Autor Wątek: Pomoc w kompletowaniu sprzętu karpiowego  (Przeczytany 3454 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Pomoc w kompletowaniu sprzętu karpiowego
« Odpowiedź #15 dnia: 19.08.2020, 08:10 »
Jeżeli chcesz łowić z rzutu ,zastanów się nad kijami 13 ft ,to moja rada tylko,co do młynków super opinie mają Okuma 8k ,tylko są to big pity :thumbup:

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 19.08.2020, 08:21 »
Macie jakieś sugestie odnośnie wędek i kołowrotków mi w oko wpadały wędki wychwood riot 12ft co o nich myślicie??co do kołowrotka to nie mogę się zdecydować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co do kołowrotków - postawiłbym na Okume 8K. Ten sprzęt ma bdb sprzedaż i wielu zadowolonych klientów, choć sam używam Shimano Ultegra 14000 XTD.

Jeśli chodzi o kije rzutowe to ja osobiście kupiłbym Shimano TX2 3,6 i 3,25 lbs. Rewelacyjne kije rzutowe, których używam. Mam też Shimano w wersji 3,9 i 3,5 lbs i na inne nie zmienię. Koszt zakupu większy, ale taki sprzęt kupuje się na lata i z myślą o łowieniu dużych ryb. Osobiście nie preferuję korka w kijach karpiowych, ponieważ na dłuższych zasiadkach korek narażony jest na warunki atmosferyczne (deszcz, mocne słońce) i szybko się niszczy, no i brudzi.

Przy okazji podpowiem żyłki: PB Control Mono - nawinąłem ją na ten sezon i jest po prostu doskonała. Świetnie tonie i jest bardzo wytrzymała. Bdb opinię ma też Katran Synapse, Tandem Baits Steel Mono. Proponuję brać większą szpulę (1000 m).

Aha: jeśli chodzi o sygnalizatory to rewelacyjnie sprawdzają się Fox Micron MX. Tanie nie są, ale wykonanie i zasięg po prostu rewelacja.

Dobre sklepy wędkarskie to M6Tackle z Gliwic, Rockworld z Raciborza oraz Carponline ze Swarzędza. Mój lokalny sklep karpiowy ma też w ofercie w/w sprzęt, więc jeśli będziesz chciał to podam namiar i na pewno dostaniesz bdb rabat na takie zakupy.

Pozdrawiam Seba

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder

Offline JacekB

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #18 dnia: 19.08.2020, 11:42 »
Sebula super za pomoc pójdę twoim tropem jeśli chodzi o kije i młynki.Co do namiotu w co zainwestować namiot dwuosobowy i co z rodpodów warto kupić

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 19.08.2020, 12:43 »
Sebula super za pomoc pójdę twoim tropem jeśli chodzi o kije i młynki.Co do namiotu w co zainwestować namiot dwuosobowy i co z rodpodów warto kupić

Co do rodpoda - to proponuje, jak kolega wyżej Mivardi Rodpod Profesional. Generalnie czeskie Mivardi ma wiele ciekawych i solidnych rzeczy w bdb cenach i to o wiele niższych, niż angielskie firmy. A jakością w ogóle od nich nie odbiegają. M.in. swingery, akcesoria do budowy zestawów, kołyski, podbieraki itd. Wiem, bo użytkuje je na codzień. Mam też fotel i łóżko oraz namiot Bivvy New Dynasty. A jeśli o tym mowa to tak: jeżeli planujesz wyjazdy sam i na jedno nockę to proponuję New Dynasty Brolly, jeśli wyjazdy dłuższe np: 48h i w planach masz zabranie drugą osobę to już trzeba myśleć o New Dynasty Bivvy. Miałem tą brolkę, ale sprzedałem i wziałem Bivvy, bo jeżdżę już na dłuższe wyprawy i czasem zabieram syna. A gdy jestem sam to mam pełen luksus, bo w namiocie mam wszystko: łóżko, fotel, stolik i i bagaże. Zarówno jeden, jak i drugi uszyte są z tego samego bdb materiału, w którym nie ma opcji, żebyś przemókł. Film Poniżej (co prawda jest to wersja XL, czyli o nieco szerszych parametrach - design ten sam):

a tutaj New Dynasty Brolly:
A na koniec seria wędzisk Shimano TX2 - do rzutu petarda, czy to z PVA, czy bez. Zwróć uwagę, jak te kije się ładują. To jest coś !!!

Pozdrawiam Seba

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 25.08.2020, 15:52 »
Dziś przyszły wędki kołowrotki czekam na rod pod ale przydał by się jakiś pokrowiec do transportu wędki 12 ft w dwu składzie.Szukam czegoś co będzie dobrze chroniło,ładnie wyglądało i nie było za drogie jakie macie typy na trzy wędki z pokrowców??

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 25.08.2020, 16:29 »
Ja mam taki, tylko wariant 13 ft. Ale bdb ma również Trakker
https://www.m6tackle.com/shimano-tribal-trench-gear-3-rod-12ft-holdall-p-8693.html
Pozdrawiam Seba

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 25.08.2020, 21:06 »
Zainteresował mnie ten : https://www.rockworld.pl/k,19,pokrowce--torby/pk,213,fox/p,11052,fox-voyager-rod-case.html
Może ktoś z was posiada i może coś powiedzieć na jego temat