Autor Wątek: Lekki kołowrotek z wolnym biegiem - budżet 600-700 zł  (Przeczytany 5205 razy)

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Czy jest obecnie na rynku kołowrotek z wolnym biegiem, który będzie spełniał poniższe parametry:

Rozmiar 3000-4000,
Waga do 400g,
Nawój żyłki - około 80cm lub więcej.
Budżet to 600-700zł

Kołowrotek byłby używany do wędki 330cm  o wszechstronnym zastosowaniu tj. raz łowienie z powierzchni innym razem spławik, a innym metoda na leniucha, wolny bieg niestety konieczny.

Chyba najlepszym wyborem byłby Shimano X Aero 4000 ale obecnie niedostępny na rynku, może zaproponujecie coś innego?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Lekki kołowrotek z wolnym biegiem - budżet 600-700 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 27.06.2021, 11:08 »
Pomyśl nad czymś z QD np. używanego TDRa czy nowego TDM, masz kołowrotek do wszystkiego który nie jest ciężki i całkiem ładny. Sporo konstrukcji Daiwy można też przerobić. Do wędki 3,3 rozmiar 3012 będzie idealny.

Offline marcopolo

« Odpowiedź #2 dnia: 27.06.2021, 13:17 »
No właśnie kręcenie pokrętłem przy szpuli nie przemawia jakoś do mnie, nawet jeśli to jest tylko pół obrotu, dlatego zależy mi na wolnym biegu.

Online Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 27.06.2021, 13:32 »
A może ten https://sklepdrapieznik.pl/karpiowe-z-wolnym-i-bez-wolnego-biegu/70728-daiwa-gs-br-lt-4000-c.html
Resztę kasy przeznacz na coś innego.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline marcopolo

« Odpowiedź #4 dnia: 27.06.2021, 17:51 »
Mam Daiwę Emcast 3500 i jego praca mnie nie zadawala, ten raczej nie będzie lepszy, ale dziękuję za propozycję.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.06.2021, 19:34 »
Akurat nowa seria baitrunnerow Daiwy, oznaczana dodatkowo przez LT, nie ma nic wspólnego z dotychczasowymi konstrukcjami typu Emcast BR czy Black Widow.
Konstrukcje same w sobie są nawet niezłe, ale to żadne szaleństwo, bo to budżetowa półka cenowa.

Baitrunnery to ostatnimi czasy zanikający gatunek. Producenci nie kwapią się z wprowadzaniem nowych konstrukcji tego typu, zwłaszcza jeśli chodzi o maszyny lepsze jakościowo, droższe, z lepszymi materiałami i rozwiązaniami.

Shimano Baitrunner Aero 4000 to akurat powiększona szpula, która odpowiada wielkości 6000, warto o tym pamiętać.
Klasyczne szpule to DL, OC i D, a także Thunnus Ci4+ zza oceanu.
Na chwilę obecną, w zakładanym budżecie i przy opisanych „wytycznych”, chyba trzeba wybierać wśród tych Shimańców.
Czesiek

Offline marcopolo

« Odpowiedź #6 dnia: 27.06.2021, 20:32 »
Od dwóch lat do karpiówek używam Shimano Baitrunner LC 5500 XTB i jestem z nich bardzo zadowolony, chciałbym coś podobnego tylko w rozmiarze 4000, chyba skończę na zakupie Shimano X Aero 2500 - ten model jest jeszcze dostępny.

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #7 dnia: 29.06.2021, 11:39 »
https://www.shimanofish.com.au/content/fish/oceania/au/en/homepage/productdetail.P-SRTHUNNUSCI4.html
Ale nie wiem gdzie go kupisz, ja kupowałem w NordFishing77, ale już ich nie ma.

Offline marcopolo

« Odpowiedź #8 dnia: 29.06.2021, 14:52 »
Zamówiłem X Aero 2500 i D 4000 - zobaczymy, który wygra porównanie.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 30.06.2021, 19:36 »
Baitrunner  D 4000, posiadam osobiście  i jestem bardzo zadowolony,polecam :beer:

Online Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #10 dnia: 30.06.2021, 20:10 »
Zamówiłem X Aero 2500 i D 4000 - zobaczymy, który wygra porównanie.
Ciekaw jestem opinii, Aero z podwójną korbą będzie miał wyczuwalne braki mocy (miałem tylko wersje 4000, sprzedałem z tych właśnie powodów), chyba że zmiana na pojedynczą i różnica od razu spora. D 4000 to maszynka i siła, wkręcana pojedyncza korbka, kołowrotek na lata.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline marcopolo

