Autor Wątek: Mielonka - przynęta i zanęta  (Przeczytany 28749 razy)

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
Odp: Mielonka - przynęta i zanęta
« Odpowiedź #45 dnia: 08.08.2015, 20:24 »
Zeby wlos nie rozcinal mielonki podczas wyrzutu stosuje sie specjalne rurki:

http://www.ebay.co.uk/itm/Enterprise-Tackle-Meat-Mate-Carp-Coarse-Fishing-8-per-pack-/271310771039
a to akurat jest sprytny patent ta rurka. :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #46 dnia: 09.08.2015, 17:35 »
Cholera, nie ma mnie dwa dni i taka dyskusja się wywiązała :D Byłoby jeszcze super jakby bez personalnych wycieczek... Panowie, na pewno się da! :)

Mielonkę stosuje się jako dodatek śladowy do zanęty,a nikt tego nie stosuje jako bazy zanętowej do swoich zanęt używałem nie więcej jak 1/3 puszki na jedno posiedzenie.Puszka kosztuje o ile dobrze pamiętam 7zł na jedno posiedzenie koszt 2-3zł to faktycznie mega wydatek tyle co paczka białych robaków :),spożywkę można kroić  jako przynęta ale nie przecierać do zanęt .To teraz łowiący tyczką to mięsiarze?Nie wiem  i nigdy nie widziałem żeby ktoś stosował dwa kilo mielonki,bez przesady

Problem w tym, że w UK jest całkiem spore grono wyczynowców nęcących mielonką. Dlatego nazwałem ich 'mięsiarzami' :D Na łowiskach ze sporą ilością karpia, potrafią oni  wrzucać do 10  puszek (ponad 3 kilo) mielonki do wody :o Na kilku łowiskach zaobserwowano skutki uboczne takiego postępowania - od otłuszczenia karpi, coś w rodzaju letargu, po fatalną jakość wody. Mielonki tam używać nie wolno.
Dlatego nie polecam mielonki jako zanęty w postaci przeciśniętej masy przez sito. Według mnie ryba nie jest w stanie tego zjeść i zagniwa to na dnie. Nie ma co porównywać do tego zwykłej zanęty, mięso to mięso, w dodatku w składzie którego jest taka masa tłuszczu. O ile kostki są do wyłapania przez ryby, to papka nie... Lepiej aby nie widzieli tego ichtiolodzy albo ekolodzy, zwłaszcza patrzących się krzywo na wędkarzy.

W filmie nie pokazałem specjalnie sitowania mielonki, ponieważ wcześniej już na forach miałem kontakt z wędkarzami, którzy wpadli na pomysł aby robić to z najtańszą mielonką polską z puszki, zaś na haku mieć tę lepszą. Jeżeli by się to sprawdzało, mogłoby dojść do wiadomych przegięć. Skoro cena zanęty to dajmy na to 10 zeta za paczkę, to takie 5-6 puszek nie nadwyrężyłoby budżetu zbytnio.

Musielibyście zobaczyć jak wyglądają takie komercje, gdzie wali się mielonkę w takiej postaci. Szara, mętna woda, kożuchopiana, syf :-\ Dodanie jakieś ilości do zanęty jest jeszcze OK, ale więcej... stanowczo odradzam. Jeżeli zostaje Wam mielonka , nigdy nie wrzucajcie jej do wody!

Sama mielonka ma tak intensywny zapach, że powinna skutecznie być odróżnianą na dywanie z zanęty, w wodzie czystej dodanie koloru w postaci czerwonego barwnika powinno w zupełności wystarczyć. Dla mnie puszka starcza na kilka sesji wędkarskich.

