Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 236031 razy)

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #1320 dnia: 24.06.2024, 15:57 »
Liga jest słaba bo każdy zawodnik który dwa razy w sezonie kopnie prosto piłkę od razu wyjeżdża za granicę gdzie później grzeję ławę. A u nas grają wynalazki z całego świata.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Online Szpadel

• Reputacja: 179
« Odpowiedź #1321 dnia: 24.06.2024, 16:37 »
[quote author=paparoach
Za nawałki był pazdan z polskiej migi w podstawie obrony i maczynski w srodku pola z polskiej ligi oraz jedrzejczyk a wy teraz ze nie ma sie to prawa udać jak sie nawalce udało. :facepalm: Jeśli trener ma pomysł na piłkarza to potrafi uwypuklić jego atuty i ukryć słabości, ale musi mieć tez na to czas. Romanczuk zagrał dobrze z holandia i dawał o wiele więcej stabilność w środku pola niż slisz a jest z ekstraklasy. Ocenianie przydatności piłkarza na zasadzie wyrywkowego meczu, gdzie cala drużyna zagrała słabo do niczego nie prowadzi. Lewy jest z barcy i nie ma gola na tym turnieju a jego dorobek to zółta kartka i jeden strzał na bramke...możemy takie głupie dywagacje prowadzić ale co nam to da ?
Miałeś w szczycie formy i karier Glika, Piszczka, Grosika, Kryche, Kubę,Milika,Lewego plus bramkarzy top. Ci wszyscy zawodnicy robili różnice w swoich klubach i byli podstawą myslisz, że taki maczynski czy pazdan dali by radę nie mając takich partnerów?

Chorwacja piekny przykład tylko nie wiem na co, bo to porównanie z kosmosu. W 2023 roku na świecie w najwyższych ligach krajów było w kadrach około 150 czy 180 polakow. Czyli liczymy i np serie A i taka lige Uzbekistanu czy innego egzotycznego kraju.  l z czego realnie gra garstka.
Teraz pytanie ilu gra Chorwatów i to gra a nie jest tylko na papierze?

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1322 dnia: 24.06.2024, 16:50 »
No to podaj nazwiska napastników o innej charakterystyce, których wyszkoliliśmy ostatnio i mają poziom ocierający się o reprezentację ;)
Odpowiedz jest prosta: NIKOGO :D :D
Ale to może mieć związek z tym, że zakładając optymistycznie, że dzieciaki faktycznie zaczęły w 2016(powstanie programu) trenowanie o NMG to teraz mają po 14 lat :facepalm: :facepalm: I ciekawe czemu nie mają poziomu ocierającego się o poziom reprezentacji :P :P  Jak myślisz?
I żebyś nie zadawał głupich pytań. Zaczynamy od skrzata czyli 6-7 lat i przechodzimy pełny cykl aż do wieku seniora, którego ŻADNE jeszcze dziecko z tego programu szkolenia nie osiągnęło.

Ok, czyli być może szkolimy, ale jeszcze nie mamy. A rozmawiamy o reprezentacji tu i teraz. Skąd taka dziura - ponad 10 roczników?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
« Odpowiedź #1323 dnia: 24.06.2024, 18:04 »

To naprawdę nie jest tak ,że my jesteśmy do dooopy i nic się nie da zrobić , powinniśmy stra mieć sztab fachowców , ludzi którzy sprawią że miernoty urosną , a średniacy wejdą na poziom reprezentacji . Dlatego w piłce nożnej trener , strateg, taktyk jest ważny jak w żadnym innym sporcie zespołowym i ważny jest kapitan na boisku , który kuma to czego chce trener .
No i tu sie zaczynają schody ...

paparoach, pamiętaj, że my nie jesteśmy do dooopy tylko nasi piłkarze z reprezentacji ;)

