Autor Wątek: Wędka do pellet wagglera - trójskład  (Przeczytany 3298 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka do pellet wagglera - trójskład
« Odpowiedź #15 dnia: 01.07.2021, 18:27 »
Wędki do PW występują w 2 składzie, nie widziałem innych.
Stawiam, że nie są to wyjątkowe konstrukcje i cuda inżynierii, aczkolwiek dedykowane konstrukcje faktycznie mają odpowiednie do takiego łowienia cechy. Przede wszystkim rzuca się nimi wyjątkowo daleko, celnie i przyjemnie. Często też masa własna wędek do PW nie jest wysoka, wędziskiem często się operuje, rzuca, trzyma w ręce, można to odczuć po paru godzinach.
Najczęściej wersje 12 ft są najmocniejsze, mimo iż z opisów, ani parametrów technicznych to nie wynika. 10 ft są wyraźnie słabsze. 11 to taka klasyka, nie za długa, nie za krótka, ma trochę mocy w razie bonusa. Generalnie 12ft i dłuższych nawet bym nie polecał do tej metody, chyba że duży zbiornik, duże ryby, czysty brzeg za plecami.
Przelotki w wędkach do PW nie są zbyt duże (przynajmniej w modelach, które znam), jedynie bywają na dość długich stopkach, coś jak wędki spławikowe.
Też nie wiem czym zastąpić „typową” wędkę do PW, może właśnie coś ze świata spinningu, krótsze spławikówki o większej mocy…
Czesiek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 01.07.2021, 19:42 »
Numer 3, Ms Range wygląda ciekawie :thumbup:

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 01.07.2021, 19:55 »
1 i 3 wydają się być ciekawą alternatywą...

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #19 dnia: 01.07.2021, 21:26 »
Do rozważenia - leci plusik. Pytanie tylko jakiej średnicy są przelotki
W mojej o długości 315cm - największa ma 19 milimetra, a szczytowa 3,8 mil. Podejrzewam, że w dłuższych modelach raczej mniejsze nie będą.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #20 dnia: 01.07.2021, 22:26 »
Bartek,
Nie kombinuj za mocno, bo kupisz coś, co będzie się tylko trochę nadawało do PW. Kup dedykowaną wędkę do PW w dwuskładzie. Wiem, nie mieści się w pokrowcu, w samochodzie też trzeba kombinować, na skos, trochę na sztorc itp. Powiem tak, kupiłem Daiwa Ninja Match 11FT 3,35 / Pellet Waggler i w porównaniu do Zebco 3,90 tą krótszą wędką rzuca się dalej i lżej, po prostu dużo lepiej się nadaje do PW. A jeśli Ci ZEBCO skrzypi, nie przejmuj się, wytrzyma więcej, niż sądzisz. A jak się złamie podczas holu ryby, to znaczy, że nie jest wiele warta i nie ma czego żałować.. Zawsze marzyłem, żeby złamać wędkę pod rybą :P

Do Daiwy kupiłem dodatkowy, tani pokrowiec 175 cm za 82 zł i w nawet AYGO nią przewiozłem.  Co prawda jechałem sam.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 01.07.2021, 22:31 »
Jakby coś to podlinkuj ten pokrowiec

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #22 dnia: 01.07.2021, 22:42 »
Bartek,
Nie kombinuj za mocno, bo kupisz coś, co będzie się tylko trochę nadawało do PW. Kup dedykowaną wędkę do PW w dwuskładzie. Wiem, nie mieści się w pokrowcu, w samochodzie też trzeba kombinować, na skos, trochę na sztorc itp.

Twoje, a w sumie to już moje :p Zebco jest zbyt fajne i zbyt ładnie utrzymane jak na ten wiek by ryzykować jego złamanie i powiedzieć potem że trudno. Nie chodzi o kase, ja po prostu nie lubię wyrzucać ani psuć czegoś co jest dobre :) Będzie się bardzo dobrze sprawdzać do łowienia zwykłym wagglerem linów, karasi i innych mniejszych ryb :)

Jeśli chodzi o zakup 2skladu to niestety dla mnie odpada: na ryby jeżdżę po pracy, wędki muszę mieć ze sobą i nie mogą być na widoku, bo już mi kiedyś jeden gamoń pod blokiem wbił do auta (bo zapomniałem zamknąć na noc :x) i ukradł wszystkie drobne na parkomat >:O

Myślę że póki co będę się skłaniał jednak ku mega Baitsowi z polecenia Shreka :) jest pewność że się nadaje, cenę ma fajną, wymiary i waga ok - na moje potrzeby wystarczy :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #23 dnia: 01.07.2021, 22:52 »
Jakby coś to podlinkuj ten pokrowiec

Proszę bardzo https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-mikado-method-feeder-2-komory-175-cm-8957685849. Podrożał o 1 zł :D
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 01.07.2021, 22:59 »
Dzięki

Patryk

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
« Odpowiedź #25 dnia: 02.07.2021, 08:18 »
Ten MS Range wydaje się fajny.
Ktoś mi podpowiedział by użyć feedrera 3,3m z najsztywniejszą szczytówka i póki co używam Jaxona Monolith i jeśli nie będę mieć efektów na PW to nie kupie dedykowanej wędki.
Na razie mój wynik to 3 wyjazdy skupione na PW, 4kg pelletów wystrzelone i zero karpi.
Przy łowieniu na kuku złowiłem 3 płotki.
Marcin

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #26 dnia: 02.07.2021, 09:55 »
Ten MS Range wydaje się fajny.
Ktoś mi podpowiedział by użyć feedrera 3,3m z najsztywniejszą szczytówka i póki co używam Jaxona Monolith i jeśli nie będę mieć efektów na PW to nie kupie dedykowanej wędki.
Na razie mój wynik to 3 wyjazdy skupione na PW, 4kg pelletów wystrzelone i zero karpi.
Przy łowieniu na kuku złowiłem 3 płotki.

O patrz... a ja mam taki sztywny feeder 3,30 do 100g z Mikado kupiony jako pierwszy kij do metody, by sprawdzić czy mi się spodoba. Obecnie używam go do rzucania deeperem i daje radę, a taki deeper waży 90g. Może w tym sezonie pobawię się nim i jeśli pellet waggler przypadnie mi do gustu (a raczej tak będzie) to kupię odpowiedniejszą wędkę. Nie będę się już jednak musiał z tym śpieszyć :)

Może dopisało mi szczęście nowicjusza, bo na 1 wypadzie złowiłem ładnego okonia łowiąc może pół godziny, a na drugim wpadły 4 karpie w 5h w czasie których wagglerowałem łącznie coś koło 3h. Może być też tak, że na moim zbiorniku ryby nie znające tej metody nie boją się pobierać pelletów wpadających do wody, a może trafiłem w odpowiednie miejsce w odpowiednim czasie. Dziś będę miał okazję popróbować jeszcze raz, nawet sobie zmontuję pellet wagglera na wspomnianym feederze bo mam go w aucie i mam też do niego kołowrotek :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)