Autor Wątek: Czy Paweł Kukiz robi mądrze, wypuszczając wigilijne karpie do rzeki?  (Przeczytany 9864 razy)

Bombay

• Gość
Przykro mi o tym pisać, ale poseł Paweł Kukiz wypuścił karpie do rzeki:
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/pawel-kukiz-wypuscil-dwa-karpie-do-rzeki/l1d2l00
:

Co o tym sądzicie?
Co o tym sądzę. Burza w szklance wody dla niektórych wódy i polecam ją odstawić. Dlaczego? Dwa karpie mają zniszczyć ekosystem, w rzece? Przecież te wszystkie szkodniki znalazły się w rzece dzięki czlowkowi. Ale mniejsza o większość i bezsensowne przelewanie z pustego w próżne na temat sensu zarybień karpiem bo moim zdaniem takimi gatunkami powinien być całkowity zakaz zarybiania.
Większym problemem są pijani kierowcy czy ci wyścigowcy w 2.0tdi i tak naprawdę to niech każdy spojrzy na siebie i zacznie oceniać z perspektywy swojej osoby a potem niech szuka w innych problemów.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Natura poradzi sobie jak zawsze z tym faktem.

Mnie nasuwają się pytania natury moralnej dot. biednego karpia.

Czy wpuszczając karpia żyjącego (tak przypuszczam) dotychczas w warunkach hodowlanych nie zrobił więcej szkody jemu niż naturze?

Czy karp zdobędzie pożywienie?
Jakiego stresu się nabawi w kontakcie np. z drapieżnikami?
Czy przestawi się na pożywienie naturalne z hodowlanego.
Czy nie powinien dostac mieszanki przejściowej przed wypuszczeniem?
Czy dzikie stado go zaakceptuje?
Czy stres go nie zabije ewentualnie doprowadzi do ciężkiej depresji i karp będzie osowiały?

Etc etc

Ten post napisałeś dla jaj....
Czy na poważnie....

Ponawiam pytanie.....

Absolutnie tak

Oki.

A karpie łowisz ?

Oczywiście że łowię.
Tylko ja mam taka filozofię, że to zwierzęta są dla ludzi.
Maja dostarczać nam pożywienia i być przydatne tam gdzie chce tego człowiek.
Również w sferze naszego hobby i nie tylko naszego.
Oczywiście bez męczenia zwierząt ale i bez zbytniej przesady i rozwodzenia się nad tym, że ryba się zachłysnęła wodą.

Czyli z twoich postów wnioskuję że z godnie z twoją filozofią.
Wszystko co złowisz czapujesz i ciągniesz na maxa by się ryby nie męczyły i służyły jako dobro człowiekowi......- czyli tobie.

Wędkarstwo to hobby i rozrywka.
Ryby maja mi ja zapewnić.
Karpie nadają się do tego idealnie.

Ryb nie zabieram wogóle, łowię na komercjach.

Jak widzisz bardzo słabo wnioskujesz.

Powiem tak... sonduje cie kilkoma postami...

I powiem jedno -jeśli faktycznie sobie jaj tym wpisem początkowym nie robiłeś.
To życzę zdrowia ...... szkoda słów.
Słońca życzę.

Stado - akceptacją -pożywienie....- stres...
Ps. Czym sie różni kukurydz , przenica  - od naturalnego pokarmu.....
Maciek

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
I znowu prywatne wycieczki, zamiast rozmowy na temat.
Narodowa cecha Polaka.

Kolejny wątek, którego czytać się odechciewa.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Koledzy - zluzujcie. Mamy święta - nie czas się wadzić. "Daliście sobie" po razie, więc darujcie kontynuację tego. Naprawdę, wystarczy że naród jest ze sobą skłócony, podzielony. Czy i my, wędkarze musimy wpisywać się w ten głupi trend?
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Co o tym sądzę. Burza w szklance wody dla niektórych wódy i polecam ją odstawić. Dlaczego? Dwa karpie mają zniszczyć ekosystem, w rzece? Przecież te wszystkie szkodniki znalazły się w rzece dzięki czlowkowi.

To nie jest burza w szklance wody, to pokazuje jak u nas nie ma działania i wiedzy, która by takie działanie powodowała. Dzisiaj Kukiz wypuści karpia, za rok będzie to juz dużo więcej osób. Sam się sprułeś o zarybienia karpiem a teraz należy się wyluzować? Taaaa.....

Większym problemem są pijani kierowcy czy ci wyścigowcy w 2.0tdi i tak naprawdę to niech każdy spojrzy na siebie i zacznie oceniać z perspektywy swojej osoby a potem niech szuka w innych problemów.

A co ja mam wspólnego z pijanymi kierowcami czy 'wyścigami w 2.0tdi'? To nie forum dla ofiar wypadków 8) I kaman, teksty o tym aby każdy spojrzał na siebie są po prostu czerstwe. Mamy nic nie pisać tylko patrzeć się na siebie? A co to da? Kukiz pod wrażeniem naszego spoglądania na siebie przeprosi i obieca, że karpi już nie wpuści? Może PZW się naprawi od tego również? No to wszyscy razem, patrzmy na siebie! :P
Lucjan

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
I znowu prywatne wycieczki, zamiast rozmowy na temat.
Narodowa cecha Polaka.

Kolejny wątek, którego czytać się odechciewa.

:bravo: :beer: :bravo:
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
W sumie to nie wiem co Kukiz chciał osiągnąć. Jeśli chodzi mu o to, żeby karpi nie jeść, mógł ogłosić, że jest wege. Jeśli jest przeciw sprzedaży żywych ryb, może jako poseł wyjść z inicjatywą, albo poprzeć już kiedyś zgłoszoną i leżącą w sejmowej zamrażarce - ekolodzy taki zakaz postulują od lat.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Panowie luz.
Pisze z Radarem bo moim zdaniem Radar swoim postem robi sobie żarty.
I tyle.
 :beer:
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
W sumie to nie wiem co Kukiz chciał osiągnąć. Jeśli chodzi mu o to, żeby karpi nie jeść, mógł ogłosić, że jest wege. Jeśli jest przeciw sprzedaży żywych ryb, może jako poseł wyjść z inicjatywą, albo poprzeć już kiedyś zgłoszoną i leżącą w sejmowej zamrażarce - ekolodzy taki zakaz postulują od lat.

Być może chciał sobie 'ocieplić wizerunek'?
Lucjan

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Panowie luz.
Pisze z Radarem bo moim zdaniem Radar swoim postem robi sobie żarty.
I tyle.
 :beer:

Przecież sam to napisałem
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Takie tam dzikie zarybienie, nawet się zaśmiałem ;D

Artur

Offline Godleś

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam wszystkich , każdy wędkarz wie że nie można tak robić.No cóż, wędkarze płacą składki a zarząd PZW jest zadowolony.  Ale nasi the best politycy (PL) wiadomo , zero IQ jest immunitet jest kasa wolno wszystko! Wracając do tematu, tu gdzie łowię (Wiltshire) wszędzie jest okreslone na zezwoleniu a chciałbym zaznaczyć że muszę wykupić ich ze cztery oczywiście tylko te które mnie interesują , jest jasno napisane : ZAKAZ WPUSZCZANIA RYBY Z INNEGO ŁOWISKA, a nawet trzeba wypożyczyć podbierak od właściciela łowiska. A jak wiem kary czasami są dotkliwe , no ale czego można się spodziewać po p.Kukiz. A tak w ogóle kto to taki :). Wybaczcie za tą politykę i ŻYCZĘ WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU I POŁAMANIA KIJA