Autor Wątek: Wędki do metody pod płoć i leszcza  (Przeczytany 7013 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wędki do metody pod płoć i leszcza
« dnia: 16.02.2021, 21:26 »
W tym sezonie mocno stawiam na metodę. Wnikliwi widzieli,że sporo sprzętu sprzedałem z myślą właśnie o metodzie.

Łowię tylko na jeziorach. Celem jest płoć i leszcz.
Potrzebuję dwóch wędek do dystansu około 40 -50m oraz 60-70m. Dalej nie łowię,nie widzę takiej potrzeby i sensu na moich zbiornikach. Od wędzisk oczekuję,by przede wszystkim dobrze pracowały w całej ,lub prawie całej długości, pod płocią 25 cm (krótsza wędka) i pod leszczem 50 cm - wędka dłuższa.
Chcę też ,by wędki były jak najlżejsze.Ugięcia paraboliczne lub półparaboliczne,koniecznie w trójskładzie. Linka główna plecionka. Wędki czasem mogą być używane do klasyka,ale raczej w 90%,będzie to metoda.Budżet 1100zł na dwa kijki.

W pierwszej myśli chciałem postawić na by Dome promethod 350 ml  20-50g oraz 380mh 30-90g.
Oglądałem filmy,wędziska pięknie pracują,ale nigdzie ich nie widziałem z rybą typu leszcz.

Jeżeli ktoś łowi podobnie,lub ma podobne oczekiwania od wędzisk,proszę o podsunięcie pomysłu na wędkę.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Wędki do metody pod płoć i leszcza
« Odpowiedź #1 dnia: 16.02.2021, 21:37 »
Cholera, gdyby nie trójskład, to zaproponowałbym Browninga Koschnick World Champion. Świetny kij.

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 16.02.2021, 21:39 »
Witaj,
Michał sporo o wedkach by dome można zobaczyć na ich wegierskim kanale YouTube. Może na którymś z filmów będą łowić na ten kijek bo różne patyki i rozwiązania pokazują.
Ja mam fine maxa, ale czeka na testy wiec nic nie powiem.
#edit
Większość tych kijów by dome to ma przeznaczenie pod metodę tak myślę biorąc pod uwagę te filmy na których pokazują te kije itp.

Pozdrawiam

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 16.02.2021, 21:39 »
Świetna wędka ten Browning,przynajmniej jak patrze po filmach i też  szukałem ,czy aby nie ma trójskładu,ale niestety. Trójskład to podstawowy wymóg.

Akurat model  by Dome 350ml często występuje na filmach Gabora ,na angryfisch,również kolega łowi tą wędką,stąd też moje zainteresowanie.
Posiadam mastercarp 360h,ale to już inne przeznaczenie,choć to jego wykonanie zachęciło mnie do węgierskiej marki.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #4 dnia: 16.02.2021, 21:54 »
Proponuje pod ten krótszy dystans Sphere special braid 3,60/50g mój ulubiony kijek na białoryb pod methodę -pełne ugięcie.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.02.2021, 21:58 »
Ogólnie wolałbym,by kije były z jednej serii,aha,1100zł ma być na dwie wędki,nie jedną .

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 16.02.2021, 21:59 »
Nie wiem Michał ,czy Flagman wchodzi w opcje jeszcze ;),ale ten kijek sam kiedyś rozważałem do łowienia płoci i leszczy i spełnia wymogi lekki trójskład  https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/32846-flagman-sherman-pro-feeder-medium-330m-70g.html :beer:

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 16.02.2021, 22:09 »
Powiem tak,mam Flagmana,lubię Flagmana,miałem w ręku shermana medium heavy 3.6 80g i podoba mi się ta wędka,a właściwie podobała do momentu zawyżenia cen ostatnimi czasy. Poza tym ,ta seria ma bardzo małe oczko przelotki na szczytówce. Gdyby nie drastyczna podwyżka,możliwe,że bym zaryzykował,a tak ,to uważam że ludzie poniekąd są oszukiwani w tym momencie ,przez Flagmana,właśnie poprzez podniesienie ceny.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #8 dnia: 16.02.2021, 22:18 »
Nawet nie zauważyłem,że z cenami poszli do góry Michał :-\

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #9 dnia: 16.02.2021, 22:21 »
Z tego co zauważyłem zdrożały ok. 15%
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 16.02.2021, 22:22 »
Legend  3.9 100g np.w tej chwili kosztuje 65 zł więcej ,niz w kwietniu tamtego roku. Płaciłem dokładnie 294zł bez rabatu. Teraz 359 bez rabatu.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #11 dnia: 16.02.2021, 22:23 »
Może Daiwa N'zone S Light Feeder + Medium Feeder. Nie łowiłem ale oglądałem, niezłe wykonanie, przyzwoita firma, oba w trójskładzie.
Może przemyślisz zakup coś w typie 800+300 skupiając się na kiju którego więcej będziesz używał.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 16.02.2021, 22:27 »
Będę używał obu naraz,bo łowię na dwóch wymienionych liniach i każda z wędek ma prezentować podobny poziom i ugięcie pod daną wielkością ryby,stąd też wolę jedną serię.

Może jeszcze napiszę,jakich podajników będe używał. Bliższy dystans 20-35g small i L. Dalszy 35-50g L .

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 16.02.2021, 22:57 »
Poczekaj na nowy model Tubertini Atrax ,bardzo ciekawe wędzisko dodatkowo w komplecie z 4 szczytówkami cena ok 360 zł.
Drugim wędziskiem które polecam to Delphin Opium :) :) :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 17.02.2021, 00:07 »
Na mniejsze ryby do 40 - 50 m używam starego pickera 3 m Balzera Magna Silver z lat 90-tych. Na żyłce 0,23 mm, podajnikiem Prestona 15 g, z odpowiednim kołowrotkiem udaje mi się rzucać na max 50 m, w miarę powtarzalnych rzutów. Daje radę z karpiami do 2,5 - 3 kg. Hol większych już trochę wkurza i przechodzę na mocniejsze wędki. C.W. tego kija oceniam na ok. 40 g.
Do 70 m to już wymaga mocniejszego i dłuższego kija. Miękkim, jak Opium 3,60 trudno to osiągnąć. Twardszym, jak By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H, 80 m na plecionce na sprawia problemu.
Döme TEAM FEEDER Pro Method Feeder 390H też powinien dać radę na te 70 m. Dużo bardziej miękki kij i stad rzuty krótsze.

Pozdrawiam,
Tomek