Autor Wątek: Metoda na bardzo zamulone łowisko  (Przeczytany 23448 razy)

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Metoda na bardzo zamulone łowisko
« Odpowiedź #30 dnia: 14.04.2023, 15:43 »
Dzięki panowie za info :beer: Może ktoś ma coś jeszcze do dodania?
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 15.04.2023, 10:14 »
Panowie, ale czy nie macie wrażenia, że ryba na takich łowiskach musi ryć w mule? Jak ma znaleźć pokarm? DLatego bym się nie przejmował koncepcjami, ale wszystko odpowiednio sprawdził. Łowiłem kilka razy na łowisku PZW Bażyna, które jest mocno zamulone. I ryba odnajdywała tam podajniki bez problemu. A najlepiej łowili feederowcy, którzy łowiąc Metodą i podajnikami chyba 30 gramów kosili tak bardzo, że opiekujący się łowiskiem postanowił interweniować, bo mu się nie spodobało niby traktowanie ryb (bo nie było karpiowego podbieraka i kołyski, a chłopaki kosili na maksa rybę za rybą), w rzeczywistości samemu uja łowił.

Dlatego bym sprawdził, jak działa zwykła Metoda wpierw. Potem zaczął kombinować, na przykład poprzez wydłużenie przyponu. Kolejna rzecz, to zestaw z koszykiem. Przy czym szczególną uwagę zwróciłbym na zawartość koszyka, i szczególnie sprawdził pellety 2 mm. Wiele z nich odpada od podajnika i opada powoli na dno, robiąc piękny dywan.

Jest też jeden patent, rzadko przez wędkarzy stosowany. Można do przynęt z dłuższym przyponem dodać kawałek pianki PVA, tak aby przynęta wolniej opadała i utrzymała się blisko powierzchni 'mułu'.
Lucjan

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 15.04.2023, 10:20 »
Ryby zwłaszcza karpie leszcze i liny ryja w dnie a moja podpowiedź odnośnie zostawienia przynęty poza podajnikiem odnosi się tego że branie nastąpi szybciej. Sprawdzone wielokrotnie na łowisku Całowanie. Z tradycją prezentacja przynęty też miałem brania tylko że dużo mniej.

Wysłane z mojego XQ-CC54 przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #33 dnia: 15.04.2023, 10:38 »
Ryby zwłaszcza karpie leszcze i liny ryja w dnie a moja podpowiedź odnośnie zostawienia przynęty poza podajnikiem odnosi się tego że branie nastąpi szybciej. Sprawdzone wielokrotnie na łowisku Całowanie. Z tradycją prezentacja przynęty też miałem brania tylko że dużo mniej.

I tak trzeba kombinować, wydłużając też przypon :bravo:  Pozostał bym przy podajniku 15 gramów, ewentualnie przy hybridzie 20 gramów, wg mnie odciążanie nie musi dać więcej brań.
Lucjan

Offline Ashaki Takado

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #34 dnia: 15.04.2023, 10:49 »
Można też spróbować na metodę ze sztywnym przyponem, który po rozpoczęciu pracy towaru w podajniku "odkłada" przynętę na bok. Miałem na taki zestaw sporo fajnych brań.

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #35 dnia: 03.05.2023, 13:15 »
Byłem w kwietniu dwa razy na jeziorku przetestować łowienie ma method feeder. Niestety za każdym razem powrót o blanku. Do podajnika próbowałem sam MMM, MMM z pelletami 2 mm. Różne kolory waftersów na włos czy kukurydzę. Przynęta w podajniku i poza podajnikiem. Na początek łowienia nęcenie symboliczne podajnikiem samej zanęty oraz mieszanką pelletów 2mm. Próbowałem bisko brzegu nęcenia kilkoma ziarnami kukurydzy co 20 minut. Jak było chłodniej to przerzucanie zestawu co 30 minut, jak trochę cieplej co 15 - 20 minut.  Stosowałem też to co podpowiedzieliście w postach. Co warto by było jeszcze Waszym zdaniem spróbować, zmienić podczas łowienia na method feeder co może przełożyć się na brania? W najbliższym czasie będę dalej próbował.
Marcin

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
« Odpowiedź #36 dnia: 03.05.2023, 13:28 »
Wczoraj byłem na spacerze i zahaczyłem o bajoro gdzie przeważnie łowię. Było mnóstwo ludzi, jak zwykle ogniska, grille, dosyć głośno >:( Nikt nic nie złowił ;) Moim zdaniem w tym roku ryba jest bardzo chimeryczna, jakieś dwa tygodnie temu złowiłem kilka płoci i leszczy. Przyszło ponowne ochłodzenie i miałem dwa wypady bez skubnięcia. Wniosek - trzeba poczekać aż pogoda się ustabilizuje :)
pozdrawiam Benon

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #37 dnia: 04.05.2023, 08:35 »
Byłem w kwietniu dwa razy na jeziorku przetestować łowienie ma method feeder. Niestety za każdym razem powrót o blanku. Do podajnika próbowałem sam MMM, MMM z pelletami 2 mm. Różne kolory waftersów na włos czy kukurydzę. Przynęta w podajniku i poza podajnikiem. Na początek łowienia nęcenie symboliczne podajnikiem samej zanęty oraz mieszanką pelletów 2mm. Próbowałem bisko brzegu nęcenia kilkoma ziarnami kukurydzy co 20 minut. Jak było chłodniej to przerzucanie zestawu co 30 minut, jak trochę cieplej co 15 - 20 minut.  Stosowałem też to co podpowiedzieliście w postach. Co warto by było jeszcze Waszym zdaniem spróbować, zmienić podczas łowienia na method feeder co może przełożyć się na brania? W najbliższym czasie będę dalej próbował.

Mam podobne doświadczenia jednak metodą prób i błędów rozpracowałem jak łowić rybę na naturalnych wodach gdy pogoda jest chimeryczna zakres temp powietrza 1-15C. Oczywiście każdy zbiornik jest inny ale sprawdza mi się to już na 3 wodach oddalonych od siebie o kilkadziesiąt km.

1. Łowiąc w dzień szukaj głębokości min. 1.5m oddalonej od brzegu na 35m+ lub jeżeli jest słoneczko i cieplutko to płycizny do 1m ale też oddalone od brzegu jeżeli takie występują. Teoretycznie jak nie ma takich płycizn to ryby powinny podchodzić pod brzeg ale z tego co ja zaobserwowałem woda jest na tyle czysta, że zwyczajnie tego nie robią.
2. Łowiąc po zachodzie słońca i w nocy (najlepszy moment, słychać jak dzika przyroda się budzi) szukaj ryb na głębokiej wodzie blisko brzegu tak między 5-15m, na lina to może być wraz za daleko bo u mnie w nocy buszuje w pasie trzcin 1-2 m od brzegu.
3. Przynęta - stawiaj na pokarm zwierzęcy, podpatrzyłem azjatów i jak jest zimna woda to robią ciasta z 70% udziałem sproszkowanych robali bo łowiąc takie ryby jak: Karp i Japoniec twiedzą, że gatunki te w wodzie o tem < 10C bardzo słabo pobierają pokarm roślinny. Dodać należy, że ryby w naturalnych wodach mają od groma pokarmu jak: ochotka, ślimaczki, kijanki (teraz jest ich peło), jętki etc. więc taka kukurydza dla nich to jak mortadela dla kogoś kto je na codzień schab pieczony. Może tak być, że na małe mięsne przynęty będzie ci brała początkowo drobnica bo ta zawsze wchodzi pierwsza ale nie staraj się na siłę jej wyeliminować większą przynętą bo to może skończyć się tylko ocierkami.
4. Zanęta - bardzo skromnie, chodzi o samo zwabienie ryb, jakaś spożywka z ziemią torfową + pinki bo te są żywsze w zimniej wodzie niż białe robaki. Oczywiście jak poczujesz że rybki weszły można zawsze donęcić.
5. Podajnik możliwe jak najmniejszy, żeby nie płoszyć ryb rzucaniem, przypon max 10cm a lepiej 7-8cm bo brania są bardzo delikatne (widzę to łowiąc na małe gramatury spławika). Haczyk nr 12-14 z grubego drutu, żeby bonusowe karpie dał radę wyholować i odpowiednio grubsza żyłka przyponowa 0.22mm+

Offline amigopn

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #38 dnia: 22.05.2023, 21:31 »
Jaki konkretnie pellet polecacie na muliste dno. Ja używałem gotowe mieszanki Jaxona ale one niebardzo radzą sobie w takich warunkach.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 22.05.2023, 21:35 »
A w jakich sobie radzą?

Pellety to Aller, Scretting i Coppens. Drożej Lorpio, Sonu, Dynamite, Solski.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #40 dnia: 22.05.2023, 22:04 »
Jaki konkretnie pellet polecacie na muliste dno. Ja używałem gotowe mieszanki Jaxona ale one niebardzo radzą sobie w takich warunkach.

Gotowa mieszanka Jaxona? Jakość dość wątpliwa.
Zamiast tego lepiej dołożyć trochę, kupić pellet 2mm Skretting, Coppens, paczkę jakiejś zanęty typu method-mix. Rozrobić pellet, zanętę i eksperymentować. Czyto sam method-mix, czy w połączeniu z pelletem, czy sam pellet. Możliwości mnóstwo.
Sam bardzo szybko wyleczyłem się z zanęt/pelletów typu "Ready to use".
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #41 dnia: 22.05.2023, 23:16 »
Dodałbym do tego nawet Aller u mnie dobrze się sprawdza i tańszy od skretinga.

Pozdrawiam Łukasz

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #42 dnia: 23.05.2023, 05:54 »
Ostatnio sporo łowię na mieszankę pelletu Esca swim pellet i Dynamit baits pellet jasny 2 mm podoba mi się praca eski która po namoczeniu obsypuje się i idzie lekko do góry ,na zamulonym dnie u mnie robi robotę ,gotowe mixy raczej bym odpuścił sobie ,dobrze też użyć dłuższy przypon i pobawić się małymi pop uppami :beer:

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 23.05.2023, 08:41 »
Pływające pellety można do mieszanki dodawać samodzielnie, bez potrzeby płacenia 2 czy 3 razy tyle za przesypanie do innego worka.

Aller Aqua Bona Float 3 mm jest bardzo dobrze dostępna i wystarczy zrobić domieszkę do swojej podstawowej mieszanki pelletowej. Pływający skretting Carpe F na kilogramy nigdzie nie znalazłem niestety :(
Plum

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #44 dnia: 23.05.2023, 08:51 »
Czy Esca swim to na pewno to samo co Aller ,nie testowałem allera pływaka nie mam porównania ,u mnie sprawdza się Esca i jestem zadowolony cena średnia choć patrząc na Ringersa czy Solskiego tragedii nie ma :beer: