Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 216564 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #1065 dnia: 11.09.2023, 18:06 »
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale ten cały pzpn wydaje się mocno skorumpowany jeżeli chodzi o skład reprezentacji A.
Od wielu lat powoływani są Ci sami piłkarze nawet bez formy jak od wielu lat Krychowiak.
Dlaczego tak się dzieje?
Korupcja? Menadżerowie, agencje piłkarzy mają w tym interes, bo mają profity. Jeżeli zawodnik gra w kadrze to można więcej kasy dostać za transfer, bonusy, występy piłkarza itp.

Co do ostatnich występów to drużynie brakuje kapitana.
Lewy jest w cieniu, nie potrafi wziąć odpowiedzialności gry na siebie jak Ronaldo czy Messi, a jest stawiany na równi z nimi.
Pamiętacie co zrobił Gerrard w meczu Liverpool - Milan? To jest prawdziwy kapitan, gdzie przy wyniku 0:3 sam pociągnął tak drużynę, że zdobyli z beznadziejnej sytuacji puchar LM :)

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #1066 dnia: 11.09.2023, 18:13 »
"Jak dla mnie sportem narodowym powinna być Siatkówka :beer:"
A co to takiego sport narodowy ? Najchętniej uprawiany ? Oglądany przez kibiców ? Tam gdzie jest największe zaangażowanie sponsorów ?
Obecnie są rozgrywane ME w siatkówce mężczyzn. Polecam zorientować się w frekwencji na poszczególnych meczach grupowych. Ciekawe dane .
Siatkówka , żużel , skoki narciarskie to są sporty niszowe . Jedne bardziej inne mniej . W sąsiednich nam krajach bardzo popularny jest hokej ( Czechy , Słowacja , Białoruś, Szwecja) u nas mało popularny.
Możemy zaklinać rzeczywistość i udawać sportowa potęgę bo ogrywamy większość krajów w siatkówkę, bo Zmarzlik to mega motocyklista , bo mieliśmy Małysza , a mój sąsiad to całą wioskę niszczy w cymbergaja , tylko ...to nikogo nie obchodzi .
Kasa jest w Europie w piłce nożnej , a jest tam dlatego bo piłka wzbudza zainteresowanie ludzi a to przekłada się na zainteresowanie sponsorów . Brutalna dla nas prawda .

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 899
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #1067 dnia: 11.09.2023, 18:35 »
Robią progres bo im się chce. A u nas betonoza i hajs od sponsorów, tylko to się liczy. Rozpędzić to towarzystwo na cztery wiatry, zasypać solą, żeby nie kusiło i postawić na inne dyscypliny. Tyle.

Dlatego wolę koszykówkę. Chłopaki są co prawda europejską drugą ligą, ale od czasu do czasu potrafią zagrać ponad stan. Stąd 8 miejsce w MŚ, czy czwarte w ME. I choć również są tam problemy z: cieciem zarządzającym związkiem, licznymi rezygnacjami z przyjazdów na zgrupowania, konfliktem federacji - przez co drużyny narodowe mają kolizję z rozgrywkami klubowymi, to jednak w samych meczach widać przynajmniej ambicję, przynoszącą czasem duże niespodzianki.
Koszykówka to moja dyscyplina od lat, więc kopacze prawie od zawsze byli na drugim czy nawet dalszym miejscu. Szkoda, że na forum o 🏀 brak tematów :-\. Wczoraj zakończyły się MŚ, na których było sporo niespodzianek. Niemcy (z którymi jakiś czas temu przegraliśmy w eliminacjach) zostali mistrzami po wygranej z Serbią, kto by się spodziewał ???. Francja odpadła w fazie grupowej, Hiszpania niedługo później, a przecież to -wice i mistrzowie sprzed 4 lat. USA dopiero 4 miejsce po pięknym meczu z Kanadą, której pierwszą 5tkę stanowią gracze NBA, ale 3 miejsce stanowczo im się należało. Do tego takie rodzynki jak Łotwa, Sudan Płd. czy kilka innych krajów. Nasza reprezentacja ma spory potencjał, szczególnie że w przyszłości ma dołączyć Sochan, który w debiutanckim sezonie w NBA zrobił spore postępy. A kopaczy Patałachów (obecnie najmniej obraźliwe określenie) oglądam pewnie ze 25 lat, jak nie więcej, ale w pewnym momencie stwierdziłem, że szkoda mi życia na to. Lepiej skupić się na innych dyscyplinach, albo pojechać na :narybki: ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1068 dnia: 11.09.2023, 19:12 »
Koszykówka to moja dyscyplina od lat, więc kopacze prawie od zawsze byli na drugim czy nawet dalszym miejscu. Szkoda, że na forum o 🏀 brak tematów :-\.

