Autor Wątek: Drogie i tanie kołowrotki - dyskusja ogólna  (Przeczytany 51932 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Drogie i tanie kołowrotki - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #15 dnia: 21.12.2020, 17:26 »
Próbowałem rozkminić te jego rzuty z Mateo. Nic mądrego nie wymyśliliśmy. Ta sugestia ze świetlikiem ma w sumie jakiś sens... Ale też cholera wie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #16 dnia: 21.12.2020, 17:37 »
A mnie zastanawia wybór kołowrotków Przemka, chyba nigdzie nie spotkałem się aby ktoś polecał Stelle/Twin Powera do feedera. Jedyną osoba jaką "znam" używająca takiego połączenia to Ryba1987 który został tutaj zlinczowany właśnie za ten sprzęt.

Mam dwa TP do feedera i bardzo dobrze się sprawdza.

Zawodnicy na zawodach tez używają TP i bardzo dobrze się to sprawdza.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #17 dnia: 21.12.2020, 17:51 »
A mnie zastanawia wybór kołowrotków Przemka, chyba nigdzie nie spotkałem się aby ktoś polecał Stelle/Twin Powera do feedera. Jedyną osoba jaką "znam" używająca takiego połączenia to Ryba1987 który został tutaj zlinczowany właśnie za ten sprzęt.

Mam dwa TP do feedera i bardzo dobrze się sprawdza.

Zawodnicy na zawodach tez używają TP i bardzo dobrze się to sprawdza.
Bo to trochę jak ciąganie przyczepki z cementem sportowym autem. Lepiej wygląda niż działa...
Kupując Stelle płaci się ciężkie hajsy za aksamitną prące, która przy feederze szybko pójdzie w niepamięć. To że Stella jest uważana za najlepszy kołowrotek na rynku, wcale nie oznacza, że jest niezniszczalna. Spore obciążenia i ekspresowe tempo zwijania robią swoje. Czy jest sens wydawać 3000zł na kołowrotek który po sezonie będzie pracował tak samo jak ten za 1000 czy 500?
Zwróciliście uwagę jak niektóre Stelle Przemka głośno pracują na filmach?
Miałem dwie Stelle, jedną posiadam dalej i tego kolowrotka praktycznie nie słychać.
Mam też dwa balistiki, przy Stelli ten kołowrotek kosztuje "smieszne" 1000zl, po jednej sesji na method nie pracuje już tak samo jak drugi nowy egzemplarz...

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 21.12.2020, 18:16 »
Do feederowych zastosowań idealne są daiwy i shimaniaki z przełomu wieków (ale raczej te srebrne ;)). Taka np. Ultegra 4000 z 98 roku waży około 350 gramów, masła w maśle nie ma, ale jak wejdzie na obroty, to idzie jak czołg przez wieś. Ale cóż, tera Flagmany z okrągłymi klipami...
Jacek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 21.12.2020, 18:20 »
Sugerujesz że kołowrotek stworzony do spiningowania czyli rzucania i ściągania przynęt (często cięższych niż koszyki) będzie miał problem przy feederze gdzie rzucanie i zwijanie (pustego podajnika) jest znacznie rzadsze ?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #20 dnia: 21.12.2020, 18:21 »
@Syborg
To samo stare "turki" od Daiwy, masła nie było, ale można było orać dno i kołowrotek pracował bez zmian a teraz? Parę wypadów na spławik, jeden ma method i szumy, luzy, chyba jakieś stuki...
Sugerujesz że kołowrotek stworzony do spiningowania czyli rzucania i ściągania przynęt (często cięższych niż koszyki) będzie miał problem przy feederze gdzie rzucanie i zwijanie (pustego podajnika) jest znacznie rzadsze ?
No dokładnie.
Kołowrotkiem 4000 w spinie przeważnie zwija się przynęty do 30 gramów. Nie robi się tego tak szybko jak ręka pozwala kręcić, tylko dosyć majestatycznie. Można polować na bolenie, ale tam wabiki mają kilkanaście gramów i nie stawiają oporu w wodzie. Do cięższego spina są zalecane wersje pg sw, multiki, lub mniej maślane-bardziej pancerne konstrukcje jak np Penny.
Myślisz, że to przypadek, że Daiwa do feedera wypyszcza Tournamenta,  zamiast lansować Exista czy Certate?
Jak będziesz we Wro to Ci pokaże spiningowy kołowrotek po jednym dniu na feederze, oraz nieużywany egzemplarz ;)

Wiolek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21.12.2020, 18:23 »
Najciekawsze że każdy z tego co widzę holuje koszyk kolowrotkiem zamiast pompować jak przy rybie a zwijać sam luz żyłki :)
Szybciej się zestaw zwija to raz a dwa że młynek dłużej podziała
Swiezak błysnął ;D

