Autor Wątek: Ustawienie hamulca QD Shimano Speedmaster 14000 XTC  (Przeczytany 1096 razy)

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Czołem forumowicze,
przesiadłem się z Anacond MR IV na Shimano Speedmaster 14000XTC i męczy mnie jedna sprawa. Jak popuszczam hamulec (a'la wolny bieg) to w pewnym momencie po założeniu swingerów jest delikatnie brana żyłka z kołowrotka co powoduje działanie sygnalizatora. Kiedy dokręcę hamulac tak aby swinger nie pobierał żyłki ze szpuli, to okazuje się, że jest on jednak dość mocno dokręcony i podczas brania ryba nie pobiera swobodnie żyłki co powoduje spore działanie sił na cały stojak. W Andziach to włączałem wolny bieg i żyłka leciutko była pobierana podczas brania a swingery nie powodowały takiego zjawiska.
Dodam jeszcze, że obciążenie w swingerach mam ustawione na miniumum ale i tak to nic nie zmienia.
Czy wie ktoś czy coś źle robię czy w kołowrotkach z QD jest to normalne?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Ustawienie hamulca QD Shimano Speedmaster 14000 XTC
« Odpowiedź #1 dnia: 26.03.2021, 14:34 »
W pokrętle musi być płynna regulacja, masz dołożone podkładki karbonowe zamiast filcowych?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 26.03.2021, 14:50 »
Za mocno popuszczasz, dokręcasz. Hamulec w tym modelu to dosłownie 3-4 pstryki. W zwykłym to byś musiał obkręcić o 360 stopni, a tu tylko 3-4 pstryki czyli jakieś 20 stopni :)

Offline przemko_mvp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 26.03.2021, 15:21 »
W pokrętle musi być płynna regulacja, masz dołożone podkładki karbonowe zamiast filcowych?
Mam oryginalne, nic nie zmieniałem.

Offline Majcher

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 26.03.2021, 15:48 »
Mam te kołowrotki i takiego problemu nie mam. Tam jest bardzo precyzyjny hamulec, przykręć hamulec o 3 ząbki i będzie dobrze