Autor Wątek: Daiwa TDM 4012 QD problem ze skrzypieniem  (Przeczytany 7126 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Daiwa TDM 4012 QD problem ze skrzypieniem
« Odpowiedź #15 dnia: 01.09.2023, 08:00 »
Niestety Kolego, żyjemy w idiotycznych czasach, w których przejaw chociażby najmniejszej konstruktywnej krytyki traktowany jest jak swego rodzaju "mowa nienawiści", antyreklama czy wręcz wrogie nastawienie. Bez narażenia się na negatywne komentarze (ze strony zwolenników, by nie rzec - fanatyków) na ową konstruktywną krytykę nie możemy "głośno" artykułować swoich wrażeń, doświadczeń, spostrzeżeń. Ot taka "nowomoda", w której trzeba wypowiadać się o danym produkcie w samych superlatywach, rozpływać się w "ochach i achach" nad największą nawet tandetą. Trzeba niejako w obawie o "zniesławienie marki", pisać psalmy pochwalne, gdyż urażeni "fani firmy" będą Cię publicznie kamienować.
Sam mam problem z kołowrotkami, które trafiły do reklamacji i ciekaw jestem, czy dyskomfort w postaci głośnej pracy zostanie usunięty, czy też trzeba będzie się pojedynkować z firmą, a że są to kołowrotki innej firmy, aniżeli niniejszy temat, nie będę rozwijał off-topa.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 01.09.2023, 08:11 »
Stary jak robisz anty reklamę Daiwy to ci chyba nie pykło ,na forum wielu ,bardzo wielu posiada Daiwy i nie narzeka w tym i ja ;) :facepalm:

Tomek, nie od dziś wiadomo, że Daiwa ma spore problemy z kontrolą jakości i łożyskami. W niejednym temacie ludzie pisali, że prosili sklep o sprawdzenie kołowrotka Daiwy przed wysyłką, i dopiero któraś sztuka z kolei miała akceptowalną pracę.

Dla mnie osobiście Daiwa już przepadła pod kątem nowych produktów z gwarancją, bo ta gwarancja nie istnieje, i to pomimo iż mam dwie genialne eSki. Znajomemu 2 tygodnie temu pękła N'zon S 3.9m 120g przy zarzucie podajnikiem 50g. Sklep odesłał do producenta po czym przyszło takie pismo po kilku dniach.

Dzierżno uzależnia

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 01.09.2023, 10:48 »
Przez lata ,nie spotkałem się z marką,w której nie trafiał by się jakiś przypadek felernego młynka czy wędziska ,także kupując najlepiej wziąść kij czy młynek do ręki i dobrać odpowiedni ,pisaliśmy na forum o tym nie raz ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 01.09.2023, 10:51 »
A fanatyzm ,nie wiem do czego się tyczy ,jeżeli do mojej osoby to się mylisz ,mam sprzęt wielu marek nie tylko Daiwe ;)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 01.09.2023, 19:54 »

Tomek, nie od dziś wiadomo, że Daiwa ma spore problemy z kontrolą jakości i łożyskami. W niejednym temacie ludzie pisali, że prosili sklep o sprawdzenie kołowrotka Daiwy przed wysyłką, i dopiero któraś sztuka z kolei miała akceptowalną pracę.

Dla mnie osobiście Daiwa już przepadła pod kątem nowych produktów z gwarancją, bo ta gwarancja nie istnieje, i to pomimo iż mam dwie genialne eSki. Znajomemu 2 tygodnie temu pękła N'zon S 3.9m 120g przy zarzucie podajnikiem 50g. Sklep odesłał do producenta po czym przyszło takie pismo po kilku dniach.
....

Abstrahując od tego jaki to producent, to czy rzeczony znajomy podzielił się może fotkami z widocznymi uszkodzeniami?? Tak żebyśmy mieli pełny obraz, a nie tylko mail z odpowiedzią producenta.

Pozdrawiam

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #20 dnia: 01.09.2023, 20:00 »
Dzierżno uzależnia

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 03.09.2023, 18:14 »
Katystopej dzięki za fotkę. Teraz mamy komplet. Dobrze widzę, że to pękł spigot? Osobiście nie znam się na tym aby ocenić rodzaj uszkodzenia, ale może ktoś z użytkowników potrafi i się wypowie.

Pozdrawiam

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #22 dnia: 03.09.2023, 18:21 »
Tak, spigot jebnął. Widać po zdjęciu, że to strzeliło na końcu nasady drugiego elementu. Trzeba będzie do Daiway pisać, że kij strzelił podczas holu ryby, może nie odpiszą, że "użytkowany niezgodnie z przeznaczeniem" ;D

Jeszcze jedna fotka, zniszczenia jak po bombie
Dzierżno uzależnia

Offline cranberr

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #23 dnia: 04.09.2023, 09:33 »
Tydzień kminiłem, jaki młynek kupić. Nowe Stradiki FM, wg. informacji, którą otrzymałem od dystrybutora miały być we wrześniu. Jednak w tym momencie dostawy są przesunięte na listopad, a i to nie jest pewne. Ogólnie nic nie wiadomo. Oczywiście względem "spławika" mam na myśli jedynie wersję MHG. Jakoś nie przekonuje mnie kupowanie teraz na siłę starej wersji FL (, która ma tam swoje mankamenty) po prwiee pełnej cenie.

Stardic niestety nie ma też quick draga, na którym mi zależy. Jak wspominałem łowię karpie na lekkie (max do 4g) wagglery i QD to przydatny dla mnie "ficzer". Miałem w rękach jeszcze Contest Match od Robinsona, który posiada tego typu hamulec, nazywany speed drag, ale jakoś nie przekonał mnie ten młynek, choć jest bardzo poprawny pod kątem pracy i wykonania. Myślę, że za te 4 stowy to będzie super młynek. Niestety nie pasuje mi "do kompletu" pod kątem wyglądu. Trudno, tak mam - lubię jak sprzęt cieszy oko i "gra ze sobą" również pod kątem wyglądu.

Przeglądnąłem oferty wielu firm i... niestety stwierdzam, że Daiwa ma mimo wszystko najbardziej kompletną ofertę, do tych 700-800zł proponując naprawdę ciekawe technologie. Zamówiłem jeszcze raz TDM, prosząc sprzedawcę o weryfikację pracy kołowrotka przed wysyłką. Ania vel. "Fishing Queen" z YT recenzowała ten młynek. Również objawy były, jak prawie u wszystkich, tzn szuranie itd. Jednak ponoć wraz z użytkowaniem ustąpiły, a młynek "się dotarł". Patrząc na wątek z TD Feedera to się raczej wytarł :) Ona się określa, jako "dajwiara", więc prawdopodobnie patrzy na ten sprzęt z dużą dozą współczynnika miłosierdzia.

Nie wiem - przyjdzie, zobaczymy, pokręcimy. Myślę, na podstawie zdjęć z wątku o TD Feederze, że to jest kwestia osadzenia piniona. Nadal mam ambiwalentne odczucia i podtrzymuję swoje wcześniejsze zdanie nt. Daiwy. "Kiedyś to było...".

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #24 dnia: 04.09.2023, 09:44 »
Zobacz nową Lexe z Daiwy, qd zrobisz podkładkami. Czesio od nas z forum wie jak przerobić Shimano na qd więc możesz z nim pogadać.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #25 dnia: 06.09.2023, 10:42 »
del
Dzierżno uzależnia