Autor Wątek: Jak sprawnie oprawić karpia, czyli krótki film o zabijaniu  (Przeczytany 30017 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Witam
Chciałbym się z Wami podzielić jak szybko i sprawnie oprawić rybę. Wiem, że widok nie jest najlepszy, ale warto zwrócić uwagę, że to jest to samo co nasze babcie na wsiach oporządzały kury na pyszny rosołek. jedzenie dobre ale widok nie za bardzo. a że to forum jest o tematyce wędkarskiej, nie może zabraknąć takiego tematu od strony kuchni. należę do rodziny wędkarskiej, więc też nie raz lubię złowić i zjeść rybę, więc muszę ją umieć oprawić.
Wiem, że zwiększość z Was wypuszcza ryby, ale tutaj chodzi o tych co lubują się w smakowaniu swoich zdobyczy. w jaki sposób Wy przyrządzacie Wasze ryby?
Proszę o opinie i komentarze.

Poniżej link:

oraz jak humanitarnie zabijać karpia, bez żadnych konsekwencji:

http://gdynia.naszemiasto.pl/artykul/prokurator-i-ekolodzy-radza-jak-humanitarnie-zabic-karpia,1199303,art,t,id,tm.html

Wiem, że tym wątkiem sprawię, że wiele osób odbierze mnie negatywnie, ale dla mnie to normalne, według mnie każdy wędkarz powinien umieć oprawić swoją rybę.

"Człowiek nie żyje, aby jadł,
ale je, aby żył"
                             Sokrates

Zachęcam do dyskusji na ten temat :)

Pozdrawiam
Sylwek
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Pyza

• Ekspert
Odp: Jak sprawnie oprawić karpia, czyli krótki film o zabijaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 22.07.2015, 17:00 »
a to jeszcze link jak sfiletować karpia

i o smażeniu karpia na patelni:

jest wiele wiele innych przepisów, tj karp w galerecie, karp marynowany, po prostu palce lizać. z własnoręcznie złowionej ryby poprzez oporządzenie aż do konsumpcji.

proszę o komentarze oraz o Wasze przepisy na pyszne rybki :fish:
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 22.07.2015, 17:31 »
Pragne zauwazyc z mojej strony ze my tutaj propagujemy lowienie no kil
Uswiadamiamy wedkowanie bez zabierania ryb lowienie dla czystej przyjemnosci lowienia przebywania na lonie przyrody bez rozlewu krwi.
Grubo z tym filetowaniem pojechales....... >:O
Ale to wolny kraj i jak ktos lubi to smacznego.........
Maciek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 22.07.2015, 17:58 »
To jest normalne zachowanie, każdy robi to co chcę. Po prostu pokazuję kilka sposobów jak oprawić rybę, zfiletować i co z nią zrobić. żeby dla niektórych wędkarzy pokazać co można zrobić z ryby. żeby pokazać do czego jest też ryba, nie tylko do łowienia, zabawy i wypuszczenia. w wielu miejscach spożywa się złowione ryby i to nie jest nic złego. przecież nie łowi się ich codziennie i nie codziennie się wszystkie zabiera z łowiska, tylko te przepisowe. to jest to samo jakby ktoś się przyczepił o to, że na wsiach zabija się świnie, krowy, kury itp, a wątpie, żeby na tym forum byli sami weganie. bo nie wierzę w to. Podeszłem do tego od strony kuchni, żeby młodzi wędkarze wiedzieli jak zabić humanitarnie rybę i jak ją przygotować do posiłku. i chciałbym zauważyć, że sam Jezus dawał ludziom do zjedzenia ryby, czyli można to tak zinterpretować, że ryba to dar od Boga. kogoś uraziłem tym postem to przepraszam, ale wyraziłem swoje zdanie. jeżeli komuś wadzę na tym forum, a to co dodałem nie jest to głupim tematem, a jeśli jest to dla Was tak bardzo szokujące to proszę o usunięcie mnie z forum jeśli nie pasuję do Waszego stylu łowienia. myślałem, że to będzie mini poradnikiem dla innych wędkarzy, żeby nie musieli szukać na internecie tylko mieć pod ręką na tym forum.
Pozdrawiam Sylwek
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 22.07.2015, 18:08 »
Tak Pyza, bo każdy wędkarz musi być wolny od jedzenia ryb. Spożywanie karpia na święta jest haniebne. Lin w śmietanie to czyste barbarzyństwo, a za sandacza Cię wykastrują :)

Dochodzimy do takiej paranoi, że to po prostu się już w głowie nie mieści.

