Autor Wątek: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany  (Przeczytany 20763 razy)

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Bezkompromisowy, mocny bat 7 m poszukiwany
« Odpowiedź #45 dnia: 09.02.2026, 17:55 »
Co takiego jest w tych batach, że uzasadnia cenę blisko 1300, a nawet 2000 zł za 7 m? Poza firmą na blanku i miejscem produkcji rzecz jasna.
https://skleprybka.pl/pl/p/Bat-Maver-AMBRA-SL-700-7m-Made-in-Italy-/36047
https://skleprybka.pl/pl/p/NOWOSC-2026-Bat-Maver-EVANON-SL-700-7m-Made-in-Italy-REGLASS/60518

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 256
« Odpowiedź #46 dnia: 09.02.2026, 17:59 »
Co takiego jest w tych batach, że uzasadnia cenę blisko 1300, a nawet 2000 zł za 7 m?
https://skleprybka.pl/pl/p/NOWOSC-2026-Bat-Maver-EVANON-SL-700-7m-Made-in-Italy-REGLASS/60518
*Wyprodukowane w fabryce Reglas'a.*

Miałem i mogę potwierdzić, że ten carbon jest mega kozacki.
I pamiętaj, że wszystko co w europie jest produkowane to niestety 2x droższe niż w chinach.

Offline Catch and Chill - XSamtin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #47 dnia: 10.02.2026, 12:20 »
Chińskie kije są robione pod ryby 1-2 kg i powyżej posiadające pełne ugięcie coś jak milo la bacchetta.
U nas kije musza być sztywne, bo łowi się na zawodach rybki w przedziale 50-200 punktów szybkościowo.

Zdecydowanie więcej niż 1-2kg. :) najdelikatniejszy bat, który mam w ofercie pozwala bez problemów holować ryby do 5kg. Chociaż przez jego miękkość i pełne ugięcie uważam, że jest genialny do połowu na bardzo delikatne zestawy, bardzo dobrze amortyzuje zrywy ryby chroniąc zestaw.

Z kolei mam potwierdzenie od Klienta, który wybrał kij model RS i testował na zbiorniku z karasiami, że gdyby był na zawodach i wszystko by zależało tylko od szybkości holu i podbierania, bez problemu by wygrał. Także mimo głębszej pracy, po przyzwyczajeniu mogą być to kije zawodnicze. Sam dopiero po kilkunastu wypadach zrozumiałem jak korzystać z tych kijów i jak budować na nie zestawy.

Porównania chińskich batów do batów Milo słyszałem już nie raz od swoich Klientów.

Co takiego jest w tych batach, że uzasadnia cenę blisko 1300, a nawet 2000 zł za 7 m?

I pamiętaj, że wszystko co w europie jest produkowane to niestety 2x droższe niż w chinach.

Ciężko porównywać baty z Reglasa do batów azjatyckich. Przede wszystkim są inaczej zaprojektowane i wykonane w innej technice (fabryka Reglas, nie brandowane kije wyprodukowane w Chinach). Kije z Reglasa wymagają dużego doświadczenia w łowieniu, z uwagi na ich "suchość", mała ilość żywicy w matach węglowych. Przez to są ekstremalnie lekkie i sztywne, a przez to dobrze wyważone. Nie wybaczają błędów w holu, a zapięcie większej ryby powoduje przyspieszone bicie serca z uwagi na ich kruchość. - nie traktuje tego jako minus to jest po prostu charakterystyka tych kijów o której trzeba pamiętać.

Natomiast w kijach z rynku azjatyckiego sztywność uzyskuje się żywicą. Posiadam kij oznaczony w sztywności azjatyckiej 8H, miałem też kije o sztywności 6H. Ekstremalnie sztywne, ale jest to inna sztywność niż batów europejskich. Zaprojektowane do wyrywania ryb z wody. Natomiast przez większe użycie żywicy cierpi wyważenie tych batów. Mogą to potwierdzić użytkownicy kijów, którzy są na forum a od których czerpie masę informacji znad wody. :)

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 11.02.2026, 18:45 »

A czy mógłbyś napisać kilka słów o tych wędkach, zwłaszcza wyższych seriach, czyli zdaje się Legend i kiedyś Freccia ? Bo Ambra to chyba niższy model.
Jak z ich szybkością, sztywnością, wyważeniem, ugięcie pod rybą i jak wygląda ich porównanie z Colmic Extreme?

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #49 dnia: 12.02.2026, 11:16 »
Kolego Catch and Chill - XSamtin
Czy baty XSamtin będzie można pomacać na Rybomanii?

Offline Catch and Chill - XSamtin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #50 dnia: 12.02.2026, 13:13 »
Kolego Catch and Chill - XSamtin
Czy baty XSamtin będzie można pomacać na Rybomanii?

Był taki plan, ale dałem rady wyrobić się z pozostałymi produktami producenta, które mam obecnie w transporcie, a prezentowanie samych wędek to trochę mało. Sprzęt sprowadzam małymi partiami i testuje rozwiązania. Bo całą historia rozpoczęła się od poszukiwania kijów i sprzętu dla siebie do prywatnego łowienia. :D Ale wrzucam fotki obecnie już mam na stanie krzesła, uchwyty do podrpórek i podróbki bata oraz pokrowce na baty. - fotki produktów zrobił mi kolega. :) Czekam na parasole - swoją drogą genialne i wózki transportowe - nowość producenta z video i zdjęć wyglądają mega.

Obecnie w okolicach z Krakowa z chęcią spotkam się nad wodą z osobami, które chciałyby sprzęt zobaczyć, a stacjonarnie obecnie jest dostępny w sklepie Rybka w Lublinie. Poza tym oczywiście jest opcja zamówienia przez internet.
https://imgur.com/RCNriAW
https://imgur.com/pIvBTqI

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 13.02.2026, 17:44 »
Zastanawiam się nad tym Evanonem w wersji 7m.
Oczywiście jak najbardziej można kupić Robinsona czy Jaxona, ale z drugiej strony dlaczego nie Reglassa?
Piszą, że to następca Mavera Legend SL. Waga 282g sugeruje, że trochę "mięsa" w nim jest, także to chyba nie jest kij tylko na płotki.
Oglądał już ktoś tę wędkę lub chociaż miał do czynienia z jego poprzednikiem, tzn. Legend SL i może napisać kilka słów?
Jak wygląda wyważenie, szybkość i ugięcie tych "flagowców" Mavera?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 256
« Odpowiedź #52 dnia: 13.02.2026, 18:31 »
Mało kto ma baty od Mavera.
Ja miałem Mavera Freccia 7m za 1500 zł i go sprzedałem za połowę ceny tak szybko jak go otrzymałem.
Strasznie lejący się bat przez co wyważenie było kiepskie, potrzeba było sporo siły do zacięcia.
Jedyny plus to bardzo wytrzymały blank, bo po ściśnięciu ścianki w ogóle się nie uginały.

Pamiętaj też, że może być problem z serwisem. Z robinsona korzystałem 2x jak złamałem spinning i wymienili od reki.
Więc uważam, że nie ma co kombinować, ale jak chcesz to możesz kupić, sprawdzić, najwyżej zwrócisz.
Masz 14 dni na złożenie pisma, że odstępujesz od umowy i kolejne 14 dni na odesłanie, więc masz ponad 25 dni możliwości testu wędki :)

