Autor Wątek: A może coś o nożach?  (Przeczytany 36155 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: A może coś o nożach?
« Odpowiedź #90 dnia: 02.09.2015, 22:15 »
Wydaje Ci sie ze dobrze sie trzyma i ze dziala dobrze.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #91 dnia: 02.09.2015, 22:19 »
Wydaje Ci sie ze dobrze sie trzyma i ze dziala dobrze.

Możliwe, ale jeszcze od zakupu nie był ostrzony no i najważniejsze, że się trzyma kupy :D
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #92 dnia: 02.09.2015, 22:23 »
Nawet noz za kilka tysiecy po dniu czy paru godzinach uzywania tepi sie.
Wiec uwierz ze ten Twoj jest mega tepy :-)

A swoja droga to wiecie czemu niektore noże nie pojdą do nieba?

Bo są potępione ;-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline pawciobra

• Ekspert
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #93 dnia: 02.09.2015, 22:26 »
Hehe :D Bardzo możliwe, bo na nożach się nie znam, ale dopóki działa, to nie mam zamiaru nic z nim robić...zresztą 30zł na 2 lata mnie nie zbawi, a nawet jakbym miał co rok wydać 30zł na nowy nóż :P
Rybomaniacy.pl

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 02.09.2015, 22:29 »
Nie namawiam.
Kiedyś żyłkę wiązalem do kijka ściętego z krzaka obok. I dopóki nie poznalem prawdziwej wędki tez się sprawdzało. A może tylko tak myślałem.
:-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline pawciobra

• Ekspert
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #95 dnia: 02.09.2015, 22:31 »
Nie namawiam.
Kiedyś żyłkę wiązalem do kijka ściętego z krzaka obok. I dopóki nie poznalem prawdziwej wędki tez się sprawdzało. A może tylko tak myślałem.
:-)

Nie bardzo byłby mi taki nóż przydatny, bo ryb nie filetuję, na grzyby nie chodzę, a równie dobrze zamiast tego noża za 30zł mógłbym zabierać ze sobą siekierkę, bo głownie do przygotowania opału na nockę jest mi on potrzebny ;)
Rybomaniacy.pl

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #96 dnia: 03.09.2015, 00:38 »
Ja już drugi sezon użytkuje bubel za 30zł i również jestem zadowolony jakbym miał nóż za większą kwotę. Kosze nim praktycznie wszystko od wyschniętych gałęzi, otwieram puszki, tnę drzewo na ognisko, dosłownie o niego nie dbam, a się trzyma dobrze :)
http://allegro.pl/olbrzymi-noz-mysliwski-columbia-wojskowy-n254-i5224218026.html

Sorki ale niestety musze to napisac i prosze bez urazy - w twoim calym tym poscie jest jedno prawdziwe slowo : ''bubel''

Juz gorzej wybrac nie mogles - i jezeli mowisz, ze ten noz po dwoch (!) latach trzyma sie dobrze (rozumiem, ze masz na mysli, ze jest ostry) to prosze sprobuj przeciac nim kartke papieru trzymana w reku. Zacznijmy ze ten ''noz'' od nowosci nie byl wstanie przeciac kartki papieru.

Nie chodzi rowniez o cene noza bo jak juz wczesniej tu padlo sa zarowno mory jak i hultaforsy ktore bija to cos (bo to nie jest noz) na glowe a sa tansze - mora 511 czy 546 chociazby czy hultafors hvk lub rfr 
Jezeli szukasz czegos w tym stylu tego columbii czyli ''rambo style'' to tez jestes w stanie znalezc w miare przyzwoite noze z normalnej stali i z dobra obrobka cieplna.

