Autor Wątek: Pomoc w wyborze zestawów  (Przeczytany 2509 razy)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
Pomoc w wyborze zestawów
« dnia: 14.09.2020, 16:24 »
Witam. Zacznę od tego, że jako młodziak (10 lat) jeździłem trochę że starszyzna na ryby. Teraz po 15 latach byłem kilkukrotnie i zajawka wróciła i to zwiększona siłą. Niestety w tym roku zaczynam sezon dopiero w październiku, w tym roku głównie komercja z wypadami też na wody PZW, w przyszłym roku na pewno więcej wypadów na PZW. Głównie zbiorniki stojące, lecz jest możliwość wybrania się na mniejsze kanały bądź Brdę (lecz jeśli musiałbym specjalnie kupować sprzęt na nią, to w tym roku odpuszczę).

Szukam zestawów, tylko sam nie jestem do końca zdecydowany. Myślałem nad początku nad dwoma Method feederami i spinningiem, teraz po głowie chodzą mi dwa feedery i spławik, ale również spławik, spinning i feeder. Lecz  mimo wszystko bardziej nastawiam się na 2x feeder i.. No właśnie. Spławik mi się podoba, lecz wchodzą w grę tylko sztuczne robaki lub jakieś kukurydze, kulki z ciasta itp (za bardzo obrzydzaja mnie robaki póki co, tak wiem, trochę ciężko w tym fachu 😂).

Poki co jestem zielony co do wielu terminologii, czym się charakteryzują choćby przełożenia w kołowrotku itp.

Prosiłbym o jakieś ewentualne pytania nakierowujące i propozycje sprzętu.

Dużo pozytywnych opinii słyszałem o kołowrotkach Okumy, z wędkami różnie, ale sporo o Stingerze, Ultraviolecie, ninja. Co do sprzętu do spinningu to kompletnie nic, spławik tym bardziej,aczkolwiek z tych budżetowych wedek do spina Ace polecał Grey Stone od jaxona z tego co pamiętam nazwę :p

Co będę łowić? Ciężko mi jest dokładnie odpowiedzieć, bo na komercji jest różnie, aczkolwiek z drapieżników najbardziej podoba mi się opcja sandaczy, ale z nimi ciężko, więc pewnie poprzestanie na okoniach i mniejszych szczupakach. Z białorybu? Naprawdę dobre pytanie, ale duże karpie mnie nie kręcą, aczkolwiek fajnie by było, jakby jednak sprzęty wytrzymały gdyby zapiął mi się jakiś 10kg na komercji.

A i tez ktoś polecał mi na innym forum wędki z trapera i mnie najbardziej zaciekawiła ta, co sądzicie o czymś takim?
https://allegro.pl/oferta/traper-wedka-triple-black-feeder-3-30-do-3-90m-90g-8941466370

Budżet za 3 wędziska i 3 kołowrotki byłoby super zmieścić się w 800 zł, chyba, że nie da rady nic fajnego to najwyżej dorzucę, ale skupiając się głównie na feederach.

Za wszelkie informacje będę wielce wdzięczny :)

Offline Michael

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Carpe Diem
  • Ulubione metody: bat
Odp: Pomoc w wyborze zestawów
« Odpowiedź #1 dnia: 14.09.2020, 17:38 »
"za bardzo obrzydzaja mnie robaki" - myślę, że w wędkowaniu czekają Cię bardziej "obrzydzające" rzeczy 8). Robaki po kupieniu w sklepie śmierdzą, wykąp je w dużej ilości wody w wiaderku, odcedź sitkiem i daj do pudełka z "mieszanką do robaków" (kupisz w wędkarskim). Nie dodawaj zanęty (może zawierać sól itp.). Do czystych szybko się przyzwyczaisz.
Człowiek nie przestaje się bawić, bo się starzeje, tylko starzeje się, bo przestaje się bawić.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #2 dnia: 14.09.2020, 17:45 »
Tutaj masz wszystko o sprzęcie, który mógłby Cię zainteresować. Oraz trochę o tym, co będzie Cię interesować, tylko jeszcze o tym nie wiesz ;)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Nie ma sensu po raz 1528 roztrząsać, którą wędkę kupić. Proszę kolegów o nie rozwijanie wątku wypowiedziami: do metody polecam Jaxon Genesis...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 14.09.2020, 17:49 »
Wiem, czytałem cały temat, lecz w zasadzie wędki były dwie, a ja lubię mieć szersze spojrzenie na temat, bo nie chce mieć dwóch takich samych wędek, chciałbym żeby czymś się różniły, więc byłoby miło, jeśli to nie jest duży problem o jednak rozwinięcie tematu, ze względu że o spinningu, ani spławiku nie było tam za bardzo tematu :)

Offline HameR87

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #4 dnia: 14.09.2020, 18:00 »
Załóż sobie konto na Drapieżnik. Często są tam kijki i młynki w promocji. Dzisiaj patrzyłem i idzie wyrwać kijki w dobrej cenie. Może nawet wynegocjujesz jakiś lepszy rabat.

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 14.09.2020, 18:07 »
Załóż sobie konto na Drapieżnik. Często są tam kijki i młynki w promocji. Dzisiaj patrzyłem i idzie wyrwać kijki w dobrej cenie. Może nawet wynegocjujesz jakiś lepszy rabat.

HameR ma rację, aktualnie na promocji są w sam raz kije w twoim przedziale cenowym i idealne na początek. Mimo całego arsenału sam przymierzam się do kolejnych zabawek ;D
Kamil

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.09.2020, 18:08 »
Jeżeli chodzi o feedery jest tego mnóstwo każdy poleci coś co używa, jeżeli feedery to kup sobie jeden 3m jakiś delikatniejszy lub pickera  pod mniejsze rybki i druga trochę dłuższą 3,3 lub 3,6 do 80 gr. Ja polecam popatrzeć na giełdzie lub OLX do nauki nie trzeba nowych wedek jak się wkrecisz to w następnym sezonie będziesz coś zmieniał. Kolowrotki to obojętnie rozmiar 3000 i 4000

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 14.09.2020, 18:20 »
Jeżeli chodzi o feedery jest tego mnóstwo każdy poleci coś co używa, jeżeli feedery to kup sobie jeden 3m jakiś delikatniejszy lub pickera  pod mniejsze rybki i druga trochę dłuższą 3,3 lub 3,6 do 80 gr. Ja polecam popatrzeć na giełdzie lub OLX do nauki nie trzeba nowych wedek jak się wkrecisz to w następnym sezonie będziesz coś zmieniał. Kolowrotki to obojętnie rozmiar 3000 i 4000

tylko, że wolałbym już kupić coś, co będzie służyć, z jednej strony wędki nie zmienia sie co sezon, ale rzucić okiem moge. Tylko olx to różnie bywa z tymi ogłoszeniami, a ja nie wiem na co zwrócić nawet uwagę, co mogłoby być uszkodzone poza przelotkami. Czym charakteryzuje się picker? i jest jakaś różnica w wędkach typowo na koszyczek,a na method feeder? I jak to jest z tymi cw.. mam na myśli ,że czasem są podane np. tylko 80g, a na innych dajmy na to 20-80g. W pierwszym przypadku nie ma limitu dolnego?

Co do kołowrotków - 3000 starczy? Gdzieś tam coś pisali ,że najlepiej 4000 lub 5000 i przełożenie 4,5:1 (choć właśnie nie wiem o co chodzi z tymi przełożeniami).

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 14.09.2020, 18:22 »

A cokolwiek z tamtej strony jest ok? Mam na myśli, czy są same sprawdzone marki i nie kupię bubla? I jak jest z tymi jaxonami, sensowne kije? Bo słyszałem wiele opinii, że budżetowe, ale dobrze zrobione, kołowrotki też , tylko żyłki omijać szerokim łukiem bo maja ciężar zakłamany :p

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #9 dnia: 14.09.2020, 18:25 »

1. W pierwszym przypadku nie ma limitu dolnego?

2. Co do kołowrotków - 3000 starczy? Gdzieś tam coś pisali ,że najlepiej 4000 lub 5000 i przełożenie 4,5:1 (choć właśnie nie wiem o co chodzi z tymi przełożeniami).

3. A cokolwiek z tamtej strony jest ok? Mam na myśli, czy są same sprawdzone marki i nie kupię bubla?

1. Moim zdaniem w przypadku feedera ten dolny limit to nie ma sensu. Ogólnie często te limity trzeba sobie samemu "wymacać" w praktyce.
2. Co do kołowrotków, ja do pickerów używam rozmiaru 4000, a do feederów od 5000. Sprawdza mi sie to całkiem nieźle. Przełożenie, to ile razy obróci się szpula, lub rotor, na jeden obrót korbką.
3. Nawet jeżeli coś będzie nie ok, to działają na tyle szybko i sprawnie, ze nie ma problemu z wymianą lub zwrotem, worek pieniędzy tam zostawiłem i jak do tej pory (tfu,tfu) nie było problemów.
A jeżeli obawiasz się bubli, to po prostu przeglądaj forum i znajdziesz konkretne modele, plus do tego obecna tutaj giełda ;D
Kamil

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 14.09.2020, 18:25 »
Oglądaj codziennie u nas giełdę. Tutaj raczej bubla nie kupisz. Szczególnie od starszych stażem użytkowników, którzy raczej nie chcieliby sobie popsuć opinii w gronie kolegów ;)

Czy Drapieżnik jest ok? Mamy tutaj dział z recenzjami sklepów. Zajrzyj tam ;)
Krwawy Michał

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
« Odpowiedź #11 dnia: 14.09.2020, 18:42 »
Cześć,
Mam dla Ciebie zestaw:) Dokupiłem ostatnio nową wędkę i ta nie będzie mi potrzebna.
1. Robinson Diplomat Merhod Feeder, 3.0 m, cw. do 45 g - kijek kupiony w czerwcu/lipcu, mniej niż 5 razy nad wodą - cena 200 zł;
2. Kołowrotek Daiwa GS LTD 3000 - kupiony od forumowego kolegi, jednak trochę za mały dla mnie. Oryginalnie kupiony w listopadzie 2019 w D. - cena 250 zł.

Jeśli weźmiesz zestaw sprzedam za 400 zł i dorzuce gratis jakieś koszyczki, podajniki.

Pozdr
Kamil
Z pozdrowieniami,
Kamil

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 14.09.2020, 18:50 »
:bravo:

Kamil, gdybyś przejeżdżał jakoś przez Jaktorów, dorzuciłbym jeszcze Koledze do paczki kilka próbek przynęt. Oczywiście, jeśli Dziok się zdecyduje na zakup.
Krwawy Michał

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
« Odpowiedź #13 dnia: 14.09.2020, 19:45 »
Żaden problem, czekamy tylko na Dzioka 8)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 14.09.2020, 20:13 »
Żaden problem, czekamy tylko na Dzioka 8)

a paragony w razie co sa, zeby gwarancja była? :P i wystarczy mi takie cw na kiju i 3000 na kołowrotku?