Autor Wątek: Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czyli nasze wpadki  (Przeczytany 3311 razy)

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
Witam chciałbym wam przedstawić kilka moich wpadek zakupowych abyście nie popełniali tych samych błędów.

1. Jeżeli masz z jakiejś serii dobry kij to nie znaczy że cała seria jest dobra

Trafiłem kiedyś na dobry kij firmy xxxxx z serii xxxx. Był tak lekki, cienki i sprężysty że do tej pory to jedna z dwóch moich ulubionych wędek. Więc jak potrzebny mi był dłuższy, o większym wyrzucie, od razu pomyślałem o tej serii. W sklepie wszystko było ok, Ta sama akcja, też lekki, Ale nad wodą szydło wyszło z worka. Okazało się że kij jest całkowicie nie celny i pomimo długości 3,9 m dalej rzucałem wędką 3,6m, którą łowiłem obok. Sprawa się wyjaśniła jak oba kije leżały obok siebie po złożeniu. Wersja 3,9m Miała o ok  4cm krótszy dolnik. Niby 4cm ale różnica kolosalna zwłaszcza że kij dłuższy. Po prostu brakowało ramienia(dźwigni) do dalekich celnych rzutów.

2. Zgubne cienkie i lekkie blanki[/b]

To było drugie podejście do kija 3,9m. Zaskoczył mnie cienki i równy prawie na całej długości blank. Kij niesamowicie lekki i sprężysty
(przynajmniej tak mi się wydawało w sklepie)a wyrzut deklarowany przez producenta -  150g . Pierwszy wyjazd nad wodę i dupa. Okazało się że blank już powyżej 80g był przeładowany i nieobliczalny przyrzucie. Przy koszykach do 60g bardzo ładnie oddawał energię i był celny ale to było max.
Pomyślałem że po prostu będzie do mniejszych gramatur, ale i tu dupa bo producent stwierdził że w zestawie będą dwie szczytówki węglowe, tak ok 2,5oz i 3,5 oz. I napnijcie sobie teraz szczyt węglowy 2,5oz przy koszu 50g. Ledwo się ugiął a już kosz ciągnąłem po dnie. Sprawę rozwiązałem dosztukowując szklaną szczytówkę 2oz, ale to już nie to samo i niesmak pozostał.
Od tamtej pory unikam smukłych równych na całej długości blanków. Kij ma się równomiernie zwężać od dolnika aż po szczytówkę.

3. Jak najtańszym kosztem zrobić kij 3,9m i klienta w ciula.

Podejście nr 3 do kija 3,9m. Wyrzut 120g, ale sztywny szczytowy blank ładnie się zwężający. Oglądam w sklepie przez pół godziny i niby wszystko jest ok ale mam dziwne odczucia jak macham w ręku, jakby był źle wywarzony. Sprawdzam środek ciężkości i niby jest ok, niedaleko za dolnikiem. Cena niska więc ryzykuję i kupuję. kilka miesięcy później łamię kij nad wodą holując niewielką gałąź, która z nurtem wpłynęła w żyłkę. Pękł dolnik przy łączeniu z blankiem. Okazało się że blank nie szedł przez całą długość uchwytu ale był bardzo płytko osadzony w tulei która go przedłużała. 3,6m blank był osadzony tak płytko że nie dochodził nawet do uchwytu kołowrotka.
Przy większym naprężeniu rozerwało tuleję i blank wyskoczył do wody a mi w ręku został uchwyt i zdziwienie na twarzy.

Teraz możecie się ze mnie śmiać. :facepalm:

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czyli nasze wpadki
« Odpowiedź #1 dnia: 06.03.2021, 07:31 »
Jest na to jedna rada, słuchać kolegów z sig i kupować sprawdzone wędki O:)

A tak na serio to współczuję utopionych pieniędzy i nerwów... Masz pewna racja jak chodzi o blanki. Ja już dawno wypisałem się z tego wyścigu szczurów, postawiłem na wędki starsze, ale sprawdzone konstrukcyjnie, może nie tak piękne, i smukłe, może i 20 gram cięższe, ale za to z czasów gdy produkowało się towar na ogół wyższej jakości (tak globalnie). I nie są to bynajmniej Germiny 8)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 06.03.2021, 09:09 »
Cenne rady! :thumbup:
Lucjan

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #3 dnia: 06.03.2021, 10:10 »
Lata temu, jeszcze za specjalnie kasy nie było na hobby, potrzebowałem mocnego feedera z do łowienia w rynnie na Wiśle, no i zanabyłem Konger heavy feeder 80-150gr 3.9, nad wodą okazał się totalną porażką, bałem się tym rzucać załadowanym koszykiem 60gr :facepalm:
Dzierżno uzależnia

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 06.03.2021, 11:40 »
Teraz możecie się ze mnie śmiać. :facepalm:

Trzeba Cię podziwiać że mimo porażek dzielisz się wiedzą żeby inni nie wtopili.  Większość z nas, ja na pewno, próbowała by zapomnieć że dało się nabrać na badziew.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #5 dnia: 06.03.2021, 12:10 »
Dla mnie cienki blank to podstawa. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Ja przy zakupie zwracam uwagę tylko na cenę i opinię w internecie.

