Jak coś to byłbym chętny, mogę połowę odkupić. A miałbym też pytanie, bo planuje na wiosnę przeprowadzić aerację, aeratorem rurkowym i piaskowanie. I właśnie o piasek mi chodzi. Czy to musi być jakiś specjalny piasek? Jaka ziarnistość takiego piasku?
Temat przerabiałem 5 lat temu, na wiosnę planuje ponownie.
Aeracja, dosiewka, piasek z torfem, walcowanie i zraszanie. Ogród mam cięzki, wiele miejsc zacienionych, mokrych, część intensywnie użytkowana, sporo nasadzeń.
Poniżej info o piasku ..za AI..z moimi modyfikacjami.
Na trawnik najlepszy jest piasek rzeczny czyli płukany lub kwarcowy o frakcji ziarna od 0,5 do 2 mm. Należy unikać piasku budowlanego (tzn kopanego) i wapiennego, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na pH gleby.
Idealna grubość ziarna wynosi od 0,5 do 0,8 mm.
Rodzaje piasku
• Piasek rzeczny (płykany):
Naturalny, dobrze przepuszczalny i nie zbija się łatwo. Doskonale nadaje się do poprawy struktury gleby, zwłaszcza na glebach gliniastych.
• Piasek kwarcowy:
Drobny, ale nie pylący piasek, o ziarnistości 0,5–2 mm. Skutecznie napowietrza glebę i zapewnia równomierne rozprowadzenie.
Frakcja ziarna
• Idealna: 0,5–0,8 mm.
• Dopuszczalna: 0,2–2 mm, ponieważ drobniejszy piasek (poniżej 0,2 mm) może zbyt szczelnie wypełnić glebę i utrudnić przepływ wody, a grubszy (powyżej 2 mm) może być zbyt przepuszczalny i nie zatrzymywać wystarczającej ilości wody.
• Przy piaskowaniu istniejącego trawnika: najlepsza jest frakcja 0,2–0,8 mm.
• Przy przygotowaniu podłoża: można użyć nieco grubszego piasku, do 2 mm.
Dodatkowe wskazówki
• Zamiast czystego piasku można stosować mieszankę piasku z innymi materiałami, np. rozdrobnionym torfem, kompostem czy glinką.
• Piaskowanie trawnika: poprawia przepuszczalność powietrza i wody, co sprzyja rozwojowi korzeni i zapobiega zastojom wody.
• Unikaj piasku budowlanego i wapiennego, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na pH gleby.
• Ilość piasku uzależniona jest od typu gleby, na której rośnie trawnik