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #22 dnia: 21.12.2020, 18:25 »
Po co kupować kołowrotki po 2-3 k jak tu koledzy piszą że wcale trwałe nie są, głośno pracują i po jednej sesji na method nie pracuje już tak samo jak drugi nowy egzemplarz. Dla szpanu tylko czy jak... , ja w tanich kołowrotkach do 200 zł takich problemów nie mam jak koledzy w kołowrotkach za 2 - 3 tyś.
Paweł

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #23 dnia: 21.12.2020, 18:25 »
Grzesiek, a gdybyś dodał, że "turki" mają stosunkowo nieduże główne koła zębate, to wywróciłbyś świat niejednego "speca" od kołowrotków ;)
Jacek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #24 dnia: 21.12.2020, 18:30 »
Bo to trochę jak ciąganie przyczepki z cementem sportowym autem. Lepiej wygląda niż działa...
Kupując Stelle płaci się ciężkie hajsy za aksamitną prące, która przy feederze szybko pójdzie w niepamięć. To że Stella jest uważana za najlepszy kołowrotek na rynku, wcale nie oznacza, że jest niezniszczalna. Spore obciążenia i ekspresowe tempo zwijania robią swoje. Czy jest sens wydawać 3000zł na kołowrotek który po sezonie będzie pracował tak samo jak ten za 1000 czy 500?

Tylko, że patrząc na Przemka i jego wyniki zawodowe, to ten sprzęt mógł wygrać/dostać do testowania itd :thumbup:

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 21.12.2020, 19:01 »
Poziom abstrakcji tego forum niebezpiecznie rośnie idzie to w zła stronę.

@grzegorz88 przelowilem Stradiciem Ci4 4k 3 czy 4 sezony pod feederem i w dniu sprzedaży chodził tak samo maślano jak w dniu zakupu a to konstrukcja nieporównywalna do Stelli. Cud jakiś czy co ? Ewidentne głupoty piszesz.
Chyba nie ogarniasz podstaw marketingu skoro mówisz że Daiwa nie musiała robić kołowrotków do feedera i innych specjalności.

@boruta po co ludziom zaglądasz do kieszenie ? Kompleksy jakieś finansowe czy choroba narodowa ?

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #26 dnia: 21.12.2020, 19:14 »
Zaglądam ludziom do kieszeni.... przesadzasz i to bardzo, dziwi mnie tylko że ludzie narzekają na tak drogie kołowrotki, a że mnie nie stać na kołowrotek za 2,5 tyś  to fakt ale czy to świadczy o mnie i o moich umiejętnościach wędkarskich źle . Kompleks finansowy czy choroba narodowa to chyba ty masz bo  uważasz się za lepszego od innych skoro tak wredne piszesz.
Paweł

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #27 dnia: 21.12.2020, 19:19 »
Skoro temat zboczył na temat kołowrotków. Panowie wiedziałem Stelle zajeżdżone po jednym sezonie feederowym. Żadna nowość ani cuda wianki.
Adam

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 21.12.2020, 19:21 »
A czy ja napisalem coś o Twoich umiejętnościach lub kogoś innego ? Rozmawiam z kimś na temat a ty się ładujesz i piszesz "tańsze lepsze" nie wnosząc nic do tematu, próbujesz nas przekonać czy sam siebie ? Bardzo szybkie wnioski wyciągasz skoro po moich postach stwierdziłeś, że używam drogiego sprzętu i jeszcze czuję się z tego powodu lepszym, chcesz być drugim Jackowski ?

Wiolek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 21.12.2020, 19:22 »
Zaglądam ludziom do kieszeni.... przesadzasz i to bardzo, dziwi mnie tylko że ludzie narzekają na tak drogie kołowrotki, a że mnie nie stać to fakt ale czy to świadczy o mnie i o moich umiejętnościach wędkarskich źle . Kompleks finansowy czy choroba narodowa to chyba ty masz bo  uważasz się za lepszego od innych skoro tak wredne piszesz.

Nie powtarzaj głupot odnośnie tego, że sprzęt za 2 czy 3k jest lichy bo nie jest, przede wszystkim jak nie lowiles i nie miałeś w ręku a usłyszałeś że komus coś ktos kiedyś.. To ja traktuje Twoje słowa w ten sposób:
"Jeśli ktoś komuś coś, ewentualnie nikt nikomu nic.. To ja uważam że wątpię"
Takie mleko z gipsem wręcz :)
Nie miałem, nie znam się ale się wypowiem - to jest to :)