Autor Wątek: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany  (Przeczytany 15404 razy)

Offline MarioSan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: bat
Odp: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany
« Odpowiedź #30 dnia: 21.09.2025, 19:22 »
Cześć!

Polecam zainteresować się batami marki XSamtin. Tutaj w wątku znajdziesz recenzje jednego z użytkowników forum. https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10.22905

Filmy z pracy batów znajdziesz na kanale YT u Grzegorza Grabowskiego.

Praca akurat tej wędki nie do końca mnie przekonuje, nie szukam wynalazków, pewnie padnie na jakiś klasyk Made In Italy 8)
Rano nie brały, a potem przestały...

Online Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #31 dnia: 21.01.2026, 19:25 »
Pozwolę sobie odkopać wątek. Czy miał ktoś może okazję obejrzeć lub połowić batem Milo Relix Space?
https://sklep.gorek-gliny.pl/?3466,bat-milo-relix-space-7-m-cena-po-rabacie-1036-zl

Tutaj rzeczona wędka w akcji

Zastanawiam się, jak się ma charakterystyka tego bata (sztywność, szybkość, wyważenie, ugięcie) w szczególności do Colmica Extreme Superior.

Offline Jozi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 22.01.2026, 09:01 »
Pozwolę sobie odkopać wątek. Czy miał ktoś może okazję obejrzeć lub połowić batem Milo Relix Space?
https://sklep.gorek-gliny.pl/?3466,bat-milo-relix-space-7-m-cena-po-rabacie-1036-zl

Tutaj rzeczona wędka w akcji

Zastanawiam się, jak się ma charakterystyka tego bata (sztywność, szybkość, wyważenie, ugięcie) w szczególności do Colmica Extreme Superior.
Na Twoim miejscu przyjrzałbym się temu produktowi.
https://www.fishingstore.pl/product-pol-28473-Wedka-MIKADO-Katsudo-Slim-Tournament-Pole-700-6-sec-Lacznik-GRATIS.html
Mam jeszcze ze starych lat 7 mikado tournamenta,w tamtych latach był świetnym narzędziem do połowu na spławik, nawet miałem drugą szczytówkę z zamiarem zamontowania gumy do szczytówki na przyłowy, ale szczytówkę wymieniłem kumplowi w jego kiju no i drapieżniki wraz ze spinnem mnie całkowicie pochłonęły.

Online Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 22.01.2026, 17:12 »

Na Twoim miejscu przyjrzałbym się temu produktowi.
https://www.fishingstore.pl/product-pol-28473-Wedka-MIKADO-Katsudo-Slim-Tournament-Pole-700-6-sec-Lacznik-GRATIS.html

W ubiegłym roku kupiłem to: https://sklep.gorek-gliny.pl/?2066,bat-hydra-queen-7m-cena-po-rabacie-846-zl
i kilka razy już nim łowiłem, także nie jest tak, że szukam jakiegokolwiek bata. Użytkowo (biorąc pod uwagę moje skromne doświadczenie) nie mogę nic tej Hydrze zarzucić.
Ale po przeczytaniu kilku wątków na tym forum, m.in. tych:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=24166.msg640828#msg640828
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=942.0
zacząłem zastanawiać się nad dokupieniem tego Colmica. Nie z realnej potrzeby użytkowej, raczej z chęci przekonania się, co oferują możliwości technologiczne w tym segmencie wędek.
Ale przypadkiem natrafiłem na tego Milo Relix Space i zastanawiam się, czy pod względem materiałowym i technologicznym jest on porównywalny z Robinsonami TX, CTX, górną półką Jaxonów, rzeczoną Hydrą itp. a więc klasą nazwijmy to "wyższą średnią", a tylko dopłaca się "za firmę", czy też może jest to już poziom Colmica Extreme.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 242
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #34 dnia: 22.01.2026, 18:27 »
Colmic Extreme to specyficzny kij. Jest bardzo sztywny i nie bardzo nadaje się do łowienia mniejszych ryb. Moim zdaniem nie warto go kupować do długości 7 m, bo nie odstaje za bardzo od konkurencji. Jest nawet mniej uniwersalny od innych topowych batów innych marek. Sens ma zakup tylko dłuższych egzemplarzy tego modelu. Tutaj Ten Colmic z racji dużej sztywności nie bardzo ma konkurencję.

Online Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 22.01.2026, 19:03 »
Colmic Extreme to specyficzny kij. Jest bardzo sztywny i nie bardzo nadaje się do łowienia mniejszych ryb. Moim zdaniem nie warto go kupować do długości 7 m, bo nie odstaje za bardzo od konkurencji. Jest nawet mniej uniwersalny od innych topowych batów innych marek. Sens ma zakup tylko dłuższych egzemplarzy tego modelu. Tutaj Ten Colmic z racji dużej sztywności nie bardzo ma konkurencję.

Zamiana szczytówki na taką z długą, cienką węglową wklejką nie da dodatkowej amortyzacji ?

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 22.01.2026, 20:27 »
Nie bardzo, bo w tym bacie uginać się będzie tylko delikatna szczytówka. Taki zabieg sprawdza się w większości topowych batów, ale ten  Colmic jest zbyt sztywny na praktycznie całej długości. Może w modelu 8 m to by jeszcze się sprawdziło, ale w krótszych raczej nie.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 493
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 22.01.2026, 22:08 »
Moim zdaniem colmic extreme wcale nie jest taki bezkompromisowy. Miałem go w długości 9 m. Faktycznie lekki , sztywny, dobrze wyważony ale nie była to konstrukcja ani na małe ani na duże ryby. Przy kilogramowych płociach fajnie pracował ale strzelił mi na przed ostatniej sekcji na zaczepie przy przyponie 0,14 i żyłce głównej 0,16. O dziwo znalazł się kupiec na uszkodzony kij. W tym sezonie przetestuje azjatyckie konstrukcje. Może one bardziej mi spasują.

Online Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 22.01.2026, 23:22 »
Pytanie tylko, czy pod względem sztywności wersję 9 m można porównywać z krótszymi. Wcześniejsza wypowiedź Kolegi Stan sugeruje, że nie do końca.

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 22.01.2026, 23:47 »
Wiadomo, że czym dłuższy bat tym trudniej zachować sztywność. Na pewno Colmic 9 m nie jest tak pałowaty jak wersje 6 czy 7 m. Co do azjatyckich batów to jest zupełnie inna specyfika konstrukcji. Dużo bardziej uniwersalna. Zdecydowanie bardziej wytrzymała. Złamać tam możesz co najwyżej szczytówkę w normalnym użytkowaniu i to bardziej przez jakąś nieudolność niż w wyniku wędkowania. Mam znajomego, który łowi takim chińskim cudem ( żółty kolor - 10 metrów ) i mówi, że da się nawet taką długością skutecznie łowić. Też posiadam te azjatyckie baty, ale tylko w długości 6 m. Jeden przerobiłem na bolonkę, drugi nadal jest batem. Oba bardzo sobie chwalę.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 247
« Odpowiedź #40 dnia: 23.01.2026, 00:58 »
Od 7m właśnie zaczynają się schodki. Rozłożyłem go przed chwilą z TX-2 i jednak ta różnica jest wyczuwalna, w szczególności podczas zacięcia, gdzie zacięcie w colmicu jest instant bez opóźnienia i zbytniego oporu, a w Robinsonie jest spory lag i ciężar, więc musisz użyć więcej siły.

Zamiana szczytówki na taką z długą, cienką węglową wklejką nie da dodatkowej amortyzacji ?
Testowałem już taki zestaw, w przypadku karpia i użycia łącznika stonfo premium bardzo często wyskakiwał mi zestaw z łącznika, bo był zbyt słaby. Musiałbyś kupić ten grubszy łącznik, ale na moment jak ja kupowałem to w małych rozmiarach były tylko te czarne. A te grube niebieskie były tylko w grubszych rozmiarach.
I dodam, że lepiej łowiło mi się na gume niż wklejkę.

Moim zdaniem colmic extreme wcale nie jest taki bezkompromisowy. Miałem go w długości 9 m. Faktycznie lekki , sztywny, dobrze wyważony ale nie była to konstrukcja ani na małe ani na duże ryby. Przy kilogramowych płociach fajnie pracował ale strzelił mi na przed ostatniej sekcji na zaczepie przy przyponie 0,14 i żyłce głównej 0,16. O dziwo znalazł się kupiec na uszkodzony kij. W tym sezonie przetestuje azjatyckie konstrukcje. Może one bardziej mi spasują.

Producent zaleca własnie maks 0.14mm, co ciekawe ja ciągnąłem karpie na 0.16mm :)
Aczkolwiek uważam, że to kij stworzony do zestawu z amortyzatorem rzędu 1.1-1.2mm

Pytanie tylko, czy pod względem sztywności wersję 9 m można porównywać z krótszymi. Wcześniejsza wypowiedź Kolegi Stan sugeruje, że nie do końca.
Generalnie to jest najsztywniejszy bat, więc tutaj nie ma z czym go porównywać, bo wyważenie jego jest takie, że 8m jest tak samo wyważony jak topowy bat 7m innej marki :)

Wiadomo, że czym dłuższy bat tym trudniej zachować sztywność. Na pewno Colmic 9 m nie jest tak pałowaty jak wersje 6 czy 7 m. Co do azjatyckich batów to jest zupełnie inna specyfika konstrukcji. Dużo bardziej uniwersalna. Zdecydowanie bardziej wytrzymała. Złamać tam możesz co najwyżej szczytówkę w normalnym użytkowaniu i to bardziej przez jakąś nieudolność niż w wyniku wędkowania. Mam znajomego, który łowi takim chińskim cudem ( żółty kolor - 10 metrów ) i mówi, że da się nawet taką długością skutecznie łowić. Też posiadam te azjatyckie baty, ale tylko w długości 6 m. Jeden przerobiłem na bolonkę, drugi nadal jest batem. Oba bardzo sobie chwalę.

Chińskie kije są robione pod ryby 1-2 kg i powyżej posiadające pełne ugięcie coś jak milo la bacchetta.
U nas kije musza być sztywne, bo łowi się na zawodach rybki w przedziale 50-200 punktów szybkościowo.

Online Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 23.01.2026, 01:53 »
Dzięki wielkie za obszerną wypowiedź :thumbup:

Generalnie to jest najsztywniejszy bat, więc tutaj nie ma z czym go porównywać, bo wyważenie jego jest takie, że 8m jest tak samo wyważony jak topowy bat 7m innej marki :)

W tej konkretnej mojej wypowiedzi, którą zacytowałeś, chodziło oczywiście o ewentualne porównywanie samego Colmica w różnych długościach między sobą, tzn. wersji 7m z dłuższymi, a nie Colmica z innymi markami. Czytałem wcześniej Twoją recenzję tych batów i opinię o jego przewadze materiałowej i konstrukcyjnej nad innymi markami, w zalinkowanych tematach sprzed kilku lat :)

Online Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 23.01.2026, 23:18 »
Wprawdzie post pod postem, ale nie mogę już edytować.
Na tym filmie można zobaczyć w akcji tego Colmica Extreme w wersji 7m.

Wprawdzie nie miałem go w ręce, ale na tym filmie nie wygląda on na jakieś kompletnie niefunkcjonalne narzędzie, jeśli chodzi o połów małych i średnich ryb. Na niektórych ujęciach gnie się nawet w miarę płynnie.
23:53 - Pan Krzysztof w dość obszernej wypowiedzi mówi, że w porównaniu z tyczką ryby z bata nie spadają (pytanie tylko, czy ma na myśli bat ogółem jako metodę połowu, czy też ten konkretny). Dalej mówi, że dwa leszcze jednak mu spadły. 27:12 - mówi, że łowi bez gumy, zatem ma tam zapewne szczytówkę z wklejką węglową.
No i widać też komfort i lekkość w posługiwaniu się tym batem, jego wyważenie i poręczność.