Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 237395 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #345 dnia: 16.06.2021, 13:07 »
Powiedź cie mi skoro tak świetnie znacie się na piłce...

Czym różni się strategia gry w klubie od reprezentacji. Ile może być ustawień ...  , ile może być systemów... Skoro nasi grają w topowych klubach i na kartce pięknie to wygląda. To co oni robią w klubach.. przecież to samo - i tu sie kłania talent , wytrenowania krótko mówiąc czynnik ludzki.
Który u nas wygląda jak wygląda.
Co do trenera - wielokrotnie pokazano że nawet najlepszy trener , z najlepszymi piłkarzami nie może nic ugrać.
Maciek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #346 dnia: 16.06.2021, 13:43 »
Maćku tu jest dużo zalezności , zawodnik gra w klubie przeważnie na jednej pozycji, na codzień gra z kolegami z którymi spędza 50% dnia , również razem spędzaja swój prywatny czas, znaja się jak łyse konie i na boisku też wiedzą jak podać, zagrać piłkę czy w ciemno wiedzą że jego skrzydłowy czy środkowy napastnik na pewno tam będzie. W reprezentacji są najlepsi z najlepszych ale każdy z nich to indywidualność, trener powinien dobrać odpowiedniego zawodnika do danej pozycji ale czasami przesuwa go lub zmusza do wykonywania innych zadań ( nie każdy zawodnik to lubi lub sie do tego nadaje )  do tego dochodzą zgrzyty o których się nie mówi, tak było np.w Korei .
Może mamy za duzo w reprezentacji celebrytów piłkarskich lub osób które za takie się uważają, może reprezentacja dla niektórych to odpoczynek przed nastepnym sezonem, może są źle przygotowani, słabi a może wszystko razem daje Nam obraz Reprezentacji Polski ???
Mimo wszystko uważam że sie w sobote łatwo nie poddadzą. Jeśli się myle to znaczy że nie ma reprezentacji i potrzeba wielu zmiań.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Gad_2612

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #347 dnia: 16.06.2021, 13:44 »
ustawień jest kilka - 4-4-2. 4-5-1, 3-4-3, 4-3-3 etc
ale systemów przesuwania, tak zwanych automatyzmów i zagrywek jest nieskończenie wiele - tyle ile dany trener wymyśli.
i tu jest właśnie pies pogrzebany,

musisz mieć wyćwiczone zagrania by było to z automatyzmu zagrane, skoro zawodnik X ma piłke musi miec do wyboru kilka wariantów gdzie pilke zagrać, i tam powinien byc juz jego partner, bo im wolniej ja rozgrywasz tym trudniej cos zdziałac

do tego dochodzi jeszcze 1-3 magików  którzy zawsze mogą zrobić cos niekonwencjonalnego a takich magików u nas brakuje

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #348 dnia: 16.06.2021, 13:47 »
Maciek, jeżeli w klubie wystawiają cie do zarzucania przynęty w punkt i wypracowałeś sobie odpowiednie umiejętności, a trafiasz do kadry i jesteś od mieszania zanęty... Wtedy możesz nie ogarnąć tematu
Nieraz więcej można osiągnąć zaangażowaniem, walką i jeżdżeniem na dupie piłkarzy bez statusu gwiazdy, niż kupą gwiazd, indywidualności i samców alfa.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #349 dnia: 16.06.2021, 13:47 »
"W sobote Hiszpania z młodymi piłkarzami oraz wysoką temperaturą zwerifikuje Naszych piłkarzy pod każdym względem i oby wracali z tego meczu z tarczą . "
Ty tak na serio ? 😁
To jest Hiszpania , nie Serbia , Słowacja czy Rumunia .
Ja wiem że drużyna w przebudowie , ale to jest tak jakbym ja mierzył się w zawodach feederowych dajmy na to z Mateuszem Przebiędą . Dajcie mu ruski teleskop , opijcie dzień wcześniej alkoholem , nawrzucajcie mydła w łowisko ...wynik i tak będzie się zgadzał .
Czas na odrobinę realizmu : będziemy pierwsza drużyna która odpadnie z euro , przegrywając z sobotę i przy zwycięstwie Szwedów (najbardziej prawdopodobny scenariusz ) kończymy mistrzostwa ! O trzecim miejscu w grupie decyduje bilans bezpośredniego starcia , przegraliśmy że Słowacją i to jest koniec .
Powtarza się ten sam schemat od 20 lat i od 20 lat nic tym nie robimy dlatego nic się nie zmienia .
Tu są potrzebne konsekwencje personalne , dotkliwe konsekwencje . Pan Boniek kończy już prezesowanie , selekcjoner out ( przestańcie z argumentem że miał mało czasu , przypatrzcie się ile czasu miał trener Słowacji ) , połowa składu drużyny która wystąpiła w meczu ze Słowacją out . Kilka nazwisk tu już padło : Krychowiak ,Glik , Bednarek , Szczesny . Moim zdaniem od kadry powinien odpocząć pan biznesmen Lewandowski , dyskusyjny jest Zieliński , kilku graczy jest też ewidentnie pod formą . Zacznijmy nazywać rzeczy po imieniu i domagać się reakcji , twardo i wszędzie gdzie możemy .

