Autor Wątek: Najlepszy kołowrotek w różnych przedziałach cenowych  (Przeczytany 16962 razy)

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Najlepszy kołowrotek w różnych przedziałach cenowych
« Odpowiedź #45 dnia: 15.01.2021, 10:18 »
Jak ktoś chce mieć TDR z korbką wkręcaną to proszę bardzo.  Cena ok 50zł.  Wstawiasz do młynka tak jak oryginalną korbkę , dokręcasz z drugiej strony i siedzi jak kamień. Wystaje tylko gwint. Pasują korbki np od excelera czy fuego . Są  także z prawym gwintem dla leworęcznych.
Wiesiek

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #46 dnia: 15.01.2021, 10:26 »
Trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś. Po prostu odniosłem inne wrażenie po pierwszych 2 wpisach. Masz rację, Tournamenta za te pieniądze bym nie kupił. Wolałabym dołożyć do TP4000PG. Jednak kupując TDR na BF ~800zł uważam, że warto. Wszystko dla mnie jasne.

Podejrzewam, że koło napędowe od Thery 4000 i korbka też by sprawę rozwiązały ale cenowo zupełnie to nieopłacalne.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #47 dnia: 15.01.2021, 10:34 »
Theory ma frezowaną przekładnię i trzeba wymienić komplet koło  i pinion, a to sporo  kosztuje  :facepalm: i w sumie wyjdzie drożej niż kupienie Theory.
Wiesiek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #48 dnia: 15.01.2021, 10:55 »
Coś te kołowrotki to ostatnio drażliwy temat. Czekam tylko na kogoś kto stwierdzi że TP i Certate to kołowrotki do spiningu i przy feederze się rozlecą po roku...

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #49 dnia: 15.01.2021, 11:34 »
Coś te kołowrotki to ostatnio drażliwy temat. Czekam tylko na kogoś kto stwierdzi że TP i Certate to kołowrotki do spiningu i przy feederze się rozlecą po roku...
Jest moc ;)

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 15.01.2021, 12:09 »
Jest moc ;)

Są tutaj taco co Ballistici i Stelle zajeżdżali w pół roku na koszyczkach 30g. :P

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #51 dnia: 15.01.2021, 13:19 »
Jest moc ;)

Są tutaj taco co Ballistici i Stelle zajeżdżali w pół roku na koszyczkach 30g. :P
  Są tacy co Vanquisha, ballistica w niecałe pół roku na okoniach zajeżdżają  przy główkach 7gr max :) Ja już przy mojej ilości czasu spędzanego na rybach, wiem, że nie ma kołowrotka, którego nie zajdę. Mimo że dbam o sprzęt, nie odkładam na ziemię itp.

Offline Astral

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #52 dnia: 15.01.2021, 13:54 »
Panowie szukam budżetowego młynka do feedera i methody. Łowię na cienkiej plecionce i żyłce więc potrzebuję dwie szpule które mają dobry klip, a najlepiej podwójny. Namierzyłem paru kandydatów do 200pln.
Okuma carbonite v2, klips podbno jest dobry tylko jak to wygląda w dodatkowej szpuli?
Robinson method master, 2 klipsy z ostrymi krawedziami, dodatkowa szpula z klipsem nienadajacym sie
Robinson power feeder, mozliwosc dokupienia metalowej szpuli za 30zl, tylko pytanie jak jest z klipem?
Ma ktoś jakieś inne propozycje aby byly dwa klipsy, nie musi być, aż tak budżetowo
Dziękuję

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 15.01.2021, 16:00 »
Możesz sobie zerknąć na Flagman Mascot 4000. Ma dwa klipy w tym jeden gumowy. Niestety swoje waży ale cena w miarę okej.

Offline nsx

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #54 dnia: 15.01.2021, 18:11 »
Panowie szukam budżetowego młynka do feedera i methody. Łowię na cienkiej plecionce i żyłce więc potrzebuję dwie szpule które mają dobry klip, a najlepiej podwójny. Namierzyłem paru kandydatów do 200pln.
Okuma carbonite v2, klips podbno jest dobry tylko jak to wygląda w dodatkowej szpuli?
Robinson method master, 2 klipsy z ostrymi krawedziami, dodatkowa szpula z klipsem nienadajacym sie
Robinson power feeder, mozliwosc dokupienia metalowej szpuli za 30zl, tylko pytanie jak jest z klipem?
Ma ktoś jakieś inne propozycje aby byly dwa klipsy, nie musi być, aż tak budżetowo
Dziękuję
Z czystym sumieniem polecam Spro Canyon XR 4000. Kołowrotek rewelacyjny. Mam na jednej wędce do metody i sprawdza się znakomicie.

Ilość łożysk 5+1
Grafitowa obudowa i rotor
Aluminiowa szpula
Aluminiowa, odlewana korba
System posuwu szpuli – mimośród
Przekładnia – stop cynku i stali
Oś – stalowa
Precyzyjny Hamulec
Przełożenie 5,5:1
Nawój 99 cm na obrót korby
Pojemność szpuli 140 m/0,40 mm
Waga 378 g

https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-spro-canyon-xr-4000-9888195340?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Posiada okrągły metalowy klips wygładzony od zewnątrz który nie niszczy żyłki. Jest jeden problem, że nie ma możliwości dokupienia dodatkowej szpuli.

Chyba, że możesz dolożyć to Flagmana Mascot tak jak kolega wyżej napisał. Bardzo dobry młynek od Flagmana.

Offline Astral

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #55 dnia: 15.01.2021, 19:32 »
Fakt mascot bardzo fajny. Mam dwa shermany i dokupilem szpule. Do mascota kosztuje 80. Zdaza mi sie lowic na komercji wiec gumowy klips na plus. Roznie lowie stad potrzeba dwoch szpul na zylke do methody i plecionki do feedera. Moja połówka lowi wiec potrzebuje jeszcze z dwoch zestawow. Bede dokupowac bardziej patrzac pod siebie uzupelniajac co potrzebne. Wiec podwojny klips to bym chcial miec bo w tym sezonie zamierzam lowic na dwoch liniach. Jak gumowy klips sprawdza sie przy cienkich plecionkach?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #56 dnia: 15.01.2021, 19:34 »
Z czystym sumieniem polecam Spro Canyon XR 4000. Kołowrotek rewelacyjny. Mam na jednej wędce do metody i sprawdza się znakomicie.

Bardzo ciekawa propozycja muszę przyznać, w kategorii niższa-średnia półka.
Lucjan

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 15.01.2021, 21:34 »

Bardzo ciekawa propozycja muszę przyznać, w kategorii niższa-średnia półka.

Ten model jest bardzo polecany przez znawcę i serwisanta kołowrotków z mojego rodzinnego miasta (podobno jednego z lepszych specjalistów w kraju) Przemka Grobelnego. Nie traktujcie tego wpisu jako reklamy, ot taka ciekawostka.

Offline KamilR

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 15.01.2021, 21:41 »
Astral na to pytanie już Ci nie odpowiem nie używam plecionek ale moim zdaniem nie powinno być problemu. To jest guma, ta zielona jest akurat dosyć twarda. Ja wolę czarną bardziej miękką, łatwiej się wypina żyłka przy odjazdach dużych ryb.
Pan P.G. kiedyś tutaj się udzielał niestety z jakiegoś powodu zrezygnował a sporo ciekawych informacji posiadał.

Offline nsx

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #59 dnia: 15.01.2021, 22:35 »
Ten model jest bardzo polecany przez znawcę i serwisanta kołowrotków z mojego rodzinnego miasta (podobno jednego z lepszych specjalistów w kraju) Przemka Grobelnego. Nie traktujcie tego wpisu jako reklamy, ot taka ciekawostka.

Jeżeli chodzi o serwis kołowrotków to moim zdaniem nie ma lepszego w Polsce. Zna się na rzeczy.