« Odpowiedź #11 dnia: 30.06.2021, 22:49 »
No i obydwa kołowrotki wracają do sprzedawców,
 X Aero 2500, tak jak kolega wyżej pisał, może być problem z brakiem mocy przy tej korbce,
swoją drogą to ciekawe dlaczego fabrycznie ten kołowrotek nie jest wyposażony w pojedyncza korbkę, praca kołowrotka płynna i przyjemna, niestety czuć, że nie da się tym kołowrotkiem mocniej pociągnąć.
Shimano 4000 D, tu już czuć moc, od razu ma się pewność, że ten kołowrotek nie złapie zadyszki przy byle obciążeniu, niestety praca kołowrotka mniej płynna, czuć złe wyważenie, trzymając kołowrotek w ręce mocno kołysze się na boki przy kręceniu korbką (może trafiłem taki egzemplarz), praca podobna do okumy travertine 4500, które użytkuję już od kilku lat, a kosztowały 1/3 ceny Shimano 4000D, hamulec w Shimano bardzo dobry i dużo lepszy niż w okumie:), wolny bieg tez działa bardzo dobrze.
Może w nowym roku pojawią się jakieś nowości z małych baitrunnerów.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 04.07.2021, 10:50 »
Obawiam się, że małe i nowe Baitrunnery mogą się nie pojawić zbyt szybko.
Chyba to trochę ginący gatunek, nie cieszący się dużą sprzedażą.
Obecnie, klasyczne, przednio- hamulcowe konstrukcje są 2 lata świetlne pod względem technologicznym, przed wszelkimi baitrunnerami.

Baitrunner D ma wysokiej sprawności przekładnię, pracuje równo, płynnie i bardzo lekko, stąd po energicznym zakręceniu korbką „lata jak wariat”. W takim wypadku pojedyncza korbka sprawia, że „rzuca go na boki”. Nie jest żadna wada, ani problem. Po montażu na wędzisku, zmontowaniu zestawu i rozpoczęciu łowienia efekt „znika” i zostają same plusy.
Czesiek

Offline marcopolo

« Odpowiedź #13 dnia: 04.07.2021, 12:03 »
Obawiam się, że małe i nowe Baitrunnery mogą się nie pojawić zbyt szybko.
Chyba to trochę ginący gatunek, nie cieszący się dużą sprzedażą.
Obecnie, klasyczne, przednio- hamulcowe konstrukcje są 2 lata świetlne pod względem technologicznym, przed wszelkimi baitrunnerami.

Tylko jak zmienić odruch kręcenia korbką przy braniu :), no i te upierdliwe ustawianie hamulca - zwłaszcza przy cieńszych przyponach.
Przy wolnym biegu teoretycznie powinno się również najpierw zatrzymać szpulę, a potem włączyć "normalny" bieg, ja się do tego nie stosuję i kołowrotki z wolnym biegiem, których używam od kilku lat nie narzekają na ten sposób. Druga sprawa to taka, że komercyjne karpie rzadko ostro startują, chyba że te łowione spod nóg. 
Wszystkie kołowrotki mam z wolnym biegiem, ostatnio zapragnąłem trochę finezji i kupiłem Acolyte Plus i do niej Shimano Stradic 4000 i nie mogę się przestawić :(
Kołowrotek świetny, ehhh, gdyby jeszcze miał wolny bieg... ;)
Pozostaje chyba łowienie na jedną wędkę i pilnowanie żeby ryba  jej nie zabrała lub nie zerwała przyponu.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 05.07.2021, 10:16 »
W każdej (niemal) Daiwie- mówię o obecnych modelach z przednim hamulcem, można uzyskać quick drag. Czasem jest bardzo łatwo, czasem trochę trudniej.
Ok 90% konstrukcji tego typu z Shimano również można doposażyć w Quick drag.
Może takie rozwiazanie nie jest tak wygodne jak wolny bieg, ale przyzwyczaić można się dość szybko i korzystać z maszyn z nowymi technologiami i niską masą.
Nowe, małe Baitrunnery… sam chciałbym by się pojawiły. Widzę jednak sporą opieszałość w temacie i możliwe, że trzeba będzie jeszcze długo czekać… o ile w ogóle „uznane” marki wypuszczą coś konkretnego.
Czesiek