Autor Wątek: Jesiotr na grunt i spławik - prośba o rady dotyczące wędek i kołowrotków  (Przeczytany 3909 razy)

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Na wstępie witam Wszystkich!

Jestem początkującym wędkarzem. Najbardziej interesuje mnie wędkarstwo na komercji. Jesiotr i karp.

Obecnie posiadam dwie wędki feeder 3.9m Daiwa auqalite oraz mocno sztywna karpiówkę 3.3m. Obie wędki przystosowane do metody, żyłka główna 0.25, kołowrotki z wolnym biegiem, haczyki bezzadziorowe.
Będąc na łowiskach kilkukrotnie zauważyłem, że kilku wędkarzy miało dużo więcej brań (jesiotry) na spławik przy samym brzegu. Dodatkowo uważam, że mój feeder jest za długi. Chciałbym, spróbować krótszego. Tak więc szukam dwóch wędek.
1. Do metody splawilowej (jesiotr/karp do 15kg)
2. Feeder do 3.3m długości.
3. Kołowrotki do dwóch wędek.

Dodatkowo najcenniejsze będą Państwa rady wskazówki.
Przynęty i zanęty. Ja używałem głównie peletu Dynamite krill oraz halibuta i czasem cytrusów.
Na forum już sporo przeczytałem, np o tym dlaczego tak dużo ryb mi się spinało, używam małych haczyków i trzymam wędkę wysoko.
Z tego co sam szukałem zaciekawiła mnie ta wędka:
Daiwa Ninja X Tele 3,60m 50-100g - do zestawu spławikowego.
Daiwa X Ninja Method Feeder 330cm cw. do 80g - metoda.

Jeżeli powielam temat, proszę o przeniesienie bądź usunięcie.
Będę wdzięczny za odpowiedzi!
Pozdrawiam Konrad

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
Wędki i kołowrotki w jakim budżecie?
Paweł

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
Wędka (1 szt) do 350zl
Kolowrotek (1 szt) do 350zl

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=19197.0
Tu masz swieżą dyskusje o mocniejszych feederach na komercje.

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
Czy może korzystaliście z tych kijów:
GARBOLINO ZOMBIE CARP 10′ – FEEDER Metoda, - zastanawiam się nad kołowrotkiem do tej wędki Okuma 8k czy to za duży sprzęt?
GARBOLINO ZOMBIE CARP MATCH 13′ 10-60G  + GARBOLINO FEEDER GOLD 559 FD - do Spławika. Tutaj wolałbym długość 12' - wyciągne tym jesiotra 7-8kg?

Czy może to nietrafione zestawienia? Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś Wasze podpowiedzi. Bo jednak na taki sprzęt musiałbym kilka nadgodzin zrobic.

Pozdrawiam!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Podaj jakie masz obecnie kołowrotki bo może będą mogły zostać, co do wędek do spławika szukaj float'a, dużo mocniejszy blank niż match, większe i ciut rzadziej rozstawione przelotki, większe cw, ja pod daiwe aqualite power float mam podpiętą okumę bf40 z wolnym biegiem i żyłkę 0.25 do łowienia karpi na pzw.
Dzierżno uzależnia

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Do spławika zobacz YankNBank Pellet Waggler 360, podobno ta wersja jest bardzo mocna. Może poszukaj wśród mocniejszych Pellet Wagglerów one są przystosowane do łowienia większych karpi.

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
Też zastanawiałem się nad tą wędką. Jeszcze poczytam.
Po lekturze tematu Pellet Waggler zacząłem się zastanawiać jak to jest z jesiotrami, miałem kilka bran tych ryb 2-3 sekundy po zarzuceniu podajnika.
W zasadzie dobrze nie odłożyłem wędki po rzucie. Jesiotry chyba (ze wzgledu na budowe i umiejscowienie otworu gębowego) raczej nie pobierają przynety z toni czy się myle?
Łowiłem na płytkim zbiorniku, koszyczek też ma swoja wage i bardzo szybko ląduje na dnie to jasne, ale brania były naprawdę błyskawiczne.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
Jesiotra na feeder przy brzegu można także łowić na metodę. Sam niejednokrotnie stosuje taki sposób łowienia nastawiając się na jesiotry i karpie.Ręką rzucam w miejsce łowienia pellet czy kulki z miksem.
Na przynętę możesz spróbować kawałek śledzia solonego za włosie,  jak byłem w grudniu to na komercji złowiłem jednego jesiotra a nieopodal łowił wędkarz na śledzie i złowił 3 sztuki, muszę śrubować następnym razem.
Jesiotr raczej wybredny nie jest wszystko zje ważne żeby mix czy pellet był dobrej jakości z mączką rybną, przynęcie się nie przygląda bo i nie ma jak z uwagi na małe oczka i otwór gębowy pod spodem.

Co do wędek to feeder  ostatnio kupiłem daiwe ninja x feeder 3, 3m 40 - 120 jak za te pieniądze polecam kosztuje około 250 zł, tu jest prezentacja https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=19169.0
Budżet masz większy to może coś droższego ktoś poleci jednak ta daiwa jest ok i ma zapas mocy, ale jednocześnie nie jest kijem od szczotki.
Paweł

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
Dzięki za odpowiedź. O daiwie myślałem na samym początku właśnie po przeczytaniu wątku.
Też próbowałem na metodę blisko, ale miałem stanowisko dość blisko osoby wedkujacej na spławik i brania miała co 10min nawet częściej. A nie był to jednorazowy przypadek.

Co do śledzia to sam się zastanawiałem, ale raz podczas rozmowy z właścicielem dowiedziałem się, że ktoś próbował na łowisku śledzia a on był mocno zdegustowany także zostawiłem ten pomysł.
Osobiście miałem najlepsze efekty jak stostowalem pellet dynamite 2mm krill i halibut do koszyczka. Na włos badz gumkę pellet 8mm i tutaj też dynamite  halibut albo co mocno mnie zdziwiło cytrus.

To był mój pierwszy sezon ale mocno się wkrecilem, zacząłem coś zmieniać kupować jakieś dodatkowe zanęty, wzmacniacze. A najlepsze efekty miałem jak skromnie i konsewetnie  podszedłem do tematu. Teraz sporo czytam widzę, że kilka rzeczy robiłem źle. Stąd też temat tutaj.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Czy może korzystaliście z tych kijów:
GARBOLINO ZOMBIE CARP 10′ – FEEDER Metoda, - zastanawiam się nad kołowrotkiem do tej wędki Okuma 8k czy to za duży sprzęt?
GARBOLINO ZOMBIE CARP MATCH 13′ 10-60G  + GARBOLINO FEEDER GOLD 559 FD - do Spławika. Tutaj wolałbym długość 12' - wyciągne tym jesiotra 7-8kg?

Czy może to nietrafione zestawienia? Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś Wasze podpowiedzi. Bo jednak na taki sprzęt musiałbym kilka nadgodzin zrobic.

Pozdrawiam!

Na każdy kij feederowy czy spławikowy wyciągniesz takiego jesiotra, nawet na taki, co ma cw. do 30 gramów :) Kije są bardzo mocne, i pytanie można zadawać, czy się wyciągnie suma 30 kilo. Bo sądzę, że pod takim ciężarem kij mógłby dopiero pękać, lub w granicach tych wartości. Wystarczy, że zwiększysz średnicę żyłek, i już jest dużo łatwiej. Co innego jak masz zamiar stosować hol siłowy, tutaj lepiej jest mieć coś mocniejszego.

Ogólnie 'słabsza' wędka nie powinna się nigdy złamać, za to będzie dłużej holować rybę.

Daiwa Ninja X Tele 3,60m 50-100g - do zestawu spławikowego.

Według mnie nie warto wchodzić w teleskopy, do tego na pewno ten nie ma takiego ciężaru wyrzutowego :) Tu masz odpowiednik cenowy Daiwy, kij dopasowany do grubszej żyłki, nawet 0.30 mm.

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/41094-korum-glide-power-float-13ft.html

Jest też kij ciut droższy, który można skomponować w dwóch długościach - 3.60 i 4.20  metra. To może być czasami korzystne, gdyż krótszy kij będzie miał większą moc, dłuższy zaś to zwiększony zasięg lub łatwość łowienia przy trzcinach czy grążelach. Ta sama seria Koruma:

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/41093-korum-glide-power-float-12-14ft.html

I odnośnie kijów teleskopowych. W Polsce mamy manię teleskopową wynikającą z braku umiejętności stosowania typowych technik spławikowych. Aby być skutecznym na wodzie stojącej, trzeba zatopić żyłkę. A robi się to zarzucając dalej od wyznaczonego miejsca, po czym po zanurzeniu szczytówki wykonuje się odpowiednią ilość obrotów, aby spławik znalazł się w miejscu w którym nęciliśmy. Teleskop ma małą ilość przelotek, przez co żyłka przykleja się do blanku i utrudnia zarzuty, do tego zanurzanie szczytówki sprawia, że gorzej się składa kij. Nie bez kozery na zachodzi nazywa się te kije 'travel rods' czyli kije podróżne, które można schować do walizki czy bagażnika małego samochodu, plecaka. Inna sprawa jest z bolonkami, na rzece nie zatapia się żyłki, ona ma pływać. I tu dłuższe teleskopy są OK do takiej roboty.

Dlatego łowiąc teleskopami i spławikiem, traci się bardzo dużo, i nie warto w nie wchodzić :) Na argument, że się je szybciej składa, też mam odpowiedź. Zahacz hak o druga przelotkę od dolnika, złóż trzy części, wbij hak w korek rękojeści, i kij złożony. U mnie to 25-60 sekund, z założeniem opasek, z więc praktycznie tyle samo :)

Lucjan

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
Dzięki!
Według mnie nie warto wchodzić w teleskopy, do tego na pewno ten nie ma takiego ciężaru wyrzutowego :) Tu masz odpowiednik cenowy Daiwy, kij dopasowany do grubszej żyłki, nawet 0.30 mm.

O teleskopie napisałem zanim przeczytałem wątek w którym były Twoje/ Pana filmy o podstawie spławika i po tych filmach odszedłęm od teleskopów.
Wtedy znalazłem:
GARBOLINO ZOMBIE CARP MATCH 13′ 10-60G  + GARBOLINO FEEDER GOLD 559 FD.
Popatrzę na Twoje propozycje, chociaż wydaje mi się że z kijem dłuższym niż 3.9m sobie nie poradzę.

Nie wiedziałem, że to takie uzależniające :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Nie wiedziałem, że to takie uzależniające :)

Wędkowanie? A jak! A to dopiero początek u ciebie jak widzę :)

Te Garbolino to też dobra opcja jakby co. Na pewno jednak nie masz się co martwić o wytrzymałość tych wędek. Jesiotr 7-8 kilo to nie jest żadne wyzwanie tutaj (dla kija).
Lucjan

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
Te Garbolino to też dobra opcja jakby co. Na pewno jednak nie masz się co martwić o wytrzymałość tych wędek. Jesiotr 7-8 kilo to nie jest żadne wyzwanie tutaj (dla kija).

Wyżej być może źle się wyraziłem, chodziło mi o to czy połaczenie jest dobre. Ryba powiedzmy 7-10kg i kij. Zebym nie wygladał jak turysta w klapkach, skarpetach frote z reklamówka z biedronki. :)
Mam dopiero 2 wędki kupione i jedną bardzo polecał sprzedawca a po kilku holach nią jestem umiarkowanie zadowolony, wękda jak "kij od szczotki", ja jeszcze doswiadczenia nie ma to wydaje mi się, żę szarpię rybę. Ale dobra nie pisze rozpraweki spamu o moich doświadczenaich. Teraz jeszcze zyłki i kołowrotki.

Najpierw może jeszcze poczytam Wasze watki tutaj na forum.

Pozdrawiam!
Oczywiście wszelkie porady bądz Wasze przemyślenia bardzo chętnie bede czytal w tym temacie!

Konrad

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
To, że kołowrotek jest do feedera, nie znaczy, że się nie nada do spławika :) Więc jak najbardziej taki zestaw zrobi grę. Mając jako cel większe ryby, wg mnie kołowrotek jest bardzo ważny. Do matchówek używa się lekkich kręciołów, bo ryby są zazwyczaj mniejsze, ale do 'kabanów' coś mocniejszego jak najbardziej jest wskazane, i tutaj takie combo jest dobrą opcją.
Lucjan