Autor Wątek: Jak sprawnie oprawić karpia, czyli krótki film o zabijaniu  (Przeczytany 30018 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak sprawnie oprawić karpia, czyli krótki film o zabijaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 22.07.2015, 21:34 »
Wszyscy jesteśmy sadystami bo znęcamy się nad białymi i czerwonymi robakami nabijając je na hak, nie dajmy się zwariować.
Staś
Klasyczny Feeder

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22.07.2015, 21:36 »
Wszyscy jesteśmy sadystami bo znęcamy się nad białymi i czerwonymi robakami nabijając je na hak,nie dajmy się zwariować

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 22.07.2015, 21:39 »
Wszyscy jesteśmy sadystami bo znęcamy się nad białymi i czerwonymi robakami nabijając je na hak,nie dajmy się zwariować

Zgadzam się, na tym właśnie polega łańcuch pokarmowy. Dżdżownica ziemią, ryba dżdżownicą, my rybą, a nas po śmierci robaczki i tak w kółko haha :D
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 22.07.2015, 21:40 »
Panowie ja wszystko rozumiem ale w pierw kolega daje film z jakos  masakra potem  delektuje sie kulinarnie i zachceca do dyskusji nastepnie publikuje pale i okrasza to wpisem o humanitarnym zabijaniu z nuta doznan na wyczulonych podniebieniach...
w platujecie w to koty , psy a z obory swinie , krowy -paranoja jeszcze na, deser flaki no nie
panowie podniescie poziom
chyba niechcecie pisac o rzeźni ...... a potem sie dziwic ze ryb niema w wodach pzw niema bo poszly na smacze kotlety .....
bialkowcy rzadza.......
Maciek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #19 dnia: 22.07.2015, 21:46 »
Maciej,a ja właśnie zjadłem flaczki z biedronki ...i wszystko dobrze się skończyło.

Siemano

Zobaczymy jak jutro się skończy :D

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #20 dnia: 22.07.2015, 21:47 »
Maciej,a ja właśnie zjadłem flaczki z biedronki ...i wszystko dobrze się skończyło.

Siemano

Zobaczymy jak jutro się skończy :D
:D
Maciek

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 22.07.2015, 21:48 »
Dla mnie te filmy to zwykły poradnik dla mięsiarzy. Widzę że jednak nie wszyscy na tym portalu popierają zasadę złów i wypuść. Jedna rzecz to złowić rybę i ją zjeść a druga to jeszcze zamieszczać filmy o tym jak zabić tą rybę.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22.07.2015, 21:50 »
Elvis czepiam się bo uważam że mam do czego, film z zabiciem karpia jak dla mnie powinien być usunięty tak jak i cały ten wątek bo jest bez sensu, jak chcemy sobie zrobić rybę to w necie książek kucharskich od groma a tutaj takimi wpisami tylko większa grupę ludzi się irytuje. Aha - co do tego że wędkarze są sadystami ostatnio w pracy kolega porównywał mnie o zgrozo do myśliwego.. Podobnie jak tutaj pewnie większość nie wie że pysk ryby jest bardzo słabo unerwiony i na dobrą sprawę ona się męczy coś jak każdy normalny człowiek w robocie po czym wraca do domu (woda) a nie na patelnie, i tak powinno być.
Od siebie dla mięsiarzy mogę wrzucić filmik jak szybko skrobać ryby - karcherem ale pewnie Ci co zabierają ryby to wiedzą co i jak ;)
Co do tego że jem mięso = jem krowy, świnie itp.. ja ich nie zabijam, ja kupuje martwe ich mięso nie uczestnicząc w zabijaniu ich. A rybę jak ktoś chce zrobić no to niestety trzeba ją zabić.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 22.07.2015, 21:54 »
Koledze nie chodzi o propagowanie zabijania,tylko o robienie tego humanitarnie,wiele razy widziałem sposoby zabijanie ryb kamieniem,bicie o glebę czy zawijanie w folię i do torby żeby nikt nie widział, niektórzy nawet w tej kwestii potrzebują uświadomienia,jak byłem na małym chłopcem jeżdziłem na wieś i wiele razy widziałem zabitego koguta który nie posiadał głowy a biegał chwilę po podwórku tak też jest z rybą po ogłuszeniu wygląda jak żywa ale nie jest,to nie ma nic wspólnego z mięsiarstwem
Staś
Klasyczny Feeder

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22.07.2015, 21:55 »
Choć akurat ja właśnie lubię karpia.
Zboczeniec ;D choć do miana perwersji to jeszcze dużo brakuje, są bardziej "niejadalne" ryby ;)

Co do tematu, to jednak wolność wyboru i respektowanie prawa i logiki wystarcza, by móc łowić i jeść ryby.
Nie chce mi się wnikać w nękanie i wypuszczanie, lub łowienie i zabijanie, bo to nerwowa zabawa i wzbudza niezdrowe emocje.
Niemniej, człek jest małpą dość rozumną a zarazem wszystkożerną, więc udawanie braku świadomości jak "powstaje" mielony lub szynka, jest ułudą. Tak samo jak zarzucanie innemu ludkowi że zabił zwierzę i zjadł.