P.S. Ja sam czekałem na jakiś wątek kulinarny, bo lubię ryby (karpia akurat nie lubię). Szkoda, że nie ma na to szans.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 22.07.2015, 18:14 »
Panowie bez goraczki to moje subiektywne zdanie pisalem kazdy ma swoje .....
Łukasz to juz wiem czemu nie cierpisz tych karpi- to żart z mojej strony ..... :P
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22.07.2015, 18:14 »
Sylwek,mnie to nie rusza. Mam na sumieniu tony ryb(kilka lat handlowałem rybami). I masz rację.  Trzeba edukować chociażby po to żeby ludzie wiedzieli jak zabić rybę,żeby się nie męczyła. Wielu nie zabija ryb przed skrobaniem,nosi cały dzień bez wody,topi w wodzie z solą itp.
 No,ale skoro panuje przekonanie,że ryba nie czuje bólu tzn.że można jej robić co się chce. 
Ja też lubię ryby nie tylko łapać,ale i od czasu do czasu zjeść.
Edit: Widzę,że mnie coraz więcej łączy z Dominikiem. Choć akurat ja właśnie lubię karpia.

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.07.2015, 18:15 »
Tak Pyza, bo każdy wędkarz musi być wolny od jedzenia ryb. Spożywanie karpia na święta jest haniebne. Lin w śmietanie to czyste barbarzyństwo, a za sandacza Cię wykastrują :)

Dochodzimy do takiej paranoi, że to po prostu się już w głowie nie mieści.

P.S. Ja sam czekałem na jakiś wątek kulinarny, bo lubię ryby (karpia akurat nie lubię). Szkoda, że nie ma na to szans.

Dzięki kolego za zrozumienie i za to, że są jeszcze ludzie, którzy rozumieją. myśle, że forum jest w porządku, ale ludzie chyba boją się swobodnie wypowiadać w kwestii ryb od strony kuchni, bo boją się zlinczowani. na innych forach sami wędkarze podają swoje przepisy na potrawy z ryb. tak jak np moja żona znalazła przepisy na pyszne kotlety z ryb na jednym z forum wędkarskim.
widocznie ja nie pasuję do tego forum :)
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 22.07.2015, 18:21 »
Dziękuję za słowa otuchy, już wiem co muszę kupić. a że nie jeżdże na komercję, nie moim obowiązkiem kupowanie maty i łowienie ryb dla zabawy. zaplanowałem sobie kupić pałkę, żeby co jakiś czas złowioną rybę zabrać do domu i zabić w humanitarny sposób.

W Niemczech większość ludzi wypuszcza wolno złowione ryby, jednak i tak każdy wędkarz uczony jest na kursie jak humanitarnie zabijać złowione ryby, jeśli będziemy chcieli je zabrać do domu. W Niemczech, w większości przypadków, złowionej ryby, nie można trzymać w siatce w wodzie, czy gdziekolwiek indziej. Należy ją albo natychmiast wypuścić lub natychmiast uśmiercić. W innym wypadku grozi kara i pozbawienie licencji wędkarskiej. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, które zapewnia, że ryba nie będzie się męczyć po złowieniu, co jest oczywiście niedopuszczalne. Pałka do ogłuszania oraz nóż jest obowiązkowym wyposażeniem wędkarza w Niemczech. W Polsce powinno być tak samo, ale wiadomo, że Polsce daleko do Niemiec pod wieloma względami.
oto link do tego artykułu:

http://www.goldenline.pl/grupy/Zainteresowania/wedkowanie/jak-humanitarnie-zabic-rybe,2324714/

"Nic człowieka tak nie charakteryzuje,jak rodzaj zabawy której szuka"

Kazimierz Przerwa Tetmajer
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22.07.2015, 20:55 »
Wszystko ok tylko jakim prawem ludzie mogą zabijać ryby bez konsekwencji? Czemu np psów/kotów się nie zabija i nie ma o tych poradników? I jakim prawem za to są kary a za ryby nie ma (nie wnikam w wymiary, okresy ochronne - piszę ogólnie) ? Przecież to też zwierzęta tyle że nie wodne a lądowe..
Co do filmików na pierwszym z nich sposób ogłuszenia karpia i odcinanie mu łba jeszcze gdy żył... oglądałeś w ogóle co umieszczasz ?

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 22.07.2015, 21:12 »
Wszystko ok tylko jakim prawem ludzie mogą zabijać ryby bez konsekwencji? Czemu np psów/kotów się nie zabija i nie ma o tych poradników? I jakim prawem za to są kary a za ryby nie ma (nie wnikam w wymiary, okresy ochronne - piszę ogólnie) ? Przecież to też zwierzęta tyle że nie wodne a lądowe..
Co do filmików na pierwszym z nich sposób ogłuszenia karpia i odcinanie mu łba jeszcze gdy żył... oglądałeś w ogóle co umieszczasz ?

Skoro tak uważasz to jakim prawem ludzie zabijają krowy, świnie, kury, konie, indyki, kaczki itd.? Czemu w masarniach jest tyle wieprzowiny, wołowiny? większość społeczeństwa żywi się mięsem. widzę, że chyba mięsa nie jesz, skoro tak napisałeś. następnym razem jak będziesz jadł mięso, to pomyśl nad tym, że to zwięrze też kiedyś żyło, chodziło po ziemii i jadło. a teraz leży na Twoim talerzu. co do filmu, obejrzałem uważnie cały, widok nie najlepszy, ale to jest szybki sposób na zabicie ryby, żeby się przy tym nie męczyła. co byś chciał? jednym ruchem ogłuszyć ją i czekać aż zdechnie w cierpieniu, czy aż się ocknie? nie jestem zwolennikiem zabijania i takich metod, ale na to już nie poradzi. chciałem to tylko pokazać jak powinno się szybko zabić rybę. a czemu się zabija ryby bez konsekwencji to nie jest pytanie do mnie. widocznie jestem czarną owcą tego forum, ale to jest samo życie - wszystko ma swój kiedyś koniec. zaznaczę, że nie jeżdżę po ryby - jeżdżę dla przyjemności żeby połowić, to jest moje hobby, ale czasem lubię sobie wziąć rybę do domu, żeby ją skonsumować.
Pozdrawiam Sylwek
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22.07.2015, 21:21 »
Pyza,nie daj się sprowokować. Nie warto.
Ryba1987,skoro wszystko ok,to co się czepiasz. Tak jak Sylwek zauważył -jak chcesz zabić tą rybę? To jest jeden z bardziej humanitarnych sposobów. Może chcesz nosić cały dzień w reklamówce od sklepu do sklepu,jak większość przed świętami,czy może kupisz zdechłą?
Z pewnymi rzeczami trzeba się pogodzić jak choćby z tym,że jako wędkarz jesteś sadystą(ja też),bo czy koty albo psy też łapiesz na haczyk koło śmietnika. Skoro ryby można to dlaczego nie kota....

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 22.07.2015, 21:25 »
Pyza,nie daj się sprowokować. Nie warto.
Ryba1987,skoro wszystko ok,to co się czepiasz. Tak jak Sylwek zauważył -jak chcesz zabić tą rybę? To jest jeden z bardziej humanitarnych sposobów. Może chcesz nosić cały dzień w reklamówce od sklepu do sklepu,jak większość przed świętami,czy może kupisz zdechłą?
Z pewnymi rzeczami trzeba się pogodzić jak choćby z tym,że jako wędkarz jesteś sadystą(ja też),bo czy koty albo psy też łapiesz na haczyk koło śmietnika. Skoro ryby można to dlaczego nie kota....

Dziękuję Daniel! za poparcie masz u mnie piwo :beer:
To jest trudny i ciężki temat, ale to jest życie i rzeczywistość. Taka jest kolej rzeczy i tak musi być.
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #13 dnia: 22.07.2015, 21:31 »

. następnym razem jak będziesz jadł mięso, to pomyśl nad tym, że to zwięrze też kiedyś żyło, chodziło po ziemii i jadło. a teraz leży na Twoim talerzu.
Właśnie jadłem wykwintne flaczki po Zamojsku w wykonaniu mojej żony ,spojrzałem na talerz i.......   zobaczyłem 400-stu kilową krowę ??? .
Posiłku nie skończyłem i chyba flaków już więcej nigdy nie ruszę ;)
Stwierdzam że czytanie forum przy posiłku staję się nie bezpieczne ;)
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22.07.2015, 21:34 »
Maciej,a ja właśnie zjadłem flaczki z biedronki ...i wszystko dobrze się skończyło.