Patent który pokazał p^k jest rewelacyjny, co ciekawe nie widziałem go nigdy. :thumbup: Mielonka będzie działać lepiej teraz...
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #47 dnia: 09.08.2015, 17:57 »
Mam ten patent z rurka rureczki sobie mozna dociąć ile trzeba, troszkę zbyt małe jest te kółeczko  bo zabardzo wżyna sie w mielonkę

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 09.08.2015, 21:05 »
Ok Luk ja nie biorę pod uwagę łowisk angielskich bo nic mi do nich,napisałem jak ja ją stosuję, :) co za dużo to nie zdrowo
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 09.08.2015, 21:23 »
Spoko :D Ja nie chcę namawiać do takiego nęcenia mięchem w Polsce. Angielska mielonka i tak ma sporo utleniaczy i takich tam, ale to co jest w puszcze z polską tyrolską to już przegięcie, lepiej nie wiedzieć. Teraz jest ciepło, i taka mielonka w większej ilości może zaszkodzić, zwłaszcza na mniejszej wodzie.
Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #50 dnia: 10.08.2015, 00:02 »
 Do Kolegi "Don Kiszota " :D

Mielonkę ( nie wędkarską) przecieram przez sito, dodaje do zanęt, umiejętnie to robiąc nic się nadmiernie nie klei . Poniosło Cię mocno w temacie, a chyba tego nawet nie sprawdzałeś. Nagram naprawdę filmik z dodawaniem przetartej mielonki do zanęty. Nie rozumiem dlaczego wszyscy co mają inne zdanie niż Ty są "wiatrakami" ?

Miałem coś dopisać, ale słońce już nie świeci więc nie będzie na co zwalić...

LUK świetna produkcja , jak zwykle :) oczywiście :thumbup:

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #51 dnia: 10.08.2015, 00:30 »
Dzis przypadkowo w UK natrafilem na targi ksiazek jakis diabel mnie kusil zeby tam zajrzec znalazlem encyklopedie wedkarska o dziwo pierwsze otwarcie na mielonce przypadek? Dodam ze ksiazka z 1975 wiec bylem w szoku. Jutro po pracy wrzuce text :)

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #52 dnia: 10.08.2015, 00:47 »
Dżamukka, co do mielonki w zanęcie, to o dziwo nigdy się nie spotkałem w UK aby ktoś tak robił. Może dlatego, że inne rzeczy też się spisują? Ale teoretycznie, skoro do łowienia przy brzegu dobra jest mielonka z konopiami, tak samo dobrze działa zanęta sypka (lekko zwilżona sypana luzem z kubka), na której łowi się z 10 martwymi białymi na haku, to na pewno  można to właśnie połączyć... :)

I spokojniej pliz... Dyskutujmy ale bez personalnych wycieczek :beg:

Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #53 dnia: 10.08.2015, 08:17 »
  Karpi na tyczkę jeszcze nie łowię :) ( mam zamiar w przyszłym sezonie spróbować ) natomiast co do mielonki w sypkiej zanęcie, mi osobiście sprawdza się przy wczesnowiosennych połowach kleni w Oderce. Jako przynęty w tym zestawie bardzo często także używam mielonki ( tutaj raczej używam wędkarską mielonkę od DB )

Mielonki do zanęty dodaję nie więcej niż 10 % objętości. :narybki:

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 16.08.2015, 11:15 »
Panowie co do tych rurek z tym zaczepem na włos.. na wzór tego można użyć tadam :D patyczków do czyszczenia uszu :) Mało tego, dzięki tym patyczkom do uszu możemy swobodnie przecisnąć (z lekkim oporem) pushstop'a (mam drenann'a i guru). Długości dowolne sami przycinamy do tego tanie to jak barszcz (ja mam akurat lekko pomarańczowy kolor tych rurek) ale pewnie różne różniste są :) Dziś to przetestuje po południu :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 16.08.2015, 11:21 »
Polska myśl technologiczna :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 18.09.2015, 22:18 »
Ostatnio testowałem te patyczki do uszu - coś wspaniałego i robią robote :)
Luk na ostatnim filmiku nie było Ci szkoda ciąć tych rurek jak mogłeś mieć z patyczków za darmochę praktycznie i "pod kolor" ? :P

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #57 dnia: 19.09.2015, 00:00 »
Też dobry patent :thumbup:
Lucjan

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #58 dnia: 19.09.2015, 00:08 »
kurde - niby czlowiek studia techniczne skonczyl a na taki geniealny patent nie wpadl. :thumbup:

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #59 dnia: 19.09.2015, 00:11 »
Polak potrafi jak chce
Staś
Klasyczny Feeder