Autor Wątek: Wędka do deepera i wstępnego nęcenia  (Przeczytany 16720 razy)

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
Odp: Wędka do deepera i wstępnego nęcenia
« Odpowiedź #60 dnia: 21.02.2022, 20:42 »
Nachwile obecna zastanawiam się nad
Wędka Prologic C-Series Spod Marker AB 3.60 5lb 3sec 50mm znalazłem w cenie 274 zł
Lub
Wędka Spro C-Tec Governor Carp 360 5lbs 3skład w cenie 191 zł
Różnica w cenie jest spora a to tylko wędka do necenia. Moze trochę za mocna 4-4,5lbs pewnie by wystarczyło ale z drugiej strony ma być pewna i pozwalać na bez stresowe rzucanie "ciezarami".
Jakieś jeszcze propozycje.

W Miętusie masz taką samą jak moja 3.6m, 4.5lbs, 3 skład:

https://www.sklep-mietus.pl/3-elementy/10031-wedka-prologic-c1-carp-spod-rod-360m-450lbs-3-czesciowa-5706301557773.html?gclid=Cj0KCQiAjc2QBhDgARIsAMc3SqT6mcl4RZmaayAA8kbdbMtA8wXlPh3Eop8G-wtAqYCUPdkGK9JF4zsaAs4fEALw_wcB

Do tego transport gratis.
Sklep legitny. Kupowałem już u nich.
Dwuskład jest tańszy.
Różnica w jakości pomiędzy tym Governorem a Prologic jest spora i warto IMO dopłacić do Prologic.

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #61 dnia: 13.03.2022, 09:59 »
Wędka Prologic C1α Spod Rod 3,60m 4,50lbs 3-Częściowa kupiona teraz zastanawiam się jaki kolowrotek do tego spoda.
Kołowrotek Karpiowy Okuma Custom SPOD CS 7000S
Lub Okuma black Bomber Spod BBS 8000S
Lub???

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #62 dnia: 13.03.2022, 10:21 »
Mam tego CS 7000S  do spomba, sparowany z kijem 5lbs - w zupełności daje radę. Po sezonie użytkowania nie widzę zeby cos niepokojącego dzialo się z nim. Z plusów- nawój, cena i plecionka w zestawie.

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 14.03.2022, 16:10 »
Nachwile obecna zastanawiam się nad
Wędka Prologic C-Series Spod Marker AB 3.60 5lb 3sec 50mm znalazłem w cenie 274 zł
Lub
Wędka Spro C-Tec Governor Carp 360 5lbs 3skład w cenie 191 zł
Różnica w cenie jest spora a to tylko wędka do necenia. Moze trochę za mocna 4-4,5lbs pewnie by wystarczyło ale z drugiej strony ma być pewna i pozwalać na bez stresowe rzucanie "ciezarami".
Jakieś jeszcze propozycje.

W Miętusie masz taką samą jak moja 3.6m, 4.5lbs, 3 skład:

https://www.sklep-mietus.pl/3-elementy/10031-wedka-prologic-c1-carp-spod-rod-360m-450lbs-3-czesciowa-5706301557773.html?gclid=Cj0KCQiAjc2QBhDgARIsAMc3SqT6mcl4RZmaayAA8kbdbMtA8wXlPh3Eop8G-wtAqYCUPdkGK9JF4zsaAs4fEALw_wcB

Do tego transport gratis.
Sklep legitny. Kupowałem już u nich.
Dwuskład jest tańszy.
Różnica w jakości pomiędzy tym Governorem a Prologic jest spora i warto IMO dopłacić do Prologic.

Jaki kołowrotek masz podczepiony pod tego spoda?
Mam 2 typy które tu już wymieniłem tańszy lżejszy i z plecionką oraz cięższy i droższy.
A może coś innego?
Innej marki. Tak żeby to do siebie pasowało tzn. kwestia wyważenia i funkcjonalności.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 14.03.2022, 16:50 »
Ja mam taką wędkę:
klik którą kupiłem lokalnie za 25zeta na bazarze i bardzo sobie chwalę. Oraz uchwyt do smartfona do roweru kupiony w sklepie rowerowym. Mam DEEPERA - START. Kołowrotek Jaxona z żyłką który używałem do feedera. Swobodnie zarzucam na 50m (zasięg DEEPERA) przeważnie łowię do 25m, nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)
pozdrawiam Benon

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 14.03.2022, 20:49 »
Deeper Start jest lekki - waży ok 60 g. Tak naprawdę to spokojnie możesz użyć zwykłej wędki feederowej o c.w. 40 g.
Obecnie wędki są robione w takiej technologii, że spokojnie można je przeciążać. Posiadam pickera o c.w. 40 g i ciskałem nim podajnikiem 40 g + towar na ok 50 m. Czy coś się stało? Absolutnie nic.
Ja do średniego Spomba używam wędki Robinson Stinger 3.6 m 90 g. Do tego plecionka 0.16 plus 12 m strzałówki z przezroczystej żyłki 0.40 mm. Tą samą wędką badam dno, nęcę, a następne łowię. Do łączenia plecionki i żyłki używam węzła FGKnot - jest cieniutki i najmocniejszy (https://www.saltstrong.com/articles/fishing-knots/#braidtoleader). Na początku trzeba się trochę namęczyć, żeby go zawiązać, ale z czasem człowiek dochodzi do wprawy i idzie to szybko.
Jedyne nad czym się teraz zastanawiam, to czy nie dać na koniec ok 70 cm fluorocarbonu. Podobno jest niewidoczny w wodzie i pomaga oszukać ryby.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
« Odpowiedź #66 dnia: 15.03.2022, 08:02 »
Zgadzam się, tyle że ja mam kijka o cw 20-60. Jest to (mim zdaniem) na granicy ;) 25zet nie majątek, miejsca za wiele nie zajmuje, nosić nie muszę bo jeździ sobie w bagażniku, nie zajmuje wiele miejsca i zawsze jest pod ręką. Po za tym przymierzam się do 15cm spomb'a więc tu będzie jak znalazł :)
pozdrawiam Benon

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #67 dnia: 15.03.2022, 13:07 »
Cześć minął prawie rok od dyskusji w tym wątku ale nie chce zakładać nowego bo zastanawiam się nad tym samym co autor tego tematu - czyli jaki kij do deepera spomba i szklanek do nęcenia. Chciałbym zapytać na co zdecydował się autor wątku i co polecili by inni forumowicze na dzień dzisiejszy.
Interesuje mnie zarówno jaka wędka jak też cała reszta kołowrotek żyłka czy plecionka na agrafkach do zamocowania skończywszy tak żeby nie urwać deepera i nie stracić drogiego sprzętu. Proszę o konkretne przykłady czego używacie żeby czuć się pewnie że nic się nie urwie i deeper nie odpłynie (szklankę czy spomba jak się urwie to mniejsza strata ale deeper...).

Jak chcesz rzucać daleko i bez obawy, że coś strzeli albo się owinie wokół szczytówki to kup wędkę do spodowania. Do tego solidny kołowrotek i plecionka + przypon strzałowy.

Ja do nęcenia / deepera / markera używam wędki do spodowania prologic w 3 składzie, kołowrotek okuma X-spot, plecionka 0.14 mikado i koniczny przypon strzałowy.

Offline ma1234

« Odpowiedź #68 dnia: 15.03.2022, 14:58 »

Jaki kołowrotek masz podczepiony pod tego spoda?
Mam 2 typy które tu już wymieniłem tańszy lżejszy i z plecionką oraz cięższy i droższy.
A może coś innego?
Innej marki. Tak żeby to do siebie pasowało tzn. kwestia wyważenia i funkcjonalności.

Na początku miałem kupić kołowrotek Okuma Custom Black, ale zachęcony bardzo dobrymi opiniami na forum o sprzęcie z Aliexpress zdecydowałem się (tak bardziej z ciekawości) na Lizard Beast 5000.
https://pl.aliexpress.com/item/4000693093520.html
Dużo feederowców i karpiarzy z tamtego forum ma ten kołowrotek i sobie chwalą - chwalę i ja.
Z kuponem dałem za niego + - 80 zł.
Za te pieniądze - bajka.
Kawał porządnej maszyny do ciężkiej pracy - IMO do deepera i nęcenia jak znalazł.

