Autor Wątek: Ranking kijów feederowych do łowienia na dalekim dystansie pisma Angling Times  (Przeczytany 9197 razy)

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
jak daleko Anglicy mają na myśli,pisząc "distanse".

Sądząc po charakterystyce większości łowisk to będzie jakieś 50 metrów.
Piotr

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
Tyle to każda 3.6m i większość 3.3m bez problemu obłowi.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
Bez przesady z tym 50 metrami, utarło się, że łowią w jakiś małych bagnach. Może i jest ich większość ale są też wody duże gdzie można spokojnie na 100m łowić.

Offline lucio62

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
SHIMANO AERO X5 DISTANCE POWER Feeder 3.90 metra, 120 gramów,trenuje tym Feederem sezon,szczytówki to 3.4.5 oz 3oz ma mniejsze przelotki.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Jeżeli to było napisane w czasopiśmie to gratulacje za wysiłki , ogólnie mam wrażenie że te wszystkie czasopisma to biuletyn reklamowy wszystkich firm z UK. Jeszcze nigdy nie słyszałem, nie przeczytałem nic złego o produkcie opisywanym przez te wydawnictwa. Jeżeli jakiś produkt miał wady lub słabe punkty to wręcz chwalili że ta taką cenę nic lepszego nie ma.

Bo takie podejście mają gazety, i to nie brytyjskie ale wszystkie. Nie zrażają nikogo do siebie i skupiają się na pokazywaniu plusów danego produktu. W ten sposób nie tracą reklamodawców. Trzeba więc podchodzić do tego na luzie. Sam brak Prestona budzi już wielkie wątpliwości. Podobnie jak kije Browninga, które ciężko znaleźć, tym bardziej w katalogu.

Łukasz to jest pismo faktycznie "reklamujące " czy "wielbiące" produkty z UK ,zastanawia mnie brak Prestona ale może po zastąpieniu Dutch Mastera nowym modelem nie chcieli pisać głupot :) ;D :P

Piszą o kijach jakie mają na rynku, do tego to ich firmy przodują, więc tu się nie czeka na to, co wypuści Jaxon albo Tubertini :) Stąd skupienie na tym, co mają u siebie. Ogólnie trzeba podchodzić na luzie do takich zestawień. Warto za to mieć rozeznanie jakie kije wchodzą w grę. Bardzo dziwny jest tu brak Prestona, i zastanawiam się jaki był powód ominięcia Dutch Masterów.

.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Dzięki za publikację.

Taka myśl mi od razu się nasuneła: dla czego nie ma chociaż orientacyjnych danych o zasięgu rzutu od producenta ? I pytanie,jak daleko Anglicy mają na myśli,pisząc "distanse".

Michał, u Gabora np. jest taki zasięg na wędkach podany. I co z tego wynika? Absolutnie nic. Nie jestem w stanie rzucić na podaną odległość swoim zestawem. Bo to wszystko zależy przecież od całości. Żyłka/plecionka, ciężar i rodzaj koszyczka, jaki kołowrotek...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Standardowa cena Acolyte Distance w UK to £229. Podana przez "Angling Times" cena £139.55 to efekt krótkiej mega-promocji w sklepie Angling Direct (https://www.anglingdirect.co.uk/drennan-acolyte-distance-feeder-rod-13ft), która dawno się skończyła na skutek wyprzedania :)

Jesteś czujny jak ważka w locie :thumbup: Poprawiłem, bo rzeczywiście cena wynosi 229, dzięki! :)

SHIMANO AERO X5 DISTANCE POWER Feeder 3.90 metra, 120 gramów,trenuje tym Feederem sezon,szczytówki to 3.4.5 oz 3oz ma mniejsze przelotki.

Dzięki za uwagę o innych szczytówkach :thumbup: Jakie one są dokładnie? 3, 4 i 5 oz, tak?
Lucjan

Offline lucio62

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3

Offline Wojtas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
Jestem ciekaw jak wyglądało by zestawienie wędek  do dystansu według naszego forumowego kolegi Zbyszka

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Zbyszek powinien dodać swoje porównania, dużo pewniejsze niż te z gazety :beer: :thumbup:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
Zbyszek sporo napisał o swoich kijach w drugim temacie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Piszą o kijach jakie mają na rynku, do tego to ich firmy przodują, więc tu się nie czeka na to, co wypuści Jaxon albo Tubertini :) Stąd skupienie na tym, co mają u siebie.

Nawet nie chodzi o to kto przoduje a kto nie. Brytyjskie (i nie tylko) firmy robią kije skrojone na Brytyjskie wody i pod gusta Brytyjskich wędkarzy. A to olbrzymi i chłonny rynek.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
Preston pewni szykuje nową kolekcję do obławiania odległości i dlatego go nie ma.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Angole są troszkę w siebie zapatrzeni taka natura ,większość kijków oczywiście od nich, Daiwa i Shimano to sprawa oczywista więc muszą też być w zestawieniu, a gdzie Sportex ,Colmic ,Garbolino ,Zemex :)

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 129
Angole na angielskich forach śmieją się z obiektywności i rzetelności testów przeprowadzanych przez Angling Times.
Osobiście nigdy nie spotkałem testu z Angling Times, który by zjechał jakąś wędke czy inny sprzęt wędkarski angielskiej firmy.
Generalnie są to artykuły sponsorowane i taką też wartość przedstawiają.