Temat może wydawać się kontrowersyjny, ale z góry uprzedzam, że nie zamierzam pytać które z tych wędzisk jest lepsze

Od kilku lat używam Mikado Ultraviolet Light Feeder 3,60 m / 90 g (na początku jako standardowy feeder z koszyczkiem, a od jakiegoś czasu jako method feeder). Jestem z niego bardzo zadowolony i ogólnie uważam, że pomimo stosunkowo niskiej ceny jest to sprzęt godny polecenia, ale od jakiegoś czasu łowię sporo karpi i amurów w zakresie 4-6 kg i tutaj zaczyna się moja rozterka... Mikado radzi sobie całkiem nieźle i udało mi się złowić na niego nawet amura ok 90cm, jednak coraz częściej holując rybki powyżej 5kg mam wrażenie, że przydałoby się coś co ma trochę więcej mocy umożliwiającej skrócenie czasu jaki trzeba poświęcić na wymęczenie ryby zanim można ja podjąć z wody. Jednocześnie fajnie by było gdyby wędzisko pod obciążeniem rybą było bardziej elastyczne i miało trochę głębsze ugięcie niż moje Mikado (akcja progresywna?)
Jakiś czas temu przywiozłem z UK wędzisko Drennan Series7 Puddle Chucker Carp Feeder 11ft (3,35m) w celu odsprzedaży, jednak tak mi się spodobało wizualnie, że im dłużej u mnie leży, tym bardziej mam chęć go sobie zostawić. Nie chcę go brać nad wodę w celu przetestowania, bo jeśli miałoby się nie sprawdzić, to wolałbym odsprzedać komuś sprzęt nieużywany i stąd moja prośba do Was: czy ktoś, kto używa takiego Drennana mógłby opisać jak zachowuje się przy rybach 5kg+? na Sucho wydaje się dość delikatnym wędziskiem i obawiam się, że jednak powinienem szukać czegoś mocniejszego (na forum często piszecie pozytywnie o Flagmanach lub Nevisach). Z drugiej strony może to tylko złudzenie i szkoda by było wypuścić z ręki fajny kijek tym bardziej, że już raczej jest niedostępny... Kiedyś myślałem o tym, żeby zamienić go na Drennan Series7 Puddle Chucker Method Feeder bo podobno mają więcej mocy, ale przespałem moment i zniknęły z rynku.
Porównywałem swojego Mikado UV do Korum Barbel Quiver Rod 12ft i powiem szczerze, że Korum dla mnie pracuje idealnie pod rybkami powyżej 4 kg - miękko amortyzuje odjazdy, przechodząc pod większym obciążeniem prawie do paraboli, a z drugiej strony ma taki zapas mocy, że bez problemu daje zatrzymać rybę. Ma jednak dwa minusy, które nie pozwalają mi zastąpić nim swojego Mikado UV Light Feeder - długość transportowa i sztywne szczytówki (4OZ i 6OZ), zdecydowanie za sztywne do koszyków 25-45g bo przy próbie napięcia żyłki szybciej przesuwa się koszyk po dnie zanim ugnie się szczytówka.
Jako uzupełnienie dodam, że łowię najczęściej na komercyjnych stawach na odległości do 60m, używając koszyków do metody 25-45g, żyłka 0,28, kołowrotek Okuma Travertine TRB 45.
Bedę wdzięczny za wszelkie uwagi
--
Tomek