Autor Wątek: Mielonka - przynęta i zanęta  (Przeczytany 28747 razy)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Mielonka - przynęta i zanęta
« Odpowiedź #15 dnia: 07.08.2015, 16:31 »
Przetarta przez sito mielonka dobrze sprawdza sie jako zaneta do koszyka, urozmaicona dodatkowo konopiami lub chilli.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #16 dnia: 07.08.2015, 19:59 »
Przetarta przez sito mielonka dobrze sprawdza sie jako zaneta do koszyka, urozmaicona dodatkowo konopiami lub chilli.

Jakos nie widze przecierania przez sito mielonki - po pierwsze nie da sie przetrzec mielonki przez sito wedkarskie , po drugie jak sie nawet da to wyjdzie maz ktora bedzie sklejac zanete i sie zrobia gluty a nie pracujace kule.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.08.2015, 20:12 »
Wróciłem niedawno z Biedronki i kupiłem mielonke. Pachnie cudnie, smakuje też dobrze ;) Jutro przed wyjazdem zrobię kilka kostek na włos, a resztę dam do konopi i kukurydzy.
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 07.08.2015, 20:55 »

Jakos nie widze przecierania przez sito mielonki - po pierwsze nie da sie przetrzec mielonki przez sito wedkarskie , po drugie jak sie nawet da to wyjdzie maz ktora bedzie sklejac zanete i sie zrobia gluty a nie pracujace kule.
  I tu się mylisz
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 07.08.2015, 21:06 »

I tu się mylisz

W którymś z filmów bai techa z tego co kojarze jest ten sposób prezentowany
czyli mielonka jest przecierana przez  sito wędkarskie i  do niej po przetarciu dodana jest konopia
pięknie goście na filmie połowili karpie na tym filmie.
O tym sposobie pisał już Paweł jakiś czas temu.
Maciek

Offline koks

« Odpowiedź #20 dnia: 07.08.2015, 21:36 »
zapodaj film to ocenimy czy ta mielonka z filmu jest  strukturze naszej tyrolskiej a nie jakis wynalazek pod tytulem ''mielonka bait tech'a''. Nigdy nie przecieralem przez sito mielonki tylko to sa moje dywagacje zwazywszy dwie zmienne : konsystencje mielonki tyrolskiej i budowe sita wedkarskiego.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 07.08.2015, 21:43 »

Ja myślałem o starciu jej na tarce, będą takie wiórki z niej

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 07.08.2015, 21:44 »
Tydzień temu byłem z forumowym kolegą ( zajcu ) na rybach . Próbował łowić na mielonkę i zniechęcił się dość szybko bo krąpie działały jak piranie , sprawnie rozwalały mielonkę umieszczoną na push stopie w ciągu minuty, niezależnie od wielkości kostki. Dwa szybkie przygięcia szczytówki i włos pusty
Wniosek dla mnie jest taki że nie da się stosować w ,,zakrąpionej" wodzie tej przynęty - ale wyraźnie działała bardzo wabiąco więc jako zanęta powinna być dobra
Pozdrawiam - Gienek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 07.08.2015, 22:01 »
Maciek

Offline koks

« Odpowiedź #24 dnia: 07.08.2015, 23:33 »
tak jak myslalem to jest n tice polony firmy bait tech (luncheon meat po ang to mielonka tak dla przypomnienia) . Czyli niewiele to ma wspolnego w skladzie i konsystncji z mielonka z miesnego (tyrolska tak dla przykladu) .
Tutaj jest jej opis (i zdjecia, na ktorych widac jak to sie ma do tyrolskiej) :
http://www.fishingmagic.com/fm-features/reviews/16248-bait-tech-n-tice-polony.html

sprobojcie tak samo przepuscic normalna mielonke przez sito - to wam ladniutkie gluty powychodza (tudziez baza na mielone kotleciki ;) 
Z racji tego, ze moje komentarze odnosnie (bez)sensu uzycia mielonki do zanety po przetarciu przez sito sa czysto teoretyczne (nigdy tak nie robilem) pofatygowalem sie i sobie pogooglowalem czy nasi angielscy bracia po fachu tak robia. Otorz po wpisaniu w google luncheon meat i riddle jedyne co znalazlem to przepuszczanie mielonki przez sito w celu zrobienia pasty wedkarskiej - czyli moje przypuszczenia sie sprawdzily - konsystencja mielonki nie nadaje sie po przepuszczeniu przez sito do zanety (no chyba ze chcemy robic mielone : )

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 07.08.2015, 23:38 »
A po co używać tyrolskiej skoro jest mielonka bait techa za grosze ,a to że anglicy używają je do past to nie znaczy że nie nadaje się do zanęt,wręcz odwrotnie,anglicy wielu polskich patentów nie używają :) to że oni tak nie robią i że Ty tego nie robiłeś jeszcze nic nie znaczy
Staś
Klasyczny Feeder

