Autor Wątek: Mocny kręcioł do dystansu - ale jaki?  (Przeczytany 4645 razy)

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mocny kręcioł do dystansu - ale jaki?
« dnia: 08.08.2020, 19:37 »
Panowie, poszukuję mocnego kołowrotka do łowienia na dużym dystansie. Budżet raczej nieograniczony oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;D
Wybór jest trudny bo duży...
Może polecicie coś z własnego doświadczenia.

"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Mocny kręcioł do dystansu - ale jaki?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.08.2020, 20:08 »
Do wędek 390 lub 420 zdecydowanie shimano ultegra 5500 jeśli budżet to nie przeszkoda to najelpiej w wersji c14 (jeszcze więcej mocy , większa trwałość, niższa waga ). Nawet w zwykłej wersji XTD łyka większość pseudo dystansowe konstrukcje na rynku . Wszystkie prestony/flagmany i inne klony w wielkościach 5500 czy 6000 mają minimum 50 % niższą szpule co znacząco obniża odległości rzutowe.

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #2 dnia: 08.08.2020, 21:59 »
Właśnie  oglądam ten kołowrotek, niestety tylko xtd. Nie znalazłem wersji c14. Cena raczej porównywalna do Prestona czy Matrixa
Dzięki za radę.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #3 dnia: 08.08.2020, 22:24 »

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #4 dnia: 08.08.2020, 22:28 »
Maszynka cudna miałem w łapkach ,ale cena mnie poraziła lekko ??? droga zabawka ::)

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 08.08.2020, 22:33 »
https://vikingcarpfishing.pl/sonik-xtractor-5000-reel-kolowrotek-karpiowy-p-1923.html ,ten młynek sporo tańszy,waga przyzwoita ,pojemność szpul podobna ,mniejsze przełożenie 4:1 do 1 i cena 300zł ,zapewne to nie Shimano ale też ciekawa konstrukcja :beer:

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 08.08.2020, 22:34 »
Shimano Ultegra CI4+ 5500 XT-C dostępna w Drapieżniku. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/28762-shimano-ultegra-ci4-5500-xt-c.html
Jaka jest wysokość szpuli w tym kołowrotku? Niestety to prawie nigdy nie jest podawane a to takie ważne.

Do mniej ekstremalnego dystansu, do feedera polecę kołowrotek, z którego jestem zadowolony Browning Black Viper MK FD 850, dostępny np. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/browning/20339-browning-black-viper-mk-fd-850.html.

Średnica szpuli: 58 mm, wysokość: 28 mm

Podaję przykładowe linki do sklepu, w którym na ogół kupuję i nie jest to żadna promocja sklepu, żeby się ktoś nie czepiał. :P
Pozdrawiam,
Tomek

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #7 dnia: 08.08.2020, 22:40 »
Konkurencja nie jest tak duża jakby się wydawało. Mając ten 1000zł na wydanie to Ci4 jest najsensowniejszym wyborem. Pojawiały się już wpisy w innych tematach.
Jest jeszcze na przykład Daiwa TDR 25 Distance. Ale podejrzewam, że wspomniana Ultegra wciąga go pod wieloma względami.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 08.08.2020, 22:53 »

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #9 dnia: 08.08.2020, 23:00 »
https://max-fish.pl/product-abk-18052-10923-025-DAIWA-KOLOWROTEK-19-CASTIZM-FEEDER-25QD.html ,ta Daiwa też jest ciekawa i bardziej pod feedera ;)
Tylko zwróć uwagę, że to jest de facto TDR 25 ale w wersji uboższej.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 08.08.2020, 23:03 »
No raczej zwróciłem uwagę kosztuje poniżej tysiaka ;),tdr może i lepsza ,ale też  droższa :beer:

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #11 dnia: 09.08.2020, 02:50 »
Przed zakupami wachałem się właśnie między daiwami i ultegrą ci4 więc z pomocą przyszedł nasz forumowy spec od kołowrotków Wonski . Który wiele daiw i shimano miał na serwisie. Napisał ,że shimano ma więcej mocy mimo większego przełożenia , większy nawój i szpula bardziej pod dystans.

Offline Losiu74

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 09.08.2020, 03:27 »
Rozumiem że szukasz kołowrotka do feedera.Rada taka z mojej strony aby dobrać kręciołek do wędki a dokładnie do wielkości,kształtu  i umiejscowienia pierwszej przelotki. Ultegra ma dużą szpulę (75mm) i niestety przy wędce o małej średnicy przelotki startowej,dodatkowo osadzonej blisko kołowrotka kąt jaki się utworzy skutecznie zredukuje osiągane odległości rzutowe( Zwyczajnie mniejszym kołowrotkiem pociśniesz dużo dalej) Oglądałem niedawno ruski test Tregaron-ów.Koleś na początku założył kręciołek 5000 i miotał bez problemu 120m .Po zmianie na ultegrę i większe obciążenie chciał machnąć dalej a tu kicha,ledwie do 110 doleciało a przelotka wcale nie mała bo 25mm jak dobrze pamiętam. Ultegra technicznie jest bardzo dobra jednak nie przy każdym kiju się sprawdzi

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #13 dnia: 09.08.2020, 06:49 »
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/20504-daiwa-emcast-25a.html
A tutaj masz trochę tańsza propozycje , wzorowany na swoim drozszym bracie castizm.
Posiadam ten kołowrotek od kilku sezonów, używam do ciężkiej methody na komercjach i dzielnie sobie radzi.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #14 dnia: 09.08.2020, 07:32 »
Rozumiem że szukasz kołowrotka do feedera.Rada taka z mojej strony aby dobrać kręciołek do wędki a dokładnie do wielkości,kształtu  i umiejscowienia pierwszej przelotki. Ultegra ma dużą szpulę (75mm) i niestety przy wędce o małej średnicy przelotki startowej,dodatkowo osadzonej blisko kołowrotka kąt jaki się utworzy skutecznie zredukuje osiągane odległości rzutowe( Zwyczajnie mniejszym kołowrotkiem pociśniesz dużo dalej) Oglądałem niedawno ruski test Tregaron-ów.Koleś na początku założył kręciołek 5000 i miotał bez problemu 120m .Po zmianie na ultegrę i większe obciążenie chciał machnąć dalej a tu kicha,ledwie do 110 doleciało a przelotka wcale nie mała bo 25mm jak dobrze pamiętam. Ultegra technicznie jest bardzo dobra jednak nie przy każdym kiju się sprawdzi

Te 75 mm to chyba mowa o dużych ultegrach 14000. Ja cały czas piszę o ultegrze 5500 która ma szpule o średnicy jak każdy inny kołowrotek do feedera o tym samym rozmiarze(65mm). Jedynie wysokość szpuli jest zdecydowanie większa. Dodając do tego moc trwałość i w wersji ci4 wagę 440g nie ma obecnie nic lepszego na rynku.