Moim zdaniem to jakieś pomylenie z poplątaniem. Na moje oko w ogóle nie pasuje mi tu połączenie żyłki 0,28 z podajnikiem 30 gram i szczytówka 0,75 uncji.
Delikatne szczytówki to raczej sprzęt dostosowany pod chimeryczne brania, cienkie zestawy (żyłka główna 0,20 lub 0,18), okres słabszego żerowania i bliższe dystanse, zestaw dedykowany pod wędkę typu picker i białoryb z wyłączeniem wielkich sztuk.
Podajnik 30 gram to już łowienie szczytówka 1 i 1,5 Oz ( w dużym uogólnieniu), odległości 30, 40 metrów, wędka odpowiednio dłuższa niż picker. Żyłka odpowiednio grubsza (0,24mm lub 0,26mm) przynęta większa, z nastawieniem się na większe ryby lub bardziej waleczne gatunki. Typowe komercyjne zestawy.
Żyłka 0,28 to już łowienie w ciężkich technicznie warunkach, z nastawieniem pod bonusy, orka rzeczna, mocne kije, hol siłowy... Nie rzadko wywózka...
Jak widzisz każdy z podzespołów w Twoim zestawie ma inne parametry i w teorii inne zastosowanie. Można oczywiście uprawiać wolna amerykankę i mieszczać wszystko do woli (pewnie wieku entuzjastów nawet na SiG jest takich manewrów) ale dla mnie wszystko ma swoje miejsce i mam podejście bardziej tradycyjne

Problemy techniczne często biorą się ze złe dobranych komponentów, jakichś asymetrycznych zestawów, gdzie brakuje równowagi w doborze każdej składowej części. Tworząc bardziej zrównoważone zestawy prościej Ci też będzie technicznie ogarnąć łowienie, czyli np. dłuższe rzuty odpowiednio dłuższą wędka, finezyjne łowienie pod nogami wędka typu picker, żyłka szczytówka i waga koszyczka dobrze dopasowane do swoich wzajemnych możliwości i warunków nad wodą, ryb na jakie się nastawiasz itp itd.
Często wczytuje się ze zdziwieniem jakie niektórzy mają upodobania i jak budują zestawy, a następnie na jakie ryby się nastawiają i w jakich warunkach łowią. To sprawa oczywiście indywidualna ale może warto czasem zacząć od początku i zbudować swój zestaw krok po kroku, znając łowisko, mając zarys jaką techniką chce się łowić, co się chce łowić... Warto zobaczyć jak robią to inni, i jakie są szkoły tradycyjnego łowienia.