Po drugie żadne wróżki i czarodzieje nie do czarują polskim piłkarzom umiejętności... Takie rzeczy tylko w bajkach. Twoja teza, że sztab fachowców sprawi, że polskie, piłkarskie miernoty urosną...to myślenie życzeniowe. Tak to nie działa.
 Taktyk i strateg jest oczywiście ważnym elementem piłkarskiej układanki. Ale strateg musi mieć piłkarzy z potencjałem, dobrymi umiejętnościami aby Ci próbowali realizować jego założenia na boisku. A na dzień dzisiejszy wielu z naszych piłkarzy nie ma siły biegać przez ponad dziewięćdziesiąt minut a co dopiero realizować jakieś założenia trenerskie. Ten fakt jest straszny ale prawdziwy. Zawodowcy, zarabiający tak duuuże pieniądze nie są w stanie wytrzymać wysokiego tempa meczowego? Za to co prezentują powinni przez rok dostawać najniższą krajową. Może myśl o stracie dużej mamony zmotywowała by ich do działania... ale niestety pewności nie ma.
C'est la Vie

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1324 dnia: 24.06.2024, 19:05 »
Może jeszcze dwa spostrzeżenia. Cytat z Lewandowskiego:
"Czuję, że nie mogłem zrobić wiele albo prawie nic, ponieważ mecz rozstrzygnął się w pierwszej połowie. A po wejściu na boisko w drugiej połowie gra się inaczej niż od początku. To mnie najbardziej boli, ta bezsilność i brak możliwości zmiany czegokolwiek, nawet nie mając takiej okazji."

Przecież on do nędzy wszedł przy wyniku 1:1. I już wtedy było rozstrzygnięte, że przegramy?

Druga rzecz - nasi najlepsi piłkarze na tym turnieju to:
Zalewski, przeciętny gracz Serie A, wychowany całkowicie przez włoską szkołę trenerską.
Zieliński, dobry gracz Serie A, od 16 roku życia szkolony przez Włochów.
Szczęsny, bardzo dobry gracz Serie A, od 17 roku życia szkolony przez Anglików.
A nadzieją na przyszłość jest Urbański, który zawinął się z PL w podobnym wieku, co Zieliński.
Wygląda na to, że polscy trenerzy mogą co najwyżej wstępnie przygotować zawodnika, z którego w krajach zaawansowanych piłkarsko, ktoś dopiero wychowa, albo i nie, zawodowego piłkarza.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline paparoach

« Odpowiedź #1325 dnia: 24.06.2024, 19:46 »
Może jeszcze dwa spostrzeżenia. Cytat z Lewandowskiego:
"Czuję, że nie mogłem zrobić wiele albo prawie nic, ponieważ mecz rozstrzygnął się w pierwszej połowie. A po wejściu na boisko w drugiej połowie gra się inaczej niż od początku. To mnie najbardziej boli, ta bezsilność i brak możliwości zmiany czegokolwiek, nawet nie mając takiej okazji."

Przecież on do nędzy wszedł przy wyniku 1:1. I już wtedy było rozstrzygnięte, że przegramy?

On odleciał już dawno . Ja w sumie to rozumiem , żona , dzieci , biznesy , jakieś tam zatargi sądowe , majątek , reklamy , rozczarowująca postawa w klubie i reprezentacji od kilku lat .
A zewsząd słyszysz bzdury ";najlepszy napastnik świata " " najlepszy polski piłkarz w historii" , chcesz podołać , chcesz ucieszyć ludzi , a tu nie wychodzi ... Rośnie frustracja ... Tu naprawdę trzeba mieć poukładane we łbie żeby to ogarnąć.
No i w tym wszystkim są zwykli ludzie , kibice , którzy o piłce wiedzą tyle że trzeba "szczelić gola " .
Co im tam ktoś będzie mówił czym są fazy przejściowe , "une chcą Roberta na narodowym i goli "
Chceta to mata !

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #1326 dnia: 24.06.2024, 23:36 »
Pany niech mi ktoś odpowie czemu kibice nadal chodzą na mecze... przecież było słynne jeb** pzpn i stadiony pełne, ale jedyne co się zmieniło po tym to brak dopingu - na mecze zaczęli chodzić biznesmeni, ludzie, by zrobić sobie fotkę na instagram itp.
Ja dawniej jeździłem po całej polsce i nigdy nie było sytuacji na stadionie, że ktokolwiek siedział :facepalm: :facepalm:
Ale wracając do meritum, póki kibice będą sponsorować to karawana będzie jechać dalej.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1327 dnia: 25.06.2024, 08:26 »
Co do Probierza i Lewego. Ja nie uważam, że selekcjoner trafił w 'dziesiątkę' tutaj, ale kaman. Piątek z Buksą nie byli zgrani, więc nie rozumiem skąd pogląd, że świetnie dawali sobie radę? Wprowadzenie zgranych Lewego i Świderskiego było jakimś pomysłem, który nie wypalił. Jestem pewny, że gdyby nie dokonał zmian, a wynik byłby taki sam, to ci sami komentatorzy, którzy atakują probierza, wytykaliby mu trzymanie na ławce Lewego i Świdra :) Tak, Probierz przegrał, nie trafił ze zmianami (zmiany Austriakom dawały kopa, nam nie), ale nie grał zachowawczo, widać, że ryzykował, chcąc wygranej. A Zieliński nie ma formy sprzed roku, siedział na ławie lub w ogóle nie grał, więc normalne jest, że nie należałoby liczyć na to, że wejdzie na wyższe obroty. Zwłaszcza, że Austriacy musieli też ten mecz wygrać i by dokręcali nam śrubę.

Futbol przeszedł sporą metamorfozę w ostatnich 20 latach, i nie jest prawdą, że nie da się zbudować fajnej drużyny z przeciętnych piłkarzy. Albania czy Rumunia dają radę, więc dlaczego u nas jest tak ciężko? No właśnie. Potrzebujemy przemiany na polu taktycznym, takiego selekcjonera, który z klocków jakie posiada ułoży coś sensownego. Probierz ma teraz pole do popisu, bo wypadają mu z kadry te filary, które ją podtrzymywały tyle lat. Po odejściu Lewego trzeba budować z zawodników młodszych, więc jest czas na taką przebudowę, nie trzeba już opierać wszystkiego o kogoś, kto ma wielkie zasługi.

I nie rozumiem tej krytyki Lewego. To, że on coraz słabiej pasuje do tej układanki nie znaczy, że wszystko jest jego winą. Z powodu 'żony, dzieci, biznesów, zatargów sądowych i reklam' nie gra na poziomie jakiego wymagają kibice? Myśli o nich, zamiast o reprezentacji? Według mnie jest inaczej, po prostu ustawienie z nim nie zdaje egzaminu, może po prostu jego czas dobiega końca? Modrić jest starszy, ale też nie ma dobrego czasu, i podobnie jak z Lewym, chyba czas aby reprezentacja Chorwacji mu podziękowała. Nie za bardzo jednak doszukuję się cudownej gry Piątka i Buksy w napadzie w meczu z Austrią. Przecież wspólpraca wyglądała między nimi kiepsko, do tego Piątek nie zachwyca formą jak i umiejętnościami, i wg mnie jest najsłabszym z polskich napastników. Ma jednak wiele do udowodnienia i chęć gryzienia trawy :)

Zbyt szybko u nas wydaje się osądy kierowane pod adresem danych piłkarzy, powinno być więcej pod adresem selekcjonera, bo to on układa wszystko.
Lucjan

Offline paparoach

« Odpowiedź #1328 dnia: 25.06.2024, 09:05 »
"I nie rozumiem tej krytyki Lewego. To, że on coraz słabiej pasuje do tej układanki nie znaczy, że wszystko jest jego winą. Z powodu 'żony, dzieci, biznesów, zatargów sądowych i reklam' nie gra na poziomie jakiego wymagają kibice? Myśli o nich, zamiast o reprezentacji? Według mnie jest inaczej, po prostu ustawienie z nim nie zdaje egzaminu, może po prostu jego czas dobiega końca? Modrić jest starszy, ale też nie ma dobrego czasu, i podobnie jak z Lewym, chyba czas aby reprezentacja Chorwacji mu podziękowała. Nie za bardzo jednak doszukuję się cudownej gry Piątka i Buksy w napadzie w meczu z Austrią. Przecież wspólpraca wyglądała między nimi kiepsko, do tego Piątek nie zachwyca formą jak i umiejętnościami, i wg mnie jest najsłabszym z polskich napastników. Ma jednak wiele do udowodnienia i chęć gryzienia trawy :)

Zbyt szybko u nas wydaje się osądy kierowane pod adresem danych piłkarzy, powinno być więcej pod adresem selekcjonera, bo to on układa wszystko."

Odpowiadam , dlaczego krytykuje Lewandowskiego . W dzisiejszym futbolu każdy kto ma trochę czasu i pojęcia może prześledzić po meczu rozmaite parametry . Chodzi mi o wiele różnych czasem nieoczywistych statystyk , nie tylko o ilość kontaktów , przebiegniętych km , starć w powietrzu czy strzałów . Są takie rzeczy jak np.strefy poruszania się na boisku ( ale nie tylko ) gdzie widać że Lewandowski nie gra jako 9 .
Zgadzam się że Lewandowski jest na dzień dzisiejszy trochę lepszy na 9 niż Piątek czy Buksa , ale czy schodząc niżej i grając de facto na pozycji 10 a czasem jeszcze niżej nadal jest lepszym niż zawodnicy " przewidziani" na tę pozycje?
On tak gra od kilku lat , nie wiem czy sam to wymyślił ( podejrzewam że niestety tak ) czy to pomysł Brzeczka , może Michniewicza ? Efekt jest fatalny ,bo Robert nie jest zawodnikiem technicznym , nie myśli wystarczająco szybko , to zwyczajnie nie jest jego gra . Tam gdzie schodzi po piłkę Robert robi się za ciasno dla pomocników , którzy z kolei nie mają umiejętności do wchodzenia w pole karne a dodatkowo przy słabej naszej obronie cały czas muszą oglądać się do tyłu .
Reasumując, jeśli Robert nadal w kadrze to tylko na pozycji 9 , jeśli nadal mu się chce to Probierz musi z nim porozmawiać bo to będzie duża zmiana . Robert będzie często odcięty od piłek , będzie się frustrował , ale taka jest rola 9 . W każdym meczu pojawi się kilka sytuacji gdzie dostanie szansę , a to na wygranie ważnej główki , a to na zagranie kluczowej klepy, a to na kluczowe zastawienie piłki . To jest gra 9 , w tym Robert jest nadal dobry i takiego Roberta nasza kadra potrzebuje .
Niestety tego Roberta nie widzimy w kadrze tak już że 3 lata i ja nie jestem przekonany czy jeszcze kiedyś zobaczymy.
Powtarzam , do tej gry która teraz stara się grać Robert on się zwyczajnie nie nadaje i tylko rozmienia swoją legendę na drobne .
Gramy z Holandią bez Roberta 1:1 , gramy z Austria bez Roberta 1:1 , wchodzi Robert ze swoim " pomagierem " kończy się 1:3 , za dużo tych przypadków.
Opisałem ci aspekty sportowe . Są jeszcze pozasportowe ( afera premiowa ) o których nie warto tu pisać .

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1329 dnia: 25.06.2024, 11:32 »
Paparoach :bravo::bravo:

Szkoda, że sporo osób tego niedostrzega i nadal próbuje forsować dziwne przekonania, totalnie ignorując fakty, które z resztą przedstawiłeś a o których wcześniej wspominałem.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline tench

• Ekspert
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
« Odpowiedź #1330 dnia: 25.06.2024, 13:56 »

Uparliście się na Lewego i drążycie temat w jaki sposób wykorzystać go najlepiej w kadrze. Czy gra za nisko czy za wysoko...
 Zielu podczas meczu naszej kadry biega po murawie - bardzo często -  tak jakby nie wiedział w którym kierunku się udać i po co. Jest wielokrotnie zagubiony, nie może złapać meczowego rytmu. Wygląda to słabo choć trzeba przyznać, że próbuje. Dzieje się tak, ponieważ nie jest w stanie do końca przewidzieć jak zagrają do niego nasi obrońcy, czego się może po nich w danym momencie spodziewać. Wszyscy oni grają poniżej oczekiwań. Przyczyną słabej gry defensywnej naszego zespołu jest brak umiejętnosci poszczególnych graczy. Piłka im przeszkadza w grze. Tego deficytu nie oszukasz nie obejdziesz, nie zastąpisz magią i czarami. W Neapolu komunikacja pomiędzy Zielińskim a defensorami jest na dużo wyższym poziomie i Piotrek potrafi to wykorzystać w postaci efektywnych zagrań. A najgorsze jest to, że nasi obrońcy sami do końca nie wiedzą co i jak zagrają...  I w tej formacji mamy największe problemy i w tej formacji defensywnej potrzebna jest dobra zmiana. Blok obronny - ale również druga linia - to największa bolączka naszej reprezentacji. I pytam kto zagra w tych formacjach w przyszłości na dobrym europejskim poziomie? No chyba nie nasi piłkarze, którym brakuje umiejętności.
 A gdy czytam takie tezy urwane z choinki o tym, że to wchodzący na boisko Lewy jest ojcem porażki naszej kadry to rączki mi lekuchno opadają.
C'est la Vie

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #1331 dnia: 25.06.2024, 14:35 »
paparoach jedno co mnie wkurw.... to w meczu z austryjakami mam rzut wolny a on wybiegł z 16 rywala na 30 metr od bramki żeby mu chyba zielek podał na 1m do przodu a ten mu odegrał... No kur... świetne rozegranie rzutu wolnego, austriacy w szoku a lewy gwiazda mundialu... A tak serio to bezsensowne i bezużyteczne opuszczanie pozycji, bo Austriak który stal przy nim nawet nie ruszył jak ten wybiegł po ta pilke :facepalm: Mam wrażenie ze on chce cos zrobić zaskakującego, ale wychodzi na to ze tym zagraniem to zaskakuje swoich kolegów i utrudnia im gre, bo tak jak mówił papa ,robi się ciasno w środku pola a w polu karnym zero chłopa. A w ogóle to kolejny raz co jest nasza przywara narodowa tracimy bramkę z autu.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline paparoach

« Odpowiedź #1332 dnia: 25.06.2024, 14:39 »
paparoach jedno co mnie wkurw.... to w meczu z austryjakami mam rzut wolny a on wybiegł z 16 rywala na 30 metr od bramki żeby mu chyba zielek podał na 1m do przodu a ten mu odegrał... No kur... świetne rozegranie rzutu wolnego, austriacy w szoku a lewy gwiazda mundialu... A tak serio to bezsensowne i bezużyteczne opuszczanie pozycji, bo Austriak który stal przy nim nawet nie ruszył jak ten wybiegł po ta pilke :facepalm: Mam wrażenie ze on chce cos zrobić zaskakującego, ale wychodzi na to ze tym zagraniem to zaskakuje swoich kolegów i utrudnia im gre, bo tak jak mówił papa ,robi się ciasno w środku pola a w polu karnym zero chłopa. A w ogóle to kolejny raz co jest nasza przywara narodowa tracimy bramkę z autu.

To jeszcze może miałoby jakiś sens gdybyśmy mieli w składzie Kevina de Bruyne , który cały czas wchodzi w przestrzenie po napastniku . Mamy kogoś takiego ? Kilkanaście miesięcy temu liczyłem że Kacper Kozłowski w jakiejś mikroskali to będzie robił , no ale ...na liczeniu się skończyło . Pomysł w przypadku naszej kadry jest zły , latami nie korygowany , więc efekt cały czas pozostaje bez zmian .

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #1333 dnia: 25.06.2024, 14:51 »
Jestem ciekaw dzisiejszego składu, jeśli zagraja Slisz, Dawidowicz czy Piotrowski to znaczy że trener faktycznie idzie swoja drogą, która zmierza donikąd .
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline paparoach

« Odpowiedź #1334 dnia: 25.06.2024, 14:57 »
Jestem ciekaw dzisiejszego składu, jeśli zagraja Slisz, Dawidowicz czy Piotrowski to znaczy że trener faktycznie idzie swoja drogą, która zmierza donikąd .

Ja czekam tylko na to aż Probierz w akcie desperacji i robienia czegokolwiek byle dziennikarze dali mu spokój sięgnie w LN jesienią po Karola Linetty. Ten to jest artyycha . Chyba 5 selekcjonerow próbowało zrobić z niego reprezentanta . Każdy musiał się sparzyć sam , bo po co czerpać z poprzedników .