Napisz jeszcze o jakich przedziałach cenowych piszesz, bo jak <300 zł to nie ma co się dziwić.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 06.03.2021, 15:54 »
Świtek fajny wątek wstawiłeś i troszkę mnie uprzedziłeś bo po tym co mnie ostatnio lekko spotkało też mi po głowie chodził podobny wątek :thumbup: :beer: :thumbup:

Ale do meritum.

Dwa tygodnie temu na portalu o.l.x całkiem przypadkiem wpadła mi w oko świeżutka aukcja sprzedaży kija Shimano Beastmaster AX Light Feeder 3,30/70gr.

Z opisu aukcji wynikało że kij jest "mało używany ....w eleganckim stanie i godne polecenia". Z rozmowy telefonicznej wynikało jak i również zostałem zapewniony że kij było bardzo mało używany "że jak go zobaczę to sam stwierdzę i będę zdziwiony że jest w idealnym stanie i praktycznie nie używany , że nawet spigoty nie są porysowane".

Ogólnie pytałem sprzedającego czy kij jest gdzieś porysowany, w jakim stanie jest korek itp itp. Z rozmowy na prawdę wynikało że jest to perełeczka która praktycznie już nie jest dostępna i "żebym brał póki jest" :facepalm:

W aukcji tylko 3 zdjęcia ( a można wstawić aż 8 ) i to zrobione z oddali gdzie trudno stwierdzić wizualnie stan wędki.

Ustaliliśmy wysyłkę za pobraniem (koszt 30 zł), od rozmowy kupna do otrzymania przesyłki miną tydzień. Z uwagi że nie było mnie w domu , po rozmowie z kurierem przesyłkę "odebrałem" na mieście . A tak na prawdę sprawdziłem stan i nie przyjełem zamówienia.

Otrzymana tudzież wysłana wędka absolutnie nie zgadzała się z opisem w sprzedaży a tym bardziej jej stan nie wynikał z tego co mnie zapewnił sprzedający w rozmowie telefonicznej .

Korek mocno powycierany z ubytkami i szczelinami, gdzie na dzień doby już trzeba było by się nim zająć, do tego pianka mocno ubrudzona a cały blank powycierany. Samych szczytówek nie chciało mi się już patrzeć, więc nie wiem jaki był ich faktyczny stan i czy były oryginalne.

Ze swojej strony, spakowałem kij z pomocą kuriera, prosiłem o ostrożność i zaklejenie taśmą na magazynie ( bo ani ja ani on na stanie nie mieliśmy taśmy) Kij został dostarczony na magazyn a tam poproszony o zaklejenie :facepalm:

Z tego co już wiem, górną część tuby na magazynie nikt nie zakleił ( a na magazyn wędka została przyjęta jako cała i nie uszkodzona ).

W rzeczywistości sprzedający dostał wędkę z połamanym 2 elementem na odcinku 5 cm ??? ??? ??? Wędka spakowana w tubę + gruba folia bąbelkowa, a wędkę dodatkowa usztywniłem folią od góry żeby nie wypadła .

Dla mnie osobiście, rozmowa ze sprzedającym już po otrzymaniu przez niego uszkodzonej wędki jak i również zdjęcie które nie omieszkał mi wysłać z połamanym elementem, mocno śmierdzi wyłudzeniem pieniędzy/odszkodowania  od firmy kurierskiej ale ja już nie będę bawił się w detektywa.

Morał z tego taki : że przed zakupem trzeba zachować szczególną czujność bo nie wszystko złoto co się świeci a zło czucha za rogiem.
Z poważaniem Marcin

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #7 dnia: 06.03.2021, 16:04 »
Na własnym przykładzie mogę stwierdzić żeby nie iść w półśrodki. Kupować docelowo to czego się chce a nie tańsze zamienniki. Oczywiście są wyjątki od tej reguły ale trzeba robić gruby research. Zawsze zakup "czegoś jak" kończyło się zakupem docelowego sprzętu i stratą przy sprzedaży tańszego zamiennika.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 06.03.2021, 16:08 »
Moim zdaniem jeśli chodzi o ołówkowe kije to powiem krótko to zależy....
Moim zdaniem cała sytuacja wynika z budowy blanku i składu kompozytu.
Te elementy decydują o pracy kija.
Sam miałem zagwozdke gdy sie przesiadłem na kije z blankiem ołowka.
Kilka ładnych lat temu piamiętam jak doszły do mnie traobuco , shimano , daiwy miałem obawy. Ale po piewrszych połowach na te kije poprostu ogień.
Dwa lata temu przesiadłem się również na karpiówki z blankiem ołókowym jak otworzyłem pake panika trzy dzidy gruby hajs wydany...
I co i jest pięknie . Ryby dwucyfrowe na tych kijkach nie robią wrażenia.
Także spokojnie.
Maciek

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #9 dnia: 06.03.2021, 16:22 »
Co do punktu 3 to samo było z feederem ojca firmy Mivardi blank nie był przez całą rękojeści tylko jakieś 5cm w górnym uchwycie kołowrotka miał kilka lat ale w końcu pękł i było wielkie zdziwienie. :facepalm:.
- Arek -

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #10 dnia: 06.03.2021, 16:23 »
@Martinus w jaki sposób odmówiłeś przyjęcia przesyłki pobraniowej skoro najpierw musisz zapłacić i podpisać odbiór paczki, więc nie ma możliwości sprawdzenia i odmowy odbioru. Zgodnie z prawem przewozowym masz możliwość sprawdzenia paczki przed podpisaniem odbioru tylko i wyłącznie, gdy posiada ona uszkodzenie fizyczne.
Dlatego podałeś świetny przykład dlaczego tak jest, po prostu jak otworzysz paczkę to już jej idealnie nie zapakujesz, bo nie masz np. taśmy. Tutaj wg mnie to tylko Twoja wina, że zwróciłeś taką paczkę kurierowi.

@mjmaciek - to się nazywa technologia :P
Mam teraz TX-9 3 lbs i tak cienkiego blanku to ja nie widziałem. A moc? Przepotężna, rzucałem spombem 140 gram i tylko przelotki strzelały, ale wytrzymały.
Jak popatrzysz na youtube to te wszystkie droższe kije z cienkimi blankami przy rzucie wyginają się dosłownie w pałąk i nie pękają.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #11 dnia: 06.03.2021, 16:55 »
@Martinus w jaki sposób odmówiłeś przyjęcia przesyłki pobraniowej skoro najpierw musisz zapłacić i podpisać odbiór paczki, więc nie ma możliwości sprawdzenia i odmowy odbioru. Zgodnie z prawem przewozowym masz możliwość sprawdzenia paczki przed podpisaniem odbioru tylko i wyłącznie, gdy posiada ona uszkodzenie fizyczne.
Dlatego podałeś świetny przykład dlaczego tak jest, po prostu jak otworzysz paczkę to już jej idealnie nie zapakujesz, bo nie masz np. taśmy. Tutaj wg mnie to tylko Twoja wina, że zwróciłeś taką paczkę kurierowi.

@mjmaciek - to się nazywa technologia :P
Mam teraz TX-9 3 lbs i tak cienkiego blanku to ja nie widziałem. A moc? Przepotężna, rzucałem spombem 140 gram i tylko przelotki strzelały, ale wytrzymały.
Jak popatrzysz na youtube to te wszystkie droższe kije z cienkimi blankami przy rzucie wyginają się dosłownie w pałąk i nie pękają.

Jak pisałem wcześniej, paczkę odebrałem na mieście ( nie było mnie w domu stąd też ani ja ani kurier nie mieliśmy taśmy, jeśli odbiór byłby u mnie w domu to na pewno taśmą bym ją okleił ) A że różne historie słyszy się i czyta w jakim stanie przychodzą kije czy też że ktoś został oszukany, wprost powiedziałem kurierowi że przed zapłaceniem chce zobaczyć co dostaję i czy stan zakupionej rzeczy zgadza się z tym co było w ogłoszeniu i z tym co mnie zapewniał sprzedający. Kurier się zgodził, sprawdziłem stan wędki i odmówiłem przyjęcie i zapłacenia ze względu że stan wędki nie zgadzał się z tym co było w ogłoszeniu, na zdjęciach i z tego co wynikało z rozmowy ze sprzedającym. Zresztą w rozmowie ze sprzedającym wszystko zostało wyjaśnione dlaczego odmówiłem zapłacenia i do tego miałem prawo. Nigdy nie wiesz co dostaniesz kupując rzeczy używane i na odległość. Nie było by żadnego problemu jakby stan sprzedawanej wędki zgadzał się z opisem i zapewnień sprzedającego.
Z poważaniem Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2021, 17:09 »
Nie w temacie, ale cóż. Możecie sobie lubić "ołówkowe" blanki, bo np. macie taki gust, ale jeśli myślicie, że te grube są w jakiś sposób gorsze, to bardzo, bardzo się mylicie.
Jacek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2021, 17:10 »
Nie w temacie, ale cóż. Możecie sobie lubić "ołówkowe" blanki, bo np. macie taki gust, ale jeśli myślicie, że te grube są w jakiś sposób gorsze, to bardzo, bardzo się mylicie.

Sory czy ja coś takiego napisałem.....
Maciek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2021, 17:11 »
Sorry, czy ja odniosłem się do Ciebie?
Jacek