Autor Wątek: Najlepszy kołowrotek w różnych przedziałach cenowych  (Przeczytany 16903 razy)

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Ulubione metody: waggler method
Temat bardzo często poruszany na forum czyli wybór kołowrotka do feedera.
Jest wiele kryteriów wyboru ale zazwyczaj kończy się na tym, że każdy chce kupić najlepszy sprzęt w ustalonym przez siebie budżecie. Sam rozglądam się teraz za kołowrotkiem i wybór jest ogromny więc nie wiem na co się zdecydować.
A teraz do sedna
Mamy na forum sporo użytkowników doświadczonych w tym temacie, zarówno osoby serwisujące sprzęt jak i wędkarzy, którzy tego sprzętu "przerobili" więcej.
Nie chciałbym wymieniać konkretnych osób ale mam prośbę do tych użytkowników którzy czują się kompetentnie do stworzenia takiej listy (oczywiście subiektywnej).
Chciałbym aby głównym kryterium była cena w przedziałach:
100-200zł
201-400zł
401-600zł
601-800zł
>800zł
czyli możliwie najlepszy sprzęt za kasę z przedziału. Uzasadnienie wyboru kwestią dobrowolną ale myślę, że dyskusja osób przestawiających swoje typy jak najbardziej rozjaśniła by wiele kwestii.

Jeśli macie jakieś pomysły odnośnie tego zestawienia to śmiało.

Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Najlepszy kołowrotek w różnych przedziałach cenowych
« Odpowiedź #1 dnia: 14.01.2021, 14:00 »
Nie da się wytypować najlepszego kołowrotka w danej cenie. Jeden będzie preferował taki a drugi inny. Ktoś będzie szukał kołowrotka lekkiego a ktoś inny cięższego, mocniejszego z większym lub mniejszym przełożeniem. Za dużo jest czynników wpływających na wybór. Jest wiele polecanych konstrukcji, wystarczy poszukać na forum i się znajdzie.

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 14.01.2021, 14:20 »
Skoro na forum jest kilka typów szczególnie polecanych to znaczy, że się da. To nie musi być mega dokładne ale pomóc w wyborze osobie, która dopiero zaczyna przygodę z feederem, jak ja.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 14.01.2021, 14:33 »
Skoro na forum jest kilka typów szczególnie polecanych to znaczy, że się da. To nie musi być mega dokładne ale pomóc w wyborze osobie, która dopiero zaczyna przygodę z feederem, jak ja.

Dla poczatkujących mamy oddzielny wątek, gdzie jest masa wiedzy.

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15491.0

Jeśli nie ma to być dokładne to nie rozumiem przeskoku cenowego co 100zł, totalnie bez sensu i dodatkowo drabinka kończy się na 800zł gdzie to dopiero wejście w klasę średnią.
Jeśli coś takiego miałoby powstać to raczej do 300, do 600, do 900, do 1200 etc. etc.
Jeśli miałaby decydować ilość głosów polecających to dla każdego przedziału trzeba by robić oddzielny wątek i ankietami a później zebrać wyniki.

Offline mironek

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #4 dnia: 14.01.2021, 14:48 »

Dla poczatkujących mamy oddzielny wątek, gdzie jest masa wiedzy.

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15491.0

Jeśli nie ma to być dokładne to nie rozumiem przeskoku cenowego co 100zł, totalnie bez sensu i dodatkowo drabinka kończy się na 800zł gdzie to dopiero wejście w klasę średnią.
Jeśli coś takiego miałoby powstać to raczej do 300, do 600, do 900, do 1200 etc. etc.
Jeśli miałaby decydować ilość głosów polecających to dla każdego przedziału trzeba by robić oddzielny wątek i ankietami a później zebrać wyniki.

Nie za bardzo rozumiem kto z nowicjuszy mający konkretne pytanie miałby czas i chęci aby czytać od A do Z wątek który podlinkowałęć. Nie ujmując nic słuszności zadanych tam pytań i wielości udzielonych tam celnych odpowiedzi uważam, że czytanie tego wątku powinno być obowiązkową karą dla użytkowników toczących różne shitstormy na forum, natomiast w masie podanych tam informacji można się pogubić. Dziwi mnie zawsze to, ze chętnie kłócimy się o pierdoły, natomiast ciężko jest konkretnie odpowiedzieć komuś zielonemu na ważne dla niego pytanie. Wiem, że wielu pytających mogłoby sobie coś samemu poszukać, jednak widocznie nie mają czasu na wertowanie 76 stron epickiego wątku, lub po prostu uważają, ze maja specyficzne zapotrzebowanie.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 14.01.2021, 14:52 »
Na forum jest jakieś 300 wątków o kołowrotku dla początkujących, najprościej wpisać w google "kołowrotek do feedera 200zł splawikigrunt.pl". Pewnie dlatego nie ma odpowiedzi w takich wątkach ponieważ nikt nie ma ochoty pisać co 3 tygodnie tego samego.

Jakbyś miał problem z wpisaniem w googleasz tutaj link, musisz zmienić tylko cenę.

https://www.google.com/search?q=kołowrotek+200+zł+splawikigrunt+site:splawikigrunt.pl&client=ms-android-samsung-gs-rev1&prmd=sniv&sxsrf=ALeKk02LGzYFMaLAJb8Fz1N2llKZzu0xrg:1610632380660&sa=X&ved=2ahUKEwiwvKaXyZvuAhUpx4sKHXYoC7gQrQIoBHoECAIQBQ&biw=412&bih=723&dpr=2.63

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 14.01.2021, 14:53 »
Tylko pierwszy przedział taki jest ale to można zmienić i dołożyć też i do 3000 zł
To nie ma być konkurs na najlepszy kołowrotek wybrany w demokratycznych wyborach tylko subiektywne zestawienie przedstawione przez osoby, które mają doświadczenie w tym temacie czyli prowadzą serwis kołowrotków lub łowili odpowiednią ilością sprzętu by przedstawić swoje typy świadomie.

Mniejsze jest prawdopodobieństwo zakupy złego kołowrotka poleconego przez doświadczonego użytkownika niż takiego, który nabywa się po radzie laika.

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 14.01.2021, 14:55 »
Na forum jest jakieś 300 wątków o kołowrotku dla początkujących, najprościej wpisać w google "kołowrotek do feedera 200zł splawikigrunt.pl". Pewnie dlatego nie ma odpowiedzi w takich wątkach ponieważ nikt nie ma ochoty pisać co 3 tygodnie tego samego.
Zupełnie nie o to chodzi. Przeczytaj moją odpowiedź.

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 14.01.2021, 15:05 »
Wydaje mi się, że taki temat załatwił by właśnie sprawę ciągłych pytań o kołowrotki, w których tylko zakres cenowy się zmienia.
Jestem na forum od niedawna i nie znam wielu osób dlatego nie wymieniałem nikogo, żeby nie umniejszać innym ale zauważyłem fachowe podejście u chociażby kolegów Wonski81 czy Wiecho. Na pewno znajdą się jeszcze inni (można nominować ;))

Jeśli ktoś z doświadczeniem wskazuje na jakiś kołowrotek w danym przedziale cenowym (wg mnie tak najłatwiej je posegregować) to jego rozważanie nad plusami i minusami tego kołowrotka ma więcej sensu i niejako uwalnia od tego kogoś bez wiedzy w tym temacie.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #9 dnia: 14.01.2021, 15:19 »
Niepotrzebny temat. Dużo osób kieruje się sympatią do marki. Kolejnym kryterium to może być waga, rodzaj klipsa, pojemność szpuli, składana rączka, itp. kupujesz to co Ci się podoba i tyle. To tak jak napisać jaki jest najlepszy feedera. A jak doskonale wiesz to każdy poleca to co ma, co roku jakiś model się wybije przez promocje znanych osób jak np. tubertini atrax czy jak to się nazywa. W górnej półce nie ma dużego wyboru, sprzęt jest tej samej jakości. Jak mam dać radę przez 15 lat łowienia to kup raz a dobrze. Dzisiaj są możliwości, nie jak dawniej, gdzie nie było tyle sprzętu, a ten drogi sprzęt był niedostępny.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #10 dnia: 14.01.2021, 15:32 »
Kiedyś miałem pomysł na stworzenie podobnego wątku. Nawet zebrałem ankiety na zlocie.

Rozstrzał i opinie były jednak tak wielkie, i w zupełnie usprawiedliwiony sposób subiektywne, że moja inicjatywa umarła zupełnie niechwalebną śmiercią naturalną.

Wydaje mi się, że zamiast widełek, typów i określania 'najlepszy', można tu wypisać po prostu polecane lub sprawdzone modele. A z tego już każdy musi sobie wybrać pasujący model, bo jeden chce poszerzaną szupulę, inny wolny bieg, jeszcze inny napęd jak w morszczaku.

Zaczynając, to mi się sprawdzają pod feederem i dobrze oceniam:
  • Okumy z serii Ceymar BF - z bardziej budżetowych opcji
  • Shimano X-Aero Baitrunner - jako standard do większości kijków, przy czym napęd w rozmiarze 4000 mógłby seryjnie być lepszy, 2500 jest ok.
  • Shimano Thunnus - do cięższego łowienia gruntowego, myślę że byłby także świetny na rzekach
  • Shimano Ultegra Ci4 - do dystansowych kijków. Tańszy wariant bez Ci4 też jest dobrą propozycją w swojej półce cenowej.

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 14.01.2021, 15:35 »
określania 'najlepszy', można tu wypisać po prostu polecane lub sprawdzone modele.
Bardzo dobry pomysł.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 14.01.2021, 17:05 »
Panowie, pozwólcie, że wyjaśnię kilka rzeczy :)

Po pierwsze traktujmy się jak kumpli, i jeśli uważamy, że dany wątek 'jest bez sensu', to nie piszmy tego dosłownie ale poszukajmy fajnych słów, aby nie urazić autora, do tego dodajmy emotikonkę z uśmiechem, aby nie robić 'kosy' :)

Po drugie nie możemy wstawiać samych linków cały czas. Wielu z Was zadawało pytania, i na nie cierpliwie odpowiadali inni :) Nie możemy odbierać forumowiczom prawa zadawania pytań które ich nurtują. Forum sie rozwija i działa cały czas, to nie encyklopedia, którą można tylko aktualizować :-[ Do tego oferta się stale powiększa, i wątek sprzed np. dwóch lat bardzo często nie zawiera aktualnych odpowiedzi. Sześć lat temu kołowrotek Red Range był może warty uwagi jako niska półka cenowa, ale dzisiaj to raczej staroć. Inna sprawa jest taka, że są forumowicze, którzy chcą podyskutować, chcą aby ktoś zwrócił na nich uwagę. Więc możemy im pomóc tutaj, i oprócz jakichś informacji również wstawić link, proponując zaglądniecie tam. Bez tego powstaje coś jak fala w wojsku, gdzie się tępi kota, który śmiał zadać pytanie :) Jasne, że nie chodzi o powtarzanie tego samego w koło Macieju, ale to załatwiają moderatorzy, robiąc dobrą robotę :thumbup: Jak możemy to sami poświęćmy chwilę aby pomóc, nie róbmy jednak wszystkiego pod siebie, pomyślmy o kolegach z mniejszym stażem. Ja wiem o czym mówię, bo też kiedyś pojawiłem się na forum i chciałem jakoś zaistnieć, i też mnie ustawiano jak przedmiot w odpowiednim kącie. Z kilku for zrezygnowałem, jak sie okazało, nie było tam wielu ludzi, bo 'stali bywalcy' w liczbie kilku lub góra kilkunastu płoszyli nowych, i portal umierał śmiercią naturalną.

Po trzecie bardzo mądre powiedzenie mówi, że 'nie ma głupich pytań, za to są głupie odpowiedzi' :) I nie mam do nikogo pretensji ani do nikogo nie piję. Chciałbym tylko przypomnieć, że są forumowicze nowi, i dobrze wyciągnąć do nich rękę. Ja nie odmawiam pomocy i często odpowiadam po raz cholera wie który na podobne lub to samo pytanie. Bo jest to ukłon też w stronę drugiego człowieka :) Sami sobie przypomnijcie jak mieliście na początku :)

-------------------------------------------

Panowie, proponuję zestawienie wg pewnych półek cenowych takich kołowrotków, ale po 2 lub 3 propozycje, dopasowane do trzech kategorii - spławik, feeder i karpiarstwo. Bez tych kategorii to trochę nie ma sensu :)  To wg mnie będzie wyglądało o wiele lepiej, i ktoś może podać tu Shimano, inny Daiwę (przykładowo), i mamy potem trzy opcje w danej kategorii. Bo też nie widzę tutaj pewnych zwycięzców. Oferta wciąż się poszerza, co roku wychodzą nowe modele lub poprawione ich wersje. I nawet Daiwa Ninja może się różnić, bo jest jej sporo wersji.

Więc jak każdy poda swoje propozycje, to można potem zrobić pewien ranking i znaleźć 'zwycięzców' :) I temat jak najbardziej nabiera sensu i jest przydatny, przynajmniej dla niektórych. Nie trzeba się wypowiadać w każdej kategorii jak sie nie czujemy mocni, wystarczy jedna. A zestawienie może być ciekawe potem, jak się wszystko zbierze razem do siebie. To tylko moje propozycje :)
Lucjan

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 14.01.2021, 17:10 »
Jeszcze jest taka kwiestia, że można kupić używane w dobrym stanie, tak więc kryteria cenowe dotyczą nowych produktów? hmm
Catch and Release!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 14.01.2021, 17:14 »
Bartosz, chyba musi być tańsza półka, i na pewno powinno być tu do 200 zeta. Może 0-200, 200 do 400, 400 do 600 i powyżej? 4 kategorie. Co sądzicie?
Lucjan