. do 80g dołożyłem podajnik i tak zaczęła się moja przygoda. Polubiłem tę metodę i chce zaopatrzyć się w nowszy lepszy kij i kołowrotek.

Ogólnie chciałbym kija uniwersalnego, którego mógłbym użyć też na innych zbiornikach niż obecne.
Łowię raczej na PZW,  zbiorniki od 20 do 50ha w tej chwili ale nie chce się ograniczać tylko do nich.
Najczęstsze ryby to leszcze,liny i karpie. Dość rzadko zdarza się jakiś okaz ponad 3kg, ale chciałbym, żeby wędka dała radę na te karpie 5-10kg z komercji czy może jakiegoś karpia życiówkę +10kg pomogła wyjąć.

Budżet na wędkę ok. 300zł.
Zastanawiałem się nad kilkoma wędkami.

Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3,30m 60g
Czytając to forum bardzo zachwalali użytkownicy ten kij i serię „perełkę” Genesis Pro.
Martwi mnie jedynie te 60g cw. kiedyś za dzieciaka złamałem szczytówkę (za ciężki koszyczek chyba, ale to dawno temu było i nie pamietam) i chciałbym kija który ma moc oraz żebym czuł rybę.
Korzystam z podajników od 15 do 50g. Przeważnie 30g. Rzucam do 50m.

Zastanawiałem się, czy po prostu nie pójść odrobine wyżej i wybrać
Jaxon Genesis Pro Feeder 3,30m 50-120 lub 30-90, kije bez  „method” w nazwie.
Niestety nie znalazłem opinii na ich temat na tym forum.

Oglądając na YT kanał Fishing Queen zobaczyłem Nevis Vanity Carp Feeder 3,30 30-90g którą polecała, ale widzę, że jest niestety niedostępna w PL. Mimo, że prowadząca mówiła, że to raczej kij na komercje, chociaż na PZW też ok to najbardziej mi się spodobał i mega mi smutno, że jest niedostępny.

Kolejny kij który polecała ta sama Youtuberka to Delphin Opium Feeder v2 Cork 3,30 80g, niewiele ponad budżet wykracza ale powiedzmy akceptowalnie. Jednak prowadząca Fishing Queen mówiła, że szczytówki ma takie sobie, nie wszystkim pasują.

Widziałem, jeszcze, że polecane były wędki:
Daiwa Ninja x method Feeder 3,60m 80g
Robinson Diplomat method Feeder 3,30m 60g

Będę wdzięczy za pomoc koledzy i koleżanki :)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kij + kołowrotek do Methody
« Odpowiedź #1 dnia: 14.06.2020, 20:56 »
Może poszukaj coś z flagmana albo rynek wtórny.
- Arek -

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 14.06.2020, 21:04 »
Koszyk 50 gram plus towar to około 100 gram ciężaru. Wziąłbym na Twoim miejscu Genesisa który jest bardzo dobry, a pod ciężkie łowienie kiedyś dobierzesz sobie jakiegoś mocniejszego kijaszka.

Dziś Genesis Pro Method Feeder 3,3 można kupić nowy za około 150 złotych i moim zdaniem w segmencie do 350 złotych ciężko Ci będzie coś znaleźć co będzie jakością jakoś odstawać na wielki plus. Jeśli jesteś na etapie powrotu do wędkarstwa to masz wędkę bajkę za super pieniążki a leprze i droższe zostaw sobie na przyszłość.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Maciacino

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 14.06.2020, 21:32 »
Koszyk 50 gram plus towar to około 100 gram ciężaru. Wziąłbym na Twoim miejscu Genesisa który jest bardzo dobry, a pod ciężkie łowienie kiedyś dobierzesz sobie jakiegoś mocniejszego kijaszka.

Dziś Genesis Pro Method Feeder 3,3 można kupić nowy za około 150 złotych i moim zdaniem w segmencie do 350 złotych ciężko Ci będzie coś znaleźć co będzie jakością jakoś odstawać na wielki plus. Jeśli jesteś na etapie powrotu do wędkarstwa to masz wędkę bajkę za super pieniążki a leprze i droższe zostaw sobie na przyszłość.

1. A tym Genesisem Pro Method Feeder dam radę wyciągnąć jakiegoś karpia czy amura większego? Powiedzmy 10kg?
2. Czy ten Genesis nie złamie podczas wyrzutu podajnika 40-50g?

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 15.06.2020, 00:01 »
Jak ten chwalony przez wielu Jaxon jest za delikatny dla Ciebie, to może ten kijek spełni Twoje oczekiwania. >?
http://sklep.niwafishing.pl/p/52/3472/wedka-sniper-3-60mt-90gr-feedery-wedki.html. Jest jeszcze wersja do 120 gram, ale ta spokojnie ogarnie bonusy 10+. Tutaj jak wędka pracuje.

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 15.06.2020, 01:02 »
Kijek : MIKADO ULTRAVIOLET METHOD Feeder 350/90g - do wyrwania za 180/190 pln. Naprawdę nic więcej nie potrzeba w tym 'segmencie'.
Sporo wytrzyma, u mnie karpie/amury po 15kg wpadały i bez problemu. Łowiąc 'lżej' podajnikami 20/30g leszcze - baja.

Kręcioł: okuma custom black feeder clx-55f - do cięższych zadań przy feederze
Budżetową opcją może okazać się nawet Okuma Carbonite V2 Match Baitfeeder CBV 40 MBF - choć tutaj jest totalnie zbędny wolny bieg. Uderzałbym raczej w custom black 55

Za całość 350 pln - od pzw leszczy, po komercje i karpie ~15kg.

*sugerowałem się 'uniwersalnością' - a taki kijek + kręcioł z pewnością go daje. Kijki 60/80g nie 'obsłużą' Ci całego zakresu odległości/gramatury podajników. ( + czasem oczywiście bonusem jest nęcenie małym spombem - tym samym kijem - ofc na mniejszych odległościach np. komercja)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 15.06.2020, 08:10 »
Kolego, przecież masz przyklejony w dziale sprzęt wątek na ten temat.
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0
Tu jest streszczenie, a w nim link do dyskusji na temat, który Cię nurtuje.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!