Autor Wątek: Metoda inaczej  (Przeczytany 10068 razy)

Offline michal323

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Metoda inaczej
« dnia: 26.07.2015, 17:45 »
Witam wszystkich :) Przeglądam forum regularnie i przeczytałem tutaj wiele cennych rad. Chciałem zapytać o łowienie na metodę np. karpiówką (mam na myśli wędkę, bez DS), czy można skutecznie tak łowić, np. z sygnalizatorem?? Wiem, że było na forum kilka wpisów na ten temat, ale proszę o wytłumaczenie jak to robić. Najlepiej drukowanymi ;)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Metoda inaczej
« Odpowiedź #1 dnia: 26.07.2015, 18:08 »
Jesli lubisz spac to kolowrotek z wolnym biegiem i jakis sygnaliztor na podporce ;)
Sama metoda to jedynie sposob prezentowania przynety a czy branie zuwazysz na szczytowce czy poinformuje Cie o tym sygnalizator to juz kwestia drugorzedna.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 26.07.2015, 18:11 »
Dokładnie tak jak pisał p^k. Do tego możesz podajnik zamontować przelotowo lub na sztywno. Oczywiście wędkę ustawiasz jak karpiówke, a nie jak feedera

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
« Odpowiedź #3 dnia: 26.07.2015, 18:11 »
Wg. moich doświadczeń do używania metody w iście karpiowym wydaniu potrzeba stosować cięższych podajników bo w przypadku ds. żyłka jest napięta i szczytówka stawia opór przy zassaniu zestawu przez rybkę gdy ona już skumała że powinna wiać , w przypadku wolnego biegu i zbyt lekkiego koszyczka może zdążyć wypluć przynętę właśnie z powodu za małego poru stawianego przez sam podajniczek

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 26.07.2015, 18:21 »
Metoda z natury jest zestawem samozacinajacym ale niktomu rak nie utna jesli przerobi ja na zestaw przelotowy.
Jednakze karpie bardzo fajnie zapinaja sie juz w pierwszej fazie brania (samozaciecie).

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #5 dnia: 26.07.2015, 18:51 »
Ja w większości zestawy montuje na przelocie i to mi się dobrze sprawdza natomiast do karpiowek używam koszyków 56g  drennana i tu juz na sztywno. Kilka razy lowilem w ten sposób i jak narazie udało mi się zlowic jednego amura 8,2 kg.

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
« Odpowiedź #6 dnia: 26.07.2015, 19:00 »
Ależ oczywiście że tak , leniwe dżemojady po to tak wymyśliły aby było prościej i szybciej łowić , jednak wg. mnie metoda to przedew szystkim znakomita prezentacja przynęty a funkcjonalność samozacinająca jest jako dodatek. Niedawno porównywałem metodę w wersji na sztywno i z podajniczkiem przelotowym jednak z powodu kiepskiego żerowania rybek nie doszedłem do wiekszych konstruktywnych wniosków oprócz tego że Płotki 15 cm są w stanie połykać pelleciki 6mm ;)

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 26.07.2015, 19:04 »
Z ta prezentacja przynety to tez do konca nie prawda. A w wodzie wcale nie wyglada ona az tak fajnie jak w momencie gdy wyciagamy ja z formy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 26.07.2015, 20:07 »
Prezentacja jest idealna, w wodzie wiele rzeczy nie wygląda fajnie :D Że ryby biorą na zestaw spławikowy to się dziwię, zwłaszcza z opadu... :D

Michałek - jeżeli chcesz łowić z karpiówkami, to używaj ciężkich podajników, od 45 gram wzwyż. Jeżeli nie czujesz ciężaru na kiju, łatwo o zbyt mocny zarzut i o rozwalenie podajnika. Trudno łowić tak dobrze jak feederem, ale można za to celować w większe sztuki, lub być skuteczniejszym w nocy...
Lucjan

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 26.07.2015, 20:34 »
Prezentacja jest idealna, w wodzie wiele rzeczy nie wygląda fajnie :D
z tym idealem to bywa roznie:

Offline pawtek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #10 dnia: 27.07.2015, 14:53 »
Idealnej prezentacji musimy trochę pomóc, robiłem też takie testy w domu i w sumie kluczem okazała się rada Luka. Chodzi o to, że najpierw sypiemy do foremki miks, dopiero potem dajemy przynęte i znowu miks, wtedy przynęta się nie zsuwa z foremki.  Z początku to bagatelizowałem ale po testach zacząłem się przykładać do nabijania foremki, zwracam uwagę jak idzie żyłka z przyponu i oczywiście żeby przynęta była na samym środeczku, a nie gdzieś z boku jak na jednym z tych filmików.

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 27.07.2015, 17:09 »
Prezentacja jest idealna, w wodzie wiele rzeczy nie wygląda fajnie :D
z tym idealem to bywa roznie:

Tu jest pokazane to o czym już wiele razy mówiłem i pisałem, zbyt gruby lub sztywny przypon z żyłki prostując się przesuwa przynetę poza koszyk a to błąd, dlatego preferują plecionki miękkie i tonące
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 27.07.2015, 17:12 »
Witam wszystkich :) Przeglądam forum regularnie i przeczytałem tutaj wiele cennych rad. Chciałem zapytać o łowienie na metodę np. karpiówką (mam na myśli wędkę, bez DS), czy można skutecznie tak łowić, np. z sygnalizatorem?? Wiem, że było na forum kilka wpisów na ten temat, ale proszę o wytłumaczenie jak to robić. Najlepiej drukowanymi ;)
Oczywiście że można, sam czasami tak łowię i to z dużym powodzeniem, używam koszyków ESP 56 i 70gram
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline michal323

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #13 dnia: 28.07.2015, 10:13 »
Oczywiście że można, sam czasami tak łowię i to z dużym powodzeniem, używam koszyków ESP 56 i 70gram

Dzięki za odp. Tylko skąd mieć pewność, że nie przesuniemy naszego podajnika?? dlatego stosuje się cięższe koszyki??

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 28.07.2015, 10:53 »
Ja napinałem delikatnie żyłkę, jak czułem opór to kończyłem i zakładałem swinger. Jak żyłka wychodzi prosto ze szczytówki nie powinno być problemu z przesunięciem :-)

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm