Autor Wątek: Method feeder technika napinanie szczytówki  (Przeczytany 9678 razy)

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
Method feeder technika napinanie szczytówki
« dnia: 03.12.2020, 13:39 »
Jaką macie technikę napinanie szczytówki przy method feeder bo co wędkarz to inaczej i mam wrażenie że połowa jeździ koszykiem po dnie... Ja zazwyczaj robię tak że po wyrzucie na klipie ustawiam wędkę bokiem żeby zamortyzować, i odstawiam na podpórki i żyłka szczytówka jest praktycznie gotowa do wskazań tylko jest przy tym problem ze żyłka od razu po zacięciu jest praktycznie na klipie, jak wogle nie ma wiatru to wychamowuje rzut stawiając wedke w pionie nad głową tylko właśnie jak jest trochę wiatru to jak dopinam już na podpórce to mam wrażenie że jeżdżę koszykiem po dnie😏 plusem jest ze przy chamowaniu znad głowy mam sporo żyłki podwinietej do klipa, jak powinno się to prawidłowo robić ktoś podpowie?może jakieś filmy

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Method feeder technika napinanie szczytówki część
« Odpowiedź #1 dnia: 03.12.2020, 13:41 »
Jak masz żyłkę na klipie to czemu nie oddalisz się 4-5 metrów do tyłu od stanowiska i wtedy rzucaj. Po rzucie wchodzisz na stanowisko i zwijasz luz. Masz wtedy zapas na wolny bieg jak używasz.
Ja nie klipuję, dostosowuje ciężar koszyka, że rzucam zawsze w to samo miejsce, ale nie zawsze tak się da w zależności od warunków.

Offline Długi94

Odp: Method feeder technika napinanie szczytówki
« Odpowiedź #2 dnia: 03.12.2020, 13:45 »
Tylko że jak większość łowię z fotela, poza tym ciężko jest napiąć tyle luzu jak jest wiatr bo właśnie jest ryzyko suwania po dnie

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.12.2020, 13:53 »
Pytanie zasadnicze: Jaki ciężar podajnika, jaka linka główna i jaka szczytówka.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 03.12.2020, 13:54 »
W końcowym etapie lotu podajnika, bierzesz wędkę jak najdalej za siebie lub w bok. Jak wpadnie, do wody, zwijasz nadmiar i zatapiasz żyłkę.

Pytanie zasadnicze: Jaki ciężar podajnika, jaka linka główna i jaka szczytówka.

No właśnie. Bo ciężar podajnika powinien być do tego dostosowany. Ja używam żyłki 0,28 i z podajnikami poniżej 30 g mam spory problem, by nie przesunąć po dnie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Długi94

« Odpowiedź #5 dnia: 03.12.2020, 14:07 »
Podajnik prawie zawsze 30g żyłka 0.28
Nadmiar zaczynam zwjiac od razu czy dopiero jak podajnik spadnie na dno?

Offline Długi94

« Odpowiedź #6 dnia: 03.12.2020, 14:08 »
Szczytówki bardzo miękkie 0.75 przeważnie

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.12.2020, 14:33 »
Moim zdaniem to jakieś pomylenie z poplątaniem. Na moje oko w ogóle nie pasuje mi tu połączenie żyłki 0,28 z podajnikiem 30 gram i szczytówka 0,75 uncji.

Delikatne szczytówki to raczej sprzęt dostosowany pod chimeryczne brania, cienkie zestawy (żyłka główna 0,20 lub 0,18), okres słabszego żerowania i bliższe dystanse, zestaw dedykowany pod wędkę typu picker i białoryb z wyłączeniem wielkich sztuk.

Podajnik 30 gram to już łowienie szczytówka 1 i 1,5 Oz ( w dużym uogólnieniu), odległości 30, 40 metrów, wędka odpowiednio dłuższa niż picker. Żyłka odpowiednio grubsza (0,24mm lub 0,26mm) przynęta większa, z nastawieniem się na większe ryby lub bardziej waleczne gatunki. Typowe komercyjne zestawy.

