Autor Wątek: Pierwsze początki z feederem  (Przeczytany 3999 razy)

Online paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
Odp: Pierwsze początki z feederem
« Odpowiedź #15 dnia: 28.05.2021, 06:45 »
Jeśli chcesz kupić narazie jeden kij to najbardziej uniwersalny będzie kij 11ft czyli 330cm . Ciężar wyrzutowy 60-80 g . Będzie to wędka dobra na jezioro czy większy staw gdy nie będzie trzeba daleko rzucać , da rade też w rzece poza tymi największymi .
Na początku łowiłem taką wędka nawet w Odrze we Wrocławiu , oczywiście trzeba wybierać miejsca spowolnionego nurtu .
Markę i model sam wybierzesz , ja miałem Jaxona Monolita i do tego Shimano Sienne w rozmiarze 4000 . Mimo ceny kompletu poniżej 300 zł łowiło się przyzwoicie . Oczywiście trzeba pamiętać o ograniczeniach .

Offline marcin8452

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16 dnia: 28.05.2021, 07:20 »
Trochę się podepnę pod temat. Może ktoś z was może będzie w stanie mnie zweryfikować i podpowiedzieć.
Sam poszukuję następujących wędek:
1. Do metody | woda stojąca | odległość ok 20-30m
2. Do metody | woda stojąca | odległość ok 40-50m
3. Tradycyjny koszyk | woda stojąca | odległość 20-30m
4. Tradycyjny koszyk | woda stojąca | odległość 40-50m
5. Tradycyjny koszyk | rzeka | odległość 20-30m

Jakie długości wędek/CW będzie odpowiednie?
Ja sam dobrałbym następująco:

1. 3,3m | 45-60g
2. 3,6-3,9m | 45-60g
3. 3,3m | 60-90g
4. 3,6-3,9m | 60-90g
5. 3,3m | 120g

Niestety czasem ciężko znaleźć wędki 3,6m o CW mniejszym niż 90g, wtedy do metody taką też zastosować?

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 28.05.2021, 07:28 »
Padło już sporo propozycji różnych firm. Ja dołożę swoje 3 grosze.
Ja zaczynałem od wędek 3,6m i póżniej kupiłem 3m i 3,3m. Po paru sezonach okazało się, że nie lubie łowić krótkimi kijami i moje minimum to 3,6m
Proponuje jednak zacząć od długości 3,3m i cw oscylującym w granicy 80g, a po jakimś czasie będziesz wiedział czy odpowiadają Tobie krótkie czy długie wędki, miękkie, czy sztywne, cięższe czy lekkie. Co do CW to wg Mnie to bardzo śliski temat. Np Team feeder Master Carp 3,6 cw 100g to kij sztywny a jego najmiększa szczytówka pokazuje dopiero konkretne akcje, a Team Feeder Power fighter 3,6 cw 120g jest kijem dużo bardziej miękkim, a i identyczna wędka czyli Nevis Vanity jest jeszcze bardziej miękka. Zemex Iron feeder ma cw 70g a jest mega szybki i bardzo czuły.
Tego wszystkiego dowiesz się z czasem i doświadczeniem.

Co do konkretów oczywiście długości 3,3m:
Jaxon Genesis Pro Method Feeder cw 60g - kij tani i całkiem dobrze wykonany w dodatku za nieduże pieniądze. ( jego poprzednik to Monolith )
Robinson Stinger Method Feeder cw 15 - 60g - kij mniej sprężysty niż Jaxon ( Wg Mnie jaxon lepszy )
Mikado UV - osobiście nie lubię tej "firmy" i dalej się nie wypowiem.
Ale jest też firma mało doceniona i tu moja propozycja kija i kołowrotka:
Winner Method Feeder 3,3 m Medium
https://winnerfishing.com/wedzisko-method-feeder-3-3-m-medium
Winner X-Cast MX5000 -  Jak za te pieniądze, to jest sztos, choć może być ciut za duży do kija 3,3m
https://winnerfishing.com/kolowrotek-x-cast-mx5000

W dodatku przy pierwszym logowaniu dostajesz zniżkę i kołowrotek wychodzi za ciut ponad 200pln, a jest bardzo dobrym produktem. Jakby miał logo daiwa lub shimano to kosztowałby 700pln lub więcej.

Marcin

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 28.05.2021, 07:44 »
Trochę się podepnę pod temat. Może ktoś z was może będzie w stanie mnie zweryfikować i podpowiedzieć.

1. 3,3m | 45-60g
2. 3,6-3,9m | 45-60g
3. 3,3m | 60-90g
4. 3,6-3,9m | 60-90g
5. 3,3m | 120g

Niestety czasem ciężko znaleźć wędki 3,6m o CW mniejszym niż 90g, wtedy do metody taką też zastosować?
Żebyś nie musiał od razu kupować 5 wędek (zakładam że będą to wędki budżetowe) lepiej ustawić je w pary następująco :
 Jeden feeder 3.3 m do np 60 g do metody i do klasyka na krótszą linię
Drugi feeder np 3,6 m lub 3,9 (kwestia preferencji ) np do 90 g na dłuższą linię tak samo do metody i do klasyka
Trzeci feeder rzeka  tylko nie wiem co to za rzeka, może się okazać że wystarczy Ci ten feeder do dalszego łowienia . Stosując koszyki z kolcami możesz zmniejszyć gramaturę koszyka nawet o 30 g i wtedy nie potrzebujesz kija o cw 120 g.
Na początku lepiej kupić 2 lub 3 kije ale z trochę lepszej półki niż 5 po taniości. Jak się wciągniesz w feeder i tak będziesz dokupywał coraz to bardziej specjalistyczne wędki .
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #19 dnia: 28.05.2021, 09:03 »
Moim zdaniem jedna wędka 3,3 powiedzmy do 90 będzie wystarczające jeśli nie chcesz łowić w nurcie rzeki. Przynajmniej na początek, poszedłbym w akcje progresywną.

Offline marcin8452

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28.05.2021, 10:08 »

1. 3,3m | 45-60g
2. 3,6-3,9m | 45-60g
3. 3,3m | 60-90g
4. 3,6-3,9m | 60-90g
5. 3,3m | 120g

Żebyś nie musiał od razu kupować 5 wędek (zakładam że będą to wędki budżetowe) lepiej ustawić je w pary następująco :
 Jeden feeder 3.3 m do np 60 g do metody i do klasyka na krótszą linię
Drugi feeder np 3,6 m lub 3,9 (kwestia preferencji ) np do 90 g na dłuższą linię tak samo do metody i do klasyka
Trzeci feeder rzeka  tylko nie wiem co to za rzeka, może się okazać że wystarczy Ci ten feeder do dalszego łowienia . Stosując koszyki z kolcami możesz zmniejszyć gramaturę koszyka nawet o 30 g i wtedy nie potrzebujesz kija o cw 120 g.
Na początku lepiej kupić 2 lub 3 kije ale z trochę lepszej półki niż 5 po taniości. Jak się wciągniesz w feeder i tak będziesz dokupywał coraz to bardziej specjalistyczne wędki .

Nie chciałem iść "po taniości", ale też nie chciałem wydawać więcej jak ok. 900-1200zł za wędkę. Póki co wybrałem sobie jeden taki zestaw:
- SHIMANO BEASTMASTER CX COMMERCIAL POWER FEEDER 3,65 / ≤90G
- TEAM FEEDER Fine Carp 5000
Który miałby mi służyć na wodę stojącą na metodę i klasyka.
Do pozostałych trzech podpunktów nawet jeszcze nie podchodziłem, bo planuję dość duże zakupy i nie miałem jeszcze czasu, by się nad tym dłużej zastanawiać.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 28.05.2021, 10:41 »
Sorki za pochopny wniosek o zakupie budżetowego sprzętu O:).
Jak chcesz wydać takie pieniądze może warto pójść w feeder który będzie się sprawdzał i przy karpiach na metodę i przy płotkach na klasyka.
Mówię o Map parabolix  ma chyba czulsze szczytówki . Słowo Commercial mówi mi że to  wędka typowo pod karpia na komercję. Płotki i inny białoryb może  słabo sygnalizować  brania .
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline marcin8452

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28.05.2021, 17:32 »
Sorki za pochopny wniosek o zakupie budżetowego sprzętu O:).
Jak chcesz wydać takie pieniądze może warto pójść w feeder który będzie się sprawdzał i przy karpiach na metodę i przy płotkach na klasyka.
Mówię o Map parabolix  ma chyba czulsze szczytówki . Słowo Commercial mówi mi że to  wędka typowo pod karpia na komercję. Płotki i inny białoryb może  słabo sygnalizować  brania .

Map parabolix o dł 3,6m ma następujące szczytówki:
1,5oz
2oz
2,5oz
Natomiast wspomniany BEASTMASTER:
1oz
2oz
3oz

Więc chyba porównywalnie. Da się dobrać jakiś odpowiednik zawsze.

Offline zenxon

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #23 dnia: 30.05.2021, 08:15 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedz , poprostu sugerowałem się opiniami różnych osób,czy też filmach i poprostu postawiłem na UV. Ale jak widać nie wiedziałem że przy początkującej fazie wędkarstwa duża wędka 3.90 może stawiać problemy i doprowadzić do zniechęcenia i nerwów. Na pewno wszelkie te rady się przydadzą 😄. Więc po wypowiedziach chyba faktycznie nie ma sensu rzucać się na dużą wędkę i spokojnie 330 lub 360 wystarczy na początek a z czasem jak złapie dryg to zakupi się coś lepszego . Więc tak jak szukałem po sklepach natknąłem się na model Jaxon academy  L 330/360  Wędka w rękach wydaje się naprawdę wporzadku i chyba na tej wędce przystanę . Teraz tylko kwestia dobrania kołowrotka czy Ryobi czy Passion free run jaxona ?

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #24 dnia: 30.05.2021, 11:54 »
A w jakiej kwocie możesz kupić tego Jaxona? Pytam, bo myślę, że warto zrobić dobry przegląd rynku, i może jednak wpadnie coś lepszego ;)

Długość 3,6 to wciąż stosunkowo długa wędka, dalej służąca po dalsze rzuty. Na początek z feederem by się nie zniechęcić radziłbym zacząć coś krótkiego.
10 ft, max 11 ft i spokojnie rzucać sobie na 15-30 metrów. Ale zrobisz jak będziesz uważać. Jak celujesz od razu w rzuty 40+ to dłuższą wędką będzie Ci prościej. Pytanie tylko, czy naprawdę tego wymaga sytuacja nad wodą.

Jeśli masz na wodzie roślinność to jest ona najczęściej w okolicach brzegu, a to już świetne miejsce na start :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline zenxon

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #25 dnia: 30.05.2021, 12:06 »
330 mam w cenie około 200-215 zlociszy bodajże. Akurat celuje tak żeby zmieścić się w cenie do 400-500 zł za cały zestaw .

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #26 dnia: 30.05.2021, 12:11 »
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #27 dnia: 30.05.2021, 12:37 »
Z kołowrotków szczerze mogę polecić Daiwę Ninja, moim zdaniem idealna na początek przygody, rozmiar 4000 lub 6000 według preferencji.