Autor Wątek: Czy picker/lekki feeder będzie dobrym rozwiązaniem? (Drennan Acolyte Ultra/Plus)  (Przeczytany 7150 razy)

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38

Masz na mysli ten patyk?

Ultralight Mini Feeder 9ft to 10ft
https://www.drennantackle.com/products/rods/drennan/feeder-bomb-rods/ultralight-mini-feeder-9ft-10ft/

L.M.

tak lub ten:
https://www.drennantackle.com/products/rods/drennan/feeder-bomb-rods/ultralight-bomb-feeder-rod-10ft-11ft/

Jaka bedzie zasadnicza roznica pomiedzy:

Acolyte Ultra 9ft Feeder
https://www.drennantackle.com/products/rods/acolyte/acolyte-feeder-rods/acolyte-ultra-9ft-feeder/
vs
Ultralight Mini Feeder 9ft to 10ft
https://www.drennantackle.com/products/rods/drennan/feeder-bomb-rods/ultralight-mini-feeder-9ft-10ft/

To, ze wersja mini to kij 2,75-3,00 doczytalem, ale zakladajac ze oba uzywam jako 9', czym beda sie roznily przy lowieniu 10-25m od pomostu?
Widze takze, ze wersja mini ma 'czulsze' szczytowki, za to acolyte jest jeszcze lzejsza.
Widze takze, ze wersja mini ma dwie zafixowane szczytowki.

Domyslam sie, ze moze byc to juz kwestia odczuc, ale moze jednak nie?

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Do takiego łowienia jak piszesz kupiłem przywoływaną już tu Superę
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-preston/40481-preston-carbonactive-supera-sl-11-feeder-30g.html
Poza tym, że jestem bardzo zadowolony z czułości wskazań nawet najmniejszego pierdnięcia (a używam średniej szczytówki dołączonej w zestawie) to jeśli jest potrzeba klasycznym koszykiem zaledwie 15g rzuca naprawdę ponad to co można by oczekiwać od takiej delikatnej wędki.
Poradziła sobie też wzorowo z przyłowem amura skuszonego dwoma białymi. Polecam.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Ogólnie rzecz biorąc, Ultralight jest nieco delikatniejszy (zakres zalecanej wytrzymałości żyłki głównej: 2.5 - 5 lb vs 3 - 6 lb, analogicznie dla przyponów), z głębszym ugięciem podczas holu i nieco bardziej finezyjną szczytówką-wklejanką w zestawie. Komponenty (uchwyt, przelotki) z tej samej półki, blank Akolitki odrobinę smuklejszy i lżejszy.

Offline lm

• Ekspert
Koledzy,

Na ten moment biore pod uwage trzy wedki, tj: preston supera sl, ultra, i ultra light drennana.
Mam jeszcze finalne pytanie: niezaleznie od wyboru, czy tymi wedkami 9-10ft bede mogl komfortowo zarzucac zestaw z sama przyneta na odleglosc 10-20m (bez koszyka zanetowego) z kilkoma srucinami lub mala oliwka 3-4g?

Ojciec wygoni mnie z lowiska, jezeli obok jego splawika bedzie co 10 min plusk porownywalny z 10g ciezarkiem do gruntowania ;-).

Dodam, ze nie ma problemu z ultra precyzyjnym wodowaniem zestawu - mialem przyjemnosc startowac kilka lat w wedkarstwie rzutowym.

Z gory dziekuje za Wasze komentarze.
L.M.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Taką niską gramaturą 3 czy 4gr może być ciężko rzucić, nawet z cieniutką żyłką ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
3-4g to mało, nawet jak na spławik przy rzucaniu 25m. 10g już spokojnie poleci nie robiąc większego zamieszania niż splawik. Co do wędki to nie rozumiem totalnie przeświadczenia dłuższe= lepsze, 10ft to moim zdaniem najuniwersalniejsza długość. Obok Supery SL masz jeszcze zwykła Supera, gdzieś też się czai w pobliżu Browning Sphere Bomb który jest mega kijem. Maver Signature robi fajne wrażenie, Shimano Speedmaster 10ft jest całkiem delikatny i przepiękny.

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Najlżejsze czym rzucałem testowo Superą to koszyk 15g, pusty. Leciało jako tako (na pewno dużo dalej niż opisywany przed Ciebie dystans) ale celność przy minimalnym wietrze była przeciętna. Nie mam pojęcia co by się działo przy redukcji wagi do zaledwie kilku gram...

Offline lm

• Ekspert
Koledzy, wszystko wiem, wielkie dzieki!. :thumbup:
L.M.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
Sam co prawda tego jeszcze nie robiłem, ale są wariaci próbujący łowić z łodzi na feeder :) Tomek z FishingWithAce ma 2 filmiki w tej tematyce, może w czymś Ci to pomoże :P

Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline lm

• Ekspert
Panowie,

Jeszcze chwile Was pomecze.
Bije sie z myslami, ktore wedzisko zakupic.

Myslalem duzo nad tematem, i doszlo kilka stalych, ktore powinny mi ulatwic zakup.
Przede wszystkim nadal mowimy o 'podmianie' wedki wagglerowej (w tym przypadku 'Red Range 13ft Float') na ultra lekkiego feedera, ktory ogarnie mi te same ryby.
Floatem zarzucam na odleglosc 5-25m, a przypadkowe karpie 3-4kg wyciagam takze bez wiekszego stresu.

Nigdy nie lowilem pickerem/feederem, i zastanawiam sie jak duza korzyscia byloby miec wedzisko ktore moze miec 9ft (2.74m) lub 10ft (3.05m) jak ma to miejsce w przypadku Ultralight Mini.

Idac tym tropem, i zakladajac ze mozecie ocenic jaka 'moc' ma kij 'Red Range 13ft Float', to ktory z omawianych bedzie wprost zamiennikiem splawikowki?

Zdecydowanie nastawiam sie na kij, ktory ma wlasnie byc altrnatywa do splawika, nizeli uniwersalnym lekkim feederem - zakladam, ze kupie osobnego kija do klasycznego feedera o nieco wiekszej mocy.

Uwzgledniajac powyzsze, ktore wg Was bedzie najblizszej red range'a mocowo, i sprawdzi sie na pomoscie?

- Acolyte Ultra 9ft Feeder
- Acolyte Ultra 10ft Feeder
- Ultralight Mini Feeder 9ft to 10ft
- Ultralight Bomb & Feeder Rod 10ft to 11ft
- Supera SL 10ft

Z gory dziekuje za Wasz czas.
Pozdrawiam.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Myślę, że przede wszystkim powinieneś przestać się bać o moc wędek. Bo każda z nich da radę rybom ponad 10 kilogramów, a i te co mają 20 kilo też wyholuje. Wszystko zależy od tego jaką żyłkę masz. Oczywiście nie polecam tu żyłek 0.40 mm :)

Jeżeli chcesz mieć jeden kij, to przede wszystkim musisz mieć zasięg, więc krótki picker raczej bym sobie odpuścił. I nie rozumiem dlaczego chcesz bardzo czułych kijów. Wg mnie lepiej wziąć coś, co jest mocniejsze, to znaczy ma szczytówki 1 i 2 oz. I tutaj masz Acolyte'a, ale nie Ultra ale Plus. To jest picker uniwersalny do wszystkiego, przede wszystkim pozwala na swobodne zarzucanie cięższymi podajnikami czy koszykami. Długość 3 metry.

Ten kij powinien być podstawowym, natomiast ultra lekki dopełnieniem :)

Lucjan

Offline lm

• Ekspert
Myślę, że przede wszystkim powinieneś przestać się bać o moc wędek. Bo każda z nich da radę rybom ponad 10 kilogramów, a i te co mają 20 kilo też wyholuje. Wszystko zależy od tego jaką żyłkę masz. Oczywiście nie polecam tu żyłek 0.40 mm :)

Jeżeli chcesz mieć jeden kij, to przede wszystkim musisz mieć zasięg, więc krótki picker raczej bym sobie odpuścił. I nie rozumiem dlaczego chcesz bardzo czułych kijów. Wg mnie lepiej wziąć coś, co jest mocniejsze, to znaczy ma szczytówki 1 i 2 oz. I tutaj masz Acolyte'a, ale nie Ultra ale Plus. To jest picker uniwersalny do wszystkiego, przede wszystkim pozwala na swobodne zarzucanie cięższymi podajnikami czy koszykami. Długość 3 metry.