Film pierwszy dokumentujący zabicie ryby jest zupełnie poprawny (pomijam kilka spraw technicznych związanych z krojeniem, ale to moje zdanie). Ryba została ogłuszona i natychmiast dobita, ciężko znaleźć lepszą i szybszą metodę uśmiercenia ryby.
Z tego co kojarzę, jest to zupełnie zgodne z kilkoma propozycjami "zielonych" i obrońców "życia".
Od wielu lat rybki łowię, zjadam także. I nie widzę w tym nic złego. Mam swoje zasady co do ilości ryb które łowię i zabijam, jak i do humanitarnego pozbawienia życia zwierzęcia.

Co do uwagi Ryba1987, to nasza krajowa "troska" o życie psów i kotów, wiąże się z sentymentem do tych zwierząt i tradycją w ich "niejedzeniu", niż w innych aspektach kulinarnych: toksyny, choroby, podły smak itp.
Nie wierzę, że ludzie są niepełnosprytni umysłowo skoro:
- Francuzi jedzą ślimaki i galaretowate małże,
- czarnoskórzy że jedzą szarańczę,
- azjaci że psy i koty przyrządzają na obiad,
- indianie, że świnki morskie uważają za przysmak.

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #25 dnia: 22.07.2015, 21:57 »
Ogólnie nie mam nic do ludzi którzy rozsądnie zabierają ryby aby je zjadać bo w mojej rodzinnej okolicy nie wypuszcza się prawie nic. Gdy mówię że nie biorę ryb czasami patrzą się na mnie jak na jakiegoś szpiega i ucinają rozmowę i odchodzą. Sam wezmę jedną lub dwie sztuki w całym sezonie ale tylko drapieżniki bo drewna nie jadam. Wydaje mi się jednak że temat powinien być skasowany bo samo patrzenie na to nie jest fajne. Może umieszczę jak oprawić świnię? Przepis kulinarny może być ale bez przesady z tym zabijaniem. To nie jest żaden sposób edukacji! Młodzież trzeba uczyć szanować przyrodę a nie zabijać! Wędkarstwo to habby nie jednego z nas więc po co je zabijać?

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 22.07.2015, 22:03 »
Pod tym adresem http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1429.15 odpowiedź nr 20 autor tego wątku piszę ze cała jego rodzina lubi ryby więc już wiadomo skąd jego zainteresowanie zabijaniem ryb.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 22.07.2015, 22:06 »
Ryba zabita jak należy, nic mnie w tym nie razi. Natomiast, uśmiecham się szeroko jak niektórzy Koledzy są przerażeni odrobiną zakrwawionego mięsa  ;D ;D ;D

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22.07.2015, 22:10 »

Choć akurat ja właśnie lubię karpia.
Zboczeniec ;D choć do miana perwersji to jeszcze dużo brakuje, są bardziej "niejadalne" ryby ;)

Jak chociażby uklejki, czy małe krąpiki.

Szwajcarzy też podobno psy jadają.
Jak powiem tak jak niedawno ktoś napisał nt.polityki: jak się komuś nie podoba nie musi zaglądać. Temat jest jasno określony. "Krótki film o zabijaniu".
Dajcie sobie na luz. Trochę dystansu by się przydało.
Ps.Kotwic,mądrze piszesz.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 22.07.2015, 22:11 »
Nie dajmy się zwariować - zaraz dojdzie do tego że forum podzieli się na dwa wrogie sobie obozy.
Moje zdanie jest takie - jeśli ktos lubi jeść ryby to czemu ma ich nie zabierać i nie jeść ? Jego sprawa i wybór. Jednak niech potem nie jęczy że w jego wodzie nie ma ryb :)
Ja nie lubię smaku ryb słodkowodnych , jedyna ryby jakie zjem to węgorz , duży okoń i sandacz. Dwoch pierwszych gatunków u mnie nie ma prawie zupełnie, na sandacza się nie nastawiam, bo uważam że jest potrzebny w wodzie .
Obrałem sobie taki model wędkowania że tylko raz w roku, zawsze 11 listopada (bo to święto) łowię sandacza i zabieram go by go zrobić jako danie wigilijne.
Pozdrawiam - Gienek