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #53 dnia: 13.02.2026, 18:46 »
Hejka,
"ale z drugiej strony dlaczego nie" Creste. ;D
Przez 35 lat przez moje rece przeszlo wiele batow od 2,50 do 9m.
Moje spostrzezenia i doswiadczenie z tym tematem wyglada tak:
- do 5m najlepszy teleskop
- powyzej nalepszy uklad to np. na poczatek tele do 4 czesci a reszta nasadowa (posiadam jeszcze 7 m silstar Dia Flex z 90- lat i prawdopodobnie nigdy sie go nie pozbede)
- akcia kija tele a tele- nasadowy zupelnie sie rozni na korzysc tego drugiego.
- kij nasadowy jest smuklejszy, lzejszy i bardziej wytrzymalszy niz tele
- istnieje bezproblamowa mozliwosc lowienia na krotszy kij np. 6 lub 5 m.
Wszystkie teleskopowe baty powyzej 5m u mnie zmienily wlasciciela a byly to Tubertini, Maver, Triana, Shimano czy Drennan.
Dlaczego proponuje Ci Creste? Bo ostatnio kupilem Creste Identity Accellera 7 m i przypomina mi troche mojego stara siodemke Silstara. Kij jest smukly lekki, akcja bardzo dobra do lowienia szczegolnie szybkosciowego ryby (ryby wogole nie spadaja). Posiada mozliwosc i zamontowania gumy jak i posiada w zestawie szczytowke weglowa.
I super stosunek ceny do jakosci. W tej cenie zaledwie kupisz jakis kij z Mikado czy Robinsona.
Niestety firma Cresta w Polsce nie jest popularna.

Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 13.02.2026, 18:48 »
Dzięki wielkie za opinię :thumbup:

Więc uważam, że nie ma co kombinować, ale jak chcesz to możesz kupić, sprawdzić, najwyżej zwrócisz.

Ależ chodzi właśnie o to, żeby trochę pokombinować i gonić króliczka ;)

A skończy się pewnie na tym, że kupię Colmica Extreme, nie z realnej potrzeby, ale z ciekawości i chęci wypróbowania.

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #55 dnia: 13.02.2026, 18:57 »
Hejka,
tylko pamietaj, ze w zaleceniu korzystania z wedki Colmic Extreme jest uwaga:
- max. zylka 0,14
- ciezar splawika 6 g.
Czyli prawdopodobnie cos za cos kij lekki ale wydaje sie bardzo delikatny.
Tu masz namiary link jest po niemiecku ale od czego jest wujek Google. :D
https://shop.matchanglershop.de/Ruten/Teleruten/Colmic-E-XTREME-SUPERIOR-Telerute-6m-10m-Modell-2024::7411.html

Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 13.02.2026, 18:59 »
Hejka,
"ale z drugiej strony dlaczego nie" Creste. ;D

Opcja warta poczytania i rozważenia :thumbup:

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 13.02.2026, 19:05 »
Hejka,
tylko pamietaj, ze w zaleceniu korzystania z wedki Colmic Extreme jest uwaga:
- max. zylka 0,14
- ciezar splawika 6 g.
Czyli prawdopodobnie cos za cos kij lekki ale wydaje sie bardzo delikatny.
Tu masz namiary link jest po niemiecku ale od czego jest wujek Google. :D
https://shop.matchanglershop.de/Ruten/Teleruten/Colmic-E-XTREME-SUPERIOR-Telerute-6m-10m-Modell-2024::7411.html

Pozdrowienia:
Andi

Tak, o jego mocy i c.w. była mowa także tu na forum. Cena w tym niemieckim sklepie jest porównywalna z tymi w polskich sklepach.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #58 dnia: 13.02.2026, 19:13 »
Koniecznie jak będziesz miał okazję zobacz baty Xsamtin. Miałem w ręku na przestrzeni wielu lat te najdroższe europejskie baty Comica, Mavera, Italica. Mój kumpel kupił na jesień żółtego Xsamtin 8,1m . Nigdy nie widziałem tak perfekcyjnie wykonanego bata, wcale nie jest miękki, ma rzeczywistą długość i musiałem się przełamać żeby go tak doginać, każdy nawet najmocniejszy bat którego miałem w ręku już dawno by strzelił po tym co z nim robiliśmy. Później dolnik trzymały dwie osoby bo jeden duży chłop nie był w stanie utrzymać go w ręku przy takich wygięciach i kij nawet nie jęknął. Ja byłem w szoku bo taka wytrzymałość bata wydawała mi się niemożliwa a jednak.

Offline Krzysiek R.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 13.02.2026, 19:27 »

Dlaczego proponuje Ci Creste? Bo ostatnio kupilem Creste Identity Accellera 7 m i przypomina mi troche mojego stara siodemke Silstara.

A czy w wolnej chwili w któryś dzień mógłbyś zmierzyć średnicę dolnika w najgrubszym miejscu tej Cresty 7m?