Autor Wątek: Method feeder technika napinanie szczytówki  (Przeczytany 9661 razy)

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
Odp: Method feeder technika napinanie szczytówki
« Odpowiedź #15 dnia: 03.12.2020, 16:17 »
Właśnie wiem tylko o to chodzi że jak się samo napina na klipsie to nie ma wogle zapasu żyłki do klipa i przy większym Misku od razu jest problem

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 03.12.2020, 16:22 »
Musisz albo zrobić bezpieczny klips, albo kupić z nim kołowrotek. Ja nie używam klipsa ale wydaje mi się że trochę luzu mimo wszytsko zostaje więc masz jakiś minimalny czas na reakcję.

Offline Długi94

« Odpowiedź #17 dnia: 03.12.2020, 16:26 »
Wiem znam temat bezpiecznych klipsów ale mało kto stosuje, ale właśnie chodzi mi o to żeby nawinąć trochę żyłki po rzucie na Yt jest mnustwo filmików z tym i wydaje mi się że oni to robią tak szybko że podajnik na pewno nie spada na dno zanim podkręcają, ktoś też tak robi z Was?

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #18 dnia: 03.12.2020, 16:46 »
A co ma mi wycisnąć te łzy bo nie bardzo rozumie? :)
15 gram i krótki kijek są "w zgodzie", a średnica żyłki to często pułapka, podobna jak ta, że wędka musi mieć duże ciężar wyrzutu i długości 3,6 metra...

Gwarantuje Ci, że na cieńsze żyłki też dasz radę wyciągnąć duże ryby, ja na Ochabach wyciągnąłem karpia ok 8 kg w sposób siłowy żyłka 0,24 mm ale wędką 3,9 metra o dość mięsitym blanku. Moim zdaniem nie ma sensu wychodzić poza zalecenia producenta odnośnie LB żyłki bo lepiej stracić rybę niż złamać wędkę przez za duże dysproporcje żyłki i blanku a w konsekwencji przeciążenie podczas siłowego holu.

Na pustej wodzie bez problemu możesz ogarnąć rybę, z tego co widzę na grafice na Ochabach to raczej możesz sobie powalczyć, na takiej wodzie o 0,20 wyciągniesz 10kg przy odrobinie cierpliwości. Ja na tej wodzie muszę często bardzo ograniczać rybę żeby nie wladowala się w drzewa i krzaki przy wyspie. Używałem tam na początku cieńszych żyłek, traciłem 2 rwzyw iecej ryb. Wszystko jest kwestią warunków, a nie kurczowe trzymania się wytycznych.

Ryba na Ochabach jest bardzo żywotna a ja miałem sąsiada obok w stronę którego karp chciał popłynąć, więc było to coś jak symulacja stawiania oporu przed zaczepem.

A gdzie ja napisalem że trzeba się kurczowo trzymać jakichś schematów? Natomiast uważam, że najważniejsze są podstawy i by wg uznania wprowadzać jakieś innowacje, warto poznać koncepcję używania takich wędek, do kogo są kierowane, pod jakie zestawy, jak to działa, co się tym łapie itp itd. Mając podstawy teoretyczne warto użyć wędki zgodnie z przeznaczeniem, by poznać ją, i dopiero wówczas zdecydować się albo nie, by użyć jej np jako kija na krótki dystans do siłowego holu.

Mając podstawy plus jakieś doświadczenia znad wody nie jeden stwierdzi że w Twojej sytuacji warto wybrać np krótka karpiowkę a nie cofać Wisłe kijem i udawadniac że feederem też dam radę. :)

Kwestia osobistego wyboru każdego użytkownika, ale nie dajmy się zagonić w ślepy zaułek, że tylko i wyłącznie feeder no często może się okazać że są inne drogi do celu, prostsze i bardziej adekwatne.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 03.12.2020, 16:58 »
Krótką karpiówkąbstracilbym 50% przyjemności z łowienia. Mam standardową karpiówkę 3,60 2,75, która próbowałem w tym miejscu I to już nie to samo. 

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 03.12.2020, 17:16 »
Ja łowię na wodach naturalnych, w niektórych mam zwalone drzewa, w innych wyspy z wchodzącymi w wodę trzcinowiskami lub połacie grążeli. Łowię na 0,28 i przypony z plecionki. Jak weźmie coś większego na takiej wodzie, to masz kilka chwil i się na cieńszej żyłce żegnasz z rybą.
Na stawach lub łowiskach z czystym dnem mogę sobie założyć 0,18 i karpia 10 kg holować tyle, ile mu będzie potrzeba, by się zmęczyć.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 03.12.2020, 17:24 »
Ja łowię na wodach naturalnych, w niektórych mam zwalone drzewa, w innych wyspy z wchodzącymi w wodę trzcinowiskami lub połacie grążeli. Łowię na 0,28 i przypony z plecionki. Jak weźmie coś większego na takiej wodzie, to masz kilka chwil i się na cieńszej żyłce żegnasz z rybą.
Na stawach lub łowiskach z czystym dnem mogę sobie założyć 0,18 i karpia 10 kg holować tyle, ile mu będzie potrzeba, by się zmęczyć.