Kazdy noz trzeba podastrzac regularnie !!! a nie raz na dwa lata. Ja swoje noze podostrzam regularnie co wyjscie w teren (nawet jak przetna przyslowiowa kartke papieru) - mozna to robic polerka na skorze.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #97 dnia: 03.09.2015, 09:17 »
A ja od 3 lat posiadam Leathermana wersję Wingman, jestem mega zadowolony, nożyk który posiada wszystko co jest mi potrzebne np. na rybach :)

Ciekawostka, kolega ma ten sam nóż ostatnio napisał maila do serwisu Leathermana z wiadomością, że po 5 latach jego nóż dostał luzów, bardzo łatwo rozkładał się w kombinerki i chciałby wiedzieć jak może to naprawić, odpisali żeby wysłał im swój nóż to wymienią go na nowy bez żadnych kosztów, i faktycznie ma nowy nożyk ^_^
Pozdrawiam
Marcin

Offline pawciobra

• Ekspert
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #98 dnia: 03.09.2015, 10:07 »
koks,
Nie zamierzam się urażać, bo wiem jaki jest ten nóż. Kartek zapewne tak jak mówisz nie przecinał od początku i zapewne nie przecina do tej pory, ale dopóki można nim naciąć kiełbaski czy naostrzyć kijki, to mi taki na obecną chwilę wystarcza. Jak się posypie, to być może wtedy zainwestuję w coś konkret :)
Rybomaniacy.pl

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 03.09.2015, 10:13 »
Zapomniałem.a mialem wrzucić fotki.
Wspimniany wcześniej prezent
Ka-Bar

I samoróbka

Offline koks

« Odpowiedź #100 dnia: 03.09.2015, 13:16 »
A ja od 3 lat posiadam Leathermana wersję Wingman, jestem mega zadowolony, nożyk który posiada wszystko co jest mi potrzebne np. na rybach :)

Ciekawostka, kolega ma ten sam nóż ostatnio napisał maila do serwisu Leathermana z wiadomością, że po 5 latach jego nóż dostał luzów, bardzo łatwo rozkładał się w kombinerki i chciałby wiedzieć jak może to naprawić, odpisali żeby wysłał im swój nóż to wymienią go na nowy bez żadnych kosztów, i faktycznie ma nowy nożyk ^_^

Bo leatherman robi bodajze najlepsze toole na swiecie (przynajmniej tak postrzegane) - dobry wybor

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #101 dnia: 03.09.2015, 13:25 »

Bo leatherman robi bodajze najlepsze toole na swiecie (przynajmniej tak postrzegane) - dobry wybor
Prawie tak dobre jak Victorinox ;-)
Wingman bardzo przyzwoity tool z najnizszej połki choc cenowo o wiele przebija to co dostepne jest w marketach. Jakosciowo oczywiscie tez. W tej kwocie to zdaje sie jeden z najlepszych mozliwych wyborow.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline koks

« Odpowiedź #102 dnia: 03.09.2015, 13:48 »
dla wnienozowionych wedkarzy , ktorzy chca miec dobry (znaczy ostry i w miare trzymajacy ostrosc) noz, ktory nie zrujnuje budzetu i bedzie bezobslugowy (tzn stainless steel) proponuje to :

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/noze/noze-rzemieslnicze/noz-firmy-mora-121529/

Do tego ostrzalka - tylko pamietajcie - nierdzewka ''lubi'' diamenty , wiec proponuje ostrzalke diamentowa

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 03.09.2015, 15:42 »
A co sądzicie o nożach firmy Gerber. Noże te są sygnowane przez Beara Gryllsa . Przyznam.że mój syn jest jego fanem kupiłem mu kiedyś jego  książkę i zastanawiałem się nad nożem.

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #104 dnia: 03.09.2015, 15:42 »
Wątek o nożach, więc wstawiam swój ostatni zakup. Już chyba koledzy widzieli w wątku "Kupiliśmy", ale jeśli wątek poświęcony nożom to pozwolę sobie tutaj także go umieścić :)
Miałem w życiu wiele noży i mam kilka jak pokazywałem na zdjęciach, ale pierwszy raz w życiu mam tak ostry nóż jak ten właśnie najnowszy! Poprzednie od nowości nawet w 1/4 nie były tak ostre jak ten! jestem z tego noża bardzo zadowolony ;)

Oto link, recenzje tego noża. Niestety jest po angielsku, a brak czasu uniemożliwia mi dokładne przetłumaczenie tekstu. Oczywiście strona generuje tłumaczenie w dość kaleki sposób, ale sądze, że aż tak źle nie bedzie ze zrozumieniem tekstu. Od razu zaznaczam, że strasznie go sponiewieram, bo ma mi służyć do pracy itp.

Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek