Autor Wątek: Nasze ogrody  (Przeczytany 123202 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 417
Odp: Nasze ogrody
« Odpowiedź #585 dnia: 04.09.2025, 22:41 »
Pełna ochrona drzew to przynajmniej kilkanaście zabiegów w sezonie...ja już dawno zrezygnowałem z drzew owocowych. Nie dosyć, że co roku przemarzają to chorują i owoce są z robakami.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2263
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #586 dnia: 16.10.2025, 13:39 »
Siemka.
Zamierzam na wiosnę kupić tę trawę na dosiewkę po wertykulacji:
https://www.zielonowogrodzie.pl/pl/p/NASIONA-TRAWY-DLF-KVATRA-REGENERACE-DOSIEW-ODSWIEZENIE-TRAWNIKA-ZYCIA-10KG/6759?srsltid=AfmBOoqEP7iG_6AO4KNCmeiBo3ygJwG8bEDQfWsaf7D31U_NYXpC-ESP

No ale nie potrzebuję 10 kg. 5 mi i tak wystarczy na dwa sezony jakoś. Może ktoś chciałby na wiosnę odkupić połowę? Wychodzi jedna z lepszych traw na rynku w cenie za kg jakiegoś marketowego gruzu z chwastami.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #587 dnia: 16.10.2025, 19:13 »
Jak coś to byłbym chętny, mogę połowę odkupić. A miałbym też pytanie, bo planuje na wiosnę przeprowadzić aerację, aeratorem rurkowym i piaskowanie. I właśnie o piasek mi chodzi. Czy to musi być jakiś specjalny piasek? Jaka ziarnistość takiego piasku?
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2263
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #588 dnia: 16.10.2025, 20:36 »
 Ja nie mam pojęcia. To chyba zależy też trochę od Twojej gleby.

Przypomnę się na wiosnę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #589 dnia: Dzisiaj o 09:09 »
Jak coś to byłbym chętny, mogę połowę odkupić. A miałbym też pytanie, bo planuje na wiosnę przeprowadzić aerację, aeratorem rurkowym i piaskowanie. I właśnie o piasek mi chodzi. Czy to musi być jakiś specjalny piasek? Jaka ziarnistość takiego piasku?

Temat przerabiałem 5 lat temu, na wiosnę planuje ponownie.
Aeracja, dosiewka, piasek z torfem, walcowanie i zraszanie. Ogród mam cięzki, wiele miejsc zacienionych, mokrych, część intensywnie użytkowana, sporo nasadzeń.

Poniżej info o piasku ..za AI..z moimi modyfikacjami.

Na trawnik najlepszy jest piasek rzeczny czyli płukany lub kwarcowy o frakcji ziarna od 0,5 do 2 mm. Należy unikać piasku budowlanego (tzn kopanego) i wapiennego, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na pH gleby.
Idealna grubość ziarna wynosi od 0,5 do 0,8 mm.

Rodzaje piasku
•   Piasek rzeczny (płykany):
Naturalny, dobrze przepuszczalny i nie zbija się łatwo. Doskonale nadaje się do poprawy struktury gleby, zwłaszcza na glebach gliniastych.
•   Piasek kwarcowy:
Drobny, ale nie pylący piasek, o ziarnistości 0,5–2 mm. Skutecznie napowietrza glebę i zapewnia równomierne rozprowadzenie.
Frakcja ziarna
•   Idealna: 0,5–0,8 mm.
•   Dopuszczalna: 0,2–2 mm, ponieważ drobniejszy piasek (poniżej 0,2 mm) może zbyt szczelnie wypełnić glebę i utrudnić przepływ wody, a grubszy (powyżej 2 mm) może być zbyt przepuszczalny i nie zatrzymywać wystarczającej ilości wody.
•   Przy piaskowaniu istniejącego trawnika: najlepsza jest frakcja 0,2–0,8 mm.
•   Przy przygotowaniu podłoża: można użyć nieco grubszego piasku, do 2 mm.
Dodatkowe wskazówki
•   Zamiast czystego piasku można stosować mieszankę piasku z innymi materiałami, np. rozdrobnionym torfem, kompostem czy glinką.
•   Piaskowanie trawnika: poprawia przepuszczalność powietrza i wody, co sprzyja rozwojowi korzeni i zapobiega zastojom wody.
•   Unikaj piasku budowlanego i wapiennego, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na pH gleby.
•   Ilość piasku uzależniona jest od typu gleby, na której rośnie trawnik

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #590 dnia: Dzisiaj o 10:09 »
Gabriel dziękuję za informację.
Mostek to czekam do wiosny😉
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!