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 16.03.2022, 21:17 »
Mam tego CS 7000S  do spomba, sparowany z kijem 5lbs - w zupełności daje radę. Po sezonie użytkowania nie widzę zeby cos niepokojącego dzialo się z nim. Z plusów- nawój, cena i plecionka w zestawie.

A ta nawinieta plecionka jest ok? Nie rwie się tzn. nie urwałeś przez cały sezon zestawu na niej?
Nie wiele jest na jej temat w ogłoszeniach z tym kołowrotki em napisane. Zastanawiam się czy nie jest za cienka 30lbs to jest chyba do 16 kg i 0.20 grubość ale moge sie mylic. Chce poprostu mieć na 1000% pewny zestaw.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #70 dnia: 17.03.2022, 06:51 »
Cały sezon rzucania i nic się nie dzieje, może trochę wyblakła. Spomba nie straciłem. Myślę że posłuży jeszcze sezon co najmniej. Wieczorem wstawię zdjęcia jak wygląda po sezonie użytkowania.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #71 dnia: 18.03.2022, 11:00 »
Cały sezon rzucania i nic się nie dzieje, może trochę wyblakła. Spomba nie straciłem. Myślę że posłuży jeszcze sezon co najmniej. Wieczorem wstawię zdjęcia jak wygląda po sezonie użytkowania.

Offline Adamkk

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 16.05.2022, 20:18 »
Ostatecznie kupiłem i posiadam zestaw wędkę Prologic C1α Spod Rod 3,60m 4,50lbs 3-Częściowa i kołowrotek Okuma Custom SPOD CS 7000S. Po przetestowaniu tzn. kilku rzutach mogę stwierdzić że wędka jest sztywna ale solidna taka miała być, kołowrotek jest duży ciężki ale do tej wędki jest ok. Natomiast rozczarowała mnie nawinięta plecionka na ten kołowrotek - dwa lub trzy razy zaplątała się na przelotkach oczywiście odciąłem ten kawałek ale za drugim czy trzecim razem jak się zaplatała to się urwała -30lbs i się urwała a na końcu był deeper (niecałe 100g) który odleciał z około 20-30 metrami plecionki na jezioro i musiałem szukać kogoś z łódką żeby wypłynąć i go wyłowić. Moje pytanie czy są plecionki które dadzą mi pewność 100% że się nie urwą? W jednym sklepie polecano mi i zapewniano mnie że plecionki sumowe np. Dam MadCat 8-braid 0.50 lub 0.60 maja wytrzymałość na poziomie 115-135 lbs i wręcz nie jest możliwe urwać je zwłaszcza ciężarem 100g widziałem jeszcze Black cat s-line 0.55 mm 154 lbs w cenie 175 zł. Bardziej mi polecano te Madcaty od Dam w cenie około 175-185 zł.
Mam możliwość jeszcze zwrotu deepera ale korci mnie zostawić tylko chciałbym mieć pewność że rzucając wędką nie urwę i nie stracę deepera.
Czy polecacie którąś z tych plecionek lub inną jako pewną nie do urwania?
I jeszcze jedno pytanie czy tak grubymi plecionkami da się rzucić te kilkadziesiąt metrów?

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
« Odpowiedź #73 dnia: 16.05.2022, 20:21 »
Pletka 0.14 i strzałówka z fluorocarbonu 0.60 i możesz walić takim kijem dużym załadowanym spombem za 100m a co dopiero deeper.
Dzierżno uzależnia

Offline ma1234

« Odpowiedź #74 dnia: 16.05.2022, 20:43 »
Ostatecznie kupiłem i posiadam zestaw wędkę Prologic C1α Spod Rod 3,60m 4,50lbs 3-Częściowa.
Czy polecacie którąś z tych plecionek lub inną jako pewną nie do urwania?

Pisałem Ci jakiej plecionki używam do tej wędki i do deepera - ja mam PowerPro 0.23mm.
Po co więc pytasz i kombinujesz z jakimś grubymi i nie sprawdzonymi w tym zakresie plecionkami?