Offline koks

« Odpowiedź #26 dnia: 08.08.2015, 00:18 »
A po co używać tyrolskiej skoro jest mielonka bait techa za grosze ,a to że anglicy używają je do past to nie znaczy że nie nadaje się do zanęt,wręcz odwrotnie,anglicy wielu polskich patentów nie używają :) to że oni tak nie robią i że Ty tego nie robiłeś jeszcze nic nie znaczy
To ja zadam nastepne pytanie idac twoim tropem myslowym - a po co gadac o tyrolskiej, bait techu skoro robaki u mojego dziadka w ogrodku mam za darmo.
A teraz juz na serio : A no bo gadamy o mielonce (ba nawet film byl o mielonce) i przypomne do jakiego zdania sie ustosunkowalem : ''Przetarta przez sito mielonka dobrze sprawdza sie jako zaneta do koszyka, urozmaicona dodatkowo konopiami lub chilli.''
Nie interesuje mnie cena i to, ze baitechowska jest za grosze. Po pierwsze - pojedz gdzies na wioche polska i kup w sklepie wedkarskim zanety i przynety bait techa (nawet w Gdansku bys mial z tym problem) a po drugie jezeli dyskusja byla na temat powiedzmy kukurydzy w puszczce a ty bys wyskoczyl z tekstem, ze groch w puszce jest tez fajny i do tego jest za grosze a nawet tanszy od kukurydzy - czy to by byla wg ciebie dyskusja merytoryczna (czytaj: na temat kukurydzy) ? Odpowiedz jest jednoznaczna jak rozumiem.
Reasumujac : dalej twierdze, ze przepuszczona przez sito wedkarskie mielonka nie bedzie dobrze pracowala bo jej konsystencja jej na to nie pozwoli i nie bedzie przechodzila przez oczka w koszyku zanetowym. wiec jak wlozysz takiego przepuszczonego przez sito gluta do koszyka zanetowego za te 10-20min wyciagniesz zestaw i ta mielonka bedzie w tym koszyku w tej samej objetosci (no moze kolor jej sie troche zmieni po pobycie w wodzie).
I prosze rozmawiajmy o mielonce czy to angielskiej czy polskiej ale mielonce - takiej ktora mozna kupic w sklepie spozywczym a nie jakichs wynalazkach bait techa tudziez innego producenta wedkarskiego. Trzymajmy sie meritum tematu i bedzie wszystko si 8) 

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 08.08.2015, 01:48 »
Rozumiem dziadkowe robaki są ok szkoda że go nie mam.W większych sklepach mielonka wędkarska jest dostępna przynajmniej we Wrocławiu ubolewam że w Gdańsku jej nie ma,nie o cenę chodzi i tylko o szukanie zamienników i nie musi być to bait tech bo wiele firm to posiada,mielonka tyrolska i inne mielonki spożywcze się do zanęt właśnie nie nadaje mają inną konsystencje ale skąd o tym możesz Wiedzieć skoro nie testowałeś.Sprawa jest prosta przetestuj,sprawdż na własnej skórze potem wydaj werdykt na podstawie własnego doświadczenia,google testów nie zastąpią,a jak będziemy rozmawiać o sałatce warzywnej to polecam groszek z puszki. Mielonkę wędkarską spokojnie można przetrzeć na sicie 3 i zmieszać zanętą czy konopiami,ziarnami,daję fajny aromat i ciekawą konsystencję nic w koszu nie zostaje.Glin tez kiedyś nie radzono stosować bo zalepiają rybom skrzela ,teraz skutecznego wędkarstwa spławikowego bez glin nie ma.Bo nauczona się ją stosowacTakże przetestuj potem osądzaj i nie stosuj spożywki.Si :)  Nawet na Polskiej wiosce jest internet i każdy mielonkę może zamówić tak jak haczyki to nie jest problem
Staś
Klasyczny Feeder

Offline David89

• Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 08.08.2015, 03:51 »
Za filmik oczywiście :thumbup: Praktycznie wszystkiego o tej przynęcie można się dowiedzieć;) Myślałem że ta przynęta to raczej na zimniejsze pory roku ale się myliłem ;)Przy następnym wypadzie na ryby trzeba będzie się w nią zaopatrzyć i zobaczyć jak się sprwuje na :fish:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 08.08.2015, 06:40 »
Ja tylko dodam, że nie pokazałem sita i nęcenia, gdyż mielonka to trucizna dla wody w większych ilościach. Jak już to działa najlepiej z konopiami w takim wydaniu. Jednak łowiąc tyczkami, 'mięsiarze' trują wodę, wprowadzając sporo mielonki do wody (kilogram,dwa). Wg mnie skroma ilość dodana w kostkach jest OK, ale podawana jako zanęta będzie zalegać na dnie i gnić. Lepiej aby ekolodzy lub ichtiolodzy nie widzieli takich rzeczy 😃
W UK na kilku łowiskach jest zakaz stosowania mielonki, nie wzięło się to znikąd.

Wędkarskie mielonki zaś to wg mnie strata pieniędzy. Wydatek trzykrotnie wyższy niż zwykła mielonka jest zbędny. Zapewniam, że niewielu w UK na to łowi, zaś wędkarska mielonka zalega na sklepowych półkach. Cena (3-3.5 funta) jest z kosmosu.
Lucjan