Swój chłop ! :beer:
Używasz plecionki o wytrzymałości mniejszej niż żyłka ? Jaka średnicę używasz do żyłki 0,28 ? Nie masz problemu z zerwaniem przyponu kiedy zaliczysz jakieś krzaczory ?

Offline Długi94

« Odpowiedź #22 dnia: 03.12.2020, 17:28 »
Ja mam przy 0.28 przypon z plecionki 0.10

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #23 dnia: 03.12.2020, 17:32 »

Nie będę drugi raz pisać tego samego :) do każdej z tych spraw napisałem wyżej :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #24 dnia: 03.12.2020, 17:35 »
Plećka to 15 lb. Przeważnie na zaczepie puszcza żyłka główna, niestety. Jeśli siedzi ryba, to raczej haczyk prędzej się wyrwie, niż całość puści. Przypadki zerwania przez rybę takiego zestawu są naprawdę sporadyczne.

Nie będę drugi raz pisać tego samego :) do każdej z tych spraw napisałem wyżej :beer:
Azymut, ja się po prostu nie nastawiam na duże ryby. Nastawiam się na ryby średnie. Fajne liny, karasie, kaprie często wpadają po 50-70 cm. Ale czasem się trafi większy. I nie zamierzam dla tego czasem rezygnować z pickerów, bo uwielbiam łowić takimi wędkami. A w ogóle nie lubię zarzucić wędki z pingpongami i czekać dwie doby na branie.
Oczywiście szlag mnie trafiał, gdy potem takiego bonusa szybko traciłem. Dlatego teraz łowię, jak łowię i mi z tym dobrze. A czy tam gdzieś ktoś napisał, że 0,28 do pickera to profanacja, a szczytówka 0,48 to powinna być sigma alfa z cotangensa żyłki na przyponie... to mnie to interesuje tyle, co nic.
Krwawy Michał

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #25 dnia: 03.12.2020, 17:42 »
Ja także używam 0,28 przy metodzie ( nie przegrabionej) zdarza się że łowię w pobliżu zatopionych trzcin, i krzaków duże ryby ( w tym roku kilka jesiotrów 10-14 kg, karp 11 kg sum 17 kg). Na odległościach do 50 metrów nie zauważyłem żadnych wad takiego zestawu, przy dalszych odległościach wiadomo jest problem z dystansem. 

Mam takie miejsce gdzie zarzucam 2 metry od zatopionego krzaka, ryb tam dużo ale zestaw musi być mocny. We wrześniu w tym roku trzy karpie pod rząd wyciągnąłem z tego miejsca  największy 6 kg. Branie podniesienie wędki i przytrzymanie szpuli na sztywno, ryba oczywiście udaję się prosto w krzaki, wędka w pałąk, ale zestaw wytrzymał 3 krotną próbę. Na cieńszej żyłce to po rybie by było

Dzięki grubej żyłce od roku 2016 do dziś tylko JEDNA ryba poszła mi z zestawem, przyponu żadnego nie straciłem plecionka 10 -15 lb.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #26 dnia: 03.12.2020, 17:55 »
Jak zarzucam na płytkiej wodzie to po rzucie od razu odkładam wędkę na podpórki, nie czekając na opadnięcie podajnika. Inaczej musiałbym odklipować żyłkę, żeby ustawić wędką na podpórkach. Na głębszej wodzie potrzebuję parę ruchów korbką, żeby zatopić i napiąć żyłkę, bo podajnik opada po łuku. Ale ja zawsze używam bezpiecznego klipa i nie mam problemów, bo przy bardziej energicznym braniu żyłka sama się wypina.
Zwykle przed napięciem żyłki czekam parę chwil, żeby podajnik dobrze przykleił się do dna. Wtedy już się nie przesuwa.
Pozdrawiam,
Tomek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #27 dnia: 03.12.2020, 18:09 »
Boruta :thumbup:
Krwawy Michał

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #28 dnia: 03.12.2020, 18:13 »
Napinam po opadnięciu na dno. Centymetr po centymetrze póki szczytówka zabiera żyłkę. Na dystansie i większej głębokości trwa to 30-45 sekund, ale mam pewność, że balon nie przesunie podajnika. Podczas napinania nie naginam szczytówki mocniej niż jest przygięta podczas oczekiwania na branie.
Nawet jeśli żyłka idzie po łuku to branie widać od pierwszych sekund podajnika w wodzie.

Zyłka 0.24, podajnik 30 gramów, dystans 40-50m. Szczytówki 1.5-2.5.oz.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #29 dnia: 03.12.2020, 18:14 »
Również podpisuje się pod Borutą :) Mam żyłki 0.26-0.28 i widzę więcej pozytywów niż negatywów takiego zestawu. Wszystko kwestia jak kto łapie i na co się nastawia. Zawsze mam spokojniejszą głowę kiedy wiem, że zestaw jest mocny i mogę sobie na więcej pozwolić. Ba.. znam gości co używają 0.30 na feederze a jeden delikwent przy mnie na 0.35 łapał, bo nie chciało mu się nawijać nowej żyłki więc przełożył szpulę z karpiówki. Nadal robił wyniki :D Oczywiście to już trochę ekstrema, ale do 0.30 to śmiało można zakładać.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg