Autor Wątek: Pomóżcie z batem  (Przeczytany 7149 razy)

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: bolonka
Pomóżcie z batem
« dnia: 04.12.2020, 22:15 »
Cześć forumowicze.
Podjąłem decyzję zakupu nowego 7m bata na wiosenne płocie a także na zawody.
Jak do tej pory łowiłem rekreacyjnie batem 6m jaxon zaffira tx tele pole.
Nawet spoko ten bat ale wiadomo że najlżejszy to on nie jest. Jak myślę o jeszcze większej wadze przy bacie 7m to trochę ręka boli... no i podczas zawodów przydało by się coś o szybszej akcji.

Pomóżcie mi wybrać bat mam dwa typy.

https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-genesis-pro-tele-pole-bat-700-9945266634?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

https://www.fish24.pl/weglowy-bat-konger-altis-pole-7m-szybki-i-sztywny.html

Pytam o te właśnie 2 konkretne. Waga była by ok.
Z racji tego że nie mam na tyle kasy żeby kupić nowe znalazłem kongera którego mogę odkupić nie używany za 2/3 ceny sklepowej a jaxon mój kolega chce sprzedać którego używał sporadycznie 1 sezon i jest w stanie idealnym.
Który lepszy? Szczerze do kongera jakoś nie mam przekonania ale dobre opinie czytałem na temat pracy przy holu tego altisa.
Pomóżcie zanim ktoś podkupi ;)
Z góry dziękuję

Mateusz

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Pomóżcie z batem
« Odpowiedź #1 dnia: 04.12.2020, 22:21 »
Było już kilka razy, wystarczy poszukać...

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
Mateusz

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04.12.2020, 22:29 »
Szukałem właśnie i nie mogę znaleźć. Są wątki tego typu ale nie ma tych konkretnych wędek.
Mateusz

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 04.12.2020, 22:35 »
Dam ci radę, tych batów nie miałem w ręku ale masz do wiosny trochę czasu , dozbieraj pare groszy i w takich tańszych kijach mikado tournament pole 7m jak dla mnie nie ma konkurencji. Można już za 400 z małym ogonkiem trafić.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
« Odpowiedź #5 dnia: 04.12.2020, 23:21 »
Nie znam ww batów, ale moim zdaniem nowych nie warto kupować. Kosztują niewiele mniej niż klasowe TX4 Robinsona i Turnament od Mikado. Jeśli potrzebujesz wędki dopiero na wiosnę, to lepiej dozbierać kasy i kupić sprawdzony kijek, którego nie będziesz chciał zamienić na inny. W batach o tej długości jest już wyraźna różnica między wędkami dobrymi a słabymi. 7 metrów to już bardzo selekcyjna długość. Liczy się nie tylko waga wędki, ale przede wszystkim wyważenie. A to nie zawsze idzie w parze. Jeśli kupisz coś słabego, to łowienie będzie koszmarem przy tej długości. Efekt będzie taki, że albo będziesz chciał się takiej wędki pozbyć i kupić lepszą, czyli wydać po raz kolejny kasę na takiego bata, albo się zniechęcisz do łowienia tą metodą. Taka prawda. Jeśli się upierasz przy ww wędkach to tu jest ten Jaxon w rozsądnych pieniądzach.

https://www.olx.pl/oferta/wedka-bat-jaxon-genesis-pro-tele-pole7m-CID767-IDHBlV4.html

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04.12.2020, 23:40 »
No właśnie jaxon genesis mój kumpel chce sprzedać no prawda nie za 150 tylko za 170 ale doliczając wysyłkę to na to samo raczej wyjdzie. Ale czy ten jaxon jest właśnie dobrze wyważony? Miał ktoś styczność w tym batem?
Mateusz

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
Mateusz

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 05.12.2020, 09:56 »
Jak jeden z kolegów wcześniej napisał. Dołóż 2-3 stówki i kup coś innego. Od tych co jak na razie w temacie to ręka ci uschnie. Je z czystym sumieniem mogę polecić mikado Turnament.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #9 dnia: 05.12.2020, 12:13 »
No właśnie jaxon genesis mój kumpel chce sprzedać no prawda nie za 150 tylko za 170 ale doliczając wysyłkę to na to samo raczej wyjdzie. Ale czy ten jaxon jest właśnie dobrze wyważony? Miał ktoś styczność w tym batem?
Jak kolega ma to sprawdź.

Był już wątek na temat batów.
Jeżeli chodzi o 6m to byle co się sprawdzi poniżej 250g.
Jeżeli chodzi o 7m to minimum do komfortowego łowienia to Mikado Tournament w cenie 350-400 zł. Później przeskok masz na TX2 lub pod nową nazwą TX4 ewentualnie to samo lecz inna marka to Jaxon genesis pro limited pole.
Jeżeli chodzi o 8m to colmic extreme za 1500 zł, nic innego nie znalazłem czym dałoby się komfortowo łowić.
Opisywałem na forum sporo batów, zaczynałem od tych tańszych sugerując się niską wagą. W rzeczywistości ważyły dużo więcej, były bardzo kluskowate, bo nie miały sztywności przez co był tragicznie wyważone. Takim przykładem jest Konger Turion Competition kupiony za 400 zł wagowo 240g, w rzeczywistości około 260g (nie pamiętam), który był kluskowaty i źle wyważony przez to.

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #10 dnia: 05.12.2020, 13:55 »
Jest jeszcze Robinson MX, który jest niezłym batem, tylko nieznacznie przekraczającym założony budżet. Jak na tą półkę cenową to jest bardzo przyzwoicie wyważony i ma w komplecie dwie szczytówki.

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05.12.2020, 16:50 »
Dzięki za odpowiedzi. Wiadomo że bat za 250zl nie będzie miał zadnego porównania z batem za 600zl. Nawet z takim za 400 ale niestety tyle kasy nie da rady wyłożyć w moim przypadku. Takie 200-250 to już max.
Czyli z tego co podałem nic...
A może coś takiego

https://www.ceneo.pl/16474046

Dodam że u mnie w mieście i okolicach za bat który w sklepie internetowym zapłacę 250zl u mnie wydam co najmniej 350zl. Z tego względu zostaje tylko internet.
Znalazłem jeszcze robinson takie coś

https://samol.pl/pl/p/Wedka-VDE-Robinson-Team-Nano-Core-Pole-SX2-700/68646

Mam nadzieję że coś z tych batów będzie w miarę ok.
Mateusz

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05.12.2020, 20:14 »
A jeszcze znalazłem coś takiego tylko cena kosmiczna.
Ale robi wrażenie

https://www.ceneo.pl/8949881

Ale widzę że są 3 rodzaje. Ta seria jest chyba mega konkret. I czytałem ze wędkarze chwalą??
Mateusz

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #13 dnia: 05.12.2020, 20:29 »
Wszystko już koledzy podali ci na tacy. Nie stać cię na nówkę szukaj używki. Czasu masz dużo do nowego sezonu.

Offline Hyde

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 05.12.2020, 21:02 »
Cześć,
Jeśli chodzi o jaksona to się nie wypowiem bo nim nigdy nie łowiłem a jeśli chodzi o sx2 700 to ...
Przełowilem sx2 cały sezon, wszystkie zawody mojego stowarzyszenia i rekreacyjne wypady nad wodę( ok 30 sesji). Wagowo bat wyglada nie tak źle 339gram niby nie dużo ale jesli chodzi o wyważenie to już nie jest tak różowo. Po 4/5 godzinach aktywnego łowienia batem niestety ale ręka odpada. Gdyby nie wyważenie to naprawdę bat nie jest zly. Szybki, dobrze trzyma rybę i chyba mocny. Największą rybę jaką udało mi się złapać na tego bata to 2kg karp( żyłka główna o.14 przypon 0.12). Czy go polecam hmm... Kozi ma rację szukaj używanego z wyższej półki (choć to nie jest łatwe)Wędkowałem pożyczoną tx2 i to jest to. Do wiosny daleko zbieraj fundusze i kup coś topowego, ja napewno tak zrobię, bo naprawdę jesli chodzi o baty to warto. Pozdrawiam