Autor Wątek: Torba wędkarska (najlepiej sztywna, wysoka) do ok. 150-170 zł  (Przeczytany 2007 razy)

Offline Tyriad

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Cześć. Co prawda wędkarzem nie jestem, ale pomyślałem, że najlepiej zapytać o poradę wędkarzy. Koledzy z pracy podesłali mnie tutaj po swoich poradach.

Poszukuję torby o dość specyficznym wymaganiu.  Chciałbym w niej przenosić butelki i spryskiwacze o wysokości 28-32 cm (najwyższa butelka) oraz jakieś drobiazgi do tego. Jak szukałem to najbardziej przypadły mi do gustu torby wędkarskie ze względu na "skrzyniowa" komorę, w której mógłbym to postawić. Może będziecie w stanie coś doradzić.

Nie chciałbym jednak pozostać gołosłownym i pogrzebałem trochę i oto co mi się spodobało i co znalazłem:
1. Jaxon XAB02, jednak nie wiem jak rozumieć wymiary: 54/32/42CM. Dobrze rozumiem, że patrząc od góry mamy prostokąt 54x32 cm i wysokość tej torby to 42 cm? Generalnie mam na myśli tutaj wszystkie wymiary Jacobs z katalogu.
2. Jaxon XAB01 - co prawda 30cm, ale liczę, że klapa się trochę "podda"
3.Jacon XTA14 - chyba dość sztywna, wygląda na fajny sprzęt.
4. Jaxon XTA08 - wygląda ok, jednak mam wrażenie, że to taka "szmacianka" i wolałbym zamek w formie "klapy", żaby nie ściskać butelek. To się chyba otwiera jak zwykła torba na środku, tak?
5. NGT 709, ale wydaje się miękka i mam wrażenie, że dno się "zapadnie"

Może ktoś z Was posiada któraś z toreb i mógłby mi zmierzyć komorę, czy nie wiem, przymierzyć jakąś litrowa butelkę oleju czy coś podobnego. Ciężko znaleźć jakieś recenzje czy zdjęcia ze środka. A może coś doradzić? Torba nawet nie musi być nowa. Co do dodatkowych kieszenie to na jakieś drobiazgi ewentualniez chociaż jakby miała jakieś przegrody czy coś to nie pogardzę :)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Offline Marcinn

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • test
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Torba wędkarska (najlepiej sztywna, wysoka) do ok. 150-170 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 28.06.2021, 19:49 »
A coś z materiału EVA :
MIKADO UWI-004
Matrix GLU111

Tylko mają wysokość 30cm, może są inne odrobinę wyższe, na szybko znalazłem te dwie.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
- Arek -

Offline Qasz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 99
  • Improvises, adapts and angling
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.06.2021, 21:04 »
Jacon XTA14 - chyba dość sztywna, wygląda na fajny sprzęt.

Mam tę torbę od marca ub.r. bardzo wytrzymała (noszę w niej cały sprzęt jaki zabieram na ryby (2 kuwety, sito, spryskiwacz 700 ml, 3x pudełka na koszyki, przypony i inne badziewia, 2 kilo "towaru" zanęta/ziemia, w kieszeniach bocznych pełno przynęt i "dziadostwa") słowem z 10 - 12 kilo w niej kursuje i odpukać jeszcze się pas nośny nie urwał [wygląda na solidnie przyszyty i raczej go o to nie podejrzewam] - mogę polecić z czystym sumieniem.
Nosferatu z koncentratu

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 28.06.2021, 21:37 »
Browning Xitan Combi Bag chyba spełnia wszystkie wymagania, sam ja chcę kupić bo to najmądrzej zaprojektowana torba jaka widziałem.

Offline Tyriad

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 29.06.2021, 09:23 »
Po pierwsze dziękuję za wiadomości.

Znalazłem jeszcze to: https://sklepdrapieznik.pl/torby-typu-carry-all/31007-torba-uniwersalna-loprio-extreme-carryall-40l.html

Wygląda też ok. generalnie fajnie jakby to nie była tylko "skrzynia", ale jakaś kieszonka na drobiazgi.

Mam tę torbę od marca ub.r. bardzo wytrzymała (noszę w niej cały sprzęt jaki zabieram na ryby (2 kuwety, sito, spryskiwacz 700 ml, 3x pudełka na koszyki, przypony i inne badziewia, 2 kilo "towaru" zanęta/ziemia, w kieszeniach bocznych pełno przynęt i "dziadostwa") słowem z 10 - 12 kilo w niej kursuje i odpukać jeszcze się pas nośny nie urwał [wygląda na solidnie przyszyty i raczej go o to nie podejrzewam] - mogę polecić z czystym sumieniem.
Właśnie to jedyna torba jakiej dość ciekawy film znalazłem na YouTube. A mógłbyś mi zmierzyć komorę główną - bo od góry ta "klapa"' jets taka gruba i wypełniona jak zwykłe wzmocnienie, czy to po prostu usztywnienie?

pr00, wygląda ok, ale nie wiem czy nie jest za niska - chyba, że źle znów rozumiem wymiary.

Zauważyłem dziwną rzecz. Mianowicie ciężko znaleźć jakieś zdjęcia czy konkretne informacje. Są wymiary toreb, ,ale całościowe, a czasem nawet 1/3 tego to kiszenie boczne. Brakuje jakichś fotek z otwartymi torbami, jakiegoś konkretnego filmu (na większości każdy tylko obraca torbą na stojaku i niewiele to wnosi). Udałem się po lokalnych sklepach, ale nic tam nie ma szczególnego.

Szczerze najbardziej podoba mi się właśnie XAB02 i XTA14 - jest rączka do przenoszenia (nie lubię szczególnie pasków), jest w miarę sztywna (chociaż XTA14 wygrywa z pewnością, bo jak patrzyłem to chyba nawet aluminiowe wzmocnienia są)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 29.06.2021, 10:05 »
(...)
Szczerze najbardziej podoba mi się właśnie XAB02 i XTA14 - jest rączka do przenoszenia (nie lubię szczególnie pasków), jest w miarę sztywna (chociaż XTA14 wygrywa z pewnością, bo jak patrzyłem to chyba nawet aluminiowe wzmocnienia są)

Mam większą "siostrę" tej torby, mianowicie UJ-XTA04. Zapakujesz do niej wszystko co chcesz. Nierzadko mam w niej z 15 kilo wszelakiej maści imponderabiliów wędkarskich.
Jestem do tego stopnia zachwycony tą "zero-czwórką", że będę kupować XTA 14. Kupisz, nie będziesz rozczarowany.
Aluminiowe wzmocnienia są na dłuższych bokach torby.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)