Autor Wątek: Pomoc w doborze wędki na rzekę Warta  (Przeczytany 15020 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
Odp: Pomoc w doborze wędki na rzekę Warta
« Odpowiedź #30 dnia: 21.12.2020, 13:20 »
15-20 metrów to można "spod nóg" rzucić. Kolega napisał 70-80 metrów 🙂.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #31 dnia: 21.12.2020, 13:53 »
Koszyczki z kolcami/wąsami + umyślnie tworzone wybrzuszenie na zanurzonym odcinku żyłki (dostosowane do siły nurtu) + feeder raczej dłuższy (od 12'6" w górę) niż krótszy = podstawa sensownej konfiguracji feederowo-nurtowej, która umożliwia wyraźne obniżenie koszyczkowej gramatury, a zatem również użycie nieco subtelniejszych wędzisk :)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #32 dnia: 22.12.2020, 12:09 »
Cześć Koledzy,

Co prawda teoretycznie, ale mocno się dokształciłem literaturą internetową.
Wiem już czym są zapływy, napływy, ostrogi, bałwany, blaty, warkocze, baseny i rynny w nich występujące. W teorii orientacyjnie wiem gdzie szukać ryb i gdzie je łowić - chyba uda się podejść do tematu metodycznie.

Mogę być w błędzie, ale zaczynając naukę na rzece chyba skupię się na klatkach i łowieniu przy warkoczu z główek(w miarę dostępności) obok głównego nurtu, który to nurt główny  wydaje mi się najtrudniejszy do obłowienia.
I tutaj moja wątpliwość, ponieważ łowiąc z główek gruntowo, zastanawiam się na ile potrzebne jest długie wędzisko np 3,9m? Zarzuty z ostrogi koło warkocza, czy na zapływ/napływ chyba nie powinny być dłuższe niż 10-30 metrów, a uciąg w basenach to pewnie 20-40% uciągu głównego nurtu.

Zastanawiam się na ile poprawnie wyciągam wnioski w kontekście doboru wędziska.
Idąc dalej, załóżmy ze pierwszy sezon będę próbował łowić jednak w basenach, z główek, lub obok warkocza z dala od głównego nurtu, tak jak napisał kolega 'Polityczny':
W spokojniejszych miejscach - czyli wstecznych prądach, na granicy szybszego i wolniejszego przepływu etc. wystarczy zwykły feeder z c.w. do 80~90g

Nie chcę przesadzić z CW aby nie lowić kijem od miotły, ale fajnie byłoby mieć wędzisko które będzie poręczne w basenie jak i w głównym nurcie i będzie na nadchodzący sezon moim jedynym wędziskiem nad Wartę.
Jeden z kolegow na forum napisał mi prywatną wiadomość, że złowił w Warcie 'blisko mnie' wiele medalowych brzan i wyjściowo stosuje w nurcie koszyki 100-105 + dociążenie w przypadku wysokiego stanu rzeki.

To ot takie moje przemyślenia. Jeżeli ktoś zauważy zły tok myślenia, wówczas miło będzie zobaczyć komentarz ;-).

Ponownie cytując kolegę 'Politycznego', chyba wezmę karpiówkę nad rzekę i spróbuje łowić...nie wiem na ile ten test zbuduje proces moich potrzeb, ale może samo łowisko da jakiś feedback ;-).
L.M.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #33 dnia: 22.12.2020, 12:30 »
I tutaj moja wątpliwość, ponieważ łowiąc z główek gruntowo, zastanawiam się na ile potrzebne jest długie wędzisko np 3,9m? Zarzuty z ostrogi koło warkocza, czy na zapływ/napływ chyba nie powinny być dłuższe niż 10-30 metrów, a uciąg w basenach to pewnie 20-40% uciągu głównego nurtu.

O ile łowisz tylko w rynnie za główką z końca główki to możesz łowić nawet pickerem 2,70 i koszykiem 20g :) Bo długie wędzisko jest ci na rzece potrzebne tylko do jednego celu - by "unieść" jak największy fragment żyłki nad wodę by nie napierał na nią prąd, zaś duże obciążenie żeby napór prądu na zatopiony odcinek żyłki zniwelować i zakotwiczyć zestaw w jednym miejscu. Zasięg rzutu się w sumie nie liczy. Dlatego na przykład łowiąc na opasce używam kija 4,20m i koszyka 120g mimo że rzucam max 30 metrów od brzegu. A jak zarzucasz w dół rzeki równolegle do prądu to nie potrzebne Ci ani długie wędzisko ani ciężki koszyk.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 22.12.2020, 12:41 »

O ile łowisz tylko w rynnie za główką z końca główki to możesz łowić nawet pickerem 2,70 i koszykiem 20g :) Bo długie wędzisko jest ci na rzece potrzebne tylko do jednego celu - by "unieść" jak największy fragment żyłki nad wodę by nie napierał na nią prąd, zaś duże obciążenie żeby napór prądu na zatopiony odcinek żyłki zniwelować i zakotwiczyć zestaw w jednym miejscu. Zasięg rzutu się w sumie nie liczy. Dlatego na przykład łowiąc na opasce używam kija 4,20m i koszyka 120g mimo że rzucam max 30 metrów od brzegu. A jak zarzucasz w dół rzeki równolegle do prądu to nie potrzebne Ci ani długie wędzisko ani ciężki koszyk.

Genialna puenta ;-).
Sprawdzę, jakie mam miejscówki dostępne rowerem, to mój punkt wyjścia co do miejsca na połowy ryb.
Do miejscówek dopasuje względnie uniwersalny kij i tyle.

A jak mi się zamarzy łowienie w dużym uciągu/nurcie, to wtedy będzie to mój drugi kij, coś na zasadzie lekki do zabawy za główką, a drugi w główny nurt ;-).

Dziękować ;-).

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 22.12.2020, 14:22 »
A jak mi się zamarzy łowienie w dużym uciągu/nurcie, to wtedy będzie to mój drugi kij, coś na zasadzie lekki do zabawy za główką, a drugi w główny nurt ;-).

:thumbup:

Dziękować ;-).

Nie ma za co :)
I need a Barbel !!!

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 22.12.2020, 20:23 »
Koledzy, mam jeszcze jedną wątpliwość, albo i pytanie.
Czy ktoś z Was miał okazję przemieszczać się rowerem lasem/po drogach gruntowych z wędziskiem o długości transportowej 171-188 cm (tyle mają dwuskłady 11' i 12').

Testowo przymierzyłem 10' i wydaje się to nieporęczne. Mam wątpliwości czy przejazd nawet krótkiego odcinka drogą publiczną nie stworzy przypadkiem niebezpiecznej sytuacji.
Trzyskład 3,60m ma 127 cm i z tym chyba da się jechać...ale to wymusza inną klasę kija :/.

Jak to rozwiązujecie?

L.M.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #37 dnia: 22.12.2020, 20:33 »
Koledzy, mam jeszcze jedną wątpliwość, albo i pytanie.
Czy ktoś z Was miał okazję przemieszczać się rowerem lasem/po drogach gruntowych z wędziskiem o długości transportowej 171-188 cm (tyle mają dwuskłady 11' i 12').

Testowo przymierzyłem 10' i wydaje się to nieporęczne. Mam wątpliwości czy przejazd nawet krótkiego odcinka drogą publiczną nie stworzy przypadkiem niebezpiecznej sytuacji.
Trzyskład 3,60m ma 127 cm i z tym chyba da się jechać...ale to wymusza inną klasę kija :/.

Jak to rozwiązujecie?

L.M.

Kwestia przyzwyczajenia i małej rozwagi. Musisz przede wszystkim uważać na zwisające gałęzie, a w terenie zabudowanym na znaki drogowe, przechodniów i innych rowerzystów. Często jeżdżę rowerem i muszę przyznać, że nie odczuwam wielkiej różnicy między jazdą z pokrowcem z 12ft (192cm) a 10ft (165cm). Dodam, że używam kompaktowych luf Fox Tri Sleeve i póki co wszystko jest ok. Czasami nie pamiętam, że mam coś zarzucone na placach ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 22.12.2020, 21:04 »
Mam wątpliwości czy przejazd nawet krótkiego odcinka drogą publiczną nie stworzy przypadkiem niebezpiecznej sytuacji.

Zalecamy zielono-maskujący strój i solidną tubę. Policja pomyśli, że to żołnierz Wojsk Obrony Terytorialnej z kompanii kolarzy i z ręczną wyrzutnią na wyposażeniu ;)

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 22.12.2020, 21:22 »
Zalecamy zielono-maskujący strój i solidną tubę. Policja pomyśli, że to żołnierz Wojsk Obrony Terytorialnej z kompanii kolarzy i z ręczną wyrzutnią na wyposażeniu ;)

;D
I need a Barbel !!!

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 22.12.2020, 22:10 »
Panowie, mój plan łowienia z główek na spokojnie umarł (główki owszem są, ale trzeba odbyć podróż samochodem, a zostawianie auta w krzakach nie wchodzi w rachubę).
Dziś obejrzałem obszar, który odwiedzam rowerkiem w 10-15 min od domu i chwyciłem się za głowę (byłem na miejscu + google maps).

Żadnych ostróg, żadnych główek, zatoczek zero albo jak kot napłakał.
Rzeka na całym odcinku wygląda jak meandrująca rynna z jednym nurtem na całej szerokości ;-(.

Czy łowienie na przedstawionym obszarze w ogóle ma sens? Tzn ryby na pewno tam pływają, pytanie na ile trudne będzie to łowienie w takich warunkach.

Mówimy o poniższym obszarze od strony północnej (na szaro to dróżki gruntowe/leśne, którymi można przejechać rowerkiem).
Entuzjazm opadł...;-(.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 22.12.2020, 22:34 »
pytanie na ile trudne będzie to łowienie w takich warunkach.

Nurtofobia, czyli lęk przed łowieniem w nurcie, wstępuje powszechnie wśród początkujących wędkarzy rzecznych (zarówno gruntowych, jak i spławikowych). Zwykle z czasem ustępuje, choć bywają koledzy, którzy uporczywie i z zasady łowią w rzecznej wodzie stojącej lub ledwo płynącej ;)

Gwoli podniesienia (szybko)nurtowego entuzjazmu:

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 22.12.2020, 22:37 »
Poziom entuzjazmu wzrósł. Tylko faktycznie będę musiał kupić drągala cw 150g ;-).
 :D :D :D

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 22.12.2020, 22:49 »
będę musiał kupić drągala cw 150g

Ten z drugiego filmiku od góry jest całkiem niezły, bo łączy niebagatelną moc z fajną amortyzacją :)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #44 dnia: 22.12.2020, 22:58 »
Tak źle chyba nie jest. Na zdjęciach widać trochę zatoczek, wyrw w brzegach, nawet bez klasycznych ostróg muszą być jakieś wsteczne nurty, nie ma siły ;) Na ten zakręt przy Łęgach waliłbym w ciemno z przystawką spławikową.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.