Zainicjowałem coś: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=23792.0
Może chwyci, a może nie ;)
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1069 dnia: 11.09.2023, 20:20 »
No niestety, dalsze trwanie Santosa nie ma sensu. Tę drużynę trzeba mocno przebudować, bo z wieloma ludźmi już niczego więcej się nie osiągnie. Sousa dał im krótki impuls: wystarczyło na dobre mecze z Anglią i Hiszpanią. Michniewicz po ograniu Szwedów zmarnował rok, zagrali więc raptem dobre pół godziny z Francją. Teraz nie radzi sobie z nimi Santos. Trzeba już teraz wziąć trenera, który dostanie zadanie przebudowy drużyny, bez powrotów do Krychowiaka, Grosickiego, Glika. Bez Linettego, Bereszyńskiego, Kędziory, Bednarka, Szczęsnego, może nawet bez Lewego, bo formy wielkiej już od wielu miesięcy nie ma, za to sporo toksyn jak najbardziej. Zieliński chyba też, mimo wielkich umiejętności, nie pasuje do naszej piłki. Te ME trzeba odpuścić, bo nawet gdyby awansowali, to nic na nich nie zagrają.

Zgadzam się :beer: Tu trzeba trzęsienia ziemi, odmłodzenia kadry, ta ekipa wiele nie zdziała. Coś jest na rzeczy, brakuje pasji, gryzienia trawy. Lewy wg mnie się wypalił, i nie ma sensu aby jechał na fejmie i na tym, że ma u wielu szacun. Jako kapitan dał doopska na maksa, zwłaszcza z aferą. A Krychowiak, Glik czy Grosicki musza palić gumę, bo są zbyt starzy i nie ma sensu na nich polegać. Oglądanie Krychowiaka w meczu z Wyspami Owczymi i Albanią sprawiało psychiczny ból...

Odmłodzenie kadry ma też tę zaletę, że nie będzie gwiazd które będą się stawiać. Taki Papszun dla młodszych graczy będzie autorytetem, niekoniecznie dla takiego Szczęsnego czy Lewego. Obecnie jeśli ekipę obejmie Papszun właśnie, to może jeszcze dać szansę takiemu Lewemu czy Bednarkowi. Ale jak to nie wypali, to czas się żegnać, stawiajmy na nowe.

Ciekawe jest też to co mówił Borek. Otóż Santos wcale nie jest specem od efektywnego futbolu, gra defensywnie, my zaś chcieliśmy bardziej ofensywnie. Może więc bezsensownie postawiliśmy na niewłaściwego konia? Ja jestem też za tym, aby Kuleszę pożegnać. Tam trzeba też kogoś młodszego...
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1070 dnia: 11.09.2023, 20:29 »
Jak dla mnie jedyny trener ,który da sobie radę i wprowadzi zasadnicze zmiany to trener rodem z Japonii albo Korei Płd ,tam jest szacunek i ciągła praca ,zwłaszcza temat kondycji i nie ma gwiazdorzenia :P

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1071 dnia: 11.09.2023, 20:46 »
Trener reprezentacji nie załatwi sprawy kondycji. Jeśli nasi zawodowcy, grający w niezłych klubach europejskich mają problemy z kondycją, to... mają problem ze sobą. Wg mnie, oni wszyscy mają potężny problem mentalny. Ale może to tylko wrażenie laika.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #1072 dnia: 11.09.2023, 20:56 »
Trener reprezentacji nie załatwi sprawy kondycji. Jeśli nasi zawodowcy, grający w niezłych klubach europejskich mają problemy z kondycją, to... mają problem ze sobą. Wg mnie, oni wszyscy mają potężny problem mentalny. Ale może to tylko wrażenie laika.
Nie do końca się zgodzę :beer: ,kondycja to postawa w obecnej piłce,azjaci potrafią rywali zabiegać i ciągły presing ,nasze asy jak odchodzą z Ekstraklasy do Bundesligi czy Liguen 1, często narzekają ,że tam trzeba dużo biegać :facepalm:

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1073 dnia: 11.09.2023, 20:57 »
Czytam, czytam, przyglądam się i zadaję sobie pytanie: Czym tu się podniecać? Zbieraniną indywidualistów cierpiących na przerost ego, nie potrafiących stworzyć zgranego zespołu, gdyż każdy chce błyszczeć indywidualnie jak panna młoda na weselu? Ci kopacze nie są godni tego, by nosić Godło Polski na piersi. Ci chłopcy w krótkich majteczkach (bo zachowują się jak rozkapryszone bachory słysząc najmniejszą krytykę pod swoim adresem) nie dorośli do tego, by wiedzieć, że Reprezentacja, że bycie członkiem Kadry Narodowej to zaszczyt. Zaszczyt i wyróżnienie. Wiem coś o tym, gdyż byłem reprezentantem Polski na Mistrzostwach Świata Kierowców Zawodowych. Wiem co to znaczy słyszeć, stojąc na podium, Mazurka Dąbrowskiego. Wiem co to znaczy włożyć maksimum wysiłku, gdyż nie liczył się tylko wynik indywidualny, ale przede wszystkim cała Reprezentacja. I nie oczekiwałem od nikogo sławy, pochwał, że już nie wspomnę o jakiejkolwiek nagrodzie finansowej. Sam fakt bycia członkiem Kadry był niesamowitym wyróżnieniem.

Będę ZAWSZE podawał przykład naszych siatkarzy. Osiągnęli pewien poziom, poniżej którego nie schodzą. Są świetni. Mają niesamowity szacunek wśród kibiców, zawsze mogą liczyć na gromki doping. Nie są nadętymi bufonami, którzy spierdlajają przed kibicami do szatni/autokaru po nieudanym spotkaniu. Nie są symulantami, gdzie wystarczy, że jednemu z drugim krzywo fryzura się ułoży i już domagają się żółtej/czerwonej kartki dla przeciwnika. Nie beczą jak przedszkolaki (patrz Grosicki wrzucający piłkę z autu w meczu o "honor"), tylko gryzą parkiet i dają z siebie wszystko.

Moim zdaniem ta "reprezentacja" to kpina. Kpina z kibiców. I to ma być nasz "sport narodowy" - nie rozśmieszajcie mnie tymi żałosnymi hasłami. Sportem narodowym powinna być dyscyplina, w której mamy REALNE sukcesy, a nie niespełnione oczekiwania usprawiedliwiane oklepanym frazesem: "Nic się nie stało, Polacy nic się nie stało", standardowe "mecze otwarcia, mecz o wszystko, mecz o honor", a później i tak mamy jakże trafne podsumowanie: "Gramy jak nigdy, przegrywamy jak zawsze".  Dla mnie ta dyscyplina jest na ostatnim miejscu, bo zbyt cenię sobie swój prywatny czas, by marnować go na oglądanie takiej żenady.

(...)Kasa jest w Europie w piłce nożnej , a jest tam dlatego bo piłka wzbudza zainteresowanie ludzi (...)

Jedne z największych (o ile nie największe) przekręty są w piłce kopanej - głośna afera z MŚ-Katar. Czy wzbudza zainteresowanie? U mnie tylko pusty śmiech.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1074 dnia: 11.09.2023, 21:00 »
Trener w chwili obecnej nie ma znaczenia. Wbrew pozorom chłopaki mają kondycję, bo w klubach idzie im dobrze. Nasi są bez morali do gry, motywacja na poziomie poniżej zera. Nie ma tej dumy z reprezentowania swojego kraju jaką widać w każdej innej reprezentacji. Czują się jakby grali za karę, zrobili parę wtop, więc nawet po wypowiedziach widać, że wynik nie robi im różnicy. Do tego wychodzi, że ich kapitan nie potrafi odnaleźć się w trudnych sytuacjach. Moglibyśmy mieć i Guardiolę lub Mourinho a to nic by nie zmieniło. Potrzeba jest zarówno dobrego trenera, który przekaże odpowiednia taktykę jak i dobrego kapitana, który będzie trzymał drużynę i motywował do wygranej. Już od dawna widać było że w szatni coś nie gra, ale z każdą gra to się pogłębiało, az osiągnęło apogeum i walczymy o oddech nawet z Wyspami Owczymi. Gwoździem do trumny, było wywlekanie wszystkich problemów na światło dzienne przez Lewego. W tej konfiguracji lepiej nie będzie. Czekamy na zmiany.
Plum

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #1075 dnia: 11.09.2023, 21:01 »
Dyscyplina ,to jest problem naszej kadry ,gwiazdorzenie i kasa ,tu trzeba surowego trenera i zmian w PZPN

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #1076 dnia: 11.09.2023, 21:12 »
Kondycję mają piłkarze nasi na 45 minut gry na maxa ,a obecnie trzeba mieć minimum na 90 minut ,i w Europie oprócz Szymańskiego i Casha polacy graja słabo ,i z reguły się nie łapią do składu wyjściowego ,w klubie Lewy strzela bo mu ma kto dograć ,a w kadrze jest poracha, bo podawać nie ma komu ;)

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1077 dnia: 11.09.2023, 21:22 »
Nie do końca się zgodzę :beer: ,kondycja to postawa w obecnej piłce,azjaci potrafią rywali zabiegać i ciągły presing ,nasze asy jak odchodzą z Ekstraklasy do Bundesligi czy Liguen 1, często narzekają ,że tam trzeba dużo biegać :facepalm:

No ale to jest kwestia przygotowania w klubach i prowadzenia się indywidualnego :hamburger: :beer:. Trener reprezentacji dostaje zawodnika w poniedziałek, często po kilkugodzinnym locie. Ma czas na jeden, dwa treningi taktyczne, w czwartek mecz, jakieś przeloty i następny mecz za 3 dni. Żadnej kondycji w tym czasie nie wytrenujesz. Każdy jest w klubowym cyklu treningowym i jakieś zabawy selekcjonera tylko mogłyby zaszkodzić. Jedyny moment, kiedy coś można lekko tutaj wypracować, to zgrupowanie przed dużym turniejem, ale tam też trzeba ostrożnie, bo z reguły jest już po sezonie, niektórzy mają w nogach 50+ meczów, różne historie urazów, itd. Dla mnie selekcjoner musi umieć ustalić taktykę i dobrać ludzi, którzy będą w stanie najlepiej ją realizować. Jeśli trzeba, powinien też zarządzać konfliktami w grupie i jakoś sprawić, żeby wszyscy byli odpowiednio zmotywowani (choć to właściwie powinno być łatwe, jeśli dobierze odpowiednich piłkarzy).

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #1078 dnia: 11.09.2023, 21:35 »
Zgadzam się kolego Robson w pełni :beer:,i to jest to o co biega ,większość z naszych nie łapie się do pierwszych składów w swoich klubach ,nie odgrywają kluczowych ról ,ale na ławeczce też kaska płynie więc luzik ,niestety nasi trenerzy kadry biorą co mają z reguły z zach .lig bo nasza Ekstraklasa jest słaba i nie szukają tu ratunku

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1079 dnia: 11.09.2023, 22:11 »
Problem jest szerszy niż tylko kondycja, bo oni wyglądają, jakby nie wiedzieli co grać, a gol dla rywala w ogóle ich poraża. Z Czechami nie minęło 5 minut meczu a już byli dwa gole w plecy. W tym momencie gra się skończyła - mental. Z Mołdawią wygrywali, ale dostali gola kontaktowego. Tak się przestraszyli, że się osrali i nie wykorzystali nawet sytuacji 2 na bramkarza - mental. Z Albanią VAR im nie uznał gola i znów się osrali - mental. Nawet gdyby mieli siły na 120 minut sprintów, to i tak biegaliby jak kurczaki bez głów, w dodatku nawalone butaprenem.
Zawodnik Zieliński sam to zresztą podsumował:
Stanęliśmy. Albańczycy pokazali walkę, motywację, chęć wygrania tego meczu, a u nas tego nie było.
Zawodnik Zieliński i koledzy nie walczyli, nie byli zmotywowani, nie chcieli wygrać meczu. Pozostaje pytanie: dlaczego przyjęli powołania i na ten mecz pojechali?