Żyłka 0,28 to już łowienie w ciężkich technicznie warunkach, z nastawieniem pod bonusy, orka rzeczna, mocne kije, hol siłowy... Nie rzadko wywózka...

Jak widzisz każdy z podzespołów w Twoim zestawie ma inne parametry i w teorii inne zastosowanie. Można oczywiście uprawiać wolna amerykankę i mieszczać wszystko do woli (pewnie wieku entuzjastów nawet na SiG jest takich manewrów) ale dla mnie wszystko ma swoje miejsce i mam podejście bardziej tradycyjne :beer:

Problemy techniczne często biorą się ze złe dobranych komponentów, jakichś asymetrycznych zestawów, gdzie brakuje równowagi w doborze każdej składowej części. Tworząc bardziej zrównoważone zestawy prościej Ci też będzie technicznie ogarnąć łowienie, czyli np. dłuższe rzuty odpowiednio dłuższą wędka, finezyjne łowienie pod nogami wędka typu picker, żyłka szczytówka i waga koszyczka dobrze dopasowane do swoich wzajemnych możliwości i warunków nad wodą, ryb na jakie się nastawiasz itp itd.

Często wczytuje się ze zdziwieniem jakie niektórzy mają upodobania i jak budują zestawy, a następnie na jakie ryby się nastawiają i w jakich warunkach łowią. To sprawa oczywiście indywidualna ale może warto czasem zacząć od początku i zbudować swój zestaw krok po kroku, znając łowisko, mając zarys jaką techniką chce się łowić, co się chce łowić... Warto zobaczyć jak robią to inni, i jakie są szkoły tradycyjnego łowienia.

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Długi94

« Odpowiedź #8 dnia: 03.12.2020, 15:24 »
Hmmm pdajnik 30g do rzutów 30-40 metrowych sądzę że jest w sam raz... Szczytówki przy każdej z wędek są 3 więc można sobie dopasowywać, a żyłki 0.28 używam dlatego że na łowiska na które jeżdżę zdarzają się często duże bonusy i szkoda je tracić

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #9 dnia: 03.12.2020, 15:35 »
Moim zdaniem to jakieś pomylenie z poplątaniem. Na moje oko w ogóle nie pasuje mi tu połączenie żyłki 0,28 z podajnikiem 30 gram i szczytówka 0,75 uncji.

Delikatne szczytówki to raczej sprzęt dostosowany pod chimeryczne brania, cienkie zestawy (żyłka główna 0,20 lub 0,18), okres słabszego żerowania i bliższe dystanse, zestaw dedykowany pod wędkę typu picker i białoryb z wyłączeniem wielkich sztuk.

Podajnik 30 gram to już łowienie szczytówka 1 i 1,5 Oz ( w dużym uogólnieniu), odległości 30, 40 metrów, wędka odpowiednio dłuższa niż picker. Żyłka odpowiednio grubsza (0,24mm lub 0,26mm) przynęta większa, z nastawieniem się na większe ryby lub bardziej waleczne gatunki. Typowe komercyjne zestawy.

Żyłka 0,28 to już łowienie w ciężkich technicznie warunkach, z nastawieniem pod bonusy, orka rzeczna, mocne kije, hol siłowy... Nie rzadko wywózka...

Jak widzisz każdy z podzespołów w Twoim zestawie ma inne parametry i w teorii inne zastosowanie. Można oczywiście uprawiać wolna amerykankę i mieszczać wszystko do woli (pewnie wieku entuzjastów nawet na SiG jest takich manewrów) ale dla mnie wszystko ma swoje miejsce i mam podejście bardziej tradycyjne :beer:

Problemy techniczne często biorą się ze złe dobranych komponentów, jakichś asymetrycznych zestawów, gdzie brakuje równowagi w doborze każdej składowej części. Tworząc bardziej zrównoważone zestawy prościej Ci też będzie technicznie ogarnąć łowienie, czyli np. dłuższe rzuty odpowiednio dłuższą wędka, finezyjne łowienie pod nogami wędka typu picker, żyłka szczytówka i waga koszyczka dobrze dopasowane do swoich wzajemnych możliwości i warunków nad wodą, ryb na jakie się nastawiasz itp itd.

Często wczytuje się ze zdziwieniem jakie niektórzy mają upodobania i jak budują zestawy, a następnie na jakie ryby się nastawiają i w jakich warunkach łowią. To sprawa oczywiście indywidualna ale może warto czasem zacząć od początku i zbudować swój zestaw krok po kroku, znając łowisko, mając zarys jaką techniką chce się łowić, co się chce łowić... Warto zobaczyć jak robią to inni, i jakie są szkoły tradycyjnego łowienia.

To patrz Pan i płacz. Podajnik wystarczy 15gr, prawie bez rzutu, wędka 10ft wystarczająca. Co do ryb to nieraz cieszy jeden leszcz, drugiego dnia albo za 4 godziny wyciągniesz 6 karpii 5-11kg więc żyłka 0,28 to minimum. Nie zawsze ogólne zasady działaj. Strzałkami zaznaczone miejsca rzutowe, maks to 30 metrów. Mam na tym łowisku jeszcze ciaśniejsza miejscówkę między wyspami.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #10 dnia: 03.12.2020, 15:50 »
A co ma mi wycisnąć te łzy bo nie bardzo rozumie? :)
15 gram i krótki kijek są "w zgodzie", a średnica żyłki to często pułapka, podobna jak ta, że wędka musi mieć duże ciężar wyrzutu i długości 3,6 metra...

Gwarantuje Ci, że na cieńsze żyłki też dasz radę wyciągnąć duże ryby, ja na Ochabach wyciągnąłem karpia ok 8 kg w sposób siłowy żyłka 0,24 mm ale wędką 3,9 metra o dość mięsitym blanku. Moim zdaniem nie ma sensu wychodzić poza zalecenia producenta odnośnie LB żyłki bo lepiej stracić rybę niż złamać wędkę przez za duże dysproporcje żyłki i blanku a w konsekwencji przeciążenie podczas siłowego holu.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Długi94

« Odpowiedź #11 dnia: 03.12.2020, 15:51 »
No dokładnie ja też nie wyobrażam sb wycholowania bonusów na żyłce 0.24, lepiej stracić przypon niż cały zestaw...

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 03.12.2020, 15:53 »
A co ma mi wycisnąć te łzy bo nie bardzo rozumie? :)
15 gram i krótki kijek są "w zgodzie", a średnica żyłki to często pułapka, podobna jak ta, że wędka musi mieć duże ciężar wyrzutu i długości 3,6 metra...

Gwarantuje Ci, że na cieńsze żyłki też dasz radę wyciągnąć duże ryby, ja na Ochabach wyciągnąłem karpia ok 8 kg w sposób siłowy żyłka 0,24 mm ale wędką 3,9 metra o dość mięsitym blanku. Moim zdaniem nie ma sensu wychodzić poza zalecenia producenta odnośnie LB żyłki bo lepiej stracić rybę niż złamać wędkę przez za duże dysproporcje żyłki i blanku a w konsekwencji przeciążenie podczas siłowego holu.

Na pustej wodzie bez problemu możesz ogarnąć rybę, z tego co widzę na grafice na Ochabach to raczej możesz sobie powalczyć, na takiej wodzie o 0,20 wyciągniesz 10kg przy odrobinie cierpliwości. Ja na tej wodzie muszę często bardzo ograniczać rybę żeby nie wladowala się w drzewa i krzaki przy wyspie. Używałem tam na początku cieńszych żyłek, traciłem 2 rwzyw iecej ryb. Wszystko jest kwestią warunków, a nie kurczowe trzymania się wytycznych.

Offline Długi94

« Odpowiedź #13 dnia: 03.12.2020, 16:09 »
Każdy ma swoje patenty panowie i jak ktoś ma wyniki to sądzę że każdy jest dobry, ja chciałem tylko zapytać czy po rzucie powinno się czekać aż podajnik spadnie na dno i wtedy napinać czy od razu szybko zwinąć trochę i na podpórki

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 03.12.2020, 16:12 »
Ja rzucam, czekam aż opadnie i napinam, jak łowisz na klipsie to się często samo napina.