Witam. Zacznę od tego, że jako młodziak (10 lat) jeździłem trochę że starszyzna na ryby. Teraz po 15 latach byłem kilkukrotnie i zajawka wróciła i to zwiększona siłą. Niestety w tym roku zaczynam sezon dopiero w październiku, w tym roku głównie komercja z wypadami też na wody PZW, w przyszłym roku na pewno więcej wypadów na PZW. Głównie zbiorniki stojące, lecz jest możliwość wybrania się na mniejsze kanały bądź Brdę (lecz jeśli musiałbym specjalnie kupować sprzęt na nią, to w tym roku odpuszczę).
Szukam zestawów, tylko sam nie jestem do końca zdecydowany. Myślałem nad początku nad dwoma Method feederami i spinningiem, teraz po głowie chodzą mi dwa feedery i spławik, ale również spławik, spinning i feeder. Lecz mimo wszystko bardziej nastawiam się na 2x feeder i.. No właśnie. Spławik mi się podoba, lecz wchodzą w grę tylko sztuczne robaki lub jakieś kukurydze, kulki z ciasta itp (za bardzo obrzydzaja mnie robaki póki co, tak wiem, trochę ciężko w tym fachu 😂).
Poki co jestem zielony co do wielu terminologii, czym się charakteryzują choćby przełożenia w kołowrotku itp.
Prosiłbym o jakieś ewentualne pytania nakierowujące i propozycje sprzętu.
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o kołowrotkach Okumy, z wędkami różnie, ale sporo o Stingerze, Ultraviolecie, ninja. Co do sprzętu do spinningu to kompletnie nic, spławik tym bardziej,aczkolwiek z tych budżetowych wedek do spina Ace polecał Grey Stone od jaxona z tego co pamiętam nazwę :p
Co będę łowić? Ciężko mi jest dokładnie odpowiedzieć, bo na komercji jest różnie, aczkolwiek z drapieżników najbardziej podoba mi się opcja sandaczy, ale z nimi ciężko, więc pewnie poprzestanie na okoniach i mniejszych szczupakach. Z białorybu? Naprawdę dobre pytanie, ale duże karpie mnie nie kręcą, aczkolwiek fajnie by było, jakby jednak sprzęty wytrzymały gdyby zapiął mi się jakiś 10kg na komercji.
A i tez ktoś polecał mi na innym forum wędki z trapera i mnie najbardziej zaciekawiła ta, co sądzicie o czymś takim?
https://allegro.pl/oferta/traper-wedka-triple-black-feeder-3-30-do-3-90m-90g-8941466370Budżet za 3 wędziska i 3 kołowrotki byłoby super zmieścić się w 800 zł, chyba, że nie da rady nic fajnego to najwyżej dorzucę, ale skupiając się głównie na feederach.
Za wszelkie informacje będę wielce wdzięczny