Autor Wątek: Parę pytań dotyczących method feedera  (Przeczytany 5244 razy)

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Parę pytań dotyczących method feedera
« Odpowiedź #30 dnia: 26.08.2020, 20:12 »
Czyli mam ją wyrzucić do kosza?

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 26.08.2020, 20:21 »
Nie nie wyrzucaj,  tylko piszę Ci że byś wiedział jak producenci przekłamują na opakowaniach. A podałem Ci ten przykład bo napisałeś że łowisz na sprawdzone żyłki i że dragon XT ma przy 0,22 6,5 kg wytrzymałości.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #32 dnia: 26.08.2020, 20:22 »
Czyli mam ją wyrzucić do kosza?
Nie. Dragony są dość mocne ale zawsze przegrubione i z zawyżoną wytrzymałością. Twoje 0,22 może mieć faktycznie 0,24 mm i wytrzymałość nawet 4 kg.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #33 dnia: 26.08.2020, 20:30 »
OK, Dzięki za wytłumaczenie. :)

Czy da się naprawić gotowca leadercora? Rozerwało (otworzyło tak jakby) mi się oczko i nie wiem co z tym zrobić.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 26.08.2020, 20:38 »
Ja na przypony do metody używam od jakiegoś czasu Robinson Supercup 0,218, faktyczna średnica 0,222 mm, wytrzymałość zmierzona 3,5 kg. Wcześniej używałem FluoroCarbon Supplex, niestety o ile na węźle easy loop ma przyzwoitą wytrzymałość, to na węźle bez węzła jest dużo słabszy.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline mercunio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 01.09.2020, 13:31 »
Przeglądam właśnie koszyki do metody i zastanawiam się pomiędzy preston a drennan. Które z nich lepiej spiszą się na wodzie 4-7 m? Pytanie mam jeszcze do szybkozłączek, kiedyś posiadałem koszyk drennana i po paru rzutach został w wodzie, czy możliwe jest, że gumka z łącznika się zsunęła i spadł cały zestaw? Czy może była to wina słabego węzła? Troche nie mam zaufania do takich wynalazków, jak to wygląda w praktyce? Ostatnie pytanie - jaka gramatura koszyka do wędki o cw 20-60 g i wędki z cw do 100g?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #36 dnia: 01.09.2020, 13:37 »
Nie za bardzo rozumiem, jak Ci koszyk został w wodzie. Wyciągnąłeś pustą żyłkę bez niczego? To się urwało wszystko powyżej.
Wyciągnąłeś wszystko łącznie z przyponem, ale bez podajnika? Mój umysł tego nie ogarnia.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mercunio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 01.09.2020, 14:16 »
Wyciągnąłem samą żyłkę, myślałem więc, że gumka spadła z łącznika i żyłka wypadła z zaczepu. Często łącznik wychodził z podajnika, więc stąd moje przypuszczenie.

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #38 dnia: 01.09.2020, 14:23 »
Przy szybkozłączkach Drennana Method Connectors to możliwe bowiem z obu stron jest jedynie haczyk do zaczepienia pętli, a całość zabezpiecza przesuwna gumka.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #39 dnia: 01.09.2020, 14:25 »
Czyli wyjąłeś żyłkę główną z pętelką na końcu?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mercunio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 01.09.2020, 16:00 »
Skoro nie było pętelki to wychodzi na to, że pękła na węźle.  Dobra, to ta sprawa już załatwiona. A jak z gramaturami podajników?

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 01.09.2020, 19:24 »
Przeglądam właśnie koszyki do metody i zastanawiam się pomiędzy preston a drennan. Które z nich lepiej spiszą się na wodzie 4-7 m? Pytanie mam jeszcze do szybkozłączek, kiedyś posiadałem koszyk drennana i po paru rzutach został w wodzie, czy możliwe jest, że gumka z łącznika się zsunęła i spadł cały zestaw? Czy może była to wina słabego węzła? Troche nie mam zaufania do takich wynalazków, jak to wygląda w praktyce? Ostatnie pytanie - jaka gramatura koszyka do wędki o cw 20-60 g i wędki z cw do 100g?
Nie lubię Drennanów właśnie przez ten łącznik. Ciężko wychodzi z podajnika, przez co łatwiej wyrwać szamocącej się rybie na krótkim przyponie hak z pyska lub zerwać przypon. Preston ma też trochę więcej żeber, co przy tej głębokości może lepiej dowieźć towar na dno. Towar i tak lepiej trochę dokleić, żeby się nie wypłukał w drodze na dno.
Co do wagi podajnika to stosuje się zawsze najlżejszy, na który daje się łowić i określonych warunkach. Ale wtedy szczytówka musi być tak dostosowana, żeby nie przesuwać podajnika przy napinaniu. Mowa tu raczej o podajnikach poniżej 30 g. Na tą głębokość to optymalne powinny być 30-40 g dla obu wędek. Jeśli chciałbyś zarzucić dalej to do tej mocniejszej możesz dać cięższy ale jeśli dno jest muliste to może się wtedy mocnej zapadać i wtedy jest zwykle mniej brań.
Dlatego polecę Prestona albo jego dużo tańszy klon od ZHIBO.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #42 dnia: 01.09.2020, 19:31 »
Na takie głębokości to podajnik z burtami taki jak zhibo boat i dobrze nawilżony mix. 7 metrów to już sporo dla metody, lekki mix ze zwykłym podajnikiem może do dna nie dolecieć. Co do podajników Drennan to ja używam do nich łącznik quick change beat za podajnikiem natomiast zakładam stoper. Podczas brania i zacięcia podajnik sam wędruje do góry na 20-40 cm i nie majda się przy pysku ryby, po wyholowaniu zdobyczy ściągamy stoper na sam dół.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 01.09.2020, 20:03 »
I tu są różne szkoły. Jedni uważają, że tylko podajnik z burtami, inni (np. Luk), że tylko żebra są w stanie utrzymać zanętę. Mi na 4 m sprawdzają się obie. Z domaczaniem trzeba uważać, żeby nie zrobił się beton. Wolę doklejać.
Co do łącznika i stopera to w pełni się zgadzam. Też tak robię.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline yogi333

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #44 dnia: 01.09.2020, 21:12 »
Ja łowie tylko i wyłącznie na metodę , na zbiorniku zagospodarowanym przez towarzystwo wędkarskie , mam dwa kijki jeden UV do 90 g i drugi Delphine do 80 g na obu kołowrotki z bezpiecznym klipsem łowie na haki 12 , woda do okoła zarośnięta pasem trzcin a na 5 metrów od brzegu na każdym stanowisku zielsko . Największa ryba w tym sezonie na UV to karp 15 kg na dumbbellsa 6 mm więc jak widać u mnie rozmiar nie ma znaczenia ;D .  Było parę 10 kg i jakoś  daje rady więc można , zabawa przednia i frajda z taką rybą na takich kijach .