Ten kij powinien być podstawowym, natomiast ultra lekki dopełnieniem :)

Hej Lucjan,

Wlasnie takie jest zamierzenie, by zrobic sobie alternatywe do splawika z pomostu tj mini bomb fising ;).
Klasyczny mocniejszy feeder kupie na wiosne, tj taki ktory bedzie uzywany w lowisku niesplawikowym.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Red Range 13' to stosunkowo miękka wędka o maksymalnej zalecanej wytrzymałości żyłki głównej na poziomie spławikówek Ultralight. Combo Mini Feeder 9' - 10' z tejże rodziny to zbliżony klimat mocowo-ugięciowy, a przy tym (dzięki dwóm długościom w pakiecie) możliwość komfortowego łowienia zarówno w okolicach 10 metra, jak i 20 - 25 metra :)     

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Jeżeli chcesz kija typu bomb, to każda z tamtych propozycji była dobra, może tylko kij o długości 2.70 metra był zbyt krótki. Nie wiem jednak czy rozumiesz, że kij typu bomb wcale nie musi być lepszy w połowie mniejszych ryb :) Natomiast możesz mieć duże problemy gdy jest wiatr i fala, bo delikatne szczytówki będą ci się uginać w rytm falowania wody, co utrudnia ich obserwację i jest frustrujące.

Kolejna rzecz to zasięg. Łowienie zimą to często szukanie głębszych miejsc, ryby ogólnie. Kij 3 metrowy o małym cw może sprawić, że nie będziesz miał wystarczającego zasięgu, co oznacza, że nie dorzucisz tam gdzie siedzi ryba. Dlatego decydowałbym się na coś dłuższego wtedy, aby zwiększyć zasięg (kij combo 10-11 ft chociażby). Drennan proponuje ciekawe rozwiązania tu, bo przedłużkę można zamontować bez konieczności rozmontowywania zestawu. Jakb nie było wiatr może cię tu mocno ograniczać i sprawiać, że będziesz miał problem z celnością. Dlatego wtedy montuje się cięższe podajniki.

Kij do bomb fishingu nie musi mieć mocnego cw, ponieważ montuje się tu ciężarki, które sprawiają, że zestaw leci daleko. Pytanie czy chcesz tak łowić. Brytyjskie komercje są zazwyczaj małe i przede wszystkim równe, dlatego takie rozwiązanie jest idealne. Niekoniecznie musi być to dobre w Polsce, zwłaszcza na wodach niekomercyjnych, których głębokość jest większa. Jak dla mnie o wiele lepiej mi się operuje mocniejszym kijem, dającym mi większe możliwości. Jeżeli chcesz idealnej wręcz czułości, zastosuj plecionkę z przyponem strzałowym. Każde branie na szczytówce 1.5 oz Plusa da ci mega ugięcie wtedy.

Z drugiej strony zalecenia producent a odnośnie żyłek są tylko zaleceniami. Można więc i kijem do bomb fishingu zrobić więcej, jednak tutaj problemem może być zarzut ciężarami 45 gramów, bo zaleca się raczej maksymalny 30 gramów. Kij się zbyt mocno ugina, co jest kłopotliwe.

Sam zdecyduj. Wg mnie na polskie warunki nie potrzeba ultra lekkiej wędki (ewentualnie jako uzupełnienie), zwłaszcza, że ryby mogą być większe, a charakterystyka łowisk jest inna, i przede wszystkim są głębsze. W UK nie ma wielkich mrozów, -5 to już klęska żywiołowa, pół kraju staje :) Dlatego komercje nie są głębokie. W Polsce muszą być głębsze, a płytkie są stawy do chowu karpia, które się na początku grudnia pozbawia wody i odławia rybę. Więc możesz po prostu czuć zbyt małą moc tego kija. A Plus i tak jest delikatnyi eciutki, to kij 'różdżka'.

Lucjan