Żyjesz ułudą, że młodsi zawodnicy zrobią więcej 8)

Futbol to strategia przede wszystkim, i tutaj Sousa powoli układa klocki. Pech w tym, że nie powinien robić tego na Euro. Nam potrzeba konkretnej strategii przede wszystkim, bez niej jest nędza. Trzeba umieć zbudować drużynę, a z tym ciężko.

Brzęczek nie zrobiłby więcej wcale, bo samobój lub czerwona kartka nie wynikła z błędów Sousy ale zawodników. Wg mnie potrzeba nam stałości. Niemcy po porażce na mistrzostwach nie zwolnili Loewa, ale dali mu przebudować drużynę. I są w światowej czołówce. A u nas się zwalnia trenera od razu, do tego daje kierować reprezentacją jakiemuś Brzęczkowi, co jako trener nie wykazał się niczym do tego jest młody i brak mu warsztatu, co było widać.

Moim zdaniem wina głównie leży po stronie Bońka a nie Sousy czy zawodników.

Na szczęście Krychowiak się pożegna z kadrą 😁
Lucek stracone bramki wynikala z bledow sousy ! Decydujac sie na wystawienie glika nie zagrasz wysoko ustawiona obrona, bo na poczatku w eliminacjach do MS go nie wystawil, ze wzgledu na to ze chcial grac wysoko a glik sie do tej koncepcji nie nadawal. Stracilismy kolejnego gola po stalym fragmencie gry a to byl atut slowakow, gdyz oni grali bez klasycznego napadziora, bo nie maja takiego w kadrze. Duda to ofensywny pomocnik z koniecznosci grajacy w ataku. Skrinjar zrobil to comial zrobic strzel po stalym fragmencie. Glik z bednarkiem nie doskakiwali do hasika czy dudy zeby skrocic pole gry brakuje im zwrotnosci i jechali by z nimi niesamowicie i ten brak doskoku spowodowal to ze glisk po objechaniu beresia zamiast pruc do zawodnika z pilka powoli sie przesuwal w jego kierunku.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #350 dnia: 16.06.2021, 13:59 »
Panowie jak dla mnie jedno jest pewne - wierzyć trzeba ... a czy im sie uda - czas pokaże.
 :beer: :beer: :beer:
Maciek

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #351 dnia: 16.06.2021, 14:51 »
Mecz przegraliśmy kartką Krychowiaka, i to jest dla mnie fakt. Błędów było wiele, jednak mieliśmy spore posiadanie piłki, co nam się przy równorzędnych ekipach nie zdarza często. Bramki straciliśmy, ale taka jest cechą ofensywnego ustawienia. Bayern stracił masę bramek w ostatnim sezonie, popełniając masę błędów w obronie, ale ligę wygrali.

Mi się mecz wcale nie podobał, ale wiem, że cisnęliśmy i była walka. Gdyby nie wpadka Jóźwiaka, to miałby dużo lepszą ocenę. Moim zdaniem zdał egzamin, ale trzeba jeszcze sporo szlifować aby wszystko wychodziło.

Zawalił Boniek, wielu żąda od Sousy cudów. Co miał zrobić w trzy miesiące? Do tego wypadli ze składu Piątek z Milikiem. Zawsze można zaparkować autobus w polu karnymi grać z kontry. A tu wreszcie była inicjatywa i pomysł, choć gubiło się to.
Lucjan

Offline tadzikg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #352 dnia: 16.06.2021, 15:09 »
ja tam liczę na naszych :)

Człowiek nie potrzebuje żadnej religii, gdy nie ma problemów.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #353 dnia: 16.06.2021, 15:28 »
Mecz przegraliśmy kartką Krychowiaka, i to jest dla mnie fakt. Błędów było wiele, jednak mieliśmy spore posiadanie piłki, co nam się przy równorzędnych ekipach nie zdarza często. Bramki straciliśmy, ale taka jest cechą ofensywnego ustawienia. Bayern stracił masę bramek w ostatnim sezonie, popełniając masę błędów w obronie, ale ligę wygrali.

Mi się mecz wcale nie podobał, ale wiem, że cisnęliśmy i była walka. Gdyby nie wpadka Jóźwiaka, to miałby dużo lepszą ocenę. Moim zdaniem zdał egzamin, ale trzeba jeszcze sporo szlifować aby wszystko wychodziło.

Zawalił Boniek, wielu żąda od Sousy cudów. Co miał zrobić w trzy miesiące? Do tego wypadli ze składu Piątek z Milikiem. Zawsze można zaparkować autobus w polu karnymi grać z kontry. A tu wreszcie była inicjatywa i pomysł, choć gubiło się to.

Sorki ale mylisz się - mecz przegraliśmy nie kartką a kondycją, faktem jest że przegraliśmy a opinią przez co... :
1. Kondycyjnie - wina tylko i wyłącznie selekcjonera i sztabu - chłopcy są zamęczeni, nie trafili z formą tzn. pewnie teraz forma będzie rosła i prawdopodobnie w kolejnych meczach będzie coraz lepiej. Kartka Krychowiaka 1sza - wina kondycji chłop nie zdążył, drugi faul był przypadkowy - zdaża się w ferworze walki, a i tak uważam, że Krycha jest jednym z 3 najlepszych polskich piłkarzy, będzie to widać w najbliższym meczu, gdzie grać nie będzie - podobnie jak było widać brak emeryta Glika.
Słaba gra skrzydeł, powolność Jóźwiaka, marazm - to wszystko wynika w 90 % z braku formy., każdy kto grał w piłę wie, że formę szykuje się na turniej, mecz - można trafić lub nie - tu ewidentnie nie trafione.
Przecież Rybus, Jóźwiak nie są wybitnymi technikami, ich atutami jest szybkość, ale jak nie ma kondycji to.... stają się zwykłymi kopaczami.

2. Szczęsny uważam że jest dobry ale zawsze był gorszy od Fabiana, zawalił nam masę meczy.  Pierwszego gola powinien obronić, to nie był mega mocny czy techniczny strzał, nie był zbyt trudny, zawalili obrońcy a potem on, przy drugim też się nie popisał - znów nam turniej zawali. Juwentus chce się go pozbyć a tu chętnych brak - to świadczy o jego "klasie" i formie. Dodatkowo Fabian swoim charakterem, nawet flegmatyzmem  zapewnia spokój, daje taką pewność w obronie, zero nerwowości.

3. Mega talent, ukryty, nieobjawiony Zieliński - ten typ to powinien mieć zakazane nawet oglądanie meczy PL repry w TV. Napoli wypycha go już kolejny rok ze składu, chłop ma prase i marketing niesamowity. Niestety jakoś nie widać ofert na stole... czyżby nie było fanów jego "talentu" ?
Mimo tego, że jest słabiutki, że leje ciepłym moczem na reprezentacje, że nie zagrał dobrego meczu w reprezentacji,  to, na nieszczęście nie ma nikogo lepszego od niego. Ale jak ktokolwiek może go chwalić jak on 3 zwody zrobił i raz podał celnie ? To, że zszedł to skutek padliny jaką grał albo nie grał. Na podwórku trampkarze mają lepsze "statystyki".

Taktyka była dobrana dobrze ? - słaby przeciwnik - gramy ofensywnie, oczywiste, tylko napastnik jeden do takiej taktyki ??? A gdzie Świderski ? On pasuje idealnie do meczy, gdzie w polu karnym będzie zamieszanie to taki Lis, dostawiacz nogi, to był mecz dla niego.

Boniek zawalił, bo słuchał opinii społecznej i może piłkarzy. Brzęczek miał cel awansować do Euro =- zrealizował i w nagrodę dostał kopa.

Sousa - super marketing, pięknie gada, osiągniecia jako piłkarz i... jako trener zero osiągnięć, a wręcz porażki... Dodatkowo nigdy nie był selekcjonerem.
Facet ma bajer niesamowity... opowiada to co wszyscy chcą usłyszeć jak akwizytor - jak by chciał żeby nasi grali - każdy by tak chciał, ale jak na razie h... pokazał i nic nie wskazuje, że coś się zmieni. Co więcej mam jakieś dziwne wrażenie, że on nawet za bardzo naszych piłkarzy nie zdążył poznać.

A nawiasem i podsumowując - najlepsze wyniki PL repra miał w 2016 roku - gdy stawiała autobus... a bronił Fabian.

Był inicjatywa i pomysł ??? gdzie i w czym ? Przejeb...  ze słabiutką Słowacją 2:1 jaki pomysł ??? 3 celne strzały my, oni 2..., była walka ??? :) . nie wiem ja chyba inny mecz oglądałem.
Ja oglądałem zmęczonych Polaków, bez zaangażowania, słabych w obronie i słabych w ataku.
Kolejne mecze:
Hiszpania autobus i gra na remis, licząc, że stanie się cud i wyjdzie kontra (akurat osamotniony Lewy jest na tyle dobrym piłkarzem, że sam może zrobić wynik).
Szwecja - musimy wygrać, Świerczok to fizol, który idealnie będzie pasował jako drugi napad na Szwedów.

Czekam na trenera, który w końcu wyjeb.... z kadry turystów Zielińskiego i Linettego i da szansę komuś innemu, choćby i młodemu Kozłowskiemu i Moderowi.
Już się zaczynają kalkulacje :)

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #354 dnia: 16.06.2021, 16:06 »
Właśnie Fabiana, to najbardziej szkoda. Kazdy trener stawia na tego Szczęsnego, a on na turniejach nigdy nie błyszczał. Fabian za to juz nieraz pokazywał, że można na nim polegać. Nie obraża się, i zawsze jest gotowy do gry.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #355 dnia: 16.06.2021, 17:34 »
Jak można mieć słabą kondycję, skoro mieliśmy 59% posiadania piłki, i to grając 30 minut w dziesięciu? Sorry, ale czegoś nie rozumiem. Gdyby była kondycja, to wtedy ile byśmy mieli posiadania? 80%?

Hiszpanie zremisowali pomimo wielkiej przewagi, i tak to jest jak ktoś stawia autobus. Słowacy dobrze nas blokowali i tyle. Jak już to przyczepiłbym się do skuteczności, i ta była fatalna. Ale kondycja ogólnie zła nie była. Bo nie ma raczej możliwości aby ktoś słaby kondycyjnie osiągał takie posiadanie. To brak zgrania. Moim zdaniem jak się chce abyśmy grali ofensywny futbol, to się daje selekcjonerowi rok czasu co najmniej, a jak zmienia go za pięć dwunasta, to lepiej aby parkował autobus w polu karnym. Tak się gra na turniejach.

Typowy selekcjoner w lidze dobiera sobie zawodników, sprzedaje tych co nie pasują do jego koncepcji, kupuje odpowiednich. W reprezentacji tak się nie da i składa się drużynę z tego co jest. U nas trzeba to złożyć, trudno zrobić to w 3 miesiące i jeszcze zapodać piękny futbol. Ale warto, bo mamy graczy co to potrafią.
Lucjan

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #356 dnia: 16.06.2021, 17:55 »
Przecież Ci gracze grają ze sobą latami, jaki brak zgrania, z nowych graczy to był kto  - hmmm Jóżwiak, Rybus :) ?
Brzęczek na mecz powołałby tych samych graczy, może Kędziora zamiast Linettego, Jóżwiaka lub Bereszyńskiego.
 Słowacja broniła się na własnej połowie głównie, oczywiste, że my posiadaliśmy piłkę, kondycja - popatrz na pojedynki biegowe, zwrotność, start do piłki, wybicia, przejęcia.
Jeśli Jóżwiak, Rybus są wyprzedzani to cos nie halo...
Pierwszy faul taktyczny Krychy był spowodowany tym, że nie mógł dogonić Słowaka, akurat Krycha sprinterem nie jest...
Lewandowski też nie był sobą.
Nasi ewidentnie nie byli w formie.

Piszesz, że kartka Krychy przegrała nam mecz, ale przed kartką graliśmy tak samo słabo...

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #357 dnia: 16.06.2021, 18:05 »
Ja nie twierdzę, że było super, bo nie było. Ale nie gadajmy nonsensów, że oni nie biegali.

A to, że się jeden z drugim zna nijak ma się do konkretnej taktyki. Klich gra w ofensywnym ustawieniu i wiedział o co chodzi. Lewy też wie. Ale jak coś nie gra, to trzeba to dopracować. Z tego co widać trzeba było grać ostrożniej, a tak mieliśmy kolejne testy, ale na Euro...
Lucjan

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #358 dnia: 16.06.2021, 18:13 »
Ja nie twierdzę, że było super, bo nie było. Ale nie gadajmy nonsensów, że oni nie biegali.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #359 dnia: 16.06.2021, 18:17 »
Lucjan posiadanie piłki to jedno a kondycja to drugie, tak jak napisałem wczesniej Nasi zagrali Poloneza czyt. chodzonego,  akcje były wolne bez tempa. Nawet gdy była mozliwośc kontrataku to nie było z kim albo piłka wracała do tyłu.
Teraz pewnie zagramy "autobusem" z tyłu i bedziemy liczyć na szybki atak. Jeśli nie będzie głupich błędów to bedzie dobrze :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "